TEMAT: Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 15 Kwi 2016 21:12 #456956

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Ok, jutro idę do ogrodniczego. 5 dkg na 10 litrów czy można więcej? z
Ostatnio zmieniany: 15 Kwi 2016 21:13 przez Emalia112.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 15 Kwi 2016 21:28 #456968

• Kgolebiowski
  • Kgolebiowski's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 172
pomodoro wrote:
Kgolebiowski wrote:
Zapewne już można zacząć podlewać, jak często? Nie mam nieograniczonych ilości obornika , co z nawozów przygotowac na przeszłość?

Podlewamy na początku wegetacji czyli od kwietnia do czerwca. Podlewanie późniejsze końcem lata czy jesienią może skutkować wymarzaniem ponieważ nadmiar azotu opóźnia drewnienie pędów.

Co do innych nawozów. Masz analizę gleby ?. Doradzając komuś odnośnie nawozów bez znajomości składu gleby można mu zrobić krzywdę.
Otrzymałem wyniki analizy gleby , jest to otwarty grunt. Przedstawia się następująco
ph 8,23
NaCl 0,23
N-No3 <10
P 179
K 416
Ca 2692
Mg> 500 Oznaczona zawartość magnezu przyswajalnego 552 mg/l
chlorki <10
Proszę o zalecenia po różne warzywka.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 15 Kwi 2016 21:46 #456986

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53243
A nie mówiłem :idea1:

Rozsypać jak najwcześniej 0,6 kg/10 m2 siarczanu amonu i przekopać na 15 cm.

Jest duży nadmiar potasu i ogromny nadmiar magnezu. Mogą wystąpić problemy z uprawą takich roślin jak pomidor.

Jest nienaturalnie wysokie pH. Corocznie musisz dawać wiosną siarczan amonu w tej ilości.

W takiej sytuacji krzewów nie podlewaj gnojówką a rozpuszczonym w wodzie siarczanem amonu.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kgolebiowski

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 15 Kwi 2016 22:00 #456998

• Kgolebiowski
  • Kgolebiowski's Avatar
  • Platinum Boarder
Nadmiar potasu może wynikać z tego że zimą sypnąłem popiołem z kominka. Czy nadmiar magnezu mógł wyniknąć z tego że co roku dawałem jesienią obornik i nie żałowałem go.Oprócz obornika nie dawałem innych nawozów.Jesienią wysiałem gorczycę i przekopałem. W takim razie po zastosowaniu siarczanu amonu nie zasilać więcej gleby? Czy kompost mógłby pomóc , mam go niemało.
Mam zamiar właśnie posadzić kilka pomidorów , papryk i ogórki.
Krzewy nie mają tak zasobnej ziemi więc nie zaszkodzi i gnojówka.
Ostatnio zmieniany: 15 Kwi 2016 22:17 przez Kgolebiowski.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 15 Kwi 2016 22:16 #457008

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Dlatego napisałem , że pH jest nienaturalnie wysokie. Gleba wygląda tak jakby znajdowała się na skale dolomitowej albo marglu. W każdym razie to już któryś z kolei przykład czym skutkuje radosna twórczość z popiołem drzewnym. Na nic są moje przestrogi.

A czym Ty jeszcze chcesz zasilać glebę ?. Potas przekroczony, fosfor, wapń i magnez - też. To co jeszcze chciałbyś dołożyć oprócz azotu ?.

Magnez częściowo pochodzi z popiołu drzewnego,częściowo z obornika ale i w glebie rodzimego musi być go sporo . Podobnie potas.

Ten rok i następny tylko siarczan amonu wiosną by obniżyć pH i zawartość potasu i magnezu. Dopiero za dwa lata można pomyśleć o oborniku.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 15 Kwi 2016 22:19 #457012

• Kgolebiowski
  • Kgolebiowski's Avatar
  • Platinum Boarder
Czy kompost w większości z trawy mógłby pomóc?

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 15 Kwi 2016 22:30 #457023

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
A w czym pomóc ?.

Dziwię się Tobie, że masz analizę i jeszcze usiłujesz kombinować i pogarszać stan gleby.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Kgolebiowski

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 16 Kwi 2016 22:50 #457497

• Kgolebiowski
  • Kgolebiowski's Avatar
  • Platinum Boarder
Czym powinienem podsypać czosnek zimowy przy takim składzie gleby?

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 16 Kwi 2016 22:55 #457500

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Nie podsypać lecz podlać saletrą amonową rozpuszczoną w wodzie. 5 dkg na 10 l.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 17 Kwi 2016 09:08 #457567

• Kgolebiowski
  • Kgolebiowski's Avatar
  • Platinum Boarder
Czy w późniejszym czasie również podlać saletrą? To jest dawka na 10m2?
Co mógłbyś mi polecić pod truskawki? Nie rosną na takiej samej glebie , raczej na piasku. Posadzone na oborniku , podsypane kompostem w tamtym roku. Czy oprysk mocznikiem 0,3-0,5% będzie odpowiednim zabiegiem w tym czasie? Ewentualnie Florovit?
Ostatnio zmieniany: 17 Kwi 2016 09:56 przez Kgolebiowski.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 17 Kwi 2016 09:56 #457590

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
To nie jest dawka na 10 m2. Po prostu takie stężenie stosuje się do podlewania roślin. Odważasz 5 dkg albo wykorzystując ciężar nasypowy granulowanej saletry amonowej według deklaracji producenta wynoszącej 0,96 kg/l czyli prawie równy gęstości wody, odmierzasz 50 cm 3 tej saletry, wsypujesz do wiadra z 10-ma litrami wody, odczekasz , zamieszasz/ ja to robię kopaczką trójzębną / i podlewasz.
Czosnek, według obowiązujących liczb granicznych, potrzebuje na 1 m2 od 10-14 g azotu w czystym składniku. Odpowiada to od 30- 40 g saletry amonowej. Roztwór który zrobisz będzie miał w 10 litrach 50 g saletry. Prosty stąd rachunek , na 1 m2 uprawy czosnku potrzeba od 6 do 8 litrów tego roztworu.
To, czy zasilić czosnek po raz drugi w maju w dużej mierze zależy od pogody. Jeśli najbliższy miesiąc będzie suchy , nie potrzeba powtórnie zasilać, jeśli mokry- trzeba.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kgolebiowski, leszek0921, emilka79, Zbyszko46

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 17 Kwi 2016 10:02 #457594

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Jeśli masz niedużo truskawek proponuję je podlać roztworem saletry potasowej. Też 5 dkg na 10 l. Jeśli masz dużo i podlanie sprawiałoby Ci problem to zrób oprysk tą saletrą w takim samym stężeniu. Możesz do tego roztworu nawozu dodać koncentratu PW w ilości 4 ml/l.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kgolebiowski, podjadek, leszek0921, rozalia

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 18 Kwi 2016 18:24 #457897

• leszek0921
  • leszek0921's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4941
pomodoro wrote:
Leszek

Namaściłeś tą swoją glebę nieźle. Podobnie jak Józiu dasz 0,3 kg/10m2 siarczanu amonu i lekko przekopiesz lub przelecisz kultywatorem. Pogłównie mocznik w oprysku wraz z nawozem Mikrokomplex. Masz bardzo przekroczony potas, wapń , magnez i fosfor. Możesz się spodziewać niedoboru magnezu i mikroelementów i zwiększonej podatności na SZW. Mogą być problemy z wiązaniem wskutek niedoboru boru i żelaza. Zero obornika nawet rzędowo.

Proszę o poradę . Jak ustalić kolejność oprysków w uprawie pomidorów w gruncie mam wszystkie opracowane przez Ciebie. Z zalecanymi przez Ciebie nawozami . Mam mikrokomplex + mocznik . Czy można mieszać z tymi nawozami np. PW , HT Itp.
Za poradę będę bardzo wdzięczny . :thanks:

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 18 Kwi 2016 18:43 #457906

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Mocznik możesz mieszać z tymi preparatami. Mikrokompleksu- nie. Ten nawóz jedynie z HT. Co do oprysków musisz być w kontakcie, ponieważ wiele zależy od wyglądu pomidorów.
Za tę wiadomość podziękował(a): leszek0921, Zbyszko46

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 19 Kwi 2016 10:09 #458196

• krystynac50
  • krystynac50's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 37
Zebrałam wszystko w jednym poście
krystynac50 wrote:
Witaj Mieciu. W tym roku nie robiłam analizy gleby w tunelu . Czy możesz mi doradzić jakie nawozy zastosować na podstawie analizy z 2 poprzednich lat ?

Wiosna 2014
ph - 7,6 Azot azotanowy - 67,2, fosfor - 121, potas - 428, wapń - 3700, magnez - 442,chlorki - 122
Wiosna 2015
ph - 7,3,Azot azotanowy - 73,5, fosfor - 136, potas - 281, wapń - 3170, magnez - 430, chlorki - 18,4

Twoja propozycja to
I. Saletra potasowa + Mikrokomplex
II. Saletra potasowa + Florovit uniwersalny
III. Substral Magiczna Siła do pomidorów.

Niezależnie od wybranego wariantu będzie potrzebny mocznik do czasu zawiązania I gron. Niedobory magnezu z mniejszym prawdopodobieństwem, ale możliwe, więc siarczan magnezu też musisz mieć. Zakładam przynajmniej w początkowym etapie nawożenie wyłącznie dolistne którymś z wymienionych zestawów z dodatkiem mocznika, bo na początku wegetacji jak wiesz pomidory potrzebują więcej azotu. W fazie owocowania do wyboru, albo dalej dolistnie albo doglebowo, albo jedno i drugie.
Jak się zdecydujesz na konkretny wariant nawożenia to się odezwij i uzgodnimy to nawożenie od strony technicznej.

Producent Ekoplon -Saletra Wapniowo Magnezowa
Jest to Saletra wapniowa 17 %. Płynny koncentrat nawozowy azotanu wapnia.
skład azot N - 8,5 w tym azotanowy NO3 - 8,5 + tlenek wapnia CaO- 17
. Mam wymienione nawozy oprócz mikrokomplexu

Mieciu. Proszę o program nawożenia na początku jak pomidorki są małe dolistnie, a potem doglebowo.
Ostatnio zmieniany: 19 Kwi 2016 10:39 przez krystynac50.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 19 Kwi 2016 10:52 #458224

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
No i widzisz. . Pisałaś mi :
Mam też na działce saletre potasową 1 l w płynie

Czułem, że coś nie tak jako, że saletra potasowa ma 45 % potasu i tylko 13, 5 % azotu. Zastanawiałem się czy to jest właśnie saletra wapniowa, czy też jakieś cwaniaki chrzczą saletrę potasową wodą i nabijają w butelkę działkowiczów.

Doglebowo na pewno saletra potasowa od momentu zawiązania I gron. Wcześniej ewentualnie dolistnie mocznik w zależności od wyglądu pomidorów. Mikrokompleks lub Florowit uniwersalny też w zależności od wyglądu pomidorów.
Ostatnio zmieniany: 19 Kwi 2016 10:53 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): krystynac50

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 21 Kwi 2016 16:33 #459210

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Wszystkie analizy gleb, jakie tu się przewinęły, mam zgrane na kompie. Chyba nikt z Was nie podejrzewał, że temat nawożenia zniknął raz na zawsze po doprawieniu gleby tej wiosny do wymaganych norm.
Po zakończeniu sezonu przejrzę te Wasze analizy i każdy tu imiennie otrzyma zalecenia co do ewentualnego nawożenia przed zimą i następnej wiosny. Bo w wielu wypadkach będzie ono inne niż tej wiosny.
Tak, że nie musicie się przypominać. Ja w odpowiednim czasie każdemu wyliczę i tu podam.

Jednocześnie proszę tych, którym dawałem zalecenia nawozowe , by w sezonie podawali tu informację o wzroście roślin. To ułatwi dalsze zalecenia nawozowe.
Ostatnio zmieniany: 21 Kwi 2016 16:36 przez pomodoro.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 02 Maj 2016 08:11 #463996

• Trixi
  • Trixi's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 208
Drogi Pomodoro,wlasnie odkrylam ze w miejscowosci obok maja kompostownie i do wyboru 2 rodzaje ziemi prawie za darmo. Jako ze ziemia u mnie licha to chetnie bym sie u nich zaopatrzyla przynajmniej do warzyw w donicach. Oto co proponuja :
Kompost Humus (2 pierwsze zdjecia ) i Premium Kompost kolejne 2 zdjecia. Co bys mi zaproponowal z w/w ? Jezeli ta ziemia by sie sprawdzia to w przyszlym roku poszlaby na grzadki i do szklarni.

Mina panow w kompostowni jak poprosilam ich o analize -bezcenna :happy3:

Przepraszam za brak polskich liter.

CIMG7212.jpg

CIMG7213.jpg

CIMG7214.jpg

CIMG7215.jpg
Ostatnio zmieniany: 02 Maj 2016 09:14 przez Emalia112.

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.929 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum