TEMAT: Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 14 Wrz 2020 21:14 #728625

• anaka
  • anaka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9263
Wycięłam kolejną pekińską,miała 900g.Wyszła pyszna surówka dla zgłodniałych budowlańców z jabłkiem,cebulką i kukurydzą :yummi: Super są takie "gratisy z ogrodu" :wink4:
100_5658.jpg

Następnym razem wysieję trochę póżniej,bo jest jesczze sałata i fasolka.
Naturalne ,niebanalne,własne.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Adasiowa, ewakatarzyna, renmanka, JaKasiula, Eleni

Zielone okna z estimeble.pl

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 15 Wrz 2020 22:15 #728684

• renmanka
  • renmanka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5260
Czy teraz jest pora na ogławianie brukselka? Moja nie jest zbyt duża, nie wiem czy coś z niej będzie, ale uprawiam pierwszy raz...
Pozdrawiam Celina
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, ewakatarzyna, JaKasiula

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 15 Wrz 2020 23:04 #728690

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54401
Z terminem ogławiania brukselki, to jest różnie. Ja na przykład w tym roku nie ogławiam, bo niedawno dopiero posadziłam i są same liście :( Zasada u mnie jest taka, że jak nie chcę, żeby nowe kapustki się rozwijały, a chcę tylko żeby te co już są, bardziej urosły , to ogławiam. Jeszcze ma być ciepło, więc ja bym z ogławianiem poczekała. Poczekaj jednak na opinię bardziej doświadczonych ogrodników :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 15 Wrz 2020 23:05 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, anaka, ewakatarzyna, renmanka, JaKasiula

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 22 Wrz 2020 13:37 #729156

• gregon
  • gregon's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4133
Jarmuzu juz namrozone, a rosliny sie dopiero rozkrecaja. Na szczesnie nie musze sie spieszyc z ostatecznym zbiorem. Nawet przy 0,5m sniegu nie bedzie problemu ;)

P9211978.jpg

P9211986.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Iwona M, Adasiowa, anaka, ewakatarzyna, JaKasiula

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 04 Lis 2020 13:14 #733341

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
Kapusta pekińska w tym roku, to totalna porażka :jeez: Albo wygląda tak

IMG_3154.jpg

Albo tak

IMG_3155.jpg

Normalnie ręce opadają. Może na dwa słoiczki kimchi uzbieram, reszta ze sklepu :sad2:
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): anaka, ewakatarzyna, czarna2066

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 04 Lis 2020 14:25 #733350

• Iwona M
  • Iwona M's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2337
U mnie prawie wszystkie główki poszły w kwiaty. Chyba jesień jest zbyt ciepła. Pekińską była siana 23 lipca.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, czarna2066

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 04 Lis 2020 17:38 #733366

• gałązka
  • gałązka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3800
Moją pekinkę zeżarły jakieś robaki. Ale, jak to mówią pierwsze koty, tfu! kapusty za płoty i spróbuję w następnym sezonie.
Za tę wiadomość podziękował(a): anaka, ewakatarzyna, czarna2066

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 07 Lis 2020 00:29 #733589

• gregon
  • gregon's Avatar
  • Platinum Boarder
Widzialem chyba w "pogodzie" ktos pytal co zrobic z jarmuzem.
W polskich warunkach teraz to najlepiej zostawic go w spokoju poki cos innego z ogrodu zbieracie. Szkodniki juz go nie rusza, za wiele nie urosnie, ale bedzie sobie tak stal zieloniutki i kruchy na grzadce do wiosny. Gdy zima zawita na dobre i zapomnicie juz o swiezych warzywach, wystarczy pojsc na dzialke i naskubac swiezych lisci. Wtedy sie go doceni.

Dla mnie jarmuzowych czipsow nie da sie przejesc, ale czesto robimy z nim dania obiadowe.
Moj ulubiony sposob:
Do wiekszego garnka siekam kilka zabkow czosnku i na malym ogniu podsmazam delikatnie na oliwie. Dodaje posiekany jarmuz bez ogonkow i dusze 3-5min pod przykryciem. Troszke soli, pieprzu, zamieszac i przystawka gotowa.
Alternatywnie (bezodpadowo) mozna wykorzystac rownie smaczne i zdrowe ogonki lisciowe. Dobrze jest oddzielic je od blaszki lisciowej (wystarczy scisnac dlonia i przeciagnac lisc niczym klos trawy, zajmuje sekunde). Ogonki siekam, wrzucam do garka i dusze ok 10 min. Jak sie zrobia delikatne i kruche dodaje liscie, kolejne 3 min i gotowe.
Wersja pelnego obiadu:
Na poczatek do zazloconego czosnku leci drobno pokrojone mieso drobiowe. Gdy mieso juz sie wystarczajaco poddusi dodaje jarmuz jak wyzej. Podane z ryzem.
Wszystkie wyzej wymienione opcje wzbogacam najczesciej innymi warzywami; bocwina, botwina, pasternakiem, papryka i czym kto lubi.

Moje jarmuze tydzien temu i dzis.

PA308901.jpg

PB068915.jpg
Ostatnio zmieniany: 07 Lis 2020 00:30 przez gregon.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Iwona M, zielonajagoda, WaldekM, magnes, Nimfa, anaka, ewakatarzyna, PomiDorka, JaKasiula

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 07 Lis 2020 07:56 #733591

• zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6025
gregon wrote:

PB068915.jpg

Pierwszy z lewej, co to za odmiana?
:bye:

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 07 Lis 2020 14:42 #733627

• gregon
  • gregon's Avatar
  • Platinum Boarder
Z lewej juz ogolony to jarmuz toskanski, odmiana kupiona w norweskim markecie pod nawa "j. czarny". Od toskanskich z polskich nasion jest ciemniejszy, ma troszke mniejsze, bardziej podwiniete liscie, ale jakby ich wiecej. Najwieksze liscie polskiej odmiany mialy ponad pol metra dlugosci.
W tym roku mialem 20 jarmuzow, na przyszly bedzie conajmniej 30 kosztem innych kapustnych, po polowie toskanski i kedzierzawy. Ten pierwszy jest lepszy do mrozenia, bo ladnie sprasowane liscie nie zajmuja duzo miejsca w zamrazalce. Kedzierzawy spozywamy na biezaco.
Wielkosc roslin zalezy w duzym stopniu od gestosci sadzenia. Mialem w tym roku chyba najwieksze jarmuze w Tromsø, bez zadnego nawozenia (zasciolkowalem algami po usunieciu innych warzyw)sadzilem co 60cm (wspolrzednie z kalarepa, burakami i pak choi). U innych na ogrodkach widzialem rozstaw 30-40cm bez dodatkowych warzyw i rosliny polowe mniejsze.
Ostatnio zmieniany: 07 Lis 2020 14:46 przez gregon.
Za tę wiadomość podziękował(a): Iwona M, zielonajagoda, Nimfa, anaka, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 21 Lis 2020 13:49 #735191

• gregon
  • gregon's Avatar
  • Platinum Boarder
Ostatni zbior. Za kilka dni byloby ciezko znalezc :)

PB218934.jpg

PB218935.jpg

PB218938.jpg
Ostatnio zmieniany: 21 Lis 2020 13:50 przez gregon.
Za tę wiadomość podziękował(a): Iwona M, ewakatarzyna, JaKasiula

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 28 Lut 2021 14:33 #750512

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
Z uporem maniaka próbuję uprawy kapusty pekińskiej wiosną :oops: Czasem wychodzi, czasem nie. Taka ruletka. Rozsada ma już pierwszy listek właściwy :)

E65DFDEC-CB31-4B7D-AFDE-1FEA04A01F4D.jpeg
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): aga, ewakatarzyna, Babcia Ala, ama

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 28 Lut 2021 14:55 #750517

• aga
  • aga's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4750
Masz jakąś konkretną odmianę? Też myślałam o tym. To już byłaby pora...
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 28 Lut 2021 15:24 #750521

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
To odmiana Forco F1. To odmiana wczesna, przeznaczona do uprawy wiosennej. Okres wegetacji 50 - 55 dni od wysadzenia rozsady. Tyle pisze na opakowaniu. Jak będzie to się zobaczy :) Mam ją pierwszy raz.
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): aga, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala, ama

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 08 Mar 2021 16:50 #751625

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
Minęło 9 dni od ostatniego zdjęcia :) Dzisiaj przesadziłam pekińską do większych doniczek

IMG_3588.jpg

W tych doniczkach będą rosły, aż do czasu wysadzenia do gruntu :)
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): olegowa, ewakatarzyna, ama, Mejra

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 08 Mar 2021 17:22 #751628

• ama
  • ama's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2147
Janinko kapustka pięknie rośnie.

Ja dzisiaj przepikowałam jarmuże do kubeczków

IMG_20210308_171532.jpg
pozdrawiam ama
Za tę wiadomość podziękował(a): olegowa, ewakatarzyna

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 08 Mar 2021 17:53 #751634

• czarna2066
  • czarna2066's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7321
Jarmuż! Kompletnie o nim zapomniałam :oops:
Lecę sieć :jeez: Dziękuję Ama za przypomnienie :hug:
Pozdrawiam Beata
Za tę wiadomość podziękował(a): olegowa, ewakatarzyna, ama

Jarmuż, pak choi, brukselka i inne ciekawe warzywa kapustne 10 Mar 2021 18:24 #751936

• przemek1136
  • przemek1136's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11848
Miałem w tym roku nie bawić się wiosną w wysiewanie kapusty pekińskiej ale ponieważ znalazłem przeterminowane nasiona odmiany Optico F1, która nadaje się do uprawy na zbiór późnowiosenny/wczesnoletni więc 27 II wyłożyłem nasiona na wacik. Dzisiaj siewki rosną już w małych pierścieniach 5/6 cm.
006-161.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.798 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum