TEMAT: Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 17 Mar 2021 17:37 #753213

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Mietku tak od razu, bez żadnej obróbki?
A do szklarni też mogę pod pommidory?
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 17 Mar 2021 17:39 przez Mamma.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Zielone okna z estimeble.pl

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 17 Mar 2021 18:00 #753218

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53243
Do szklarni owszem, ale jesienią.

Tu jest o nawożeniu rzędowym forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/1...edowego-warzyw#27927

Uwaga: wyredlamy na glebach wilgotnych albo ciężkich. Na lekkiej glebie zasypujemy tylko rowki z obornikiem
Ostatnio zmieniany: 17 Mar 2021 18:02 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Mamma, Piotras, ewcia12

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 18 Mar 2021 22:41 #753397

• Rafal_2020
  • Rafal_2020's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 100
@ Pomodoro

Mam już wyniki analizy gleby, ogólnie rzecz ujmując - pustynia.

Bardzo proszę o pomoc w doborze nawozów i sposobu nawożenia.
Będę stosował nawożenie rzędowe granulowanym obornikiem kurzym.
Z nawozów posiadam:
Yara Mila Complex 12-11-18
azot (N-NO3) 5%, (N-NH4) 7%

Mocznik
Saletrę amonową
Saletra potasowa
Saletra Wapniowa 15N -26Ca0 rozp.
Siarczan potasu rozpuszczalny
Siarczan magnezu - Mikrokomplex
Kristalon czerwony, żółty, zielony

Poniżej wstawiam analizę gleby. Przynajmniej moja gleba nie jest przenawożona. Wolę mieć mniej składników i powoli pracować nad jakością gleby niż mieć normy poszczególnych składników przekroczone.

Pozdrawiam
Rafał
Załączniki:
Ostatnio zmieniany: 18 Mar 2021 22:43 przez Rafal_2020.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 19 Mar 2021 02:04 #753409

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Szkoda, że nie zrobiłeś tej analizy jesienią. Przynajmniej można by było zastosować dolomit. Odkwasić, a przy okazji podnieść magnez i wapń. Teraz nie można robić wszystko na raz. Jak ujrzałem tą analizę, to mi się zaraz skojarzyło, że mieszkasz gdzieś na obrzeżu Pustyni Błędowskiej :rotfl1:

Pomyślimy , jak to ugryźć. Może jeszcze dziś coś da się obmyśleć. Jest szereg ograniczeń w nawożeniu, których nie da się przeskoczyć za jednym razem.
Ostatnio zmieniany: 19 Mar 2021 02:05 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): del, Babcia Ala

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 19 Mar 2021 10:00 #753444

• Rafal_2020
  • Rafal_2020's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 100
To prawda, teren prawie pustynny :-), ale czeremcha pięknie rośnie :/.
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 20 Mar 2021 09:25 #753624

• Malinówka
  • Malinówka's Avatar
A ja się zastanawiam, czy mogłabym pod uprawę warzyw: pomidory, papryka, marchewka itp.na moją słabą ziemię przywieźć trochę próchnicy z lasu,odkwasić np. popiołem drzewnym i wymieszać z glebą, a w kwietniu dać obornik bydlęcy granulowany rzędowo pod paprykę, pomidorki.
Ostatnio zmieniany: 20 Mar 2021 09:43 przez Malinówka.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 20 Mar 2021 10:54 #753637

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Oby tylko z tą próchnicą nie zaimportować sobie jakichś patogenów. Stosowania popiołu drzewnego bez znajomości pH gleby odradzam.
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala, Malinówka

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 20 Mar 2021 12:57 #753653

• Malinówka
  • Malinówka's Avatar
Ostatnio kupiłam sobie płyn helliga bez płytki,sam płyn.Skala kolorów na nim nie jest zbyt bogata,ale orientacyjnie da się coś wyczytać. Mierzyłam tą pruchnicę z lasu, to mi wyszedł czerwony kolor czyli 5 albo i niżej. A czy popiół drzewny zdążył by mi podnieść pH do maja, kiedy będę wysadzać pomidory i paprykę? Mam jeszcze węglan wapnia pastewny- kupiłam w tamtym roku do oprysku OW,ale doczytałam tu na forum że się nie nadaje,więc kupiłam kredę malarską i zostało mi jej jeszcze sporo.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 20 Mar 2021 13:50 #753660

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Kiedyś, kiedyś , za PRL-u kreda malarska, była kredą ,czyli węglanem wapnia, teraz często gęsto wykorzystuje się w celach marketingowych tylko nazwy zwyczajowe. Jeśli dodajemy coś do gleby, na której uprawiamy warzywa , powinniśmy w miarę dokładnie znać skład chemiczny preparatów dodawanych do gleby.
Czemu takie pomysły nie przychodzą jesienią ?.

Powiadasz, że znasz mniej więcej pH gleby z lasu, a jakie jest pH gleby na której uprawiasz ?. Wiesz, niejeden już się przejechał na dodawaniu popiołu drzewnego. Wsadzić w glebę coś jest łatwo, ale potem naprawić błędy jest bardzo ciężko.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jan4, Babcia Ala, czarna2066, Malinówka

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 20 Mar 2021 15:43 #753670

• Malinówka
  • Malinówka's Avatar
Na działce gdzie będę sadzić paprykę mam pH chyba ok.7 a tam gdzie będą pomidory ok.6 ,jeszcze kilka tygodni wcześniej była tu łąka-gleba piaszczysta,za mało było mi działki, a w tamtym roku w większości miejsc rosły pomidory,więc pomyślałam że zrobię jakiś świeży kawałek dla nich w tym roku.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 20 Mar 2021 16:22 #753675

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Jedno co można zrobić bez ryzyka jest uzupełnienie azotu w glebie. Rozsypać 0,4 kg/10 m2 saletry amonowej i przekopać. Po przekopaniu dać rzędowo obornik, a pomidory czy paprykę nawozić w sezonie dodatkowo poprzez fertygację zielonym Kristalonem w dawce 1 g/l co 7 dni dozując roztwór nawozu pod krzaki.
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala, Malinówka

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 20 Mar 2021 18:28 #753698

• Malinówka
  • Malinówka's Avatar
A czy jak tak zrobię - dam saletrę amonową i ten zielony kristalon, to będą to nadal warzywa ekologiczne? Sadzę dla siebie i rodziny, nie na sprzedaż,więc chciałabym mieć na talerzu coś zdrowego. Po papryce ze sklepu źle pracuje mi układ pokarmowy-może za dużo jakiegoś nawozu tam dają,albo jakieś specyficzne pestycydy... natomiast swojską paprykę mogę jeść kilogramami i jest ok.
Planuję też w tym roku opryski tylko eko: HT,PW i IF

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 20 Mar 2021 18:54 #753700

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Powiem tylko tyle, że saletra amonowa składa się z trzech składników : azotu, tlenu i wodoru. Azot i tlen są pobierane z powietrza, a wodór pochodzi z elektrolizy wody.
Ostatnio zmieniany: 20 Mar 2021 18:55 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma, Babcia Ala, czarna2066, Malinówka

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 20 Mar 2021 19:07 #753702

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Malinówko, moją ideą też jest uprawa ”ekologiczna” (piszę w cudzysłowiu, bo nijak te nasze uprawy się mają do tych profesjonalnych ekologicznych). Ale do rzeczy...uprawiam warzywa już (dopiero)7-my rok. Na początku teź chciałam tak jak to opisują w internecie, tylko naturalne metody i tylko na gnojówkach itd, itp.
I co, ano nic z tego nie wyszło. Ziemie ma słabą i bez nawożenia mineralnego się nie obędzie. Jednak nie ma w tym nic złego. Roślina pobiera takie same pierwiastki z każdego rodzaju nawożenia, nic innego. A tu masz pewność, że dostaje dokładnie to co potrzebuje.
Co do stosowania ŚOR to osobiście udaje mi się nie stosować tych ciężkich sklepowych. Używam preparatów naszego Pomodoro.
Z tym, że walka np.z mącznikiem to duży wysiłek i zamiast zrobić to raz czy dwa, ja biegam z opryskiwaczem co kilka dni. Coś za coś.
W każdym razie jestem zadowolona z zaleceń i nie narzekam na zbiory.
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 20 Mar 2021 19:11 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala, Kapka, czarna2066, Malinówka

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 20 Mar 2021 19:49 #753710

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Jedna rzecz mnie zastanawia niemożebnie. W wątku perlitowym co nuż wychodzi na jaw, że ludzie nawet nie wiedzą co leci im z kranu, ale jak przyjdzie do uprawy, to tylko " ekologiczna ". :rotfl1:
A przy uprawach wielu nawet nie ma pojęcia, co znajduje się w jego glebie.
Ostatnio zmieniany: 20 Mar 2021 19:53 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala, Kapka, czarna2066

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 20 Mar 2021 20:45 #753723

• Malinówka
  • Malinówka's Avatar
Ja tam jestem ciekawa co jest w glebie i co leci mi z kranu, więc muszę chyba poczytać wątek perlitowy. Spróbuję zastosować tą saletrę amonową i zielony kristalon, tylko ile mniej więcej wlać litrów wody z kristalonem na jednego wysokiego pomidora? Bardzo serdecznie dziękuję Pomodoro za pomoc ,za czas i trud dzielenia się wiedzą- nie tylko w tej chwili,bo w tamtym roku korzystałam z eko oprysków.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 20 Mar 2021 21:02 #753729

• Malinówka
  • Malinówka's Avatar
Mammo, ja też gonię po ogrodzie mączlika,a on zawsze wyprzedza mnie o krok. Na pomidorach go nie widziałam, ale zawsze zrzera kapustę mojej mamy ta wredna biała pchełka. Spróbuję w tym roku opryski eko Pomodoro na niego. W internecie się też naczytałam, że one nie lubią wrotyczu i tak mi coś chodzi po głowie...,a jak by go prysnąć olejkiem wrotyczowym rozpuszczonym w polysorbate 20 i wodzie? Ja tak nie robiłam , tak mi tylko się skojarzyło ,bo mój tata kiedyś tak rozpuszczał olejek herbaciany do oprysku.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 20 Mar 2021 21:11 #753731

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29684
Teraz to już nie wiem, czy obie piszecie o mączliku, czy jedna o mączniaku, a druga o mączliku :silly:
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, czarna2066

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.856 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum