TEMAT: <D> FOTO - nasze piękne warzywniki :-)

<D> FOTO - nasze piękne warzywniki :-) 13 Maj 2016 19:42 #468499

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Hanusiu, czyżby na jednej z grządek zagościł ostropest plamisty :supr3: ? Miałam go kiedyś wśród rabatki z liliami, rozsiewał się przez dwa lata, a w tym niespodziewanie zniknął. Bardzo efektowne ziółko.
Nie znam wszystkich Twoich siewek i sadzonek - co tam tak pięknego uprawiasz :)?
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Terri

Zielone okna z estimeble.pl

<D> FOTO - nasze piękne warzywniki :-) 13 Maj 2016 20:27 #468516

• Terri
  • Terri's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 684
ok, będę tak robić... :thanks:

<D> FOTO - nasze piękne warzywniki :-) 13 Maj 2016 20:32 #468522

• otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3766
Taka czarna ziemia bardzo trzyma wodę. Też tak miałam. Sałata piękna. Ogórki jakie duże.
Pozdrawiam. Jolka.

<D> FOTO - nasze piękne warzywniki :-) 13 Maj 2016 20:47 #468539

• Terri
  • Terri's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu, dziękuję pięknie... :kiss3:
W tym roku mój warzywnik jest dużo mniejszy, niż był w poprzednich latach... Kuba posadził winorośle, bo ma ochotę na wino.... :happy3:
Ale trochę warzyw mam, choć nie wszystkie to moje wysiania...No cóż, remont w domu wszystko pokrzyżował, ale będzie dobrze... :happy-old:
Ten warzywnik jest nowy, przedtem rosły tam truskawki, a teraz one zmieniły miejsce pobytu i dlatego mogłam założyć sobie warzywnik w nowym miejscu... :flower: :bravo:
Mam na nim, w tych rurach, zioła: tymianek, oregano, estragon, wieloletni cząber(nawet nie wiedziałam że taki jest), a na dole w okręgu różne mięty, obok majeranek, który kupiłam w Auchanie, obok rośnie z siewu i jest popikowany..Oprócz tego mam tzw.magii włoskie, nie wiem jak to się nazywa, ostropest, który muszę brać, ze względu na moja wątrobę...
Mam pietruszkę z rozsady, a obok wysiałam jeszcze pietruszkę naciową, mam seler naciowy i korzeniowy, por zimowy, kolendrę...
Obok, na innym zagonie mam lubczyk, tez mam rozsadzony bo zmienił miejsce pobytu... :happy4:
Na następnym zagonku posiałam koperek a na innym jeszcze mam groszek, który posadziłam w domku i wczoraj zauważyłam już pierwsze kwiatki... :thanks:
Rośnie też fasolka, ale jakaś taka niewydarzona, w tunelu posadziłam jeszcze raz i po tych zimnych, niedobrych ogrodnikach wysadzę ją na zagonek.. :thanks: :thanks: :thanks:
I to by było w tej chwili na tyle... :ouch:
Pomidorki, ogórki i cukinie będą rosły naprzeciwko tego warzywnika, ale to później... :think:
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Marysia80, patrycja

<D> FOTO - nasze piękne warzywniki :-) 13 Maj 2016 20:51 #468543

• Terri
  • Terri's Avatar
  • Platinum Boarder
Jolu, dziękuję :kiss3:
Czekam na ciepełko, aby to całe towarzystwo wysadzić na miejsce docelowe... :ouch:

<D> FOTO - nasze piękne warzywniki :-) 13 Maj 2016 21:04 #468562

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Haneczko, jeśli jakimś cudem mój ostropest odrodzi się, zbiorę nasionka i Ci wyślę ( bo chyba nasiona są najcenniejsze w przypadku niewydolnej wątroby ?). Cząber u mnie rośnie od lat, raczej jest leniuchem, co roku na wiosnę skracam delikatnie wierzchołki pędów, a on powolutku wypuszcza kolejne. Rewelacyjnie kwitnie i przyciąga różne bzyki, idealny do fasolki. Niech ten Twój zdrowo przyrasta!
Rury :supr3: ? Na pierwszy rzut oka wyglądają jak klasyczne, babcine, gliniane garnki, które uwielbiam :) Świetny kamuflaż ....
Cieszę się, że też masz ziołowy zakątek - to trochę zapomniane rośliny, a warto przeznaczyć dla nich choć małą rabatę. Jeśli znajdziesz jeszcze odrobinę miejsca posadź może jeszcze hyzop ( pokroju cząbru i tymianku, ale większy ) i dziurawiec; oba wieloletnie i miododajne.
Maggi włoskie czyli kocanki włoskie ?

<D> FOTO - nasze piękne warzywniki :-) 13 Maj 2016 21:07 #468565

• Terri
  • Terri's Avatar
  • Platinum Boarder
Kocanki ? chyba tak, nie znam tego, ale mi to polecono, bo podobno jest lepszy niż lubczyk, a na pewno ładniej pachnie... :think:
Muszę jeszcze poszperać na targu, może cosik dostanę... :thanks:
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

<D> FOTO - nasze piękne warzywniki :-) 13 Maj 2016 21:27 #468587

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Hyzop i dziurawiec mam, w razie czego wiesz, gdzie mnie szukać :happy: , a w przyszłym roku służę żywokostem i kozłkiem lekarskim. Acha, polecam też różne bazylie - specjalistką jest nasza Paula ( także od sałat ).
pozdrawiam cieplutko ....

<D> FOTO - nasze piękne warzywniki :-) 13 Maj 2016 21:31 #468591

• Terri
  • Terri's Avatar
  • Platinum Boarder
O, dzięki Aniu :kiss3:
Bardzo chętnie poproszę o te ziółka... :thanks: :kiss3:
Bazylię ja również mam, ale jest jeszcze mała... :think:
Ale i taką wysadzę, ale obok pomidorów, bo wtedy i smak pomidorków jest lepszy, i bazylia lepiej rośnie... :dance:

W takim razie muszę się uśmiechać do Pauli.. :hearts: :thanks:
Ostatnio zmieniany: 13 Maj 2016 21:32 przez Terri.

<D> FOTO - nasze piękne warzywniki :-) 13 Maj 2016 21:35 #468593

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43745
Haniu następnym razem pisz czego nie masz.Będzie i krócej i łatwiej do zapamiętania.Wybór niesamowicie duży. :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: :garden1:
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 13 Maj 2016 21:35 przez Krecik stary.
Za tę wiadomość podziękował(a): Terri, Adasiowa

<D> FOTO - nasze piękne warzywniki :-) 13 Maj 2016 21:37 #468600

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Właśnie! Hanka, do końca weekendu dajemy Ci czas do namysłu :happy:
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Terri

<D> FOTO - nasze piękne warzywniki :-) 13 Maj 2016 21:54 #468613

• Terri
  • Terri's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu, Józiu, co ja bym zrobiła bez tego Forum... :think:
Wszyscy są tutaj tacy mili, bardzo chętnie pomagają takim jak ja, która bez przerwy robi takie kuchy, że szok... :jeez:
Oczywista że chętnie przygarnę ziółka od Ani, już w tej chwili myślę gdzie je posadzić .. :garden1:
Mieciu, Ty jesteś dla mnie bardzo ważny, by nie obrazić innych, ale Twoje rady są bardzo ważne i staram się, choć nie zawsze mi wychodzi to w 100%... :thanks:
Mam tylko nadzieje, że w przyszłym roku żadne remonty nie będą w domku i wezmę się za ogród prędzej...
Jeszcze raz bardzo wam dziękuję za porady i nie tylko.. :thanks: :flower2: :hearts:
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary, Adasiowa

<D> FOTO - nasze piękne warzywniki :-) 13 Maj 2016 22:19 #468633

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
To poproszę tylko adres do wysyłki i ewentualne chciejstwa - oczywiście na PW :)
Haneczko, porażki i niepowodzenia zdarzają się każdemu z nas, w różnych sytuacjach życiowych .... a Forum jest po to, aby pomagać sobie NAWZAJEM :)
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary, Terri, Marysia80

<D> FOTO - nasze piękne warzywniki :-) 14 Maj 2016 07:22 #468723

• Terri
  • Terri's Avatar
  • Platinum Boarder
Dziękuję pięknie, już piszę adres... :thanks: :kiss3: :flower2:

<D> FOTO - nasze piękne warzywniki :-) 14 Maj 2016 17:14 #468852

• Lana
  • Lana's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 877
Bardzo dawno byłam w swoim warzywniaku i nie mam zdjęć, a jak pojadę wreszcie w weekend ten co przyjdzie to jeszcze tam niczego prawie nie ma. Czeka na mnie ogrom pracy. Więc nie mam zdjęć warzywniaka, ale mam zdjęcia balkonu :ouch:
Wczoraj go ładnie sprzątnęłam ponieważ moje psiaki maja zły nastrój, bo nie mają do niego dostępu , a lubią tam siedzieć. Lubią obserwować ludzi, samochody , autobusy . Lubią sobie poszczekać jak widzą inne pieski. Także lubią się poopalać na słoneczku , a im to wszystko zabrały jakieś nieznane rośliny. Maluchy chętnie by ich się pozbyły

wczoraj wieczorem było tak:

DSC_9922.jpg

DSC_9924.jpg

DSC_9926.jpg

Długo maluchy się nie cieszyły, bo dzisiaj już było jak przez ostatnie kilkanaście długich dni :)

DSC_9928.jpg

DSC_9927.jpg

DSC_9931.jpg

A teraz idę sprzątać roślinki :thanks:
Ostatnio zmieniany: 14 Maj 2016 17:18 przez Lana.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Terri, Adasiowa, Emalia112, Trixi, rozalia, Marysia80, patrycja

<D> FOTO - nasze piękne warzywniki :-) 14 Maj 2016 17:54 #468864

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53243
U Ciebie pieski, a u mnie żona nie może się doczekać, kiedy się wyniosę z moimi roślinkami. :rotfl1:
Ostatnio zmieniany: 14 Maj 2016 18:20 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Lana

<D> FOTO - nasze piękne warzywniki :-) 15 Maj 2016 11:18 #469127

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
To zielone plastikowe obrzeże naprawdę wygląda okropnie :jeez: , ale chwilowo spełnia swoje zadanie: chroni warzywnik przed ucieczką wody podczas podlewania czy deszczu.

Podwyższona grządka prezentuje się ... gustowniej ;-)

Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi, Krecik stary, Terri, kurjan, hanya, rozalia, Marysia80, Slavo67, patrycja

<D> FOTO - nasze piękne warzywniki :-) 15 Maj 2016 12:13 #469149

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Powiem Ci Aniu, ze ten artystyczny nieład jest faktycznie artystyczny. Fajnie to wygląda i jakoś tak apetycznie. Nawet nie przeszkadzają te ograniczniki, które same w sobie piękne nie są.

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.783 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum