Na początku chciałam się przywitać, bo jest to mój 1 post na tym forum

. Jestem pod ogromnym wrażeniem wiedzy jaka posiadacie
Sadzonki moich pomidorów wysadziłam w połowie marca, a forum czytam regularnie od połowy kwietnia. Postaram się wszystko opisać. Gatunki jakie posiadam to: awizo, marzano, adonis, red pear, maskotka, cherry i red balcony.
Sadzonki wysiewałam do podłoża do wysiewów z włóknem koksowym, niestety nie pamiętam jakiej firmy. Następnie przesadziłam do pojedynczych doniczek do ziemi firmy athena wymieszanej z perlitem, której zdjęcie wstawiłam w załączniku. Po przesadzeniu fertygowalam już nawozem według Pomodoro

...
Pomidory mam już wysadzone do docelowych donic (wiadra z ikei) od 2 tyg ... tydzień temu musiałam wyjechać na 3 dni, był to okres przed zimna zośka i tu chyba był mój błąd, podlałam każde z wiader 3 litrami wody (bez nawozu, bo ziemia ma niby nawoź, nie wiem jedynie czy wystarczająca ilość) ... niestety po powrocie wszystkie pomidory miale fioletowe nóżki i cześć liści była pozwijana ... podejrzewam ze deszcz z silnym, mroźnym wiatrem mógł mi je nieco zamoczyć, mimo, ze mam zadaszony balkon ...
Od kilku dni obserwuje na liściach przebarwienia i czarne kropki, oglądałam dokładnie nie widzę żadnych insektów, nie ma tez żadnych nalotów .. liście z brązowymi plamami robią się jakby przezroczyste, metaliczne ...
Wczoraj zrobiłam im oprysk z nawozu do fertygacji 70ml na litr wody, bo ziemia nie była jeszcze przesuszona a myślałam, ze może głodne ...
do tej pory nie robiłam żadnych oprysków, zamówiłam już kredę do ow (wydaje mi się, że na pewno nie zaszkodzi a może pomoc), nie wiem co jeszcze mogłabym zrobić ... jest to moja 1 jakakolwiek uprawa i bardzo zależy mi na tym, żeby uratować pomidorki ... forum przeczytałam od deski do deski, ale im więcej informacji tym jestem głupsza
Dziś oberwałam wszystkie wilki i cześć liści na których widać było przebarwienia, jednak nie chce im zaszkodzić, a gdzieś wyczytałam ze dziennie można oberwać tylko po 3.
Przepraszam za bardzo chaotyczny post, ale to moja 1 wypowiedz na jakimkolwiek forum i wprawy brak ...