TEMAT: <ID>Ekologiczne środki ochrony roslin

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 15 Cze 2017 19:35 #548609

• Anjuszka
  • Anjuszka's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 137
W zasadzie żaden :) myślałam,że Ph będzie niewłaściwe. Ale chyba moje rozterki wzięły się z czytania postów dotyczących Ph i robienia krochmalu na deszczówce, ja na to nie wpadłam i krochmal jest na kranówce. Ale jako, że wody destylowanej brak to po prostu opryskałam z podwójną dawką. Troszkę się zatykał, ale dał radę - opryskiwacz ;)
pozdrawiam Ania
Mój Blog: www.balkonowywarzywnik.pl
Ostatnio zmieniany: 15 Cze 2017 19:35 przez Anjuszka.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 15 Cze 2017 20:11 #548622

• amsiz
  • amsiz's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 366
Do tej pory opryskiwałam pomidory HT i PW . Teraz chciałam zrobić IF i mam wątpliwości, bo wzystkie receptury są koncentratmi do rozcienczania w wodzie. cy IF to gotowy preparat do oprysku? :unsure:

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 15 Cze 2017 20:18 #548625

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53243
W przypadku IF też mamy do czynienia z koncentratem. Tylko, że ten koncentrat kupujemy w aptece pod nazwą " jodyna " a nie robimy sami. Reszta jest taka sama , jak przy innych preparatach . Woda, krochmal, koncentrat i płyn do naczyń.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, lucysia, amsiz, Agusiak

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 15 Cze 2017 21:06 #548641

• mk1a
  • mk1a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 841
mietek bez urazy ale mieszasz
IF robimy według przepisu i lejemy na krzaki nie robimy wcześniej koncentratu

a że jodyna zawiera koncentrat to to i o occie można powiedzieć

ps ja zrozumiem ale nowy użytkownik forum niekoniecznie
Ostatnio zmieniany: 15 Cze 2017 21:07 przez mk1a.

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 15 Cze 2017 21:17 #548649

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
U mnie stoją na półce : koncentrat propionianu wapnia , koncentrat tymolu, koncentrat kwasu sorbowego i koncentrat jodu pod nazwą handlową " jodyna . Czym się one różnią pozamtym, że jodyna jest kupiona jako gotowy koncentrat jodu ?. Nota bene zawiera nie tylko jod, ale i jodek potasu, więc jest trójskładnikowa jak pozostałe koncentraty za wyjątkiem tymolu, który jest dwuskładnikowy.
Za każdym razem tryb przygotowania oprysku jest jednakowy: woda + krochmal + płyn do naczyń + koncentrat z półki .
mietek bez urazy ale mieszasz

Kolego, miarka się przebrała. Nie usłyszy już nikt i nic ode mnie na temat oprysków. Mnie usiłujesz winić, że ktoś nie potrafi myśleć logicznie ?. DOŚĆ TEGO !
Ostatnio zmieniany: 15 Cze 2017 21:29 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Zbyszko46

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 15 Cze 2017 21:32 #548656

• rozalia
  • rozalia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7800
No proszę Cie Mietek, rzuć to na luz. Jak mam to rozumieć, nie pomożesz w potrzebie?.
Pozdrawiam.Rozalia

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 15 Cze 2017 21:39 #548661

• mk1a
  • mk1a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 841
no tak odezwałem się i awanta gotowa
a nie oto szło
Pnie Mieczysławie bez urazy to znaczy bez urazy ale jak nie to raczej ja pożegnam się z tym forum niż TY
TAK ŻE JAK POMODORO MA SIĘ OBRAZIĆ TO PROSZĘ SKASOWAĆ MOJE KONTO

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 15 Cze 2017 21:46 #548663

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
rozalia wrote:
No proszę Cie Mietek, rzuć to na luz. Jak mam to rozumieć, nie pomożesz w potrzebie?.

Muszę wreszcie zadbać o swoje nerwy.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Zbyszko46, Agusiak

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 15 Cze 2017 21:51 #548667

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Chłopaki moje kochane :) Szkoda zdrowia i życia na takie błahe waśnie, czasami wszystkim nam puszczają nerwy, czasami przeklniemy, ale naprawdę - nie warto.
Bardzo Was proszę - dookoła nas wszystko stoi na głowie, przynajmniej my bądźmy dla siebie przyjaciółmi.
Z pomidorowym pozdrowieniem :kiss3:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): podjadek, patrycja, Agusiak, MarzenaRybka

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 15 Cze 2017 21:52 #548668

• rozalia
  • rozalia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7800
Rozumiem, ja nie umiem sobie.radzić, i nie wychodzi mi to na dobre. Zamykam się w sobie.
Pozdrawiam.Rozalia

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 15 Cze 2017 23:00 #548700

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Proponuję posłuchać piosenki Kayah pt:"Po Co" :flower2:
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, rozalia

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 15 Cze 2017 23:49 #548707

• megi
  • megi's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 300
Ja również, tym bardziej że nucę ją moim pomidorom i dobrze im :rotfl1: a ja doceniam :hearts:
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 16 Cze 2017 08:53 #548730

• emi247
  • emi247's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 180
To ja się jeszcze dopytam czy do PW też trzeba dodawać płyn do naczyń czy tylko krochmal? Wybaczcie jeśli już to było, przeczytałam cały wątek ale nie zauważyłam nic na ten temat :oops: :oops:

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 16 Cze 2017 09:23 #548731

• Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Polecam uwadze tekst z pierwszej strony wątku :)
Przepis na PW na bazie gotowego propionianu wapnia
Odważamy 150 gram propionianu wapnia i wsypujemy do butelki o poj 1 l. Do tego dodajemy 2 ml octu 10 % lub 3 ml octu 6 % i całość dopełniamy wodą do objętości 1 litra. Wstrząsamy do całkowitego rozpuszczenia. Do oprysku bierzemy tego koncentratu 2 ml na każdy litr cieczy do oprysku. Do każdego litra cieczy do oprysku dodajemy 100 ml krochmalu przygotowanego identycznie jak w przepisie na IF.
Jak wynika z prostego przeliczenia 1 l koncentratu PW starcza nam na 500 l cieczy do oprysku. Koncentrat powinien być stabilny chemicznie i mikrobiologicznie.

Ponieważ właściwości grzybobójcze ma jedynie niezdysocjonowany kwas propionowy musi istnieć pewność, że ciecz do oprysku ma pH poniżej 7. Dlatego oprysk musi być sporządzany na deszczówce.

UWAGA

Zwyczajowo zwracam uwagę na bezpieczeństwo. Pojemnik z koncentratem powinien być wyraźnie opisany i trzymany z dala od dzieci i osób nietrzeźwych. Najlepiej- moim zdaniem- trzymać go w jakimś pojemniku po zużytym płynie do prania lub podobnym i też oczywiście opisanym.
PREPARAT IF

Potrzebne składniki:
skrobia ziemniaczana
kwas octowy 6% lub 10 %
jodyna

Przygotowanie krochmalu

Odmierzamy 2 szklanki wody tj ok. 0,5 litra . Półtorej szklanki wlewamy do naczynia w którym będziemy gotować krochmal a do pozostałej 1/2 szklanki wody wsypujemy pełną łyżeczkę od herbaty skrobi ziemniaczanej. Jeśli woda w naczyniu się zagotuje należy starannie wymieszać skrobię w szklance i wylać na gotującą wodę. Doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Gotować ok minuty.

Przygotowanie preparatu

Do butelki o pojemności 1 l wlać ok 1/4 litra deszczówki, do tego dodać 100 ml świeżo zagotowanego krochmalu a następnie dodać 5 ml octu 6 % lub 3 ml octu 10 % Wymieszać krochmal z wodą i octem a następnie dodać 2 ml jodyny oraz uzupełnić deszczówką do objętości 1 litra. Wymieszać . W razie problemów z rozpylaniem dodać kilka kropel płynu do naczyń.

Uwaga !

Preparat może być kojarzony z preparatem kwasu sorbowego KSM w ten sposób, że na każdy litr preparatu jodu IF dodajemy zamiast kwasu octowego 1 ml zawiesiny KSM

W razie przechowywania preparatu proszę opisać dokładnie butelkę i trzymać z dala od dzieci i osób nietrzeźwych.

W razie zaniku niebieskiej barwy preparat można aktywować ponownie dodając 2 ml 3 % wody utlenionej na litr.

Zawartość jodu w cieczy do oprysku wynosi 60 ppm czyli 60 części jodu na milion części wody. Dla porównania zawartość jodu w soli kuchennej jodowanej jest ok. 90 razy większa.
Ostatnio zmieniany: 16 Cze 2017 09:28 przez Hiacynta.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Zbyszko46, rozalia

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 16 Cze 2017 10:18 #548745

• Anjuszka
  • Anjuszka's Avatar
  • Senior Boarder
A ja zapytam, jeszcze w mojej sprawie, bo w niedzielę wyjeżdżam na dwa tygodnie i nie będę miała szansy interweniować w razie wystąpienia jakichś objawów. choć jakby jakieś wystąpiły to pewnie i tak byłoby za późno.
Jak jeszcze mogę zabezpieczyć moje pomidory? Oczywiście jak w wątku - ekologicznymi środkami. Uprawa jest donicowa, ale dość duża, żal by mi ich było. Do tej pory otrzymały 2 razy oprysk z PW w odstępie 2 tygodni 1 raz oprysk z aspiryny 7 dni temu. Ostatnie PW wczoraj. Czyli PW- aspiryna-PW wszystko na przestrzeni minionych 3 tygodni.
Co byłoby najsensowniejsze. Mam składniki na IF, KSM i HT. I czy jest w ogóle sens po wczorajszym zabiegu robić jutro kolejny? Nie chciałabym w panice przedobrzyć.

IF i KSM nigdy nie stosowałam. Uprawa jest w dużej mierze pod zadaszeniem ( nad moim balkonem jest balkon, ale nie pokrywa on w stu procentach mojego, więc deszcz w zależności od wiatru czasem dociera do krzaków, wieją też dość silne wiatry) ale do tej pory nigdy nie miałam problemów z chorobami.
Nie jestem wstanie zdiagnozować na 100% co tak naprawdę dolega pomidorom na sąsiednim balkonie. Z daleka wygląda jak ZZ. Dziś próbowałam bliżej przyjrzeć się im przez obiektyw aparatu i widzę, że mają całe liście zwiędnięte, a oprócz tego jakby zwinięte pod spód. Nekrotyczne brązowe brzegi. Liście w większości zostały oberwane, więc wygląda to tragicznie. Sąsiadka twierdzi, że to przez wiatr, bo stoją w sporym przeciągu. Czy to możliwe? Moje w jednej ze skrzyń też są targane przez wiatr i tak nie wyglądają.
Tak czy inaczej, nawet jeśli to nie ZZ nie pojadę na urlop ze spokojem :unsure:
pozdrawiam Ania

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 16 Cze 2017 11:08 #548755

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Anjuszka, mam nadzieję, że w Twojej kwestii wypowiedzą się doświadczeni ludzie, ja mogę podpowiedzieć jedynie, że byłoby dobrze oswoić dobrego sąsiada i podrzucić mu klucze, flaszki ze środkami oraz dokładną instrukcję obsługi Twoich krzaczków. Dwa tygodnie nieobecności gospodarza, przy niesprzyjającej pogodzie i chorobach, może zniweczyć Twoją pracę i życie pomidorków.
Polegam jednak na dobrym sercu NASZYCH FACHOWCÓW, prawda ????????

Przy okazji polecę, z własnego doświadczenia, moczenie korzeni żurawek, zaatakowanych przez larwy opuchlaków, w roztworze PW. Tak uratowałam w ubiegłym roku kilka zmarnowanych roślin. Dzisiaj są wielkimi żurawkami, kwitnącymi i pięknie komponują się z hostami.

Sprawdziłam też jałowca, pryskanego HT w ubiegłym sezonie przeciwko P. sabinae. Nie ma nic. Została tylko blizna .....

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 16 Cze 2017 14:41 przez Adasiowa. Powód: dołączenie zdjęcia
Za tę wiadomość podziękował(a): Anjuszka

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 16 Cze 2017 13:37 #548776

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Anjuszka Wątpię by sąsiadka miała ZZ raczej to niedobory całej tablicy Mendelejewa, bo bez sensownej fertygacji pomidory siłą rzeczy muszą mieć niedobory, a uschnięte brzegi i podwinięte liście to potwierdzają.
Ja polecam Ci opryskanie IF z duża ilością krochmalu.Ja w ubiegłym roku pryskałam grusze na rdze to po miesiącu jeszcze miała niebieskie liście. Pw to nie wiem, jak wchlonie się wapno czy ochrona będzie wtedy wystarczająca.
Za tę wiadomość podziękował(a): Anjuszka

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 16 Cze 2017 18:45 #548849

• Anjuszka
  • Anjuszka's Avatar
  • Senior Boarder
Bardzo możliwe że to niedobory, przelanie i wiatr. Tym bardziej że sąsiadka uparła się, że mają być takie czysto ekologiczne, niczym ich nie dokarmia i niczym nie pryska :huh: Za to zdradziła mi, że podrzuca im trochę kurzych kupek z kurnika :blink: Na balkon mnie raczej nie wpuści, więc nie mam szansy postawić jakiejś bardziej sensownej diagnozy, ani też zrobić foty i pokazać Wam jak to wygląda. A bardzo żałuję, bo może trochę by mnie Wasza opinia uspokoiła.
Pozostaje mieć nadzieję, że to jednak nie ZZ. Ale zrobię chyba jednak IF tak na wszelki wypadek i opryskam jutro przed wyjazdem.

Z tą opieką to nie prosta sprawa. Podlewać będzie mi szwagrostwo, ale oni zabiegów żadnych raczej robić nie będą. Już mi szwagier zapowiedział, że to czarna magia i on może jedynie spryskać, jak mu coś zostawię w opryskiwaczu, nic mieszać ani gotować nie będzie. A co ja mu mogę zostawić jak w zasadzie do wszystkich oprysków potrzebny jest świeży krochmal. Czy jeśli zostawię w opryskiwaczu PW bez krochmalu to po pierwsze czy mogę mu zostawić już taki rozrobiony oprysk na dwa tygodnie? I po drugie czy skoro krochmal jest tylko po to by oprysk nie był wymywany przez deszcz ( czy może jednak ma inne dodatkowe znaczenie) to PW bez krochmalu będzie działać tak samo, a w razie deszczu po prostu oprysk niech zrobi jeszcze raz?
pozdrawiam Ania
Ostatnio zmieniany: 16 Cze 2017 19:05 przez Anjuszka.

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.771 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum