TEMAT: Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 13 Sty 2019 15:36 #636583

  • Slomek
  • Slomek's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 241
  • Otrzymane dziękuję: 192
ASL 8N 9S - siarczan amonu w płynie więc ciężko by mogło być z aplikacją na takiej małej powierzchni
RSM 32N- również płynny
Korn Kali 40K 6MgO4 Na 12,5So3
Fosforan Amonu 18N 46P
Kisserit 25MgO 50So3
Ultra 8N 20P 30K
Yara Mila 14N 16P 16K
A z takich typowo gotowców pod pomidora to mam coś magicznej siły z poprzedniego sezonu pomidorowego.
Temat został zablokowany.


Zielone okna z estimeble.pl

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 15 Sty 2019 17:38 #636927

  • Slomek
  • Slomek's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 241
  • Otrzymane dziękuję: 192
Zapomniałbym... dysponuję jeszcze obornikiem naturalnym od trzody chlewnej
Temat został zablokowany.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 15 Sty 2019 18:57 #636940

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15797
  • Otrzymane dziękuję: 53249
Spokojnie. Jeśli możesz sprawdź na opakowaniach tych nawozów złożonych potasowo-fosforowo-azotowych ile zawierają siarki jako SO3 lub SO4 i napisz mi.
Ostatnio zmieniany: 15 Sty 2019 18:59 przez pomodoro.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Slomek

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 15 Sty 2019 19:08 #636944

  • Slomek
  • Slomek's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 241
  • Otrzymane dziękuję: 192
Ten Ultra 8 ma 5% SO3 a ten drugi yara nie zawiera siarki
Temat został zablokowany.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 15 Sty 2019 20:06 #636958

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15797
  • Otrzymane dziękuję: 53249
Nie zawiera, czy nie ma podanej zawartości ?
Temat został zablokowany.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 15 Sty 2019 20:55 #636964

  • Slomek
  • Slomek's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 241
  • Otrzymane dziękuję: 192
w specyfikacji nie podają... więc domniemałem że nie zawiera...
Temat został zablokowany.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 16 Sty 2019 23:51 #637112

  • patrycja
  • patrycja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 800
  • Otrzymane dziękuję: 2061
Kiedy wiosną najwcześniej można wykonać analizę gleby tak żeby wyniki w miarę odzwierciedlały rzeczywistość? Czy można to zrobić zaraz po odmarznięciu ziemi? Mam glebę lekką, przepuszczalną - czy w związku z tym muszę czekać aż poza odmarznięciem ziemia przeschnie?
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, UllaM

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 17 Sty 2019 10:04 #637130

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Patrycjo :), mogę podpowiedzieć Ci z własnego doświadczenia ( glebę mam o podobnych właściwościach, jak Twoja ), że najlepiej pobierać próbki z ziemi rozmarzniętej i lekko osuszonej. Nie może być nasiąknięta wilgocią. Jeśli pogoda pozwala, zabieram się do "wykopków" pod koniec lutego ( Wielkopolska ) i mam nadzieję, że w tym roku będzie podobnie.
pozdrawiam cieplutko.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Bobej, patrycja, UllaM

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 17 Sty 2019 10:29 #637137

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15797
  • Otrzymane dziękuję: 53249
Słomek

Jest b. duży niedobór potasu. Do minimum zalecanego pod folię brakuje ok 40 g na każdy m2 czystego składnika. Proponuję, abyś wiosną rozsypał 1 kg/10 m2 Yara Mila 14-16-16 i przekopał na 15-20 cm. Jak najwcześniej wiosną trzeba zakisić obornik zalewając go 1:1 wodą. Najpóźniej na tydzień przed sadzeniem rozsady rozcieńczyć go 1 :4 wodą i zaprawić nim dołki pod pomidory. Wykopać dołki jednym sztychem szpadla na całą głębokość łopaty , ziemię odłożyć czasowo na bok, dołki napełnić rozcieńczonym obornikiem i kiedy wsiąknie z powrotem zasypać odłożoną ziemią. W to wsadzać rozsadę. Po miesiącu wegetacji trzeba rozpocząć dokarmianie też nawozem Yara Mila rozpuszczonym w wodzie 1 g/l co 7 dni. Jesienią można dać obornik. Po dwóch sezonach można powtórzyć analizę dla sprawdzenia w jakim kierunku zmienia się skład gleby.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Miragoral, Slomek

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 17 Sty 2019 10:51 #637144

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15797
  • Otrzymane dziękuję: 53249
Mamma

Daj żytu podrosnąć na ok 20 cm, skoś go , najlepiej kosiarką elektryczną bez kosza, rozsyp po powierzchni 0.5 kg na 10 m2 saletry potasowej i przekop na 15-20 cm. Obornik kaczy zalej wodą pół na pół i niech zakiśnie. Podobnie jak u Kolegi Słomka najpóźniej tydzień przed wysadzeniem rozsady zapraw pod pomidory dołki rozcieńczając ten zakiszony nawóz 1 : 10. Obornik kaczy jest mocniejszy niż bydlęcy, stąd u Ciebie większe rozcieńczenie niż u Słomki. W sezonie dokarmianie jakimś nawozem w typie Magicznej Siły. Może to być np Azofoska Interwencyjna , też w ilości 1 g na litr wody co 7 dni.
Ostatnio zmieniany: 17 Sty 2019 10:55 przez pomodoro.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jan4, Adasiowa, Mamma

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 17 Sty 2019 20:26 #637244

  • Jasia
  • Jasia's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 161
  • Otrzymane dziękuję: 351
Nic pilnego, ale mam pytanie do osób, które wysyłały próbki ziemi do badania. Jak to technicznie wyglądało. Moja najbliższa stacja to W-wa- odległość ponad 120 km, więc chyba Pocztą? Jak tą ziemie zabezpieczyć, żeby nic się nie wysypało i wyniki były w miarę wiarygodne? Wyczytałam że są pracownicy terenowi, którzy pobierają te próbki, ale wolę sama wysłać z różnych względów. Planuję do OSCHR zadzwonić i się wypytać bliżej wiosny, ale nie zaszkodzi mi wiedzieć jak to wygląda od strony "interesanta"
Temat został zablokowany.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 17 Sty 2019 23:22 #637279

  • Slomek
  • Slomek's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 241
  • Otrzymane dziękuję: 192
Dziękuję bardzo Panie Mietku za poradę, na pewno zastosuję się do wskazówek. Jak dobrze rozumiem wiadro obornika zalać wiadrem wody i później jeszcze to wiadro rozcieńczyć na 4 kolejne ?
Temat został zablokowany.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 18 Sty 2019 00:52 #637282

  • Iwona M
  • Iwona M's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 609
  • Otrzymane dziękuję: 2337
Jasia wrote:
Nic pilnego, ale mam pytanie do osób, które wysyłały próbki ziemi do badania. Jak to technicznie wyglądało. Moja najbliższa stacja to W-wa- odległość ponad 120 km, więc chyba Pocztą? Jak tą ziemie zabezpieczyć, żeby nic się nie wysypało i wyniki były w miarę wiarygodne? Wyczytałam że są pracownicy terenowi, którzy pobierają te próbki, ale wolę sama wysłać z różnych względów. Planuję do OSCHR zadzwonić i się wypytać bliżej wiosny, ale nie zaszkodzi mi wiedzieć jak to od strony "interesanta"
Na początku należy wejść na stronę najbliższej stacji chemiczno-rolniczej i zapoznać się z metodą pobierania próby, wydrukować i wypełnić odpowiedni formularz, zrobić przelew pieniędzy na podane konto, załączyć potwierdzenie przelewu do wypełnionego formularza. Spakować pobraną glebę do foliowej torebki. Ja włożyłam do woreczka do próżniowego pakowania i do większej bąbelkowej koperty, można do kartonika. W dniu pobrania zanieść na pocztę i wysłać priorytetem.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jasia

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 18 Sty 2019 03:27 #637284

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15797
  • Otrzymane dziękuję: 53249
Slomek wrote:
Jak dobrze rozumiem wiadro obornika zalać wiadrem wody i później jeszcze to wiadro rozcieńczyć na 4 kolejne ?

Jeśli będziesz to robił w wiadrach, to do każdego wiadra trzeba nałożyć połowę obornika i zalać do pełna wodą. Nie za pełno, byś mógł zawartość mieszać [ w czasie fermentacji trzeba kilkakrotnie zawartość wiadra zamieszać ]. Takie wiadro przefermentowanej brei trzeba następnie rozcieńczyć 1:4 czyli do objętości 4 wiader.

Jeśli byś zrobił tak, jak piszesz, 1 wiadro obornika + 1 wiadro wody, to nie są 2 wiadra, ponieważ obornik nie wypełnia całej objętości wiadra. Musiałbyś go ubić.
Ostatnio zmieniany: 18 Sty 2019 08:09 przez pomodoro.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Zbyszko46

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 18 Sty 2019 10:38 #637305

  • edek86
  • edek86's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 696
  • Otrzymane dziękuję: 1431
edek86 wrote:
Analiza wiosna 2016

badania.jpg


Nawożenie wiosna 2016:
Do uzupełnienie jedynie azot . Rozsypiesz 0,4 kg siarczanu amonu na każde 10 m2 i przekopiesz na 15 cm lub przelecisz kultywatorem. Ten zabieg należy wykonać jak najwcześniej przed spodziewanym siewem lub sadzeniem. Dokarmianie w sezonie saletrą potasową i Mikrokompleksem dolistnie .

Jesień 2016 przekopany został torf kwaśny w ilości 80L na 10m2.

Nawożenie wiosna 2017:
Tylko azot wiosną tym razem w postaci saletry amonowej w ilości 0,3 kg/10 m2. Jeśli miałeś w tym roku SZW to podobnie jak u Leszka regularny oprysk PW + mocznik w takich samych stężeniach.

Analiza 2018

File Attachment:

Nazwa pliku: 20180327120117824.pdf
Wielkość pliku: 385 KB
MichałPozostaje Ci jedynie zakwasić glebę i uzupełnić azot. Rozsypiesz 0,5 kg/10 m2 siarczanu amonu i przekopiesz. W sumie na starcie będzie 85 mg/l azotu co w sezonie będzie wymagało uzupełnienia albo przez podlewanie roztworem saletry amonowej albo oprysk mocznikiem .
Widać, że rosliny powoli zaczynają przejadać nadwyżki. Wzrost zawartości fosforu może być podyktowane podnoszeniem go z głębszych warstw i pozostawanie w warstwie ornej w pozostałościach po systemach korzeniowych roślin z ub. lata. Fosfor jest trudno wymywalny. Spadek potasu niewątpliwie ułatwi roślinom dostepność mikroelementów i magnezu. Wysoka zawartość magnezu i wapnia prawdopodobnie wynika ze składu geologicznego i będzie się utrzymywać wieki. Jeśli masz dostęp do obornika to w przyszłym sezonie będzie można pomyśleć o nawożeniu organicznym, bo inaczej trzeba będzie pomyśleć o mikroelementach.

Jesienią 2018 przekopałem torf kwaśny w ilości 80L na 10m2.

Z pomidorami pod folią był problem ze wzrostem wegetatywnym.
Folia zdjęta na zimę.
Mogę kupić obornik suszony bydlęcy lub kurzak.

Mieciu proszę o zalecenia na wiosnę.
Pozdrawiam, Michał
Ostatnio zmieniany: 18 Sty 2019 10:39 przez edek86.
Temat został zablokowany.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 19 Sty 2019 22:26 #637658

  • lucioperca
  • lucioperca's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 212
  • Otrzymane dziękuję: 223
Wreszcie dostalem wyniki analizy gleby z moich skrzynek.

ph 6.5
nitrate nitrogen ( high 25 ppm )
ammonium nitrogen (low 12 ppm )
phosphorus ( very high 100 ppm )
potassium ( medium 90 ppm )
calcium ( high 1600 ppm )
magniesium ( high 125 ppm )


Panie Mieciu niech pan powie co u mnie w ziemi piszczy , bo nic a nic z tego nie pojmuje . Mam nadzieje ze tragedii nie ma.


Dziekuje i pozdrawiam .
Temat został zablokowany.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 19 Sty 2019 23:12 #637661

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15797
  • Otrzymane dziękuję: 53249
Pierwsza pozycja , to azot azotanowy NO3; druga- azot amonowy NH4; trzecia- fosfor [ nie wiadomo tylko czy jako czysty fosfor P, czy jako tlenek P2O5 ]; czwarta- potas [ tu też nie wiadomo czy jako czysty potas K, czy tlenek K2O ] ; piąta- wapń [ Ca lub CaO ]; szósta- magnez [ Mg albo MgO ].

Co znaczą wyrażenia " high ", " low " czy " medium " - to chyba wiesz co znaczą w j. angielskim ?

Teraz o jednostce " ppm ". To jest skrót od określenia " part per milion " , czyli milionowa część czegoś.

Podane zawartości składników odnoszą się do 1 kg gleby. 1 ppm to jest inaczej 1 mg składnika na kilogram gleby. U nas liczby graniczne w metodzie ogrodniczej są wyrażane w mg/l gleby. Kilogram gleby ma jednak objętość mniejszą niż litr Przeciętnie gleba ma ciężar objętościowy ok 1,5 kg/l. W jednostkach jakie u nas obowiązują Twoja analiza byłaby taka :

1. Azot azotanowy NO3 - 37 mg/l
2. Azot amonowy NH4 - 18 mg/l
3. Fosfor P - 150 mg/l
4. Potas K - 135 mg/l
5. Wapń Ca - 2400 mg/l
6. Magnez Mg - 190 mg/l

W tej glebie masz nieduży niedobór potasu i azotu. Powiedz, kiedy pobierałeś próbkę do analizy ?. Od tego zależy ile azotu należy wiosną uzupełić, i tylko azotu. W sezonie można zasilać rośliny albo saletrą potasową, albo jakimś nawozem wieloskładnikowym .
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): lucioperca

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 20 Sty 2019 14:57 #637719

  • Maks-ogrodnik
  • Maks-ogrodnik's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 354
  • Otrzymane dziękuję: 480
Maks-ogrodnik wrote:
Maks-ogrodnik wrote:
analizagleby.jpg

"Między aplikacją obornika, a sadzeniem rozsady, musi być odstęp 2 tygodni, więc bez zwłoki rozsyp 0,4 kg/10 m 2 superfosfatu wzbogaconego , rozrzuć obornik i przekop. Dobrze byłoby skosić najpierw ten zielony nawóz, jeśli masz czym, i po tym skoszonym rozsypać nawozy.
Rozsadę papryki i pomidorów po wsadzeniu podlej roztworem saletry wapniowej + saletra potasowa 10 g + 10 g / 10 l wody. Takim samym roztworem trzeba będzie w sezonie zasilać pomidory co 7- 10 dni.

Na jesień trzeba będzie rozsypać dolomit i przykopać. Przypomnij się to Ci powiem ile tego dolomitu."

Pomodoro poproszę o poradę na nadchodzący sezon. Badanie gleby wykonane na wiosnę 2018r. Na jesień rozsypałem dolomit w ilości 5kg na 10m2.
Jakie nawozy kupić na ten nadchodzący sezon. Próbka pobrana z tunelu. Na zimę ściągam folię. Nawoziłem glebę wg twoich powyższych wskazówek.

Posiadam obornik kurzy.
Ostatnio zmieniany: 20 Sty 2019 15:05 przez Maks-ogrodnik.
Temat został zablokowany.


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.747 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum