TEMAT: Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 14 Sie 2020 12:58 #725067

  • anaka
  • anaka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1444
  • Otrzymane dziękuję: 9263
Dzięki Tobie spróbowałam z póżniejszą rozsadą pekińskiej,bo wiosną ciężko było z miejscem.Tak więc również od siebie się uczymy również :hearts:
Naturalne ,niebanalne,własne.
Ostatnio zmieniany: 14 Sie 2020 12:59 przez anaka.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, ewakatarzyna


Zielone okna z estimeble.pl

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 14 Sie 2020 13:46 #725083

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8260
  • Otrzymane dziękuję: 54403
:kiss3:
Moja pekińska, chyba dopiero w przyszłym tygodniu pójdzie do ziemi. Grządka jest przygotowana, ale te słońce :jeez: . Takich upałów to ona nie lubi :dry:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): anaka, ewakatarzyna

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 14 Sie 2020 15:31 #725086

  • gałązka
  • gałązka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1040
  • Otrzymane dziękuję: 3800
Ja sieję, nie wychodzi, to sieję/sadzę następne. Stąd u mnie uprawa piętrowa a nie rzędowa. Zawsze za gęsto, a przerwać szkoda. Ech, w tym roku pory w posianej cebulce-nie polecam :D
Za tę wiadomość podziękował(a): anaka, ewakatarzyna

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 14 Sie 2020 15:47 #725087

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3658
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Nigdy mi pekinka nie wychodziła. W tym roku (zachęcona Janinki kimchi ;) ) zawzięłam się i...
Kapusta wiosenna.
IMG_20200705_175122916.jpg


Rosnące teraz.
IMG_20200807_090628755_HDR.jpg
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 14 Sie 2020 15:48 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, anaka, ewakatarzyna

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 14 Sie 2020 17:48 #725098

  • gałązka
  • gałązka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1040
  • Otrzymane dziękuję: 3800
20200814_174304.jpg

Tak wygląda moja kapusta.
Ostatnio zmieniany: 14 Sie 2020 17:49 przez gałązka. Powód: Dadano foto
Za tę wiadomość podziękował(a): anaka, ewakatarzyna

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 14 Sie 2020 18:28 #725106

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3658
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Moja zawsze szła w kwiat. W tym roku mam ziemię nawiezioną wg. zaleceń Pomodoro i dodatkowo dostały trochę saletry potasowej. Pomogło :)
Jedyne co, to te małe, czarne robaczki dziurawią wszystko a pekinkę wprost uwielbiają.
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 14 Sie 2020 18:29 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): anaka, ewakatarzyna

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 16 Sie 2020 19:23 #725434

  • gałązka
  • gałązka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1040
  • Otrzymane dziękuję: 3800
Po zerwaniu
20200816_192007.jpg
Faktycznie, korzeń marny.No, liście też nie powalają, ale pierwsze koty za płoty.
Ostatnio zmieniany: 16 Sie 2020 19:26 przez gałązka. Powód: z telefonu
Za tę wiadomość podziękował(a): anaka, ewakatarzyna

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 19 Sie 2020 20:00 #725849

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8260
  • Otrzymane dziękuję: 54403
Ależ jestem wściekła. Najpierw walczyłam z gąsienicami na liściach. Sytuacja wydawała się opanowana, ale dzisiaj zauważyłam, że niektóre kapusty pekińskie więdną. Szybka kontrola doniczek i oczywiście, jakieś milimetrowe pędraki, dokładnie takie z jakimi, już większymi, walczyłam wiosną :mad2: W doniczkach była ziemia ze sklepu. Gdy jedną z doniczek z całkiem ładną sadzonką odwróciłam do góry dnem w celu wybicia bryły korzeniowej, to kapusta normalnie przeleciała mi między palcami :jeez: Nie dziwota, nie miała korzeni :(

20200819_172302.jpg

To co się nadawało wsadziłam na grządkę.

20200819_182525.jpg

Miałam w doniczkach po dwie kapusty i z tych które usunęłam zrobiłam na innej grządce zapasik. Może się uda.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): anaka, ewakatarzyna

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 22 Sie 2020 11:23 #726255

  • aga
  • aga's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 843
  • Otrzymane dziękuję: 4750
Likwiduję poletko jarmużu.Zostawię 2 - 3 krzaczki na zimę. :oops: Ale mam ogromne ilości do zagospodarowania...Zasuszonego już mam za dużo. :jeez: W zamrażarkach mało miejsca, by mrozić.A i tak już sporo zamroziłam.



20200822_110919.jpg


Toskański już zerwałam...



20200822_111010.jpg


A inne jeszcze na grządce..
Podpowiedzcie, proszę, co jeszcze mogę z nim zrobić?Najchętniej do słoików na zimę.Gdyby tak dało się zrobić np kimczi z jarmużu... :silly:
Za tę wiadomość podziękował(a): anaka, ewakatarzyna, JaKasiula

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 22 Sie 2020 21:27 #726373

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3658
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Aga a może zblanszować i wtedy zrobić kimchi.
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 22 Sie 2020 21:27 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): aga, anaka, ewakatarzyna

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 22 Sie 2020 21:49 #726381

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8260
  • Otrzymane dziękuję: 54403
Z tego co czytałam w paru książkach, kiszony jarmuż jest, delikatnie mówiąc, niezjadliwy. Nigdy nie kisiłam, więc doświadczenia nie mam. Gdzieś kiedyś czytałam, że można go ukisić w kefirze, jogurcie lub w maślance, wtedy jest lepszy. Nie polecam, bo nie próbowałam, ale wszystko przede mną :happy:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): aga, anaka, ewakatarzyna

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 22 Sie 2020 22:10 #726386

  • Iwona M
  • Iwona M's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 609
  • Otrzymane dziękuję: 2337
Latem szkoda mi miejsca na jarmuż, a moja rodzina nie chce go jeść, dlatego uprawiam go jedynie na zbiór zimowy, wtedy zielone świeże liście nikogo nie kłują w zęby.
Za tę wiadomość podziękował(a): aga, anaka, ewakatarzyna

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 23 Sie 2020 13:12 #726442

  • aga
  • aga's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 843
  • Otrzymane dziękuję: 4750
Dzięki, dziewczyny za podpowiedzi. :kiss3: Toskański,pokrojony i zblanszowany, wczoraj wcisnęłam jeszcze do zamrażarki.Jest świetny do makaronu z białym sosem czosnkowym, do zup i do koktajli.Widziałam kiedyś w Aldi jarmuż w słoikach w jakiejś zalewie.Oczywiście nie przeczytałam wtedy składu ( stąd moje pytania - bo może ktoś też tak robił).Rosjanki np robią kapustę w słoikach tylko w wodzie z octem.Sprawdziłam - jest ok i nie kiśnie.Ja kisiłam kapustę z dodatkiem jarmużu ( ok. 10 % jarmużu).Ciekawy efekt i smak.Może zrobię jarmuż w wodzie z octem na próbę 2 - 3 słoiki.A resztę jeszcze zamrożę. :bye:
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, anaka, ewakatarzyna

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 06 Wrz 2020 04:26 #727861

  • anaka
  • anaka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1444
  • Otrzymane dziękuję: 9263
W tamtą sobotę wyrwałam jedną,bo miały ciasno. :whistle:
pekiska30.082.jpg

Chciałabym mieć więcej w przyszłym roku,zobaczymy..
Naturalne ,niebanalne,własne.
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, renmanka

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 12 Wrz 2020 20:25 #728465

  • JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3808
  • Otrzymane dziękuję: 20306
Jarmuż ładnie rośnie
IMG_20200912_164508.jpg

Wysiewałam w trzech rzutach, pewnie niedługo te najpóźniej wysiane dorównają wielkością najstarszym. Na razie go nie zrywam, jest tyle innych warzyw. Czekam do zimy. Świeże listki jarmużu, delikatnie przemrożone są pyszne. Czy to do zupy, czy do zielonego smoothie :yummi:
Ostatnio zmieniany: 12 Wrz 2020 22:02 przez JaKasiula.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 13 Wrz 2020 08:17 #728485

  • JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3808
  • Otrzymane dziękuję: 20306
Właśnie przypomniałam sobie, że mam nasionka pak choi.Czy moge je teraz posiać? Zawsze siałam na wiosnę, i zawsze porażka. Zawsze wybijały w pęd kwiatowy.Moze warto zaryzykować teraz,może zdążą urosnąć?
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 14 Wrz 2020 08:34 #728564

  • pawel_botanik
  • pawel_botanik's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 107
  • Otrzymane dziękuję: 466
Teraz można posiać "na gęsto" i zbierać listki. Pak choi nie zdąży już uformować "główki". Tydzień temu posiałem azjatycką mieszankę domowej roboty - pak choi, mizuna, musztardowiec czerwony i zielony. Już wykiełkowały a pewnie za dwa tygodnie będą pierwsze listki do skubania do kanapek i sałatek.
Za tę wiadomość podziękował(a): anaka, ewakatarzyna, JaKasiula

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 14 Wrz 2020 16:11 #728587

  • JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3808
  • Otrzymane dziękuję: 20306
Świetny pomysł Pawle. Mizunę mam, musztardowca też, oczywiście nasiona. Przy najbliższej okazji sieję. Dziękuję za podpowiedź :bye:
Za tę wiadomość podziękował(a): anaka, ewakatarzyna


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.633 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum