TEMAT: Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 27 Mar 2019 17:58 #650409

  • Pi Ef
  • Pi Ef's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 60
  • Otrzymane dziękuję: 231
Pomóżcie.
Do tej pory uprawiałam dynie jakiekolwiek. Zjadały je kozy :)
W zeszłym roku odkryłam pieczone hokaido i mam lekki niedosyt.Chciałabym dynię podobną w smaku tylko ciut soczystszą. Jakie gatunki/odmiany powinnam posiać w poszukiwaniu ideału? którą stronę szukać ? Któreś z piżmowych?
Po przewertowaniu wątków dyniowych zrobił mi się w głowie wielki galimatias.
Dobrze by było gdyby były łatwo dostępne w sklepach, bo chyba jestem zbyt swieża by skorzystać z dobrodziejstw straganiku.
Temat został zablokowany.


Zielone okna z estimeble.pl

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 27 Mar 2019 18:36 #650419

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Nie, nie jesteś świeża, Lucysia pewniearaz pouczy Cię.
Niestety te których nasiona są w słępach faktycznie najdą się dla kóz.Do pieczenia to nie polecam piżmowych, sa za soczyste i ten zapach jest zbyt owocowy, intensywny. Uwazam ze najlepsza (z tych co uprawiałam) do pieczenia jest Buttercup Burger i Marina di Chioga. Ale to jest bardzo subiektywna ocena.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Pi Ef

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 27 Mar 2019 18:42 #650421

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Dla mnie najlepszą do pieczenia (też wedle mojej subiektywnej oceny) jest Thelma Sanders Sweet Potatoe. Ale ona jest trudno dostępna. Z tych sklepowych odmiana Justynka jest reklamowana jako podobna do Hokkaido. Ale nie wiem ile w tym prawdy, bo sama nigdy jej nie uprawiałam.
Co do straganiku zapytaj w wątku straganikowym. Lucysia poinformuje Cię o szczegółach.
Pozdrawiam
Bea
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Pi Ef

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 27 Mar 2019 19:18 #650431

  • Pi Ef
  • Pi Ef's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 60
  • Otrzymane dziękuję: 231
Dziękuję bardzo.
O marinie myślałam bo piękna jest przy tym i mi utkwiło ze chyba do pieczenia.
Ja do tej pory uprawiałam wszystko na "głupa" i jakieś plony zawsze były. Teraz zachłannie się wczytuję w instrukcje upraw. Przeczytałam takie ilości informacji że dotarłam do stanu w którym mylę zasady dotyczace dyni i marchewki :) mam nadzieję że za moment wszystko mi się pouklada.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 27 Mar 2019 21:40 #650463

  • zdravko
  • zdravko's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 424
  • Otrzymane dziękuję: 396
Ale Marina jest z tych bardziej suchych,dlatego nadaje się do pieczenia, jak upieczesz soczystą to zrobi się paćka
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Pi Ef

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 27 Mar 2019 22:17 #650471

  • Pi Ef
  • Pi Ef's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 60
  • Otrzymane dziękuję: 231
Mnie w sumie nie chodzi o soczystą tylko ciut mniej suchą niż hokaido.
A może na "suchość" składają się różne czynniki, nie tylko wilgotność owocu. Pewnie też warunki uprawy. Hokaido to moje pierwsze jadalne zauroczenie dynią nie licząc mlecznej "banionki"z dzieciństwa :)
Temat został zablokowany.

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 28 Mar 2019 12:56 #650520

  • zdravko
  • zdravko's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 424
  • Otrzymane dziękuję: 396
No to musisz posadzić pare odmian i ucelować w swoje gusta ;), no i smak dyni zmienia sie wraz z leżakowaniem,czym dłużnej tym bardziej słodka i chyba mniej sucha .
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Pi Ef

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 28 Mar 2019 16:30 #650546

  • Pi Ef
  • Pi Ef's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 60
  • Otrzymane dziękuję: 231
Będę próbowała, jeśli nie uceluję w tym roku to spróbuję w następnym.Cierpliwa jestem.
A co nie posmakuje człowiekom z tego się kozy ucieszą :) nic się nie zmarnuje.
A ja się rozwinę kulinarnie.
Temat został zablokowany.

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 28 Mar 2019 16:49 #650549

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Z każdej dyni da się zrobić coś pysznego, trzeba tylko wiedzieć do czego dana odmiana najlepiej się nadaje. Są odmiany dobre do pieczenia, na placki czy gulasze, inne na zupę, a jeszcze inne na dżemy. soki czy do jedzenia na surowo.
W sklepie w moim ulubionym gospodarstwie ogrodniczym przy każdej odmianie dyni jest informacja o jej kulinarnych zastosowaniach.
Pozdrawiam
Bea
Temat został zablokowany.

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 28 Mar 2019 17:04 #650551

  • Pi Ef
  • Pi Ef's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 60
  • Otrzymane dziękuję: 231
Chyba muszę mnóstwo wiedzy przyswoić.
Córka się konfitury dyniowej domaga. Jadłam kiedyś ale smakowała trawą...
Czytać, czytać i wdrażać wiadomości w życie...
Temat został zablokowany.

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 28 Mar 2019 17:56 #650564

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
W takim razie polecam dział kulinarny: forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/44-kulinaria
Jest w nim też kilka przepisów na dżemy z dyni np. ten z pomarańczą: forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...cowe?start=54#498979
Pozdrawiam
Bea
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Pi Ef

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 28 Mar 2019 18:01 #650568

  • lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Posty: 5031
  • Otrzymane dziękuję: 13147
Pi Ef ogarnij wzrokiem zasoby formularza. Pomyśl nad radami forumek i zamawiaj. Tylko nie zapomnij wysłać koperty ;)
Zasady na pierwszej stronie Dyniowego Straganiku, zapraszam.
A jeżeli chodzi o dżem z dyni to ja robię z dodatkiem pigwowca. Mamy przepis w kulinariach. W życiu nie jadłam lepszego dżemu z dyni. Polecam szczerze. Ani nie mdły, ani nie za kwaśny
Przepyszny. Córci powinien smakować.
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Ostatnio zmieniany: 28 Mar 2019 18:05 przez lucysia.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Betula, Pi Ef

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 26 Kwi 2019 11:34 #654353

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Przedwczoraj wyłożyłam na waciki dynie, cukinie, melony i arbuzy. Ponieważ wczoraj było bardzo ciepło więc na dzień postawiłam na dworze na słońcu. Trochę się bałam czy się nie ugotują lub nie wysuszą, więc bardzo mocno zwilżyłam nasiona. Na noc postawiłam w kotłowni. Ryzyko się opłaciło dziś już część wykiełkowała. Od razu wsadziłam do ziemi. Zużyłam do tego resztkę ziemi z 200-stu litrowej kostki Klassmana. Niezły mam przerób, a jeszcze mi reszta dyniowatych (w tym ogórki) i fasolka do wysiania zostały :)
Pozdrawiam
Bea
Ostatnio zmieniany: 26 Kwi 2019 11:46 przez Betula.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Miragoral, Agusiak, najemnik

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 26 Kwi 2019 11:40 #654356

  • Sylwiaaa
  • Sylwiaaa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 650
  • Otrzymane dziękuję: 3089
Ja wczoraj wysiałam na rozsadę cukinie: Tapir (pasiasta) i Astra Polka :)
Dużo nie planuje, po 2 krzaczki maksymalnie, bo taka ilość w pełni mi wystarcza do przerobienia i rozdania rodzinie
Ostatnio zmieniany: 26 Kwi 2019 11:44 przez Sylwiaaa.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 26 Kwi 2019 20:14 #654395

  • najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1381
  • Otrzymane dziękuję: 9133
Ja dziś także wyłożyłem do podkiełkowania po 8 szt. dyni Muscat de Provance i jakieś NN lub Lungi di Napoli (nasiona wziąłem z niezbyt wyrośniętego owocu), po 2 szt. cukinii Bianca di Trieste i 2 szt. melona Cantalupo di Charentais.

Teraz szukam zdjęć nasion Lungi di Napoli by upewnić się, że taką odmianę wysiałem.
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Temat został zablokowany.

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 26 Kwi 2019 21:14 #654410

  • Iwona M
  • Iwona M's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 609
  • Otrzymane dziękuję: 2337
Mówisz i masz!
To są oryginalne nasiona z przedstawionego opakowania.

IMG_20190426_211140.jpg
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, najemnik

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 02 Maj 2019 10:09 #655330

  • Zielona
  • Zielona's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1089
  • Otrzymane dziękuję: 4950
Oprócz nasion ogórka, wyłożyłam do skiełkowania chńskie dynie. Skiełkowały wszystkie cztery sztuki. :woohoo: I bądź tu mądry, gdzie docelowo mają rosnąć. :think:
Pozdrawiam Alicja.
Temat został zablokowany.

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 02 Maj 2019 13:32 #655366

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Może w pionie, jeśli owoce nie za wielkie.
Pozdrawiam
Bea
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Zielona


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.739 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum