TEMAT: Rozmnażanie hortensji, sadzenie do gruntu

Odp: Rozmnażanie hortensji, sadzenie do gruntu 06 Sty 2013 11:35 #108214

• andrzejek
  • andrzejek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1665
Widzę rozmnażanie hortensji trwa w najlepsze :) ,a może ma ktoś nadmiar patyczków :whistle: :oops:

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Rozmnażanie hortensji, sadzenie do gruntu 06 Sty 2013 12:06 #108230

• mewa
  • mewa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 209
No nareszcie :dance: :dance: nie będę osamotniona.
U mnie jak na razie 10 odmian już korzonki ma ( oczywiscie nie wszystkie patyczki z odmiany) a u 11 wciąż wypatruje :search:
No i porażki :( :
"Kyushu"
"Everest"
"Dolly" ,aż dziwne bo latem ładnie się ukorzeniła
Bardzo mi zależy na Ruby- mam jednego patyczka i codziennie z nim gadam :club2:
Bożenko, a co do krzewuszek to raczej wypadną :( - woda za ciekawie nie wygląda i nie pachnie - po ułamaniu patyczka czuć na nim zapach zgnilizny ( jak na razie te które miały chęć życia ( 6)siedza w osobnym słoiku - jeden ma korzonek :)
Andrzejku ja mam daleko na działkę i na razie się nie wybieram :( wiec nie pomogę :(
Pozdrawiam, Ewa.

Odp: Rozmnażanie hortensji, sadzenie do gruntu 06 Sty 2013 12:12 #108236

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4067
Andrzejku, ja wprawdzie nigdy nie ukorzeniałam hortensji, ale mam ich sporo i wiosną przycinam, więc mogę Ci przesłać patyczki.
Muszę tylko doczytać, jak to zrobić :) Moje hortensje to Kuyshiu, chociaż Bożenka miała wątpliwości, czy to ta odmiana. Tak wyglądają w sezonie; jeżeli jesteś zainteresowany, napisz na PW.

P1010455_2013-01-06.JPG
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Odp: Rozmnażanie hortensji, sadzenie do gruntu 13 Sty 2013 15:33 #110888

• mewa
  • mewa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 209
Zostawiłam M w domu na dwa dni i katastrofa :evil: :evil:
Gdy weszłam do domu poczułam straszny gorąc - Spadły temperatury na zewnątrz to kaloryfery zaczęły grzać na full, a nad kaloryferami stały patyki które jeszcze się nie ukorzeniły.............i już się nie ukorzenią :placze: normalnie się zagotowały :supr3: Dobrze ze te z korzonkami przestawiłam do pokoju dzieci a tam kaloryfer zakręconyi nic im się nie stało
Pozdrawiam, Ewa.

Odp: Rozmnażanie hortensji, sadzenie do gruntu 13 Sty 2013 16:20 #110899

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 603
Dobrze u was grzeją...
Ja swoje patyki umyłam, wstawiłam do nowej wody, do każdego słoiczka dorzuciłam po dwa, trzy carbo medicinalis i dalej stoją na parapecie. W dwóch przypadkach woda zmętniała od razu na drugi dzień (pinki winki i gret star) ale w gret star woda się wyklarowała. na razie korzonków nie widać, poszło w liście. Rheny dobrze rokuje, kiusiu się trzyma (wypuszcza nowe listki). Pozostałe są nieokreślone - liście i wypustki. Martwi mnie tylko to, że po umyciu i wstawieniu do świeżej wody (odstana) niektóre liście schną. Nie wiem czy mam takie patyczki jeszcze trzymać czy wyrzucać...
Baterie ładuję więc wkrótce porobię zdjęcia.
Aha, przyszedł mi do głowy pomysł osłonięcia tych słoiczków czarnym papierem, bo przecież korzenie rozwijają się w ciemności... Chyba podzielę kilka odmian i poeksperymentuję, chyba że ktoś już ma doświadczenie z zaciemnianiem części ukorzenianej.

Odp: Rozmnażanie hortensji, sadzenie do gruntu 14 Sty 2013 22:16 #111514

• Bogusia
  • Bogusia's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2
Jak ja umyłam swoich kilka limek to też mi liście uschly:(więc te badylki mycia raczej nie lubią:)brudaski jedne:)
Oby do wiosny:)
zapraszam do MÓJ KOCHANY UGOREK

Odp: Rozmnażanie hortensji, sadzenie do gruntu 19 Sty 2013 18:04 #112920

• kryonka
  • kryonka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 183
Witam forumowiczów, nie ujawniałam się choć podglądam od jakiegoś czasu,bo hortensje to moje ulubione rośliny i kiedy dotarłam do tego wątku z początkiem stycznia,od razu zrobiłam od swoich hortensji -wanille fraise- sztaby i włożyłam do wody. Na razie puszczają małe oczka na listki, no, ale to początek, zobaczymy. Pokażę w jaki sposób ja rozmnażam te piękne rośliny - przez odkłady.Przykopuję młode pędy latem i czekam do następnej wiosny, wtedy odcinam ostrym nożem i mam młode rośliny ukorzenione.Zdjęcia z lata poniżej

ogrd19-08-2012155.JPG
Ogród pod lasem -ogrodowa terapia
pozdrawiam Krysia
Ostatnio zmieniany: 19 Sty 2013 18:07 przez kryonka. Powód: bład
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Wiola, zosiac

Odp: Rozmnażanie hortensji, sadzenie do gruntu 26 Sty 2013 16:03 #115716

• Bogusia
  • Bogusia's Avatar
  • Junior Boarder
Stoją moje na oknie od 16 listopada, ale
-limelight poszły do kosza, bo zpleśniały chyba
-a ta japoneczka'koyshiu'???muszę się w końcu nauczyć pisowni pokazała nawet kwiatostanki
-Tardiwa wypuściła korzonki i wanilijka, takim sposobem mam już 4 tardiwy i 3 wanilijki-cieszem się, że hej...

styczen2012418.jpg

styczen2012421.jpg

styczen2012422.jpg

styczen2012423.jpg

styczen2012426.jpg
Ostatnio zmieniany: 26 Sty 2013 16:20 przez Bogusia.

Odp: Rozmnażanie hortensji, sadzenie do gruntu 26 Sty 2013 18:55 #115785

• Babopielka
  • Babopielka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Kocham hortensje
  • Otrzymane dziękuję: 692
Bogusia - tego kwiatka powinno się usunąć, żeby się sadzonka nie osłabiała, wiem że trudno to zrobić.
Ja w zeszłym roku też zostawiłam kilka takich sadzonek z pąkami, szkoda mi było je obrywać. :dry:

Gratuluję korzonków :bravo:

Moje sadzonki, też mają chęć do życia :)
Pozdrawiam, Bożena
Babopielki prawie park
Hortensje Babopielki Picasa Web Album
hortensjebabopielki Blog

Odp: Rozmnażanie hortensji, sadzenie do gruntu 26 Sty 2013 22:32 #115864

• Bogusia
  • Bogusia's Avatar
  • Junior Boarder
A czy nie za wcześnie z nimi do ziemi?korzonki chyba za małe, co?no ale narazie chociaż te 7 wetknełam i niech się dzieje....pąki kwiatowe usunę, ale fakt, szkoda :(

Odp: Rozmnażanie hortensji, sadzenie do gruntu 27 Sty 2013 12:39 #115944

• luki
  • luki's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 345
U mnie również pojawiły się pierwsze korzenie. Pędy kilku odmian hortensji postawiłem w wodzie na parapecie 1 stycznia. Levana ukorzeniła się jako pierwsza.
IMG_4123.JPG

IMG_4133.JPG
Pozdrawiam, Łukasz
POSZUKUJĄC PIĘKNA
Ostatnio zmieniany: 27 Sty 2013 12:40 przez luki.

Odp: Rozmnażanie hortensji, sadzenie do gruntu 27 Sty 2013 14:20 #115978

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
1 stycznia wstawiłeś do wody i masz już takie liście jak u moich wstawianych około 5 listopada??? Coś chyba pomyliłeś miesiące....

Ja postawiłam na doświadczenie. Ponieważ po pierwszej zmianie wody spora część liści mi uschła i niektóre patyczki wyglądają jak obraz nędzy i rozpaczy wody zmieniać nie będę. Woda jest z węglem aktywowanym, ma swój zapaszek, niektóre odmiany mają pleśń w słoiku ale wygląda na to, że im to wcale nie przeszkadza - rozwijają się liście czyli jest życie. osłonkę zdjęłam ale chyba do niej wrócę, bo jakby lepiej im było z zaciemnieniem części podwodnej. na niektórych patykach (bodajże Tardiwa) pojawiły się takie zielone piętki, które już ktoś tu pokazywał (Mewa?) - wybaczcie nazwa wyparowała mi z głowy i wracać nie chce, będę wdzięczna za przypomnienie - to chyba dobry znak. Patyków nie wyjmuję do kontroli, nie usuwam żadnych wyglądających na martwe (kilka wyjęłam, przełamałam i okazało się że są zielone w środku). Po prostu czekam co z tego wyjdzie.

Na zdjęciu niewiele widać ale wstawię. Szczerze mówiąc to zła na siebie jestem, za to że zmieniłam im wodę... być może wystarczyło dodać węgla... ale jak doświadczenie to doświadczenie...

SDC13745.JPG

to jest Gret Star ups... oczywiście Pink Diamond

SDC13744.JPG
Ostatnio zmieniany: 27 Sty 2013 14:24 przez futrzasta.

Odp: Rozmnażanie hortensji, sadzenie do gruntu 27 Sty 2013 16:00 #116002

• wawik
  • wawik's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 26
futrzasta wrote:
1 stycznia wstawiłeś do wody i masz już takie liście jak u moich wstawianych około 5 listopada???
Coś chyba pomyliłeś miesiące...

Ja pisałem w ub. roku że do ukorzenienia się sztobrów wystarczy 3 tygodnie i temu Panu to się udało. :drink1:
Za tę wiadomość podziękował(a): luki

Odp: Rozmnażanie hortensji, sadzenie do gruntu 27 Sty 2013 16:12 #116005

• luki
  • luki's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 345
Zapewniam Cię że nic nie pomyliłem. A liście są malutkie, tylko może na zdjęciu tak wyszło :think: Moje sadzonki są znacznie krótsze od Twoich (ok. 10 cm) i stoją w małych kubeczkach plastikowych, z których ledwo wystają. Wodę wymieniam jak tylko zrobi się mętna.
Fermentująca woda z pewnością nie sprzyja ukorzenianiu.
Pozdrawiam, Łukasz
POSZUKUJĄC PIĘKNA

Odp: Rozmnażanie hortensji, sadzenie do gruntu 27 Sty 2013 18:57 #116083

• Jagoda
  • Jagoda's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 30
Witam, jakie podłoże przgotowujecie pod ukorzenione sztoberki. Kwaśny torf z piaskiem, czy zwykłą ziemię?
Czy założenie woreczka foliowego na doniczkę z sadzonką (już ukorzenioną) jest potrzebne, czy zbędne?

Pozdrawiam
Jagoda

Odp: Rozmnażanie hortensji, sadzenie do gruntu 27 Sty 2013 19:21 #116091

• Bogusia
  • Bogusia's Avatar
  • Junior Boarder
Ja wsadziłam swoje z korzonkami do takiej uniwersalnej kupionej w ogrodniczym-najważniejsze, żeby była śież moim zdaniem...a i skróciłąm listki i obciełam zawiązki kwiatków bo na niektórych już były-żeby się zbytnio nie wysilała. Myślę że woreczek jest zbędny, ale ekspertem nie jestem:)
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda, zosiac

Odp: Rozmnażanie hortensji, sadzenie do gruntu 27 Sty 2013 20:09 #116125

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
luki wrote:
Fermentująca woda z pewnością nie sprzyja ukorzenianiu.

Być może... czym więc wytłumaczyć zasychanie liści po zmianie wody?

Oczywiście gratuluję. Ja dostałam swoje patyki kiedy dostałam ale następnym razem też krótsze wstawię do wody...
Ostatnio zmieniany: 27 Sty 2013 20:11 przez futrzasta.

Odp: Rozmnażanie hortensji, sadzenie do gruntu 29 Sty 2013 11:51 #116665

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Wiem, to nieładnie tak pisać post po poście.... Czekam na odpowiedź na moje pytanie...

Zauważyłam, że ochać i achać jest komu na tym forum ale żeby odpowiedzieć na nurtujące kogoś pytanie to już nie ma chętnych....

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.896 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum