TEMAT: Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 17 Kwi 2021 12:52 #758118

  • papryczka
  • papryczka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 470
  • Otrzymane dziękuję: 889
pomodoro wrote:
Próba nr 1.

- każdej wiosny musi być rozsiewane 0.6 kg/10 m2 saletrzaku. Będzie to uzupełnienie azotu oraz wapnia i magnezu i będzie poprawiać pH. W sezonie od połowy czerwca trzeba zasilać rośliny roztworem saletry potasowej co 2 tygodnie w stężeniu 5 g/l z wyłączeniem roślin nawożonych rzędowo obornikiem.

Próba nr 2

- tu znowu doszło do przegięcia. Azofoska była zupełnie zbędna ,a wręcz szkodliwa. Trzeba rozrzucić kwaśny torf choćby 80 litrów na 10 m2 oraz 0,4 kg/10 m2 saletry amonowej i przekopać. Zero obornika i nawozów wieloskładnikowych przez 2 sezony. Tylko wiosną saletra amonowa.

Kwas azotowy 3 % był w ofercie na internecie ale krótko. Udało mi się kupić 5 litrowy kanister. Używam do zakwaszania wody przy uprawie w perlicie i przy podlewaniu borówek. Jeśli nie możesz kupić to proponuję zakwaszać do borówek deszczówkę octem 10 % w ilości 1 ml/l.

Dzieki za zalecenia

1..Nie ma problemu a jeli obornik to mam kilku letni swinski z kroliczym albo kurzy ale bez slomy czyli bardziej chyba skoncentrowany i co z poglownym wtedy i dolistnym.

2..Niestety 82 lata i brak internetu ale sam go mam i podobnie bylo w szklarni.Czy cos poglownie i dolistnie- pomidory ogorki ,choc tam wszystko bedzie oprucz truskawek

3.. Niestety nie mam deszczowki na wsi i tylko wode z rowu i to tylko do czerwca kupilem 1000l i bede napelnial teraz jak jest woda tak ze ocet odpada borowki sa stare zle posadzone ale poprawiaja sie jest ich 10 czyli nie wiele przy domu rodzinnym jest wiecej ale 2 letnie i tu jest woda deszczowa .Jakie kwasy moge uzyc z tych ktore uzywalem ?sprobuje azotowy wykombinowac i rozcienczyc do 3% ale moze ktoregos nie powinienem kwasek i ocet to do deszczowki ok

4..A co z moim zasoleniem szklarnia nic nie pisales jest 4,6 a czytam ze 1 to granica i nie rozumiem bo jesli 1:1 z torfem to dalej 2,3 choc powiedzmy wszystko jeszcze roslo ale z problemami oczywiscie w tym roku rzodkiewka i salata praktycznie slabooo rosnie na straty dlatego tak kombinowalem z calosciowym przekopaniem torfu pod takie dodatkowe rosliny
Staszek
Ostatnio zmieniany: 17 Kwi 2021 13:03 przez papryczka.
Temat został zablokowany.


Zielone okna z estimeble.pl

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 17 Kwi 2021 13:14 #758121

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15358
  • Otrzymane dziękuję: 50633
Chyba napisałem jasno. Na glebie z próbki nr 2 żadnego nawożenia poza uzupełnieniem wiosną azotu.

Jeżeli dasz obornik rzędowo na glebie z próbki nr 1, to nie musisz tych roślin zasilać już potasem czy azotem pogłównie.

Możesz zakwaszać tak kwasem azotowym jak i octowym czy cytrynowym.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): papryczka

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 17 Kwi 2021 13:24 #758124

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15358
  • Otrzymane dziękuję: 50633
.
Temat został zablokowany.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 17 Kwi 2021 13:41 #758126

  • papryczka
  • papryczka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 470
  • Otrzymane dziękuję: 889
Nie napisalem o co mi chodzi to fakt po prostu zastanawialem sie czy pomidorom wystarczy azotu do konca sezonu z gleby prubka 2.
Staszek
Temat został zablokowany.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 17 Kwi 2021 15:36 #758139

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15358
  • Otrzymane dziękuję: 50633
Po dodaniu 0,4 kg/10 m2 saletry amonowej w glebie będzie łącznie z tym azotem, który jest wykazany w analizie 110 mg/l azotu a minimum wynosi 90 mg/l. Jeżeli wystąpią objawy niedoboru azotu , można go będzie uzupełnić opryskiem z mocznika.

Nawożenie mineralne należy wykonać w oparciu o wiosenną analizę gleby.
Optymalna zawartość (w mg/dm3
) składników mineralnych w glebie powinna wynosić:
90-120 N (NH4 + NO3), 60-80 P, 200-250 K, 60-80 Mg, 250-400 Ca.

www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&...qV8vQ6tBiPGMvYupIjyu
Ostatnio zmieniany: 17 Kwi 2021 16:21 przez pomodoro.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): papryczka

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 17 Kwi 2021 21:30 #758213

  • papryczka
  • papryczka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 470
  • Otrzymane dziękuję: 889
Wielkie dzięki wszystko jasne Dziękuję
Staszek
Temat został zablokowany.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 19 Kwi 2021 12:48 #758421

  • Kaskawel
  • Kaskawel's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 877
  • Otrzymane dziękuję: 5262
Pomodoro, otrzymałem dzisiaj wyniki analizy gleby i proszę o poradę w kwestii nawożenia. Tunel foliowy, folia ściągana na zimę.

pH - 7,3
zasolenie - 0,42
K - 204
Ca - 1930
Mg - 237
P - 133
N-NO3 - 69
chlorki - 13
Ostatnio zmieniany: 19 Kwi 2021 12:48 przez Kaskawel.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): czarna2066

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 19 Kwi 2021 14:20 #758425

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15358
  • Otrzymane dziękuję: 50633
Był dawany obornik ?. Jeśli tak, to kiedy ? Chodzi o mikroelementy.
Ostatnio zmieniany: 19 Kwi 2021 14:20 przez pomodoro.
Temat został zablokowany.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 19 Kwi 2021 17:38 #758434

  • TomekD
  • TomekD's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 342
  • Otrzymane dziękuję: 1189
Na początku marca pisałem w tym wątku o moich zeszłorocznych problemach i granulowanym kurzeńcem:
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...yw?start=2592#751362

Zgodnie z sugestią pomodoro ponowiłem po 2 latach badanie gleby.

Wynik analizy w porównaniu do 2019 jest taki:

2019 -> 2021

1210 -> 1160 ciężar g/dm3
7,1 -> 7,3 pH (w H2o)
29 -> 41 azot N-NO3
137 -> 158 fosfor P
174 -> 184 potas K
2061 -> 1964 wapń Ca
182 -> 250 magnez Mg
<21,3 -> 7 chlorki Cl (?)
0,31 -> 0,30 zasolenie g NaCl/dm3

Wzrosło mi pH i kolejny raz wzrasta fosfor.
Od paru lat regularnie nawoziłem rzędowo obornikiem.
Chyba więc czas na zamiany, nie chciałbym jednak czegoś ewidentnie skoncić.

Wymyśliłem coś takiego:
- przerwa w nawożeniu rzędowym

przed wysadzeniem pomidorów, posypowo:
- 10g /m2 siarczan potasu
- 18g /m2 saletra amonowa
- 10g /m2 siarka granulowana

w połowie sezonu, fertygacja:
- 10g /m2 siarczan potasu

pomodoro, możesz podpowiedzieć czy według ciebie taki scenariusz ma ręcę i nogi a może da się to zrobić lepiej ?
pozdrawiam,
Tomek
Temat został zablokowany.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 19 Kwi 2021 17:56 #758435

  • kuhara
  • kuhara's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 501
  • Otrzymane dziękuję: 1211
Proszę o zalecenia:

Mogę kupić co potrzeba, a dysponuję: siarczan potasu, mocznik, siarczan magnezu, saletra amonowa, saletra wapniowa, superfosfat wzbogacony.

Beztytuu-2.png


Obecny stan, to grządka pokryta żytem do skoszenia.
Coroczne 2017 - 2020 nawożenie:
W kwietniu oprysk żyta mocznikiem 5% i przekopanie razem z siarczanem potasu w ilości 100 g/10m2 i nawozem uniwersalnym w typie "Azofoska" w ilości "połowa" dawki zalecanej przez producenta. Następnie fertygacja różnymi wynalazkami, które mi znoszą w prezencie znajomi, głównie słynna "magiczna siła do pomidorów". Więc jestem zdziwiony ilością potasu, nawet się obawiałem że będzie za dużo.
Do tego 1-2 centymetry kompostu i rzędowo kurzeniec.

Na wiosnę 2016 nawożenie zgodnie z poniższymi zaleceniami:
Azot

Wymagane minimum to 90 mg/l czystego składnika. Jak widać brakuje 87 mg/l czyli 17,4 g na m2. Zastosujesz mocznik, który zawiera w sobie 46 % azotu. Ilość nawozu na m2 wyniesie :
17,4 x 100/46 = 38 g

czyli na 10 m2 trzeba go 0,4 kg

Fosfor

Dolna graniczna zawartość w glebie to 60 mg/l. Jak widać brakuje go niewiele, bo tylko 9 mg/l w czystym składniku. W przeliczeniu na P2O5 jest to 21 mg/l czyli 4,2 g/m2. Superfosfat zawiera 40 % P2O5 więc ilość nawozu na m2 wyniesie :
4,2 x 100/40 = 11 g

czyli na 10 m2 potrzeba go 0,11 kg

Potas

Tu jest duży niedobór. Dolna zawartość graniczna wynosi 200 mg/l. Brakuje więc go 200 - 17 = 183 mg/l w czystym składniku. Po przeliczeniu na tlenek K2O jest to 220 mg/l czyli 44 g/m2. Zastosujesz siarczan potasu, który zawiera 50 % K2O, więc ilość nawozu na m2 wyniesie :

44 x 100/50 = 88 g

czyli na 10 m2 musisz dać 0,9 kg

Teraz jak to nawożenie technicznie wykonać ?. Musisz przeliczyć ilości poszczególnych nawozów w ten sposób, że powierzchnię uprawy w m2 podzielisz przez 10 i pomnożysz przez ilość nawozu przypadającą na 10 m2. Odważysz wyliczone ilości nawozów osobno. Ponieważ ilość superfosfatu jest mała przed wysiewem wymieszasz go z siarczanem potasu i rozsiejesz równomiernie tą mieszankę na powierzchnię uprawy. Następnie na to rozsiejesz odważoną ilość mocznika i przekopiesz glebę na głębokość ok 15 cm.. Jeśli to wykonasz możesz przystąpić do nawożenia planowanych rzędów obornikiem.
Pozdrawiam, Krzysiek
Temat został zablokowany.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 19 Kwi 2021 19:49 #758458

  • Kaskawel
  • Kaskawel's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 877
  • Otrzymane dziękuję: 5262
pomodoro wrote:
Był dawany obornik ?. Jeśli tak, to kiedy ? Chodzi o mikroelementy.

Obornik koński był dawany rzędowo w 2019 r.
Temat został zablokowany.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 19 Kwi 2021 20:31 #758464

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15358
  • Otrzymane dziękuję: 50633
Trzeba uzupełnić tylko azot rozsypując 0,4 kg/10 m2 saletry amonowej i przykopując. Po wysadzeniu rozsady fertygacja czerwonym kristalonem w stężeniu 1 g/l co tydzień.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaskawel

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 19 Kwi 2021 20:44 #758470

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15358
  • Otrzymane dziękuję: 50633
TomekD

Żadnej siarki mielonej. To jest pH oznaczone w wodzie. Istotne jest pH wymienne oznaczane w chlorku potasu i ono jest z reguły niższe o co najmniej pół jednostki.

Proponuję rozsypać 0,4 kg/10 m2 siarczanu amonu i przekopać. Potasu na start wystarczy. Jak chcesz się pozbyć nadmiaru fosforu, to nawożenie ograniczyć do zasilania roślin w sezonie roztworem saletry potasowej. Stężenie od 1-5 g/l w zależności od częstotliwości stosowania. Najlepiej rozprowadzać ten roztwór saletry polewaczką.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): TomekD

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 19 Kwi 2021 20:50 #758472

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15358
  • Otrzymane dziękuję: 50633
Kuhara

Rozsyp 0,4 kg/10 m2 siarczanu amonu oraz 0,4 kg/10 m2 saletry potasowej i przekop. W sezonie zasilanie roślin roztworem saletry potasowej. Stężenie 1-5 g/l. Przy zasilaniu cotygodniowym- 1 g/l; co 3 tygodnie- 5 g/l.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 19 Kwi 2021 21:20 #758478

  • kuhara
  • kuhara's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 501
  • Otrzymane dziękuję: 1211
Dziękuję.

Pamiętam, ale nie mogę znaleźć tych postów, że opisywałem Ci w 2015 roku strukturę tej gleby oraz jak ona się zachowuje w roztopach i w okresie suszy. Napisałeś wtedy, że prawdopodobnie będzie miała tendencję do wymywania potasu. Potwierdziło się.


Pozdrawiam.
Pozdrawiam, Krzysiek
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 19 Kwi 2021 21:56 #758486

  • TomekD
  • TomekD's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 342
  • Otrzymane dziękuję: 1189
pomodoro wrote:
TomekD Żadnej siarki mielonej. To jest pH oznaczone w wodzie. Istotne jest pH wymienne oznaczane w chlorku potasu i ono jest z reguły niższe o co najmniej pół jednostki.
Proponuję rozsypać 0,4 kg/10 m2 siarczanu amonu i przekopać. Potasu na start wystarczy. Jak chcesz się pozbyć nadmiaru fosforu, to nawożenie ograniczyć do zasilania roślin w sezonie roztworem saletry potasowej. Stężenie od 1-5 g/l w zależności od częstotliwości stosowania. Najlepiej rozprowadzać ten roztwór saletry polewaczką.
Dziękuję za pomoc.

Aby nie zadawać za chwilę kolejnych dziwnych pytań, chciałem się upewnić ze dobrze przypuszczam skąd to co radzisz:
- jak pH oznaczone jest w H2O to odejmujemy +/- 0,5 pH jeżeli próbujemy porównać z teoretycznie optymalnym pH pomidora (to bodaj 5,5-6,5 pH) ?
- siarczan amonu zamiast saletry to ze względu na stopniowe uwalnianie (azot amonowy -> NO3) a nie od razu całe papu N ?
- wychodzi mi że saletry potasowej (fertygacja) mogę dać w sumie do 35g/m2 i chyba lepiej większość od drugiej połowy sezonu ?
pozdrawiam,
Tomek
Ostatnio zmieniany: 19 Kwi 2021 21:58 przez TomekD.
Temat został zablokowany.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 19 Kwi 2021 22:26 #758490

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15358
  • Otrzymane dziękuję: 50633
To, że sugerowałem użycie siarczanu amonu zamiast saletry amonowej wynikało z konieczności zakwaszenia gleby. Siarczan amonu jest nawozem fizjologicznie kwaśnym. To, że azot amonowy jest trudno wymywany z gleby ,to jest w tym momencie sprawa drugorzędna, nie decydująca o użyciu tego nawozu.

Odczyn, który masz w analizie dotyczy pH wody zawartej w analizowanej glebie . W praktyce jakikolwiek dodatek do gleby nawozów zawierających kationy potasu i azotu amonowego NH4 obniżą pH. . Kationy te powodują przechodzenie jonów wodorowych z kompleksu sorpcyjnego gleby do wody, która jest w glebie zawarta. Stąd ta kwasowość nazywa się wymienną i to ona decyduje o ilości wapna , jaką ewentualnie należy użyć do odkwaszania.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): TomekD

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 21 Kwi 2021 05:57 #758609

  • jack90
  • jack90's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 976
  • Otrzymane dziękuję: 8884
pomodoro wrote:
Niestety pod folię będziesz potrzebował trzy nawozy : saletrę amonową, superfosfat wzbogacony i saletrę potasową. Trzeba rozsypać 0,6 kg/10 m2 saletry amonowej + 0,5 kg/10 m2 saletry potasowej + 0,5 kg/10 m2 superfosfatu wzbogaconego. Począwszy od wiosny 2022 już tylko dwa nawozy tj saletra amonowa + czerwony Kristalon. Czerwony Kristalon możesz kupić już teraz i będziesz nim fertygował pomidory w sezonie począwszy od połowy czerwca.

Azot masz praktycznie wymyty, a saletry amonowej nie możesz dać więcej niż równowartość 20 g azotu na m2 z tego powodu, że zawiera ona azot amonowy, a ten w uprawie pod osłonami jest limitowany do poziomu 50 mg/l gleby.

W drugim tunelu trzeba rozsypać tylko 0,6 kg/10 m2 saletry amonowej + 0,5 kg/10 m2 saletry potasowej. Nawozy w obu tunelach trzeba oczywiście przykopać.
Mietku, czy fertygacja czerwonym Kristalonem (od połowy czerwca) to 1g/l co 7 dni?
Pozdrawiam,
Jacek
Ostatnio zmieniany: 21 Kwi 2021 06:04 przez jack90.
Temat został zablokowany.


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.995 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum