TEMAT: Rozmnażanie hortensji, sadzenie do gruntu

Rozmnażanie hortensji, sadzenie do gruntu 04 Lut 2013 13:00 #119307

• Alina-277
  • Alina-277's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1253
Sama się cieszę że niektóre ładnie się ukorzeniły..wodę zmieniłam dwa razy z początku zanim zaczęły pokazywać się korzonki ...później miałam odstaną wodę i tylko dolewałam...serce się raduje jak pokazują się korzonki...teraz mam już posadzone do ziemi..

Zielone okna z estimeble.pl

Rozmnażanie hortensji, sadzenie do gruntu 04 Lut 2013 20:22 #119438

• Bogusia
  • Bogusia's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2
Alinko, zazdroszczę:)moje oprócz tych kilku ani drgną:(muszę przestać do nich zaglądać:)
Oby do wiosny:)
zapraszam do MÓJ KOCHANY UGOREK

Rozmnażanie hortensji, sadzenie do gruntu 04 Lut 2013 22:00 #119510

• Alina-277
  • Alina-277's Avatar
  • Platinum Boarder
Bogusia tym się nie przejmuj .... moje też tak miały ale później ładnie ruszyły..

Rozmnażanie hortensji, sadzenie do gruntu 05 Lut 2013 08:18 #119554

• madzia
  • madzia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1798
Pytanie do specjalistów. Czy łamiemy prawo rozmnażając dla własnych potrzeb i obdarowując znajomych sadzonkami z licencjonowanych odmian hortensji. :think:
Pozdrawiam
Magda
Ostatnio zmieniany: 05 Lut 2013 14:20 przez madzia.

Rozmnażanie hortensji, sadzenie do gruntu 05 Lut 2013 13:53 #119655

• Flora
  • Flora's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 389
Bożenko, dobrze doczytałam, że lepiej teraz nie ciąć? Napatrzyłam się na wasze wyczyny i tak mnie kusi, żeby chociaż jeden patyczek zabrać mojej Renchy i spróbować ukorzenić.
Ostatnio zmieniany: 05 Lut 2013 14:44 przez Flora.

Rozmnażanie hortensji, sadzenie do gruntu 05 Lut 2013 15:57 #119683

• kryonka
  • kryonka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 183
ja 2 luty uciełam i włożyłam do wody,nie mam nic do stracenia,
Ogród pod lasem -ogrodowa terapia
pozdrawiam Krysia

Rozmnażanie hortensji, sadzenie do gruntu 05 Lut 2013 18:23 #119732

• Babopielka
  • Babopielka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Kocham hortensje
  • Otrzymane dziękuję: 691
Flora - chyba coś żle zrozumiałaś :unsure: Ja nic takiego nie pisałam, że nie można teraz ciąć sadzonek.
Jeśli nie ma mrozów, to luty jest najbardziej odpowiednim miesiącem do pobierania sadzonek. :)

madzia wrote:
Pytanie do specjalistów. Czy łamiemy prawo rozmnażając dla własnych potrzeb i obdarowując znajomych sadzonkami z licencjonowanych odmian hortensji. :think:

madzia - specjalistką nie jestem, ale postaram się przybliżyć kwestię prawną dotyczącą rozmnażania roślin licencjonowanych.

Istnieje coś takiego jak Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych w skrócie COBORU, w którym znajduje się wykaz roślin objętych ochroną i warunki ich zbywania.

Zgodnie z obowiązującym prawem wyhodowane odmiany mogą podlegać ochronie prawnej w Polsce lub na terytorium całej Unii Europejskiej. Dla odmian chronionych tylko w Polsce wyłączne prawo do odmiany przyznaje w drodze decyzji administracyjnej Dyrektor Centralnego Ośrodka Badania Odmian Roślin Uprawnych (COBORU) w Słupi Wielkiej k/ Poznania, poprzez wpisanie ich do prowadzonej przez COBORU Księgi Ochrony Wyłącznego Prawa. W odniesieniu do odmian zgłoszonych do ochrony poza Polską, w wybranych krajach Unii Europejskiej lub na obszarze całej Unii Europejskiej, wspólnotowe prawo do odmiany przyznaje Wspólnotowy Urząd Ochrony Odmian Roślin (CPVO) z siedzibą w Angers we Francji.

Cytat z COBORU:

"Zakres wyłącznego prawa do odmiany
Następujące akty komercyjnego wykorzystania materiału siewnego chronionej odmiany podlegają autoryzacji ze strony hodowcy posiadającego wyłączne do niej prawo :

wytwarzanie i rozmnażanie
przygotowanie do rozmnażania
oferowanie do sprzedaży
sprzedaż lub inne formy zbywania
eksport
import
przechowywanie
Wyłączne prawo obejmuje również:

materiał ze zbioru lub produkty wytworzone bezpośrednio z tego materiału, jeżeli hodowca nie miał możliwości wykonywania wyłącznego prawa w odniesieniu do materiału siewnego odmiany chronionej;
materiał siewny roślin ozdobnych i sadowniczych, jeżeli jest on ponownie używany w celach zarobkowych jako:
- materiał rozmnożeniowy do produkcji roślin ozdobnych, albo
- kwiat cięty, albo
- materiał siewny drzew, krzewów i bylin
odmiany:
- pochodne, odkryte lub wytworzone z chronionej odmiany macierzystej nie będącej odmianą pochodną,
- które nie różnią się wyraźnie od odmiany chronionej,
- w przypadku których wytworzenie materiału siewnego wymaga powtarzalnego używania odmiany chronionej wyłącznym prawem."

Resztę każdy sam sobie dopowie ;)
Pozdrawiam, Bożena
Babopielki prawie park
Hortensje Babopielki Picasa Web Album
hortensjebabopielki Blog
Za tę wiadomość podziękował(a): madzia

Rozmnażanie hortensji, sadzenie do gruntu 05 Lut 2013 19:29 #119749

• Flora
  • Flora's Avatar
  • Platinum Boarder
Bożenko, chodziło pewnie o przycinanie całych krzewów i o mrozy :) . Muszę dokładniej przestudiować wątek.Babopielka wrote:
Przycięłam kiedyś w lutym krzewy i niestety się z nimi pożegnałam, dlatego zwracam na to uwagę. :idea2:
Moja Renchy jest jeszcze dość młoda, czy mogę obciąć gałązki do ukorzenienia i potraktować to jako wiosenne cięcie (dopiero raczkuję w temacie, jeżeli zadaję durne pytania możesz się śmiać :lol: )
Pozdrawiam
Sylwia

Rozmnażanie hortensji, sadzenie do gruntu 05 Lut 2013 20:11 #119775

• Babopielka
  • Babopielka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Kocham hortensje
  • Otrzymane dziękuję: 691
Flora- Sylwio :)

Zacytowałaś tylko fragment moich wypocin :lol: Pisałam, że nie tnie się hortensji jeśli jest mróz, może się to skończyć przemarznięciem krzewu.
Miałam na myśli mróz ponad 20 stopni, a nie kilkustopniowe przymrozki.

Jeśli chodzi o Twoje pytanie, to nie uważam, żeby było durne. Podobno nie ma głupich pytań, są tylko
głupie odpowiedzi. :bad-idea:

Możesz pobrać sadzonki już teraz i potraktować to, jako wiosenne cięcie. Ja bym radziła jednak zbyt mocno jej nie ciąć.
Jeśli chcesz docelowo obciąć na dwa-trzy oczka nad ziemią, to zostaw po jednym lub dwa oczka w zapasie.
Tnij cztery- pięć oczek nad ziemią. Może się okazać, że coś jeszcze zmarznie i trzeba będzie skrócić te obcięte badylki.
Lepiej zostawić zapas i ewentualnie skorygować wysokość ( jak już ruszy wegetacja ), niż póżniej martwić się tym, że trzeba wszystko ściąć.
Pozdrawiam, Bożena
Babopielki prawie park
Hortensje Babopielki Picasa Web Album
hortensjebabopielki Blog

Rozmnażanie hortensji, sadzenie do gruntu 05 Lut 2013 20:48 #119797

• Flora
  • Flora's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzięki :) Jutro tnę zatem. :)

Odp: Rozmnażanie hortensji, sadzenie do gruntu 09 Lut 2013 07:33 #121013

• kryonka
  • kryonka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 183
Sonka wrote:
Witam forumowiczów, nie ujawniałam się choć podglądam od jakiegoś czasu,bo hortensje to moje ulubione rośliny i kiedy dotarłam do tego wątku z początkiem stycznia,od razu zrobiłam od swoich hortensji -wanille fraise- sztorby i włożyłam do wody. Na razie puszczają małe oczka na listki, no, ale to początek, zobaczymy. Pokażę w jaki sposób ja rozmnażam te piękne rośliny - przez odkłady.Przykopuję młode pędy latem i czekam do następnej wiosny, wtedy odcinam ostrym nożem i mam młode rośliny ukorzenione.Zdjęcia z lata poniżej

ogrd19-08-2012155.JPG
Ogród pod lasem -ogrodowa terapia
pozdrawiam Krysia

Odp: Rozmnażanie hortensji, sadzenie do gruntu 18 Lut 2013 14:15 #125671

• gosiap32
  • gosiap32's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 685
Ja sadzonkin włożyłam do wody.Minął niestety miesiąc i nic się nie dzieje.Zmieniłam wodę ( może to źle?)Ale jak popatrzyłam na Twoje osiągniecia,to nie bedę się poddawać,jeszcze poczekam.

Odp: Rozmnażanie hortensji, sadzenie do gruntu 18 Lut 2013 20:38 #125891

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
Coś mi wyrosło z patyków :) Szału nie ma, ale kilka pokazało korzenie. Kiedy wsadzać do doniczki? Jakoś specjalnie hołubić takie sadzonki z przezroczystymi korzeniami?

Odp: Rozmnażanie hortensji, sadzenie do gruntu 18 Lut 2013 20:56 #125911

• luki
  • luki's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 344
Nic z nimi nie rób, tylko czekaj aż korzenie urosną do takich rozmiarów, jak pokazała Alina na poprzedniej stronie.
Pozdrawiam, Łukasz
POSZUKUJĄC PIĘKNA
Za tę wiadomość podziękował(a): ewamaj66

Rozmnażanie hortensji, sadzenie do gruntu 19 Lut 2013 11:50 #126186

• Alina-277
  • Alina-277's Avatar
  • Platinum Boarder
Z tego co u siebie zaobserwowałam to hortensje ogrodowe i pnące H.piłkowata ...dębolistna z patyków nie chciały się ukorzenić.... patyki po dłuższym czasie trzymania w wodzie zgniły..ale bukietówki ukorzeniają się dobrze..ja dostałam patyki i wstawiłam do wody 6 lutego już wypuszczają zielone pączki listkowe ...

Rozmnażanie hortensji, sadzenie do gruntu 20 Lut 2013 08:22 #126658

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
W takim razie zostawiam patyki na razie w spokoju :) Brakuje im trochę do tych pokazanych przez Alinę. Ale nie tak znowu dużo ;)

Rozmnażanie hortensji, sadzenie do gruntu 20 Lut 2013 09:40 #126678

• Flora
  • Flora's Avatar
  • Platinum Boarder
Na moim parapecie stoi od kilku dni słoiczek z czterema patyczkami Renchy, póki co czekam...
Koleżanka ma mi dzisiaj przynieść do pracy gałązki swojej hortensji o której mówi bzowa (wydłużone białe kwiaty). Wybieram się też do sąsiadki, zobaczymy z czym wrócę :)
Czy u Was też tak sypie śnieg?!!

Odp: Rozmnażanie hortensji, sadzenie do gruntu 23 Lut 2013 19:11 #128205

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Bozi wrote:
Mój eksperyment już się zakończył bo kot przewrócił naczynie i wykończył sadzonki.

Mimo to wsadziłam je znowu do wody i tak sobie siedziały w wodzie. A wczoraj stwierdziłam ze chyba trzeba wyrzucić bo nic z tego nie będzie. Przed wyrzuceniem dokładnie obejrzałam i byłam bardzo zaskoczona jak zobaczyłam na jednym patyku maleńkie korzonki.

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.831 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum