Widocznie głupi ma szczęście - mój Sterlux kupiony w Tesco nie wykazywał żadnych negatywnych cech, a jedyną pretensję o powolny wzrost rozsad mogę mieć tylko do siebie i marcowo/kwietniowej pogody. Do momentu przesadzenia ( do ziemi dla warzyw
Verve z Casto* ) nie odnotowałam w Sterluxie ani wszędobylskich ziemiórek, ani pleśni.
Podobne pozytywne wrażenia mam z w/w Verve - choć cena nie należy do niskich, to dla niewielkiej ilości sadzonek ( w sumie 60-70 ) opakowanie 50 l jest aż nadto wystarczające. Każdą partię do przesadzenia mieszałam z perlitem, a zdarzające się większe kawałki torfu rozdrabniałam w palcach. Podłoże ma dobrą konsystencję, jest pulchne, odpowiednio wilgotne, stosunkowo sypkie i pachnie świeżością - zero stęchlizny czy wilgoci. Dobrze utrzymuje wilgoć, ładnie wchłania wodę, nie pleśnieje - póki co nie spryskiwałam HT.
Ma już dawkę nawozów 1,2 kg/m3, nie dokarmiam już więc rozsady, jedynie robię prysznic z PW.
Z życia rozsad: korzonki pomidorków i papryk wzmocniły się, jest ich coraz więcej: grubszych i z włośnikami
U pomidorków wyrastają także w "górnej" części kubków.
Pędy u pomidorów - pierwsze wilki w kątach liści - z tego, co pamiętam, u koktajlowych takie liście zostawiamy?
Liście odmiany Oslinyje Ushi rzeczywiście przypominają kształtem uszy osiołka
Mata Hari, St. Pierre, Costoluto, Malachitowa Szkatułka, White Snow. Yoders German wyglądają bardzo .... mocarnie
Jeśli ktoś z Was uprawiał Malinowy Smaczek - rośnie szybko i silnie, ma małe wilczki - usunąć ?
Na szczytach większości papryczek ostrych pojawiają się pączki kwiatowe ( NN, Pepperoni, Cayenne Yellow ), także u niektórych słodkich, np. Kołoboka, od Adriana89, bodajże tej w typie Zorza.
Jeszcze raz wszystkim
dziękuję - za pomoc, porady i za podtrzymywanie na duchu.