TEMAT: Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 29 Gru 2017 20:31 #580033

  • Basik1
  • Basik1's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 18
  • Otrzymane dziękuję: 18
A ja pamiętam brukiew jak jadłam u babci. Ona mówia na nią karpiele. Sadziła w puste miejsca po ziemniakach dla krów. Jaka ona była dobra. A może to tylko wspomnienie smaków dzieciństwa, bo kiedy to było.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza, Dino_saur


Zielone okna z estimeble.pl

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 29 Gru 2017 20:52 #580038

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Nie jestem pewna, czy napiszę prawidłowo, ale wyczytałam, że jest brukiew pastewna, uprawiana wyłącznie na paszę dla zwierząt domowych, oraz ta bardziej "szlachetna", którą wykorzystujemy w naszej kuchni.
Fakt.... smaki dzieciństwa nie zawsze przypominają te współczesne.... pewnie także dlatego, że tamte warzywa, owoce, etc. nie były produkowane na masową skalę, a uprawiane we własnych ogródkach i poletkach. Jabłko było jabłkiem, pomidor pomidorem, a na świeżego ogórka czekało się do lata; ich zapach i smak pamiętam do dziś.
Na miejskich straganach trudno dostać dzisiaj warzywa, o których piszemy, zresztą nie tylko te. Wiecie, ile się naszukałam patisonów :jeez: ? Będąc na trzech dużych targowiskach upolowałam wreszcie patisony na jedynym straganie, ale były już mocno wyrośnięte.
Dlatego z uporem maniaka będę prosić o kontynuację uprawiania takich zapomnianych, odsuniętych w kąt warzyw, nie tylko przez wzgląd na tradycję ich uprawy w Polsce, ale zachowanie dla potomnych. Za 10-15 lat Wasze wnuki nie będą wiedziały, czym zachwycali się ich dziadkowie i pradziadkowie.
Nie chciałabym popadać w nadmierną egzaltację, ale pamiętajmy, że niektóre z tych warzyw ratowały ludzi od śmierci głodowej podczas wojny i zaraz po niej... Może warto więc znaleźć malutki skrawek gleby, aby posadzić tam parę rzep, rzodkwi, albo ze dwie brukwie, skorzonery, a może pasternak ?
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, rozalia, Pestka, emi247, koma, Dino_saur

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 30 Gru 2017 13:26 #580095

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2828
  • Otrzymane dziękuję: 5500
W ubiegłych latach siałam białą rzodkiew jest bardzo smaczna taka duża rzodkiewka. Chociaż robale mi wcinały namiętnie to warzywo postanowiłam siać ją jak rzodkiewkę czyli w sierpniu i pięknie rosła. W tym roku pomyliłam się i zamiast białej rzodkwi posiałam białą rzodkiewkę która do złudzenia przypomina rzodkiew tylko rośnie mniejsza i smak ma troszeczkę ostrzejszy.
Miałam też brukiew, roślina prosta w uprawie ale że pochodzi z rodziny kapustnych mączlik miał używanie, później rzuciły się muchy i sama roślina wyglądała na grządkach jak po Czarnobylu. Bulwy rośliny porosły bardzo okazałe ale tez niektóre miały sparciałe korzenie więc z ładnego kawałka posianego poletka zebrałam 10 l wiadro zdrowych i nadających się do jedzenia owocków. Brukiew na surowo jest dla mnie okropna ale już gotowana w zupie krem wspaniała. Do zupy wrzucam wszystkie warzywa zabielam śmietanką i blederuje na wierzch koperek, natka i powiem niebo w gębie. Brukiew posiałam ze względów zdrowotnych jest bardzo wartościową rośliną. Ja miałam posianą brukiew Nadmorską.
Siałam też czarną rzepę i rzepke tą biało różową. Obie bardzo ładnie mi urosły, dobrze też się przechowują ale u mnie głównie spożywa się je w formie surówek. Siane były na przełomie lipca i sierpnia, jedno jest pewne ziemia musi być dobrze odżywiona.
tu biała rzodkiewka i brukiew

20170904_100052.jpg

rzepka

20171005_163844.jpg


brukiew

20171014_141732.jpg

Rzepy

20171021_1046221-2.jpg
Pozdrawiam
Aga
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Iwona M, Adasiowa, Armasza, Horti, Zbyszko46, pouder, Pestka, koma, olegowa

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 30 Gru 2017 18:10 #580136

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Bardzo Ci dziękuję za tak obszerny i świetnie opracowany materiał - mam nadzieję, że dzięki Twoim zdjęciom i opisom więcej osób spróbuje sił w uprawie tych warzyw :)
Świetna robota Aguś :bravo:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 30 Gru 2017 18:14 #580138

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2828
  • Otrzymane dziękuję: 5500
Dziękuję Aniu za miłe słowa i zawsze do usług warzywnej braci :flower2:
Pozdrawiam
Aga
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 30 Gru 2017 20:21 #580161

  • olegowa
  • olegowa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 772
  • Otrzymane dziękuję: 1841
Aniu masz rację, opisy Agusiak tak mnie nakręciły, że już zamówiłam rzepę , rzodkiew, skorzonerę... brukiew też. :) Jak w takim tempie będę kupować nowe warzywa, to na wiosnę kurom zostanie tylko "ustawowa" powierzchnia do życia. :devil1:
Pozdrawiam Zosia
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Agusiak

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 30 Gru 2017 20:31 #580164

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2828
  • Otrzymane dziękuję: 5500
ha ha Olegowa nie spodziewałam się że moje opisy mogą kogoś zainspirować :) Ale kochana poczytaj sobie o właściwościach zdrowotnych tych roślin, są niezwykłym źródłem przyswajalnych dla nas witamin i minerałów i do tego smacznych. Nie musimy kupować Chińskich cudowności by pozyskać dla nas źródło zdrowia.
A odnośnie rewelacyjnych Chińskich odmian to oglądałam kiedyś program gdzie porównywano różne owoce azjatyckie u nas promowane jako "cudowne" do naszej aroni i nie uwierzycie aronia w rankingu zajęła pierwsze miejsce pod względem zdrowotności i przyswajalności witamin.
Pozdrawiam
Aga

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 30 Gru 2017 20:32 #580165

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Bardzo się cieszę - nie tylko dlatego, że Aga tak profesjonalnie podeszła do tematu, ale że potrafiła przekonać nas że warto wziąć pod lupę i rzepę, i skorzonerę czy brukiew, a podziękowania za popularyzację tych zapomnianych "nowości" zawdzięczamy także Emalce czy Zbyszkowi.
Poza tym mam nadzieję, że nasionka tych warzyw choć w niewielkim stopniu zasilą straganik w przyszłym sezonie :oops:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 30 Gru 2017 20:33 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 30 Gru 2017 21:04 #580168

  • olegowa
  • olegowa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 772
  • Otrzymane dziękuję: 1841
Agusiu Oczywiście poczytałam sobie, tak troszkę, o zdrowotności roślinek, które mam zamiar uprawiać. Moi domownicy są oporni na nowe smaki, żeby zechcieli spróbować muszę używać prozdrowotnych argumentów(te jeszcze działają)
Aniu jeśli tylko dochowam się jakiś nasion, to oczywiście na straganik wyślę, a wcześniej zdam raport z uprawy
Pozdrawiam Zosia
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Agusiak

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 30 Gru 2017 21:08 #580169

  • pouder
  • pouder's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1042
  • Otrzymane dziękuję: 2609
Pierwszy raz jadłam zupę z brukwi na festynie, przygotowaną przez koło gospodyń wiejskich, bardzo mi smakowała. Zdobyłam przepis i co jakiś czas zimą gotuję zupę krem. U mnie brukiew można kupić na targowisku, w warzywniakach nie ma.
Ta festynowa była na gęsinie, kulinarne niebo.
pozdrawiam Karina
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Agusiak, olegowa

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 30 Gru 2017 21:38 #580173

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2828
  • Otrzymane dziękuję: 5500
Olegowa by zapoznać domowników z nowym smakiem proponuję do schabowych niedzielnych malutkich obok mięsa ziemniaków buraczków, położyć dwa patyczki skorzonery i polać je bułeczką z masłem, lub dołożyć łyżkę surówki z rzodkwi, a zamiast rosołu podać zupę krem z brukwi z groszkiem ptysiowym z parmezanem cóż Polak musi mieć wybór wcześniej czy później któregoś z warzyw spróbuje na talerzu a im mniej będzie mięsa tym więcej zje warzyw tak naturalnie działa ludzki organizm jak jest głodny ;) :kiss:
Pozdrawiam
Aga
Za tę wiadomość podziękował(a): pouder, olegowa

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 30 Gru 2017 21:50 #580178

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Wszystko fajnie dziewczęta, ale proszę pamiętać, że nie każdy organizm zaakceptuje dietę bezmięsną :idea1: Wierzę, że to wiecie.
Oczywiście jestem wielką fanką wszelkich warzyw i także propaguję ich spożywanie i wprowadzanie do codziennego jadłospisu, ale z rozwagą - jeśli któraś z Was zdecyduje się na odstawienie białka zwierzęcego pochodzącego z mięsa, powinna zrobić to stopniowo, aby nie zafundować organizmowi szoku.
Wszystkie strączkowe będą wówczas mile widziane, ale i tak trzeba będzie pomyśleć na suplementacją takiej wege diety. Pozostają jeszcze bardzo istotne dla przewodu pokarmowego kwestie nadmiernego spożycia warzyw - nie każdy organ wewnętrzny zaakceptuje przejście na paszę roślinną.

Bardzo ciekawi mnie ta zupa z brukwi - mogę liczyć na jakiś przepisik :)?
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 30 Gru 2017 21:55 #580181

  • tadeo68
  • tadeo68's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 383
  • Otrzymane dziękuję: 998
Tak trochę poza tematem ale jak już mowa o zapomnianych roślinach polecam topinambur. Może nie zaraz do sadzenia w ogródku bo roślinka straszna cholera :evil: , rozrasta się jak perz, ale smak ugotowanego z masełkiem i solą obłędny.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Agusiak

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 30 Gru 2017 21:57 #580183

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2828
  • Otrzymane dziękuję: 5500
Ja nad topinamburem wieki myślałam ale właśnie z tego względu że się rozrasta zrezygnowałam zwyczajnie nie mam miejsca na tą roślinę
Pozdrawiam
Aga

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 30 Gru 2017 22:05 #580187

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Mamy bulwki topinamburu , mamy :) aczkolwiek właśnie ten szalony rozrost wstrzymuje ludzi przed uprawą.
Jednak dziękuję Tadzik Tobie i pozostałym osobom ( Małgosi Chi ) za wspomnienie i o tym warzywie ...
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 30 Gru 2017 22:08 #580188

  • tadeo68
  • tadeo68's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 383
  • Otrzymane dziękuję: 998
Polecam zakupić na znanym portalu aukcyjnym, wiem że na jednym z targowisk w Poznaniu można zakupić ale cena w porównaniu do tej z aukcji bandycka, w marketach zresztą też za cenę jednego kilograma w markecie można kupić w sieci 2 lub 3
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Agusiak

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 31 Gru 2017 11:00 #580226

  • Pestka
  • Pestka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1624
  • Otrzymane dziękuję: 8497
Zakupiłam nasionka salsefii za namową koleżanki i będę wysiewać w tym sezonie .Mam też nasiona skorzenery.Jestem ciekawa czy zasmakują nam te warzywa bo znam je tylko z opowiadań.
pozdrawiam Grażyna

Ogrodnictwo to ćwiczenie optymizmu.
Czasami jest triumfem nadziei nad doświadczeniem
(Marina Schinz)
Ostatnio zmieniany: 31 Gru 2017 11:00 przez Pestka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 31 Gru 2017 16:30 #580273

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2828
  • Otrzymane dziękuję: 5500
Grażynko salsefii nigdy nie jadłam i nie wiem jak smakuje a skorzonera ma taki smak trochę nijaki, jest bardzo smaczna w okresie zimowym kiedy warzyw swoich jest jak na lekarstwo. Trzymam kciuki wierze że uprawa ci się powiedzie koniecznie napisz relację z uprawy salsefii :)
Pozdrawiam
Aga
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Pestka


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.770 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum