TEMAT: Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 08 Kwi 2016 00:37 #453487

• krystynac50
  • krystynac50's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 37
Witaj Mieciu. W tym roku nie robiłam analizy gleby w tunelu . Czy możesz mi doradzić jakie nawozy zastosować na podstawie analizy z 2 poprzednich lat ?
Na moich pomidorach w zeszłym roku występowały wszelkie niedobory oprócz wapnia . Był niedobór -Mg, P, K, Cu i jeszcze innych minerałów spowodowane majowymi chłodami nadmiarem fosforu wapnia i magnezu
W sezonie opryskiwałam tylko siarczanem magnezu. Po majowych chłodach jak pomidory podrosły pomału wszystko się wyrównało.

Wiosna 2014
ph - 7,6 Azot azotanowy - 67,2, fosfor - 121, potas - 428, wapń - 3700, magnez - 442,chlorki - 122
Wiosna 2015
ph - 7,3,Azot azotanowy - 73,5, fosfor - 136, potas - 281, wapń - 3170, magnez - 430, chlorki - 18,4

Na moich pomidorach w zeszłym roku występowały wszelkie niedobory oprócz wapnia . Był niedobór -Mg, P, K, Cu i jeszcze innych minerałów spowodowane majowymi chłodami nadmiarem fosforu wapnia i magnezu
W sezonie opryskiwałam tylko siarczanem magnezu. Po majowych chłodach jak pomidory podrosły pomału wszystko się wyrównało.

W zeszłym roku nawoziłam według twoich zaleceń " ta gleba w tej chwili kwieceń 2015 r nie wymaga żadnego nawożenia !!. Jedynie począwszy od czerwca zastosujesz co miesiąc nawożenie pogłówne samą saletrą amonową rozpuszczoną w wodzie. Roztwór jak zwykle 0,5 % tj. 5 deko na 10 l wody. Przelać glebę między rzędy."
Oprócz saletry i 2x siarczanu magnezu nic więcej nie dostawały .
Jakie w tym roku zastosować nawożenie.?
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 08 Kwi 2016 04:57 #453491

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Tego roku już potas może być nawet poniżej normy, więc na pewno trzeba go uzupełniać. Na pewno azot i na pewno mikroelementy, bo to już będzie 3 rok bez nawozów organicznych.
Potrzebna Ci będzie więc saletra potasowa i jakiś nawóz mikroelementowy. Warianty są trzy w zależności co będziesz w stanie kupić.

I. Saletra potasowa + Mikrokomplex
II. Saletra potasowa + Florovit uniwersalny
III. Substral Magiczna Siła do pomidorów.

Niezależnie od wybranego wariantu będzie potrzebny mocznik do czasu zawiązania I gron. Niedobory magnezu z mniejszym prawdopodobieństwem, ale możliwe, więc siarczan magnezu też musisz mieć. Zakładam przynajmniej w początkowym etapie nawożenie wyłącznie dolistne którymś z wymienionych zestawów z dodatkiem mocznika, bo na początku wegetacji jak wiesz pomidory potrzebują więcej azotu. W fazie owocowania do wyboru, albo dalej dolistnie albo doglebowo, albo jedno i drugie.
Jak się zdecydujesz na konkretny wariant nawożenia to się odezwij i uzgodnimy to nawożenie od strony technicznej.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 08 Kwi 2016 12:16 #453621

• Jarek_St
  • Jarek_St's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 41
Serdecznie Pomodoro dziękuję. Chyba za dużo dałem tego kompostu do przygotowania ziemi do rozsad.
Pozdrawiam
Jarek

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 10 Kwi 2016 12:46 #454418

• leonidas
  • leonidas's Avatar
  • Fresh Boarder
Witam.
Posiadam mały warzywnik 4m2 na którym sadzę co roku pomidory.
Ziemia jest kupna z firmy hollas, w tym roku będzie to czwarty sezon.
Jako nawozu stosuję kurzy obornik.
Zbadałem ph i wynosi 5, Czy mogę teraz podnieś ph bez analizy stosując dolomit?

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 10 Kwi 2016 13:31 #454433

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
A jak stosujesz ten kurzeniec?. Czy w formie gnojówki czy też przykopujesz go ?. Dolomit w tym czasie to nie jest dobry pomysł. Najlepiej podniesiesz pH bądź torfem odkwaszonym, bądź gotowym podłożem uniwersalnym. Wystarczy o jedną jednostkę z pH 5 na pH 6.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 10 Kwi 2016 13:54 #454436

• leonidas
  • leonidas's Avatar
  • Fresh Boarder
Dwu tygodniowy przefermentowany kurzeniec rozcieńczony, delikatnie przekopuję z górną warstwą.
Skłonny jestem ku torfowi. Z uniwersalnym podłożem mam nie miłe wspomnienia, przez zawarty w nim nawóz w połączeniu z kurzeńcem nie mogłem sobie poradzić z nawożeniem w pierwszym roku.
W jaki sposób mam to zrobić? Wymieszać dokładnie pewną ilość i zmierzyć ph.

Przy okazji dopytam w jaki sposób dostarczyć potas do gleby, w tamtym roku pomidory miały braki tego minerału?
Ostatnio zmieniany: 10 Kwi 2016 13:57 przez leonidas.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 10 Kwi 2016 14:07 #454443

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
No to rozsyp po powierzchni 4 worki po 50 l odkwaszonego torfu, przelej tym swoim kurzeńcem i przekop glebę na 15 cm. Pomiar pH może być nieadekwatny ponieważ gleba jest buforem i nie reaguje natychmiast zmianą pH.
W Twoim przypadku, jeśli nawozisz kurzeńcem podłoże proponuję zasilać pogłównie pomidory opryskując je co 7-10 dni 0,5 % roztworem saletry potasowej
Za tę wiadomość podziękował(a): leonidas

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 10 Kwi 2016 22:46 #454774

• krystynac50
  • krystynac50's Avatar
  • Expert Boarder
pomodoro wrote:
Tego roku już potas może być nawet poniżej normy, więc na pewno trzeba go uzupełniać. Na pewno azot i na pewno mikroelementy, bo to już będzie 3 rok bez nawozów organicznych.
Potrzebna Ci będzie więc saletra potasowa i jakiś nawóz mikroelementowy. Warianty są trzy w zależności co będziesz w stanie kupić.

I. Saletra potasowa + Mikrokomplex
II. Saletra potasowa + Florovit uniwersalny
III. Substral Magiczna Siła do pomidorów.

Niezależnie od wybranego wariantu będzie potrzebny mocznik do czasu zawiązania I gron. Niedobory magnezu z mniejszym prawdopodobieństwem, ale możliwe, więc siarczan magnezu też musisz mieć. Zakładam przynajmniej w początkowym etapie nawożenie wyłącznie dolistne którymś z wymienionych zestawów z dodatkiem mocznika, bo na początku wegetacji jak wiesz pomidory potrzebują więcej azotu. W fazie owocowania do wyboru, albo dalej dolistnie albo doglebowo, albo jedno i drugie.
Jak się zdecydujesz na konkretny wariant nawożenia to się odezwij i uzgodnimy to nawożenie od strony technicznej.

Mieciu . Nie pisałam wcześniej ale mam rozpuszczony krowieniec zebrany jeszcze jesienią 2014 r do beczki plastikowej 120 l. Połowę beczki zużyłam do podlewania drzewek i krzewów w zeszłym roku, a około 40 l w lutum rozłozyłam do wiader i zalałam wodą zeby się rozpuściło.Mam też na działce saletre potasową 1 l w płynie i worek jako nawóz stały oraz Florowit uniwersalny, kupiłam też mocznik.
Czy z tego co mam na działce mógłbyś zaproponować nawożenie pod pomidora w folii ? Magiczną siłę do pomidora też mogę dokupić.
Jestem Ci bardzo wdzięczna za dotychczasowe rady bo dzięki nim od 3 lat mam piękne pomidory .
Pozdrawiam Krystyna

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 11 Kwi 2016 07:43 #454831

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Co to za saletra w płynie ?. Tyś ją sama rozpuszczała, czy taką kupiłaś ?. Jakie ma stężenie ta płynna saletra w g/l albo w procentach ?.

Ten krowieniec sobie daruj. Fosforu , wapnia i magnezu jest nadwyżka,więc po co podnosić i tak już dużą ich zawartość, a tak po prawdzie, to krowieniec ma najwięcej wapnia.

www.oschrbialystok.internetdsl.pl/pdf/nawozy_naturalne.pdf

Zużyj sobie ten krowieniec pod drzewka albo krzewy lub gdziekolwiek indziej.

Czekam na odpowiedź w sprawie tej saletry, aby Ci rozpisać co i jak, i kiedy.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 12 Kwi 2016 09:46 #455287

• krystynac50
  • krystynac50's Avatar
  • Expert Boarder
Mieciu moja saletra ma 17%, zawiera azot, wapno i mikroelementy.Mąż kupił na trawnik nie było sypkiej i sprzedawca polecił mu w płynie. i tak stoi nie używana 2 lata.
Ostatnio zmieniany: 12 Kwi 2016 09:49 przez krystynac50.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 12 Kwi 2016 10:32 #455297

• Kgolebiowski
  • Kgolebiowski's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 172
pomodoro wrote:

Zużyj sobie ten krowieniec pod drzewka albo krzewy
Mam obornik , który przeleźał 3 lata. W jakich proporcjach mozna go mieszać z wodą i jak często podlewać drzewka i krzewy? Czy jabłonie i wiśnie teź można tym podlewać ?

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 12 Kwi 2016 11:11 #455305

• Keri
  • Keri's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 88
Kochani, mam pytanko. Zrobiłam analizę gleby na 4 arowym warzywniku. Ocena zawartości fosforu(20,9), potasu (14,9)i magnezu (9,2) jest określona jako wysoka. Za to ph jest 5,30, to chyba za niskie do uprawy warzyw. Za tydzień będę siała ogród, czy jest sens teraz wapnować czy poczekać do jesieni? A może są jakieś nawozy z dodatkiem wapnia, które mogę zastosować przed siewem lub w czasie wzrostu warzyw.
Bardzo proszę o podpowiedź :hearts:
Pozdrawiam cieplutko, Beata.

Mały,ale doskonały;-) Zapraszam
Ostatnio zmieniany: 12 Kwi 2016 11:12 przez Keri.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 12 Kwi 2016 15:43 #455375

• podjadek
  • podjadek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4765
Warzywa nie lubią świeżego wapnowania.
Nawóz - saletra wapniowa. Tyle co się orientuję. :)
Piotr :)

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 12 Kwi 2016 16:28 #455385

• podjadek
  • podjadek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4765
Keri
Zapewne to analiza polowa. Określenia ilości azotu tam raczej nie ma.
Piotr :)

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 12 Kwi 2016 17:02 #455395

• Zbyszko46
  • Zbyszko46's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 485
Pomodoro
Zgodnie z Twoją sugestią zrobiłem analizę gleby która zawiera w mg/l:

pH w H20-6,64
N-NO3-18
N-NH4-12
P-163
K-101
Ca-1010
Mg-151
Cl-31
Zasolenie w g KCl/l-0,19
Proszę o ocenę i korektę składu, co dalej.

Pozdrawiam,Zbyszek
Pozdrawiam,Zbyszek
Życie jest naprawdę proste, lecz upieramy się by je komplikować” Konfucjusz

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 12 Kwi 2016 17:43 #455409

• Keri
  • Keri's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 88
Podjadku to analiza polowa albo sadownicza \nie zapamiętałam\, bo inne były dużo droższe. Zależało mi głównie na zbadaniu ph, bo ziemia po zimie mocno zielona z wierzchu.
Skoro warzywa nie lubią świeżego wapnowania, to chyba saletra wapniowa też odpada w czasie wegetacji. Myślę, że poczekam do jesieni z tym wapnowaniem.
W zeszłym roku ph pewnie było podobne i coś tam wyrosło, więc mam nadzieję, że w tym roku będzie podobnie.
Dzięki za odpowiedź :hug:
Pozdrawiam cieplutko, Beata.

Mały,ale doskonały;-) Zapraszam
Ostatnio zmieniany: 12 Kwi 2016 17:44 przez Keri.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 12 Kwi 2016 19:30 #455459

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Keri

Po pierwsze, pH w tej metodzie oznaczane jest nie w wodzie, a w chlorku potasu. Gdybyś zamówiła analizę ogrodniczą, to pH byłoby w granicach 6. Druga sprawa, musisz mi podać typ gleby, czy lekka piaszczysta lub torfowa czy też ciężka gliniasta. Kategoria gleby jest w tej metodzie potrzebna dla oceny zawartości składników.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 12 Kwi 2016 19:42 #455474

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Zbyszek

Masz niedobór azotu, potasu i wapnia. Nie można uzupełnić i potasu i wapnia jednocześnie, bo musielibyśmy wprowadzić za dużo siarki. Wapń musisz uzupełniać jesienią przez kolejne lata.
Potrzebne Ci będą : saletrzak, siarczan potasu i saletra wapniowa.
W tej chwili musisz rozsypać 0,3 kg saletrzaku i 0,4 kg siarczanu potasu na każde 10 m2 i przekopać na 15 cm. Następnie po przekopaniu rozsypać ponownie 0,3 kg/ 10 m2 saletrzaku i zagrabić. Pogłównie saletra wapniowa rozpuszczona w wodzie o stężeniu 5 dkg/10 l do podlania roślin 2-3 razy w sezonie począwszy od czerwca.
Za tę wiadomość podziękował(a): Zbyszko46

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.673 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum