TEMAT: Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 18 Lip 2019 13:40 #668196

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7851
  • Otrzymane dziękuję: 52019
Ja zbieram dużo mniejsze cukinie, jak je mam :mad2: . Dzisiaj znowu likwidowałam tunel :cry2:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 18 Lip 2019 13:41 przez JaNina.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobej, anaka


Zielone okna z estimeble.pl

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 18 Lip 2019 14:11 #668201

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13291
Ja też polecam zbiór mniejszych. Są smaczniejsze, nie trzeba wycinać środka z nasionami. Zostawianie owoców do wyrośnięcia powoduje wstrzymanie wiązania nowych.
Takie duże jak Twoje Błażej to u mnie są przeznaczane na ketchup.
Pozdrawiam
Bea
Ostatnio zmieniany: 18 Lip 2019 14:12 przez Betula.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobej, Nimfa, anaka

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 18 Lip 2019 14:40 #668205

  • Bobej
  • Bobej's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Pozdrawiam cieplutko. Błażej
  • Posty: 2110
  • Otrzymane dziękuję: 7052
Ja zbytnio nie mam na nie pomysłu, więc wszystkie jak przychodzi czas idą na leczo.

A gdzie znajde przepisik na ketchup?
Pozdrawiam Błażej
Temat został zablokowany.

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 18 Lip 2019 14:51 #668208

  • Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1407
  • Otrzymane dziękuję: 11163
Bobej, takie duże cukinie również nadają się na nadziewane mięsem mielonym, - jeśli lubicie i spożywacie mięso. Wydrążone, napełnione mięsem i do piekarnika. Smakują na ciepło i na zimno. Ja nadziewam innymi warzywami, zmieszanymi z jajkami. Pycha :)
Ogród - mój optymizm.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobej, Armasza, anaka

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 18 Lip 2019 15:50 #668211

  • Bobej
  • Bobej's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Pozdrawiam cieplutko. Błażej
  • Posty: 2110
  • Otrzymane dziękuję: 7052
Ta opcja też brzmi bardzo ciekawie. :D

A na ile stopni i jak długo i jeśli można troszke wiecej szczegółów lub odnosnik do artykułu, bo w sumie w sobote mógłbym coś z nimi podziałać. :)
Pozdrawiam Błażej
Temat został zablokowany.

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 18 Lip 2019 16:13 #668213

  • anaka
  • anaka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1444
  • Otrzymane dziękuję: 9253
To nie wątek kulinarny ,ale podpowiem o szaszłykach warzywnych na grilla albo cukinia marynowana jak ogórki konserwowe.U nas lato bez cukini jest stracone :yummi: Zbieramy młode,nieduże,mają wtedy miękką skórkę,są smaczniejsze.Obrywam liście te starsze,od spodu,bo wsadziłam w jednym miejscu gniazdowo po 2szt i jest busz.
Naturalne ,niebanalne,własne.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobej

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 18 Lip 2019 16:17 #668214

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20240
  • Otrzymane dziękuję: 64598
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobej, Marlenka, Nimfa, Maggie, anaka

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 18 Lip 2019 17:23 #668218

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13291
Bobej wrote:
A gdzie znajde przepisik na ketchup?

Jest tutaj: forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...iki?start=558#555576
W wątku podanym przez Anię jest dużo przepisów z cukinią. Warto przetestować. Dodam, że małe cukinie też świetnie się nadają do faszerowania. Cukinię kroję na połówki, wydrążam środek, który drobno siekam. Połówki cukinii podduszam około 5 min w niewielkiej ilości wody. Połówki cukinii napełniam farsze (mięso mielone, bułka tarta, jajka, świeże zioła). Wkładam do brytfanki, wlewam wodę z duszenia cukinii z koncentratem pomidorowym lub posiekanymi świeżymi pomidorami bez skórki i ziołami jakie dałam do mięsa. Piekę 1 godz w 180°C. Na 10 min przed końcem pieczenia można posypać cukinie startym serem. Każda połówka wystarczy dla 2 lub 3 osób w zależności od wielkości cukinii.
Pozdrawiam
Bea
Ostatnio zmieniany: 18 Lip 2019 17:42 przez Betula.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobej, Marlenka, Jaedda, Nimfa, Maggie

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 18 Lip 2019 17:42 #668219

  • Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1407
  • Otrzymane dziękuję: 11163
Ponieważ nie ma tam cukinii zapiekanej w piekarniku, odpowiem szybciutko Błażejowi. Cukinię przekrój wzdłuż wybierz miękki miąższ z ziarenkami, posól - odstaw na 1/2 godz. odlej sok, który się wytworzy. Mięso mielone przypraw jak na kotlety mielone, albo wymieszaj z ugotowanym uprzednio ryżem (może być nawet pół na pół) lub np. z kukurydzą i groszkiem zielonym. Tu jest dowolność, - co lubisz. Przypraw solą pieprzem, nie zapomnij dodać podsmażonej cebuli, pokrojonej w kosteczkę. Jeśli mięso z indyka - koniecznie dodaj 2 wyciśnięte ząbki czosnku. Możesz dodać jajko lub nie, wymieszaj całość i nadziej cukinie. Piecz na blasze w 180 st. przez około 60 minut. Pod koniec pieczenia jeśli lubisz - posyp startym serem, na to gdzie nie gdzie połóż plasterek pomidora.

Z warzywami: np. cebula lub por, małe różyczki brokuła lub kalafiora, drobno pokrojona kapusta pekińska, albo kosteczki z innej cukinii. Wszystko na patelnię, lekko poddusić na odrobinie oleju, przyprawić wg gustu - nadziać cukinię przygotowaną jak uprzednio. Rozbić 2 jajka, posolić i popieprzyć, wylać na warzywa. Reszta - jak wyżej. Jeśli cukinia ma twardą skórkę, nie obieraj jej, co prawda nie zmięknie, ale trzyma ładnie formę; jednak przy konsumpcji z niej rezygnujemy :) Sma-czne-go!
Ogród - mój optymizm.
Ostatnio zmieniany: 18 Lip 2019 17:43 przez Nimfa.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobej, Marlenka, Betula, Pestka, Jaedda, Maggie

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 18 Lip 2019 17:56 #668220

  • Bobej
  • Bobej's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Pozdrawiam cieplutko. Błażej
  • Posty: 2110
  • Otrzymane dziękuję: 7052
Serdecznie wszystkim dziękuje za linki i odpowiedzi. :drink1:

Linki odrazu wrzucam do szybkiego wybierania. :)

Jutro pójdę obejrzeć cukinie i obmyśle jak je przerobić. ;)
Pozdrawiam Błażej
Temat został zablokowany.

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 18 Lip 2019 21:19 #668250

  • koma
  • koma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3563
  • Otrzymane dziękuję: 30071
Robię dużą ilość keczupów,stąd tak duże cukinie


20190718_085518.jpg


Dyni nie przycinałam -zajmują coraz więcej miejsca.Przy o drobinie wolnego czasu,wstawię zdjęcia z nazwami.Wszystkie rosną "jak szalone".

20190717_200811.jpg


20190717_200811.jpg


20190717_200957.jpg


20190707_080656.jpg


20190717_200801.jpg
Maria
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobej, Adasiowa, Marlenka, janinka-n, Betula, Pestka, Maggie, anaka

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 18 Lip 2019 22:42 #668268

  • Sylwiaaa
  • Sylwiaaa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 650
  • Otrzymane dziękuję: 3089
Jutro leczo :wink4:

20190718_205103.jpg
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobej, Adasiowa, Marlenka, Betula, Azbi, Maggie, anaka

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 20 Lip 2019 23:42 #668591

  • najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1258
  • Otrzymane dziękuję: 8163
Przeprowadziłem kontrolowane zapylenie cukinii Bianca di Trieste, mam pytanie jak duży (przerośnięty) musi być owoc aby były odpowiednie nasiona.
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.
Temat został zablokowany.

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 21 Lip 2019 12:23 #668680

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13291
Musisz poczekać aż zaschnie ogonek przy cukinii. Wtedy jest dojrzała.
Pozdrawiam
Bea
Ostatnio zmieniany: 21 Lip 2019 12:24 przez Betula.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Marlenka, najemnik

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 21 Lip 2019 20:10 #668785

  • Marlenka
  • Marlenka's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2670
  • Otrzymane dziękuję: 17604
Moje cukinie :)

Lungo Bianco z oryginalnych nasion, mam dwa krzaki i na każdym pierwszy owoc był bardzo długi, następne już krótsze.
IMG_20190710_071140.jpg


Rugosa Friulana - nasiona dostałam od Uli bastis. Z tych nasion wyrosły mi dwa rodzaje cukinii, oba bardzo ładne, plenne i dobre.
Na tym zdjęciu są od lewej strony i w środku, po prawej cukinia Lunga Bianca z nasion od Mietka.
IMG_20190718_114114.jpg


Ta cukinia z lewej strony ma ogromny krzak, z półtora metra szerokości, zarósł dwie spore hortensje.
IMG_20190718_143031.jpg

IMG_20190718_143050.jpg


Bianca di Trieste z nasion od Mietka, środkowa na zdjęciu, bardzo dobra.
IMG_20190710_071048.jpg


Wszystkie są plenne i bardzo dobre :)
Pozdrawiam Marzena
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza, Betula, bastis, Maggie, anaka

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 21 Lip 2019 20:59 #668796

  • Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 974
  • Otrzymane dziękuję: 2359
Cukinie rozkręciły się na dobre, tak wyglądają krzaki:


21.72cukinie.jpg


z lewej Gold Rush, z prawej Lungo Bianco. Plennością ta pierwsza bije drugą na głowę.W smaku jest delikatniejsza i bardziej słodka.

Dynia Lunga di Napoli doczekała się pierwszego potomka x 2:

21.7pierwszyowocLdNapoli.jpg


Za to dynia Mammoth Gold ma ich więcej:


21.7owoceM.gold.jpg


21.7pierwszyowocMammothGold.jpg


Dynie mają gdzie wędrować, więc plon będzie niezły. Oby.
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, Maggie

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 21 Lip 2019 21:15 #668799

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13291
Dopiero pierwsza Lunga Bianco zerwałam Jakoś wolno rośnie ta odmiana w tym roku. Tristana zbieram od 3 tygodni.

IMG_1610.jpg


Oprócz tego owocu mam jeszcze 2 sztuki Tristana, więc przez najbliższe 2 dni obiady cukiniowe. Jutro placki, a pojutrze tarta z ciasta francuskiego z kozim serem.
Pozdrawiam
Bea
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Biotit, Maggie, anaka

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 22 Lip 2019 10:09 #668862

  • anaka
  • anaka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1444
  • Otrzymane dziękuję: 9253
Zawsze siałam cukinie wprost do gruntu i owocowały mniej lub więcej,nie zawsze też wszystkie wschodziły.W tym roku przy robieniu rozsad arbuza,ogórków i melonów włożyłam do wielodoniczek nasiona cukinii,oczywiście szkoda mi było wyrzucać :jeez: Mam 10 krzaków,6 wysadzonych gniazdowo po 2 i więcej tak nie zrobię,bo mają za ciasno.Reszta pojedyńczo,na szczęście.
DSC_0369.jpg


DSC_0391-2.jpg

Już rozdaję,bo rosną kolejne.Ale sobie też nie żałujemy.Najczęściej grillowane i do leczo,ale placuszki też były :yummi: :dance: Najlepsze jest to,że od wsadzenia parę razy podlane i więcej się nimi nie zajmuję,tylko ścinam owoce,pilnując,by nie przerosły.
Naturalne ,niebanalne,własne.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Marlenka, Betula, bastis


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.709 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum