TEMAT: <ID>Ekologiczne środki ochrony roslin

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 05 Lip 2016 21:39 #487826

• zdravko
  • zdravko's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 396
pomodoro wrote:
zdravko wrote:

No i do tego dochodzi ten mój kretyński pomysł z popiołem, sytuacje prawie opanowałem,ale brzegi nowych liści zaczęły zasychać,w googolach znalazłem zdjęcia identycznych zmian i opis ,że brak potasu.

A Ty masz analizę gleby ?. Pytam, bo u siebie w kompie Ciebie nie mam ?

Nie,niestety nie mam, nie mam pojęcia czy teraz ją zrobić,czy na jesień,bo zrobię na pewno.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 05 Lip 2016 21:49 #487829

• rozalia
  • rozalia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7800
Ja juz mu artykuły na ten temat wyszukuję, by poczytał, tak samo o ochronie, ale uważa,że obornik i woda lana do oporu to wystarcza, by plony były znakomite. Więcej w nic nie wierzy, a ja tyram i czasami się zastanawiam po co mi to. Ale ja to po prostu tak mam, lubie patrzeć jak mi rośnie, dzielić się nimi z bliskimi i znajomymi. Kiedy mąż obraca się na drugi bok ja juz jestem w ogrodzie.
Pozdrawiam.Rozalia
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Zbyszko46, zanetatacz, Marysia80

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 06 Lip 2016 15:18 #488008

• Mikar
  • Mikar's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 119
Witam.
Z poprzedniego oprysku 3 dni temu(PW+HT+saletra potasowa)zostało mi ok 1,5 litra płynu. Czy mogę go jeszcze wykorzystać?.

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 06 Lip 2016 15:19 #488009

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Można.
Za tę wiadomość podziękował(a): Mikar

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 06 Lip 2016 21:53 #488144

• Agapa
  • Agapa's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 147
To mogę połączyć HT i PW w jednym oprysku???
Pozdrawiam serdecznie
Agnieszka

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 06 Lip 2016 22:05 #488159

• Pabblo_pl
  • Pabblo_pl's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 494
Myślę że warto dodać tą informację do 1 postu tego tematu.

"4 ml/l PW + 2-5 ml/l HT lub 4 ml/l PW + 2 ml KSM lub IF + 2-5 ml/l HT lub IF + 2 ml/l KSM"

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 07 Lip 2016 16:11 #488339

• marzusia
  • marzusia's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 102
Robię dziś oprysk pomidorów PW+KSM. Czy mogę dorzucić do gotowego oprysku saletrę potasową 5gr/l, tzn. czy ona się rozpuści bez problemu w opryskiwaczu?
Pozdrawiam, Marzena :)

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 07 Lip 2016 16:21 #488346

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
No, widzisz. Nie jest praktyczne rozpuszczać nawóz dopiero w opryskiwaczu. Przynajmniej raz dziennie piszę , by przygotować sobie 20 % roztwór saletry potasowej. Wtedy bierzesz miareczkę , odmierzasz 25 ml/l gotowego już roztworu i masz gotowy roztwór nawozu czy to do oprysku, czy do podlewania. Podobnie mocznik i siarczan magnezu.

Tak jak elektryk musi mieć pod ręką śrubokręt, probierkę i kombinerki, tak osoba uprawiająca warzywa też powinna taki niezbędnik środków potrzebnych do uprawy posiadać.
Ostatnio zmieniany: 07 Lip 2016 16:22 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, mk1a, marzusia, Zoja, RUDA

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 07 Lip 2016 19:51 #488417

• edek86
  • edek86's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1431
PW można łączyć z mocznikiem, nie łączymy z siarczanem magnezu a z saletrą potasową to nie wiem.
Pozdrawiam, Michał
Za tę wiadomość podziękował(a): marzusia

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 07 Lip 2016 20:17 #488424

• Zarta
  • Zarta's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 450
Taki czas nadszedł że rośliny żrą na potęgę a zaraza chucha w szyję i mam wrażenie że w tej chwili dużo problemów sprawia łączenie nawozów ze środkami ochrony, więc w pigułce pewnie by się to przydało :). Ja jeśli nie jestem pewna czy nie przedobrze to nawozy łączę z HT, niestety ze względu na częstotliwość opadów brak magnezu mam w standardzie i ze dwa liście z królową też mi się trafiły. Ale na zarazę IF załatwia sprawę! Dziękuję Pomodoro :thanks:
Ostatnio zmieniany: 07 Lip 2016 20:20 przez Zarta.
Za tę wiadomość podziękował(a): grzesiek59, Zbyszko46, rozalia, patrycja, marzusia

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 08 Lip 2016 08:59 #488515

• kuhara
  • kuhara's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1491
Nawozy podaje się doglebowo a środki ochrony dolistnie.
Podanie nawozu dolistnie, to nie nawożenie a interwencja przy wystąpieniu lub ryzyku wystąpienia niedoborów danego składnika.
Piszę to, bo widzę że rodzi się nowy trend - nawożenie dolistne. Czyżby uprawy hydroponiczne czekała ewolucja w kierunku upraw aeroleaficznych? Korzenie służą do pobierania nawozów a nie liście.
Pozdrawiam, Krzysiek

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 08 Lip 2016 09:37 #488520

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Za tę wiadomość podziękował(a): koniczynka, Krecik stary, leszek0921, Zbyszko46, rozalia, marzusia, Zarta, serwisant

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 08 Lip 2016 12:23 #488544

• serwisant
  • serwisant's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 91
rozalia wrote:
Ja w sezonie zimowym przeczytałam całe forum. Ale za szybko naraz i też mam wątpliwości. Porobiłam notatki ale i tak czasami wolę się upewnić i zadaję pytania. Pewnie głupie dla niektórych, ale proszę o wybaczenie i serdeczne dzięki tym którzy mi pomagają :thanks: :thanks:

Zgadza się. Ja znalzłem to forum dopiero jakieś 3 tygodnie temu. Staram sie jak najwięcej przeczytać, ale to za dużo informacji naraz. Im więcej czytam tym mniej wiem, i wiem że nic nie wiem.

POMODORO dziękuje za cierpliwość.
Za tę wiadomość podziękował(a): otojolka, rozalia, marzusia

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 08 Lip 2016 13:59 #488565

• otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3766
Po sezonie wszystko postaramy się uporządkować. Wy wszystko poczytać, a zaś moderacja wszystko w pigułkę zebrać ,lub na początku wątków zamieścić. Wybaczcie wakacje, dzieci, domy, ogrody i praca nawet. Musimy obecnie cieszyć się poradami na bieżąco i czekać do zimy na lepsze porządki. Coś wspólnymi siłami poskładamy do kupy. :idea1:
Pozdrawiam. Jolka.
Za tę wiadomość podziękował(a): chudziak, leszek0921, mymysteryy, Zbyszko46, rozalia, pouder, patrycja, marzusia, Zarta

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 13 Lip 2016 16:36 #489840

• AB
  • AB's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 94
Jaką mniej więcej ilość HT produkowanego na bimbrze i ziołach (tymianek plus oregano) trzeba dać na litr wody odstraszająco na ślimaki i owady?

Jeśli można, to poproszę o podanie linku do sklepu, w którym można kupić propionian wapnia i inne środki do przygotowania prezentowanych tu przepisów.
Nasadziłem tymianku i oregano i z tego korzystam, a że różnych sprzedawców jest wielu to ja wiem i dlatego proszę o polecenie sprawdzonego.
Ostatnio zmieniany: 18 Lip 2016 21:24 przez Adasiowa. Powód: połączenie dwóch postów

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 14 Lip 2016 19:21 #490156

• kuhara
  • kuhara's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1491
W agnex.pl kupiłem:
Propionian wapnia spożywczy 1 kg 1 szt. 15,99 zł

W magicznyogrod.pl kupiłem:

Kwas mlekowy 50% – 100g, 1 szt, 9,40 zł
Kwas sorbowy – 50g, 1 szt, 19,90 zł
Tymol – 50g, 1 szt, 12,50 zł
Poczta Polska , 1 usługa, 9,90 zł

Nawozy w tym roku w ifarmer.pl

MOCZNIK PUŁAWSKI 25kg
Cena: 35,50 zł
Ilość: 1 szt.
SALETRA AMONOWA 5kg
Cena: 20,60 zł
SUPERFOSFAT WZBOGACONY 5kg
Cena: 28,70 zł
SIARCZAN POTASU 25kg
Cena: 73,99 zł
FRUKTOVIT NAWÓZ DO TRAWNIKÓW 25 kg
Cena: 67,99 zł
Pozdrawiam, Krzysiek
Za tę wiadomość podziękował(a): koniczynka, AB, Krecik stary, Adasiowa, Kaja, rozalia, patrycja

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 15 Lip 2016 14:10 #490383

• marzusia
  • marzusia's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 102
Też właśnie chcę zamówić w magicznym ogrodzie i zastanawiam się nad kwasem mlekowym 50% a ma być 80%. Jak zmienią się proporcje do KSM?

Poza tym na buteleczce pisze 50ml a sprzedają w gramach. Na stronie piwowarskiej znalazłam że 12,5ml to 15g kwasu.
Kupowałam w zeszłym roku, ale nie pamiętam, czy też były buteleczki w ml...
Pozdrawiam, Marzena :)

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 15 Lip 2016 17:27 #490424

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Powiem Ci Marzenko, że jestem już zmęczony problemami z preparatami jakie tu zaproponowałem. Nie sposób jest wymyślić z wyprzedzeniem, jakie jeszcze pytanie za chwilę padnie.

A sprawa jest prosta. Koncentrat KSM ma 3 składniki : kwas sorbowy, kwas mlekowy i wodę. Nie wnikając w niuanse jak zmienia się ciężar właściwy kwasu mlekowego w zależności od stężenia można przyjąć prostą proporcję. Popełni się niewielki błąd, który przy rozcieńczaniu koncentratu do oprysków w proporcji 1: 500 czyni ten błąd śmiesznie mały.
Jak robimy KSM:
bierzemy 160 ml wody demineralizowanej, lub deszczówki.
wlewamy do tego 50 g kwasu mlekowego 80 %
wsypujemy 50 g kwasu sorbowego.
Otrzymujemy ok 240 ml koncentratu KSM w formie zawiesiny, którą należy dokładnie wstrząsnąć przy każdorazowym użyciu.

50 g kwas mlekowego 80 % to w przybliżeniu 40 ml. Jeśli chcesz użyć kwas 50 % to musisz go dać tyle aby w koncentracie znalazła się ta sama ilość kwasu w przeliczeniu na 100 %. Wyliczenie jest proste . Jeżeli przy kwasie 80 % dodajemy go 40 ml to przy 50 % musimy dodać 40 x 80/50 = 64 ml.
Aby jednak w koncentracie oba kwasy były w tym samym stężeniu jak przy użyciu kwasu mlekowego 80 %, musimy zmniejszyć dodatek wody o 24 ml czyli nie 160 ml a 136 ml.

Czyli przepis na koncentrat KSM w przypadku użycia kwasu mlekowego 50 % będzie wyglądał tak :
bierzemy 136 ml wody demineralizowanej, lub deszczówki.
wlewamy do tego 64 ml kwasu mlekowego 50 %
wsypujemy 50 g kwasu sorbowego.
Otrzymujemy ok 240 ml koncentratu KSM w formie zawiesiny, którą należy dokładnie wstrząsnąć przy każdorazowym użyciu.
Ostatnio zmieniany: 15 Lip 2016 17:33 przez pomodoro.

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.628 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum