TEMAT: Papryka - siew, rozsady, uprawa. 2014-16

Papryka - siew, rozsady, uprawa. 2014-16 17 Kwi 2016 11:26 #457623

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Obiecane zdjęcie papryki Bishop Crown, której opadły liścienie. Oprócz słów krytyki, poproszę też o wytyczne i wskazówki, co dalej :sad2: ?

A tu - jako ciekawostka - papryka słodka pomidorowa ze zrośniętymi liścieniami - to te bliźniaki po lewej stronie zdjęcia..

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Papryka - siew, rozsady, uprawa. 2014-16 17 Kwi 2016 11:47 #457630

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53249
Calcium deficiency shows up first as wrinkled leaves, especially the younger leaves and in-between the leaf veins. We use bone meal to cure calcium deficiencies, and you will need to keep adding the bone meal whenever you see leaf-wrinkling in these peppers. Other sources of calcium is powdered limestone or calcium nitrate.

www.ecoseeds.com/HABANERO_needs_bonemeal.JPG

Nad zdjęciem jest napis, że te wybrzuszenia między nerwami wołają o uzupełnienie wapnia.

Podlewałaś ją PW ?
Ostatnio zmieniany: 17 Kwi 2016 11:51 przez pomodoro.

Papryka - siew, rozsady, uprawa. 2014-16 17 Kwi 2016 12:03 #457637

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Rzeczywiście, płacze o wapń :supr3: Do tej pory papryczki dostały dwa opryski OW i jeden ( wczoraj ) PW, ale nie podlewałam - rozumiem, że kiedy przeschnie podłoże, mam ją podlać PW.

Te brzuszki widnieją tylko na wszystkich 3 sadzonkach Bishop Crown, pozostałe odmiany ich nie mają. Być może (?) to predyspozycja odmiany, która ma większe wymagania pod kątem podaży wapnia ....

Poniżej największa, ostra NN.

Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Zbyszko46

Papryka - siew, rozsady, uprawa. 2014-16 17 Kwi 2016 12:20 #457648

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
W jakim podłożu rosną te papryki ?

Papryka - siew, rozsady, uprawa. 2014-16 17 Kwi 2016 12:39 #457662

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Cały czas w "Sterluxie do wysiewów". Sprawdzałam termin, świeżutkie. Bezpośrednio po skiełkowaniu na wacikach przenosiłam nasionka do aktualnych pojemników ze Sterluxem. Nigdy nie były więc pikowane. Systematycznie fertygowane nawozem wersja II.

Papryka - siew, rozsady, uprawa. 2014-16 18 Kwi 2016 10:27 #457793

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Tak się zastanawiam Aniu czy ta deformacja liści nie jest spowodowana Twoim OW. Wspomniały mi się przygody z okresu testowania tego preparatu . Otóż istnieje możliwość, że jeśli w Twoim OW jest za dużo niezwiązanego kwasu octowego to może spowodować deformację liści. Nie wszystkie rośliny są jednakowo wrażliwe.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Papryka - siew, rozsady, uprawa. 2014-16 18 Kwi 2016 10:42 #457798

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Wczoraj wysadziłem połowę swoich papryk na miejsce docelowe, czyli w kubki z obciętymi dnami. Przesadziłem w ziemię z B. zawierającą 1,2 kg/m3 Hydrokomplex-u NPK 12-11-18. Wychodzi więc, że w litrze zawiera 144 mg/l azotu; 132 mg/l fosforu P2O5; 216 mg/l potasu K2O. Powinno wystarczyć aż do wysadzenia rozsady do gruntu bez fertygacji. To podłoże z B. wygląda zupełnie przyzwoicie.
Papryczki po podwiązaniu pozostały już na balkonie.
Ostatnio zmieniany: 18 Kwi 2016 10:43 przez pomodoro.

Papryka - siew, rozsady, uprawa. 2014-16 18 Kwi 2016 10:47 #457800

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Czy ty przesiewasz ta ziemię z B?. Moja też wygląda przyzwoicie, ale ma dużo śmieci. Z drugiej strony nie robi się po podlaniu kleista breja, to plus większy niż te śmiecie.

Papryka - siew, rozsady, uprawa. 2014-16 18 Kwi 2016 11:08 #457810

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Nie przesiewam. Wyjmuję tylko ewentualnie za duże elementy.

Przesiewanie podłoża czy kompostu uważam za zbędne zajęcie. Im więcej bowiem zróżnicowanych pod względem wymiarów elementów w podłożu tym lepsze warunki powietrzne.

A z tą kleistą breją to fakt. Powodują takie zachowanie podłoży albo dodatki mączek mineralnych albo torfu niskiego tudzież szlamu z osadników lub stawów. Wiadomo, żę jak dobrze idzie sprzedaż nowości to po pewnym czasie producenci zaczynają kombinować co tu zrobić by wydębić większą kasę. No, najlepiej obniżyć koszty albo robocizny albo materiałów .
Świat pracy przecież marzył o kapitalizmie :)

Papryka - siew, rozsady, uprawa. 2014-16 18 Kwi 2016 18:06 #457891

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Mietku ....czy alternatywą dla OW może być w takim wypadku PW ? Domyślam się, że tak, chyba, że zadecydujesz o czasowym wstrzymaniu się od oprysków czy podlewaniu - zwłaszcza jeśli przyczyna deformacji nie jest jednoznaczna :sad2: ?
Rozsady nadal chciałabym fertygować, bo widzę, że im to służy...Niezależnie jednak od mojego "chcenia", poproszę Cię o dalsze wskazówki :)

Jest jeszcze kolejna sprawa, która nie daje mi spokoju .... kilka rozsad ostrych papryczek mam w przezroczystej kuwecie zbiorczej - jeśli korzenie nie są rozrośnięte, to wychodzi na to, że nie muszę rozdzielać roślinek do osobnych pojemników ?

Do podłoża z B. zraziłam się dwa lata temu - co prawda była to ziemia dla kwiatów ( pelargonii itp. ), ale po podlaniu powstawała właśnie taka mazista masa, która bardzo długo wysychała, a potem twardniała na kamień. Nigdy nie miałam tak mizernych kwiatów za oknem :(
Oczywiście nie ma reguły, czasem w B. zdarzają się naprawdę dobre produkty.
W tym roku wypróbuję podłoże do warzyw ( z przeznaczeniem dla rozsad ) z Casto***- wg informacji na opakowaniu zawiera nawóz wieloskładnikowy NPK 14- 16- 18; 1 kg/m3. Szukałam Sterluxa uniwersalnego, ale nie było.
Po otwarciu podłoże nie jest zbite, lekko wilgotne, pachnące, przyjemne w dotyku, nie oblepia palców, z nielicznymi kawałkami torfu. Wchłania wodę w miarę szybko. Na razie testuję je na przepikowanej sałacie.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Zbyszko46

Papryka - siew, rozsady, uprawa. 2014-16 18 Kwi 2016 18:27 #457900

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Tak, PW ma być alternatywą dla OW. . Koniec problemów z kredą-nie kredą , z octem o niewiadomym stężeniu. Tu jest gotowy atestowany preparat, a do tego mikrobiologicznie skuteczniejszy. Im mniejszy margines pozostaje na radosną twórczość indywidualną, tym lepiej. PW jest takim samym nośnikiem wapnia , jak i OW.

Jest też sprawa temperatury. Ja przesadzałem wczoraj swoje papryczki słodkie i u mnie łodygi są na całej długości soczyście zielone. Twoje papryki widzę mają ciemniejszy odcień i przebarwienie ponad podłożem. Dlatego pytam o temperaturę.
To co piszę, nie traktuj jako krytykę. Chcę po prostu, by Ci się udały Twoje uprawy.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Zbyszko46, Marysia80

Papryka - siew, rozsady, uprawa. 2014-16 18 Kwi 2016 19:08 #457919

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Nigdy ( !!! ) nie odbieram Twoich słów jako krytyki ( co najwyżej, czasami, może być mi przykro z powodu ostrzejszego tonu, ale tylko dlatego ) - i zawsze ( !!! ) jestem wdzięczna za odzew i pomoc. Bo tak naprawdę nie chodzi o mnie, tylko o dobro warzywek.

Rozsady już podlane PW - takim stężeniem, jak radziłeś Joli, czyli 2 ml/l. I bardzo się cieszę, że nie muszę odprawiać czarów ani woodoo nad tym preparatem, bo ... cóż, przyznam, że jest bardzo wygodny w użyciu i prosty do przygotowania. :)

Wiem, że oprysk i podlewanie PW to dwie różne drogi podawania wapnia. W nawozie do fertygacji jest on także - jak mogę ustawić zatem terminy podlewania obydwoma preparatami, żeby nie przedobrzyć ? Wspominałeś, że papryka jest bardziej wymagająca nawet od pomidorków pod kątem wapnia.

Właśnie - kwestia zabarwienia na łodyżkach.... ( nic nie umknie Twojej uwadze :happy: ) - niektóre rozsady mają ciemniejsze ( fioletowe ) kolory nad podłożem, lecz nie wszystkie ! Całe towarzystwo stoi w jednej drewnianej skrzynce na parapecie kuchennym, temp. 18-20 stopni. Okna nie są otwierane. Na tym samym parapecie obok stoją pomidorki - te same, które na początku miały fioletowe nóżki ... dzisiaj wszystkie są zieloniutkie.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara

Papryka - siew, rozsady, uprawa. 2014-16 18 Kwi 2016 19:36 #457930

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Podlałaś raz PW ,to na razie wystarczy. Co do nawożenia, to należy wziąć pod uwagę tempo wzrostu roślin. Nie można przecież pakować nawozu w podłoże jeśli rośliny zatrzymają się we wzroście.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Adasiowa

Papryka - siew, rozsady, uprawa. 2014-16 18 Kwi 2016 20:12 #457952

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Tak, masz rację. Zobaczę, jak zareagują na to podlanie, zdam relację ( plus zdjęcia ) i wówczas zadecydujesz, co dalej.
Tymczasem bardzo dziękuję :)
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro

Papryka - siew, rozsady, uprawa. 2014-16 18 Kwi 2016 20:28 #457964

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Jak mnie wkurza ta pogoda !. Musiałem ewakuować swoje pomidorki i paprykę z balkonu, bo temperatura spadła do 7 *. Niebo pogodne, więc się na tym nie skończy.
Wahania temperatury z dnia na dzień o 15 * i to już nie pierwszy raz.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, halgla

Papryka - siew, rozsady, uprawa. 2014-16 18 Kwi 2016 20:37 #457970

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Nie mamy na to wpływu ... Zamiast narzekać :devil1: , przespaceruj się bardzo poproszę do ŚOR i pomóż koleżance w truskawkach ...
Takie wahania temperatur i chłodne noce zapowiadane są do końca tygodnia. U nas prawdziwy ziąb ... Obawiam się, że i w tym roku nawet maj będzie zimny i deszczowy....
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara

Papryka - siew, rozsady, uprawa. 2014-16 18 Kwi 2016 20:41 #457974

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja, podobnie jak Lucyna, też dawno straciłem kontakt z truskawkami. Kiedyś miałem spory kawałek Sengi. Truskawki nosiłem do domu wiadrami.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Adasiowa

Papryka - siew, rozsady, uprawa. 2014-16 19 Kwi 2016 13:32 #458273

• Marginetka
  • Marginetka's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 54
pomodoro wrote:
Wczoraj wysadziłem połowę swoich papryk na miejsce docelowe, czyli w kubki z obciętymi dnami. Przesadziłem w ziemię z B. zawierającą 1,2 kg/m3 Hydrokomplex-u NPK 12-11-18. Wychodzi więc, że w litrze zawiera 144 mg/l azotu; 132 mg/l fosforu P2O5; 216 mg/l potasu K2O. Powinno wystarczyć aż do wysadzenia rozsady do gruntu bez fertygacji. To podłoże z B. wygląda zupełnie przyzwoicie.
Papryczki po podwiązaniu pozostały już na balkonie.

Ha! W sobotę zrobiłam to samo, tzn. użyłam tego samego podłoża przy przesadzaniu papryk do 0,5 litrowych kubków.
Pomodoro czy będziesz swoje podlewał PW?
Moja rozsada od dwóch tygodni mieszka w tunelu foliowym. W dzień ma światło, którego nie jestem w stanie zapewnić w domu. Nocą nakrywam ją 6 warstwami zimowej agrowłókniny. Kiedy zdejmują ją rano, czuję wyraźną różnicę temp. na +.
Pozdrawiam, Marta :)
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Adasiowa, Emalia112

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.765 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum