TEMAT: Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 12 Kwi 2016 19:58 #455498

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Kgolebiowski wrote:
Mam obornik , który przeleźał 3 lata. W jakich proporcjach mozna go mieszać z wodą i jak często podlewać drzewka i krzewy? Czy jabłonie i wiśnie teź można tym podlewać ?

Napisz mi jaki to jest obornik, bo to istotne , by ustalić proporcje przy rozcieńczaniu.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 12 Kwi 2016 22:20 #455644

• Kgolebiowski
  • Kgolebiowski's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 172
Jest to obornik bydlęcy , ktory jak pisałem przeleźał w workach 3 lata.Gdy go wybieralem był już zlasowany.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 12 Kwi 2016 22:32 #455662

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Do podlewania musisz go rozrabiać z wodą w stosunku 1:8 tj 1 cześć obornika i 8 części wody.
Ostatnio zmieniany: 12 Kwi 2016 22:32 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kgolebiowski

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 13 Kwi 2016 08:07 #455735

• Keri
  • Keri's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 88
Gleba moim zdaniem jest dość ciężka, ze sporą zawartością gliny. Wklejam zdjęcie sprawozdania.
Odnośnie rodzaju analizy, to ciężko mi było się dogadać z panią, która przyjmowała ode mnie próbki. Mówiła tak chaotycznie, że niewiele mogłam zrozumieć. Wybrałam więc najtańszą opcję. Na przyszłość będę wiedziała, żeby wziąć ogrodniczą.

DSC_2480.jpg
Pozdrawiam cieplutko, Beata.

Mały,ale doskonały;-) Zapraszam

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 13 Kwi 2016 09:23 #455765

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
No widzisz. Nie wiemy ile jest wapnia, jakie jest zasolenie czy chlorki, a co może najistotniejsze, nie wiemy, ile jest azotu pod folią.

W tunelu dajemy tylko 0,3 kg saletry amonowej na 10 m2 i przekopujemy na głębokość 15 cm pod warunkiem ,że folia była ściągnięta na zimę. Jeśli nie była ściągnięta nie dajemy nic.
W otwartym gruncie trzeba rozsypać 0,5 kg saletrzaku na 10 m2 i przekopać na 15 cm. Od czerwca, co 2 tygodnie podlewamy rośliny 0,5 % roztworem saletry wapniowej/ 5 dkg na 10 l/
Za tę wiadomość podziękował(a): podjadek

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 13 Kwi 2016 09:44 #455773

• Kgolebiowski
  • Kgolebiowski's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 172
pomodoro wrote:
Do podlewania musisz go rozrabiać z wodą w stosunku 1:8 tj 1 cześć obornika i 8 części wody.
Zapewne już można zacząć podlewać, jak często? Nie mam nieograniczonych ilości obornika , co z nawozów przygotowac na przeszłość?

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 13 Kwi 2016 10:30 #455789

• Keri
  • Keri's Avatar
  • Expert Boarder
Pomidoro ogromne dzięki za wskazówki :kiss3:
I tylko ostatnie pytanko: czy po podlewaniu w sezonie saletrą wapniową, zastosować klasyczne wapnowanie jesienią czy już nie?

Ostatnio zmieniany: 13 Kwi 2016 10:30 przez Keri.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 13 Kwi 2016 19:17 #455956

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Tak, ale tylko w otwartym gruncie. Do odkwaszenia Twojej gleby o pH 5,3 przy średniej kategorii gleby potrzeba dać 1,5 kg CaO na 10 m2 gleby. Jeżeli zastosujesz kredę nawozową to musisz jej dać 3 kg/10 m2, jeżeli zastosujesz wapno hydratyzowane budowlane wystarczy Ci 2 kg/10 m2. Niewątpliwie wapno hydratyzowane jest tańsze.

A tak a propos, czy Twoja działka nie jest na terenie pochyłym ?. O tym świadczyłaby różnica w pH między tunelem a otwartym gruntem. W każdym razie po zwapnowaniu wypadałoby każdej wiosny uzupełniać azot mocznikiem . Jego zastosowanie zmniejsza wymywanie wapnia z gleby.
Ostatnio zmieniany: 13 Kwi 2016 19:18 przez pomodoro.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 13 Kwi 2016 19:25 #455960

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Dla ciekawości podpowiem Ci jak w warunkach działki zważyć wapno przed wapnowaniem. Potrzebne są dwa wiadra i deska długości 1 m. Należy odmierzyć na desce odległość 0,5 m i zrobić kreskę ołówkiem. Uciąć kawałek okrągłej gałązki i podłożyć po deskę w zaznaczonym środku. Na jednym końcu deski postawić wiadro pełne wapna. Na drugim końcu puste wiadro. Lać do pustego wiadra wodę aż do momentu kiedy końcówka deski z wiadrem wody przeważy. Ilość wlanej wody oznacza wprost wagę wapna w drugim wiadrze. Proste i praktyczne. W ten sposób można ważyć i inne rzeczy choćby obornik granulowany lub suszony.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, podjadek, leszek0921, Adasiowa, Emalia112, Zbyszko46, rozalia, Aurora Borealis

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 14 Kwi 2016 08:50 #456258

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
krystynac50 wrote:
Mieciu moja saletra ma 17%, zawiera azot, wapno i mikroelementy.Mąż kupił na trawnik nie było sypkiej i sprzedawca polecił mu w płynie. i tak stoi nie używana 2 lata.

Krysiu

17 % czego ?. Podaj nazwę handlową tego specyfiku

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 14 Kwi 2016 19:20 #456490

• Keri
  • Keri's Avatar
  • Expert Boarder
Dziękuję Pomidoro :kiss3: Bardzo cenne rady, głównie te dokładne ilości wapna do posypania jesienią się przydadzą, bo zazwyczaj robiłam to na oko :whistle: .
Sposób odważania przy użyciu wiaderek-rewelacja :supr3: Myślę, że przyda się nie tylko mnie, ale też innym oazowiczom.
Różnica w ph pomiędzy działką a tunelem wynika stąd, że znajdują się one w zupełnie innych miejscach. Tunel stoi na miejscu gdzie kiedyś było składowisko gruzu i innych śmieci budowlanych.

Czy w analizie metodą ogrodniczą określana jest zawartość azotu? Bo jak ja zapytałam panią w OSCHR czy można określić jego ilość w moich próbkach, powiedziała mi, że takie badanie robi się zimą bo próbka musi być zamarznięta. Wydało mi się to dziwne, :think: ale nie dyskutowałam, nie znam się.

Ostatnio zmieniany: 14 Kwi 2016 19:20 przez Keri.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 14 Kwi 2016 19:48 #456505

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
W analizie ogrodniczej jest oznaczany azot, co łatwo stwierdzić patrząc na pierwszą lepszą analizę. Ponieważ w glebie, w normalnych warunkach, nieprzerwanie toczy się życie mikrobiologiczne, ta ilość azotu już zmineralizowanego jest b. zmienna . Dlatego dla dokładnego oznaczenia azotu próbka musi być schłodzona i w miarę szybko zanalizowana.
W metodzie polowej zwykle nie oznacza się azotu, chyba, że na specjalne życzenie.
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 15 Kwi 2016 09:16 #456745

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Kgolebiowski wrote:
Zapewne już można zacząć podlewać, jak często? Nie mam nieograniczonych ilości obornika , co z nawozów przygotowac na przeszłość?

Podlewamy na początku wegetacji czyli od kwietnia do czerwca. Podlewanie późniejsze końcem lata czy jesienią może skutkować wymarzaniem ponieważ nadmiar azotu opóźnia drewnienie pędów.

Co do innych nawozów. Masz analizę gleby ?. Doradzając komuś odnośnie nawozów bez znajomości składu gleby można mu zrobić krzywdę.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 15 Kwi 2016 13:23 #456821

• Marysia80
  • Marysia80's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1568
Wreszcie mam wyniki analizy:
ciężar 1,34 kg/l
zasolenie 0,35
pH 7,4
N-NO3 31
P 163
K 245
Mg 212
Ca 3160
Cl 25
Mietku, podpowiedz co i jak :)

To jest otwarty grunt. Miejsce po nienawożonym trawniku.
Pozdrawiam, Ania.
Ostatnio zmieniany: 10 Wrz 2017 22:17 przez Hiacynta. Powód: połączenie treści 2 postów,

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 15 Kwi 2016 14:15 #456834

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
To gleba jest z kategorii ciężkiej.

Sprawa jest u Ciebie prosta. Trzeba rozsypać 0,4 kg saletry amonowej na 10 m2 i zagrabić. Pozostałych składników jest dosyć. Jeśli ta gleba nie widziała obornika to trzeba być przygotowanym na niedobór mikroelementów, więc musisz mieć pod ręką Florovit uniwersalny. Jeśli nie będziesz dawać obornika to dla pomidorów, ogórków i papryki musisz mieć do nawożenia pogłównego saletrę potasową. Zasilanie przez oprysk dolistny 0,5 % roztworem saletry potasowej z dodatkiem 10 ml/l Florovitu uniwersalnego. Saletra potasowa może być mieszana z PW, HT i IF. Jeśli pod wymienione warzywa dasz obornik rzędowo, to zasilanie saletrą z florovitem będzie zbędne. Warzywa korzeniowe, kapustne trzeba zasilić saletrą amonową rozpuszczoną w wodzie do 3 razy począwszy od czerwca.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 15 Kwi 2016 17:27 #456868

• Marysia80
  • Marysia80's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1568
Dzięki serdeczne :kiss3:
Mam już przygotowany kurzeniec do nawożenia rzędowego :bye:
Pozdrawiam, Ania.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 15 Kwi 2016 21:05 #456951

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14472
pomodoro polecałeś w wątku czosnkowym podlewanie roślin nawozem azotowym. Potrzebuję informacji, moje zatrwiany maja w tym roku dużo więcej lisci jak w inne lata o tej porze, myśle, ze to skutek leczenia ich w ubiegłym roku OW, jednak liście są zdecydowanie jaśniejsze, widocznie zeżarły wszystek azot. Podleje je azotem, ale potrzebuje taki, który nie zakwasza gleby zastanawiałam sie nad saletra amonowa czy ona może być? Czy lepszy mocznik?
Ostatnio zmieniany: 15 Kwi 2016 21:06 przez Emalia112.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 15 Kwi 2016 21:09 #456955

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Saletra wapniowa.

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.898 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum