TEMAT: Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 04 Paź 2017 17:27 #567783

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9432
  • Otrzymane dziękuję: 14022
Dorotka, to ta Tondo di Piacenza? Takie okrągłe cukinie faktycznie najsmaczniejsze są młodziutkie, wtedy możesz jeść je nawet ze skórką. Osobiście zrywałam owoce wielkości piłki tenisowej i nawet na surowo były rewelacyjne, a jeśli masz takie duże, to możesz zrobić z nich "placuszki" w panierce.

Jagódko, bardzo poproszę o nasionka tej różowej dyni - Pink Jumbo - zaznaczę, że pochodzą z WZ. Z góry serdecznie dziękuję :)

Wykaz pestek dostępnych na Dyniowym Straganiku już zrobiłam i w najbliższym czasie otworzymy sobie Formularz Zamówień :)
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka


Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 04 Paź 2017 18:35 #567792

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 6936
  • Otrzymane dziękuję: 7405
Iwonko Pink Jumbo jest rewaluacyjna. Ja miałam w ubiegłym roku kundelka był świetny tyle ze bardziej okrągły, pękaty.

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 04 Paź 2017 18:47 #567793

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1836
  • Otrzymane dziękuję: 2254
Ja dzisiaj zebrałam jeszcze 5 l patisonów, krzaki wyglądają jak po Czarnobylu a na gałązkach oblepa malutkich patisonków :)
Pozdrawiam
Aga

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 04 Paź 2017 19:10 #567798

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9432
  • Otrzymane dziękuję: 14022
Dziewczyny, czy w kilku słowach mogłybyście opisać Pink Jumbo ? Mam na myśli zarówno wielkość pędów, plenność, jak i przydatność w kuchni .... nazwa sugerowałaby zastosowanie do wypieków, czy generalnie do słodkich wyrobów, ale liczy się głównie Wasza opinia. Będę bardzo wdzięczna :)

Aguś, to tylko się ciesz! Te maluszki są najlepsze do gotowania na parze lub do marynat. Świetnie spisują się też jako baza do lecza czy dyniowego bigosu. Pamiętasz uprawianą odmianę ?
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 04 Paź 2017 20:09 #567820

  • Horti
  • Horti's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 446
  • Otrzymane dziękuję: 646
Aniu tak to Tondo di Piacenza. Może na zdjęciu wygląda na dużą, ale to maluszek. Zmierzyłam, ona ma około 5 cm. Dla mnie, mniej więcej takie sa dojrzałe. Mniejsze też pyszne. :)
Tak jak Ty, bardzo je lubię chrupać na surowo. Zawsze cukinie kończyły mi sie dużo wcześniej. Ta, jako pierwsza owocuje jeszcze w październiku. I bardzo mi się to podoba.
Pozdrawiam,
Dorota
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Agusiak

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 04 Paź 2017 20:10 #567821

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 6936
  • Otrzymane dziękuję: 7405
Ja jestem cięzka do opisywania smaków, ale spróbuje, . Jest bardziej sypki "cięższy' od Candy Roster i nie jest tak słodki , choć łudząco do niego podobny. Na soki bym go raczej nie polecała, sa lepsze, ale placki, ciasta, pure do mięs, zupy sa świetne, choć słodkawe. Bez zapachu dyniowo owocowego jak Muskat Dzemy są trochę "ciezkie" ale nadaje się. Ja dziele dynie na ekstra i takie sobie. Jumbo pink jest extra.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Agusiak

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 04 Paź 2017 20:11 #567822

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1836
  • Otrzymane dziękuję: 2254
Emalio co to za dynia Jumbo pink?
Pozdrawiam
Aga

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 04 Paź 2017 20:18 #567827

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9432
  • Otrzymane dziękuję: 14022
Aguś, ta dynia poniżej na zdjęciu to właśnie Pink Jumbo Banana. Emalka opisała jej cechy - Emalka - no przecież świetnie to zrobiłaś - wszystko wiadomo :)

Dorotuś, z późnych cukinii polecam też Lunga Bianca - przynajmniej w naszej zimnej krainie opóźnia się jej zbiór, a pyszna jest .... niesamowicie :) A do chrupania: Piena Lunga d'Napoli :hearts:

tilia66 wrote:
A to moje Pink Jumbo Banana, miałam jeden krzaczek, owoce były trzy, ale jednemu coś uszkodziło skórkę i ślimaki zeżarły ją od środka. W trawie wyglądała jakby nigdy nic, ale jak chciałam zerwać to pusta skorupa tylko była nadziewana ślimorami, więc zostały mi dwie

PA040251.jpg


Jedna ma osiem a druga siedem kilogramów. Wolne zapylenie, ale jeśli ktoś chętny na pestki to wyślę do Ani.

PA040252.jpg
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Ostatnio zmieniany: 04 Paź 2017 20:19 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 04 Paź 2017 20:20 #567830

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1836
  • Otrzymane dziękuję: 2254
Już mi ślinka na nią cieknie ale zaraz mi przejdzie jak pójdę do kuchni i spojrzę na swojego kolosalnego muskata nie dojedzonego ;)
Pozdrawiam
Aga

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 04 Paź 2017 20:20 #567831

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 6936
  • Otrzymane dziękuję: 7405
Na poprzedniej stronie Tilla 66 ja pokazała. Miałam ja w ubiegłym roku, w tym zniknęła, puste miejsce. W ubiegłym roku miałam i kundelki i original bez różnicy w smaku, plenności.
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 04 Paź 2017 20:25 #567832

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9432
  • Otrzymane dziękuję: 14022
U mnie tymczasem dochodzi zupa dyniowa - wykorzystałam ostatni zapas z zamrażalnika, a okazał się nim pojemniczek ... uprzednio upieczonej dyni makaronowej Stripetti. Cóż, nie jest to idealna odmiana na zupę, właściwie absolutnie się na nią nie nadaje, ale żal było mi pozbywać się takiego skarbu, a dodatek papryczki, papryki i curry uratował sytuację. Na takie zimne dni - w sam raz.
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 04 Paź 2017 20:38 #567836

  • Horti
  • Horti's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 446
  • Otrzymane dziękuję: 646
Anusia, dzięki.:) Czy one tak jak Tondo di Piacenza mają krzaczasty pokrój?
Pozdrawiam,
Dorota

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 04 Paź 2017 20:51 #567842

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9432
  • Otrzymane dziękuję: 14022
Krzaczasty z pewnością Dorotuś, ale w porównaniu z Tondo, nazwałabym Lungę Biancę krzaczyskiem :happy: Z pewnością nadaje się do uprawy wyłącznie w gruncie. Ale zaprawdę warto - dla smaku. U mnie wiązała mnóstwo owocków, ale zimna i deszczowa pogoda zabrała mi cały plon, udało mi się zerwać trzy młode cukinie, reszta zgniła :(
Z tego, co pamiętam, rozgałęziła się na trzy pędy i każdy był równie plenny.
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): Horti

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 04 Paź 2017 20:56 #567844

  • Horti
  • Horti's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 446
  • Otrzymane dziękuję: 646
To wsadzimy tego krzaczora w wielką donicę i znajdziemy mu ciepłe miejsce do ekspansji. :hearts:
Pozdrawiam,
Dorota

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 05 Paź 2017 19:18 #568004

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9432
  • Otrzymane dziękuję: 14022
Zrobiłam przegląd nasion będących na stanie Dyniowego Straganiku; faktycznie nie mamy pestek Pink Jumbo Banana, natomiast jest cała armia Galeaux'a, więc z pewnością dla wszystkich chętnych wystarczy. Sporo jest także nasionek White Flat Boar ( jednak! ), Muskata Prowansalskiego, Rouge d'Etampes oraz Butternuta.
W sobotę zobaczę, czy na moim ryneczku będą jakieś nowości - może coś mi wpadnie w oko, a potem w rękę :happy:
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): Horti, Renia, Agusiak

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 05 Paź 2017 19:53 #568017

  • tilia66
  • tilia66's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1547
  • Otrzymane dziękuję: 1729
Nasionka wyślę do Ciebie Aniu. Niestety jeszcze nie napoczęłam ich bo wskoczył do mnie na trzydniową przesiadkę niepełnosprawny piesek i jest bardzo absorbujący, ale Pink Jumbo pójdą pierwsze pod nóż.
Zielonajagoda w ogrodzie.

Pozdrawiam Iwona.
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 05 Paź 2017 20:30 #568039

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9432
  • Otrzymane dziękuję: 14022
Jagódko - pies jest ważniejszy, nie stresuj się. Cierpliwie poczekamy, a Tobie i małemu życzę powodzenia , trzymam kciuki !
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 2 06 Paź 2017 10:21 #568137

  • CHI
  • CHI's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 883
  • Otrzymane dziękuję: 1838
Betula wrote:
Ta Llena de Napoles wygląda na zdjęciu jak cukinia :) Można się pomylić. Próbowałaś już ją? Jak smakuje?

Wybaczcie, to mój pierwszy dyniowy sezon... W ubiegłych latach skórowałam hokkaidkę - dopóki mnie nie uświadomiono, że to niepotrzebne...

Próbowałam LdN po ugotowaniu na parze smakuje dla mnie jak dynia...
Czytam o Waszych "wyrobach z dyni", ale dla mnie to kosmos...
Na razie próbuję na surowo, lub na parze. Smażonych nie za bardzo mogę - muszę popracować nad tłuszczem, bo gęsi smalec mi się skończył, a w tym roku nie miałam gęsi...
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, Agusiak

Moderatorzy: Adasiowa, otojolka, Kasionek
Wygenerowano w 0.289 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum