TEMAT: Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 03 Paź 2017 18:41 #567639

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8602
  • Otrzymane dziękuję: 12408
Reniu, kochana, ozłocę po stokroć :) Na te nasionka mam już kilku chętnych, a choć mam na straganiku jej pestki, to jednak im świeższe, tym lepiej. W sobotę jadę na mój ulubiony targ do przemiłego hodowcy dyniek i zamierzam przytaszczyć kilka odmian, co by ich nasionami wzbogacić nasz Straganik :)

Piena di Lunga i Llena faktycznie wyglądają jak przerośnięte cukinie, ale tylko z zewnątrz; w środku, po rozkrojeniu, zobaczymy okrągłą komorę nasienną wypełnioną pestkami - jak wszystkie dynie z gatunku C. moschata.
Dla mnie - rewelacyjna dynia do chrupania na surowo o smaku i zapachu melona.
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka


Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 03 Paź 2017 18:48 #567641

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2015
  • Otrzymane dziękuję: 1989
Jedna z tych dużych już rozkrojona, nie wiem co sobie myślałam sięgając po nią. Przecież takiej wielkości nie da się przerobić z 1/4 robię mus a co z resztą :jeez:
Już późno nastawiać drugą turę ? Jutro muszę na działkę to chyba jednak dziś trzeba przerobić a ja taka padnięta :tongue2:

20171003_1631591.jpg
Pozdrawiam
Aga
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 03 Paź 2017 19:04 #567646

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8602
  • Otrzymane dziękuję: 12408
Agusiak wrote:
Już późno nastawiać drugą turę ?

Aguś, nie bardzo rozumiem .... na co za późno ?

Część surowej dyni zetrzyj na tarce i zamroź w pojemniczkach lub woreczkach. Pure też możesz śmiało zamrozić. W dziale Kulinarnym mamy wątek o potrawach/przetworach z dyni - może tam znajdziesz jakiś pomysł albo inspirację do własnego wykorzystania ? To jest Kareta Kopciuszka ?
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 03 Paź 2017 19:24 #567650

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2015
  • Otrzymane dziękuję: 1989
Aniu późno żeby nastawić drugą cześć musu ale nastawiłam, resztkami sił zrobię a po jutrze wykombinuję coś z drugiej połowy dyni. Może tak jak mówisz upiekę i zamrożę pure. Juz mi te dynie bokami wychodzą a to dopiero jedna :jeez:
Pozdrawiam
Aga

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 03 Paź 2017 19:33 #567655

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8602
  • Otrzymane dziękuję: 12408
Poczekaj do stycznia, lutego - wtedy pobłogosławisz te dynie :) U nas od listopada dynie są w kuchni na porządku dziennym: zupy, zapiekanki, faszerowane, sałatki z pieczoną dynią w roli głównej ( plus suszone śliwki, ogórek kiszony lub konserwowy, papryka, oliwa i przyprawy ... ), no i ciasta ....

Z surowej ODMROŻONEJ tartej dyni wychodzą świetne placki a'la ziemniaczane, racuchy, pyszna babka z czekoladą, zapiekanka .... U mnie zawsze są w zamrażalniku paczuszki z tartą dyńką.

Jeśli masz soczystą dynię - koniecznie zrób sok - podobno rewelacyjny w połączeniu z jabłkiem, bananem, marchewką ....
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 03 Paź 2017 21:09 #567677

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2015
  • Otrzymane dziękuję: 1989
Boje się że, mi zdechną w ub. roku do listopada wytrzymały a później kaput. W tym roku stosuje wasze metody i może się uda dłużej. Do zamrażalki schowam parę woreczków pure bo więcej nic nie zmieszczę. Już jest tak zabita że ciężko zamknąć :) A tak swoją drogą wyszło mi 40 słoiczków po koncentratach musu :crazy:
Pozdrawiam
Aga

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 03 Paź 2017 21:31 #567682

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8602
  • Otrzymane dziękuję: 12408
Agusia, a w jakim miejscu przechowujesz dynie ?
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 03 Paź 2017 21:35 #567684

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2015
  • Otrzymane dziękuję: 1989
teraz balkon ale jak przyjdą przymrozki nieogrzewana piwnica, nie mam nic innego :(
Pozdrawiam
Aga

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 03 Paź 2017 21:42 #567690

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8602
  • Otrzymane dziękuję: 12408
Koniecznie chłodne i SUCHE, PRZEWIEWNE miejsce. Na balkonie jest jednak wilgoć, a jeśli pada, to szybko zgniją, zwłaszcza, że temperatura na zewnątrz jest nadal "wysoka".
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 03 Paź 2017 21:43 #567691

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2015
  • Otrzymane dziękuję: 1989
To mówisz żeby już schować ?
Pozdrawiam
Aga

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 03 Paź 2017 22:00 #567697

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8602
  • Otrzymane dziękuję: 12408
Nie Agusia ... teraz jeszcze nie. Pilnuj prognoz - jeśli w nocy będą zapowiadane przymrozki, schowaj do tej piwnicy, możesz zrobić im wyściółkę z suchej słomy i postaraj się tak ułożyć dyńki, aby nie stykały się ze sobą.
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 03 Paź 2017 22:02 #567699

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2015
  • Otrzymane dziękuję: 1989
ze słomą da się zrobić ale stykać się będą musiały, przez przetwory mało miejsca zostało a ja tu jeszcze myślę żeby jeszcze kapustę ukisić :happy:
Pozdrawiam
Aga

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 03 Paź 2017 22:08 #567700

  • BOROWKA1
  • BOROWKA1's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 64
  • Otrzymane dziękuję: 93
Agusiak, napewno nie trzymaj dyń na deszczu, one po prostu muszą mieć warunki by porządnie wyschnąć i stwardnieć wtedy napewno wytrzymają do przednówka. Słońce w ciągu dnia i chłód nocą - to je hartuje i utwardza. Jesli nie ma słońca, to myszą mieć suchutko. Moje już są w piwnicy bo ma padać przez kolejnych kilka dni, a konkretnie to w kotłowni, tak jak w ub.roku. Miejsce się sprawdziło.
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 04 Paź 2017 11:34 #567751

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Marki/W-wa
  • Posty: 597
  • Otrzymane dziękuję: 729
Adasiowa wrote:
Piena di Lunga i Llena faktycznie wyglądają jak przerośnięte cukinie, ale tylko z zewnątrz; w środku, po rozkrojeniu, zobaczymy okrągłą komorę nasienną wypełnioną pestkami - jak wszystkie dynie z gatunku C. moschata.
Dla mnie - rewelacyjna dynia do chrupania na surowo o smaku i zapachu melona.

Pienę Lunge mam jedną sztukę (za to dużą - 10 kg). Na moim zdjęciu na 29 stronie tego wątku to ta zielona na samej górze. Została mi jeszcze jakaś 1/3 z niej. Reszta poszła do soków. Dałam kawałek sąsiadce. Zrobiła z niej zupę, to nawet odrobiny nie zjadła, bo zupa zniknęła zanim usiadła do stołu :)
Włosi robią z tej dyni canelloni. Kroją na plastry, podpiekają chwilę aż dynia zmięknie, nakładają farsz i zwijają w rurki. Zalewają sosem, posypują parmezanem i zapiekają. To świetna wersja dla osób na diecie unikających potraw mącznych i glutenu. Chyba wypróbuję ją w weekend.
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, rozalia, BOROWKA1, Agusiak

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 04 Paź 2017 15:11 #567762

  • tilia66
  • tilia66's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1464
  • Otrzymane dziękuję: 1575
A to moje Pink Jumbo Banana, miałam jeden krzaczek, owoce były trzy, ale jednemu coś uszkodziło skórkę i ślimaki zeżarły ją od środka. W trawie wyglądała jakby nigdy nic, ale jak chciałam zerwać to pusta skorupa tylko była nadziewana ślimorami, więc zostały mi dwie

PA040251.jpg


Jedna ma osiem a druga siedem kilogramów. Wolne zapylenie, ale jeśli ktoś chętny na pestki to wyślę do Ani.

PA040252.jpg
Zielonajagoda w ogrodzie.

Pozdrawiam Iwona.
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, Renia, Agusiak

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 04 Paź 2017 15:13 #567763

  • tilia66
  • tilia66's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1464
  • Otrzymane dziękuję: 1575
Tak patrzę i patrzę na nie, tak apetycznie wyglądają i chyba dzisiaj na kolacje jedną rozpocznę ;)
Zielonajagoda w ogrodzie.

Pozdrawiam Iwona.
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 04 Paź 2017 16:49 #567777

  • Horti
  • Horti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 308
  • Otrzymane dziękuję: 411
Nigdy nie miałam w październiku cukinii. Ma jeszcze dwa małe zawiązki, rośnie w dużej donicy, zobaczymy czy dadzą radę dojrzeć.:)

2017-10-0316.45.44.jpg
Pozdrawiam,
Dorota
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, Agusiak

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 04 Paź 2017 17:20 #567781

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 6594
  • Otrzymane dziękuję: 6830
A po co ci dojrzała cukinia? na nasiona i przechowanie i tak za późno, a najlepsza jest taka młoda.
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

Moderatorzy: Adasiowa, otojolka, Kasionek
Wygenerowano w 0.253 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum