TEMAT: FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany 15 Maj 2016 11:13 #469125

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Wczoraj wywiozłam na ogród rozsady; spędzą tam najbliższy tydzień. Ustawiłam skrzynkę w zacisznym, osłoniętym miejscu, ogaciłam grubą folią tak, aby zimny wiatr nie miał dostępu do delikatnych pędów.

Tak wyglądała przed przeprowadzką do skrzyni... najwyższe to tyczne.

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rozalia, Lana

Zielone okna z estimeble.pl

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany 17 Maj 2016 11:25 #470272

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43630
Fasolka szparagowa tyczna w dalszym ciągu na balkonie,czeka na wysadkę do gruntu.Nocuje na balkonie.Do gruntu w czwartek lub piątek.

WP_20160517_10_18_46_Pro.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, kuhara, Adasiowa, rozalia, Lana

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany 23 Maj 2016 20:23 #472985

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Karłowe Contender i Supernano - na pierwszym planie centralnie i z lewej.
Zawsze wysiewałam fasolki wprost do gruntu , mniej więcej w połowie maja. W tym roku miałam własną rozsadę - zostawiona na ogrodzie w pojemnikach przetrwała spóźnioną Zośkę i teraz rośnie już w gruncie :)

Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, rozalia, Lana

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany 26 Maj 2016 22:35 #474274

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Fasola tyczna Blauhilda już objęła w posiadanie palik ... posadzona w ubiegły weekend była o wiele mniejsza.
Wszystkie fasolki są, przypominam, z rozsady.

Druga tyczna, Goldmarie, rośnie w podobnym tempie, ale nie wpadła jeszcze na to, że może skorzystać z podpory. Karłowa Supernano radzi sobie też dzielnie, natomiast na innej karłowej, Contender, "stare" liście zastrajkowały ( rozsada stała tydzień w pojemnikach na działce wtedy, gdy szalała Zośka ); młode są na szczęście o.k.

Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, Lana, patrycja

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany 26 Maj 2016 23:03 #474301

• patrycja
  • patrycja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2061
U mnie Zośka też tak załatwiła szparagówkę. Ale większość tych brzydkich liści oberwałam i jakoś się trzyma :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany 27 Maj 2016 05:49 #474350

• bozena
  • bozena's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 359
Moja tez straciła dużo kolorów , ma teraz żółtawy , sąsiad doprawił ja opryskiem , a ja mam nadzieję że jednak doczekam się fasolki :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, rozalia

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany 31 Maj 2016 15:33 #476072

• Edyta D
  • Edyta D's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 767
Witajcie, szukam informacji na temat fasoli Jaś. Dziś weszłam do tunelu a tu taka niespodzianka. Wczoraj podlewałam tylko siarczanem wapnia i na pewno tego zeschnietego listka nie było.

IMG_20160531_132731.jpg

IMG_20160531_132717.jpg

U mnie fasoli nigdy za mało. Wręcz ją uwielbiam, z młodymi ziemniaczkami i sałatką...mniam :)

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany 31 Maj 2016 15:43 #476074

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53189
Podlewałaś siarczanem wapnia ? Uprawiałaś już wcześniej w tunelu fasolę Jaś ?

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany 01 Cze 2016 21:01 #476620

• Edyta D
  • Edyta D's Avatar
  • Platinum Boarder
Podlewałam saletrą wapniową, mój błąd przy wypowiedzi. Fasolę od kilku lat usiłuję wyhodować, ale jeśli z uprawy nie mam nawet czego wrzucić do zupy, to niestety jest to bardzo marna uprawa :( Zależy mi na niej bardzo, po prostu uwielbiam wszystko co strączkowe.
Tunel mam dopiero od kwietnia, także nie wiem co będzie. U nikogo nie widziałam fasoli w tunelu czy szklarni, myślisz że to zły pomysł?
Dziś wygląda kwiatowo

IMG_20160601_201029.jpg

i szparagowa

IMG_20160601_201040.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rozalia, patrycja

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany 01 Cze 2016 21:03 #476622

• Edyta D
  • Edyta D's Avatar
  • Platinum Boarder
Yyy..co to>? Dwa posty się zrobiły? Wcześniej zaznaczyłam, że chcę dostać powiadomienie o odpowiedzi w tym wątku, a nie dostałam, dlatego Pomodoro nie widziałam Twojego pytania.

Edytko, zbędny, podwójny post usunęłam :)
Ostatnio zmieniany: 01 Cze 2016 21:30 przez Adasiowa. Powód: usunięcie zdublowanego postu

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany 01 Cze 2016 21:28 #476637

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Jak żyję pierwszy raz widzę fasolę Piękny Jaś uprawianą w tunelu Nie wiem jak będzie wyglądać zapylanie w tak wysokiej temperaturze.
Sam z ciekawością będę obserwował ten eksperyment.

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany 01 Cze 2016 21:32 #476638

• Edyta D
  • Edyta D's Avatar
  • Platinum Boarder
Czytałam o tym zapylaniu i przez te kilka dni jest deszczowo i chłodniej, no zobaczymy. Jak będzie na dwie zupy to już większy sukces :)

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany 01 Cze 2016 21:43 #476647

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja mam ciekawą fasolę tyczną na suche ziarno. Nasiona z Austrii. Biała, okrągła z orzełkiem. Dość spore nasiona. Mam jedną tyczkę na rozmnożenie
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rozalia, Edyta D

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany 01 Cze 2016 21:51 #476658

• Edyta D
  • Edyta D's Avatar
  • Platinum Boarder
Na pewno dobra odmiana to połowa sukcesu. Pytałam na rynku o Twoje pomidory Sława Nadrenii, ale tylko oczy na mnie postawili i tyle w temacie :)

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany 01 Cze 2016 21:56 #476663

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Mietku, jeśli istnieje taka możliwość, a Ty wyrazisz zgodę, to poproszę o rezerwację kilku nasionek tej fasoli na straganikowe wymiany lub odkupienie.
Edytko, takie rarytasy tylko u nas :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Edyta D

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany 01 Cze 2016 22:43 #476718

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Będę pamiętał. Na razie nie wiem ile nasion zbiorę i czy w ogóle zbiorę.

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany 01 Cze 2016 22:58 #476725

• Edyta D
  • Edyta D's Avatar
  • Platinum Boarder
Pomodoro, proszę Cię, no a kto jak nie Ty? :)

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany 02 Cze 2016 07:36 #476779

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Tak wygląda ta fasola, o której wczoraj pisałem

unnamed-1.jpg

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.596 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum