TEMAT: Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 04 Cze 2016 22:44 #477686

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Zgodnie z sugestią Mietka, aby zamieszczać tutaj zdjęcia "plonów" z przeanalizowanej gleby nawożonej wg zaleceń ... - stosowałam się ściśle do wskazówek ... stan na 4 czerwca.

















pozdrawiam cieplutko :bye:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Ave, Terri, grzesiek59, otojolka, Zbyszko46, Marysia80, Slavo67, patrycja, Zoja


Zielone okna z estimeble.pl

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 05 Cze 2016 11:55 #477804

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15796
  • Otrzymane dziękuję: 53243
Bardzo ciekawa i pożyteczna tabela. Pozwala mieć orientację czym ryzykujemy stosując określone nawozy albo mając przekroczoną zawartość jakiegoś składnika w glebie. Warto skopiować i mieć. :idea1:


10056438201.jpg
Temat został zablokowany.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 05 Cze 2016 15:38 #477843

  • podjadek
  • podjadek's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1277
  • Otrzymane dziękuję: 4765
Antagonizm jonowy – negatywny wpływ niektórych jonów na organizm roślinny w sytuacji braku innych jonów.

Przykładowo, podwyższone stężenie jonów K wywołuje negatywne skutki w komórkach roślinnych. Skutki te nie występują, jeśli w podłożu znajdą się jony Ca, Mg lub Na. Podobnie negatywny wpływ jonów Ca nie wystąpi, gdy w podłożu znajdą się jony K i Na.

Efekt antagonizmu jonowego związany jest z wzajemnym wpływem jednych jonów na pobieranie innych. Zwiększone stężenie jonów potasu powoduje zmniejszenie pobierania jonów wapnia. Stwierdzono też antagonizm jonowy między anionami SO2−4 i SeO2−4 oraz Cl i NO−3.
Piotr :)
Ostatnio zmieniany: 11 Wrz 2017 00:56 przez Hiacynta. Powód: literówka
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, grzesiek59, Zbyszko46, rozalia, Marysia80, Slavo67, iwcia55, mk1a, patrycja, Maniaa

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 07 Cze 2016 00:24 #478355

  • patrycja
  • patrycja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 800
  • Otrzymane dziękuję: 2061
Zakładając uzupełnienie gleby w makroskładniki do optymalnych wartości np. dla pomidora, jakich mniej więcej procentowo strat tych makroskładników należy spodziewać się po sezonie gdy na grządkach rosły pomidory w optymalnym, zalecanym rozstawie, bez poplonu i po zimie, w której wystąpi średnia ilość opadów? Gleba lekka, przepuszczalna, piaskowa, klasa IVB-V, pH 6.2, niewielka ilość próchnicy, wysoki poziom wód gruntowych. Wiem, że zmiennych jest jeszcze mnóstwo, ale jakich mniej więcej wartości się spodziewać? Azotu pewnie z 70% może ubyć? A co z fosforem i potasem? I jak bardzo może się różnić ubytek makroskładników w gruncie od ubytku ich w szklarni? Jeszcze jedno pytanie... Czy praktykuje się nakrywanie gleby na zimę jakimiś materiałami w celu ograniczenia wymywania składników pokarmowych?
Ostatnio zmieniany: 07 Cze 2016 00:45 przez patrycja.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 07 Cze 2016 03:08 #478359

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15796
  • Otrzymane dziękuję: 53243
Ostatnio zmieniany: 07 Cze 2016 03:12 przez pomodoro.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Terri, Adasiowa, rozalia, Slavo67, patrycja

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 09 Cze 2016 18:53 #479347

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Słuchajcie, stała się rzecz straszna ... ( ale bez przesady, oczywiście ;-) ). Pamiętam, że powinnam zasilić swoją glebę saletrą amonową ( w lipcu drugą dawką 0,2 kg na 10 m2 ) - pogłównie. Zalecenie brzmiało: najlepiej w formie płynnej. No i ... nie zapisałam, jak sporządzić ciecz do podlewania :jeez: Mieciu .... tylko nie krzycz, ale poproszę o przypomnienie... Wiem, że w którymś wątku była o tym mowa, ale w tym roku nasz Warzywnik tak galopuje, że nie jestem w stanie tego znaleźć, a lipiec tuż tuż ...


Cytat:
" Potasu i fosforu jest w glebie na dwa sezony.Wapnia jest na styk/ pamiętaj jesienią, że przed przekopaniem trzeba będzie dać gips/ magnezu mała nadwyżka.
Azot uzupełnisz saletrą amonową w dwóch rzutach po 0,2 kg na 10 m2 każdy. Jedna część przedsiewnie do zagrabienia, druga w lipcu najlepiej w formie rozpuszczonej. "
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 09 Cze 2016 18:57 przez Adasiowa.
Temat został zablokowany.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 09 Cze 2016 19:03 #479351

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15796
  • Otrzymane dziękuję: 53243
Posypowo absolutnie nie. W roztworze jest bezpieczniej dla roślin, nie trzeba mieszać z glebą i azot jest dostępny prawie natychmiast dla roślin.

Stosujemy roztwór 0,5 % tj 5 dkg na 10 l wody. Jeśli nie masz wagi na działce to możesz nawóz odmierzyć objętościowo. Ta ilość odpowiada 50 cm 3 nawozu. Poczekać chwilę aż się rozpuści/ a rozpuszcza się łatwo/ zamieszać dobrze i podlewać. Z prostego rachunku wynika, żę jeśli masz dać 0,2 kg na 10 m2 to znaczy, że musisz na te 10 m2 zużyć 40 l takiego roztworu rozlanego równomiernie po powierzchni.

Rodzaj wody nie ma znaczenia.
Ostatnio zmieniany: 09 Cze 2016 19:04 przez pomodoro.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Terri, Adasiowa

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 13 Cze 2016 20:47 #480541

  • podjadek
  • podjadek's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1277
  • Otrzymane dziękuję: 4765
Likwiduje truskawki. Chciałbym posiać poplon i przygotować ten kawałek pod przyszłoroczne nasadzenia.
pomodoro możesz mi dać wytyczne odnośnie nawożenia. Co najlepiej posiać na poplon?
Analizy nie mam , ale są wyniki na 19-stej stronie tego wątku kawałka obok.
Piotr :)
Temat został zablokowany.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 13 Cze 2016 23:28 #480633

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15796
  • Otrzymane dziękuję: 53243
Krzaki trzeba wykopać widłami i najlepiej spalić. Rodzaj poplonu zależy od tego, co tam ma być uprawiane w przyszłym sezonie. Nie możesz np wysiewać gorczycy jeśli masz zamiar uprawiać rośliny krzyżowe. Pomidorów i ziemniaków też nie powinieneś sadzić ze względu na zagrożenie wertycyliozą. Trzeba podnieść wapń, bo co prawda on się zmienia w kolejnych latach ale nadal jest niski. 3 kg gipsu budowlanego na 10 m2 , na to 0,3 kg saletry amonowej, przekopać i wysiać żyto lub owies. Na jesień rozsypać po tym życie następną dawkę azotu tj 0,2 kg saletry amonowej i przekopać. Wiosenne nawożenie w zależności co będzie uprawiane.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): podjadek

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 14 Cze 2016 08:12 #480663

  • podjadek
  • podjadek's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1277
  • Otrzymane dziękuję: 4765
A powiedz mi co z potasem? Zakładam, że podobnie jest niski.
Piotr :)
Temat został zablokowany.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 14 Cze 2016 08:21 #480665

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15796
  • Otrzymane dziękuję: 53243
Potas niech Cię teraz nie interesuje. Trochę potasu podniesie z głębszej warstwy gleby poplon nawozowy. Resztę ewentualnie wiosną.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): podjadek

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 14 Cze 2016 19:35 #480852

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15796
  • Otrzymane dziękuję: 53243
Rachunek jest prosty. Jeśli 100 g znajdzie się w 1 litrze roztworu to stężenie w przybliżeniu jest równe 10 %. To jest stężenie nawozu. Ale w nawozie każdy składnik ma swoje stężenie procentowe: azotu jest 9 %, fosforu 9 % a potasu 36 % to 100 g znajdujące się w roztworze zawiera : 9 gram azotu, 9 gram fosforu i 36 gram potasu. Te ilości znalazły się w litrze roztworu więc teraz te gramy trzeba odnieść już do litra roztworu. Będzie więc : azotu 0,9 %, fosforu 0,9 %, potasu 3,6 %. To z kolei oznacza, że w 1 ml takiego roztworu jest : azotu 9 mg, fosforu 9 mg, potasu 36 mg. Najwięcej jest potasu więc do niego trzeba ustalić dawkę. Jeśli przyjmiemy górną liczbę graniczną za 300 mg/l to do fertygacji potrzeba dodawać do wody 8 ml/l takiego roztworu.
A ile do oprysku?. Jeśli inny nawóz potasowy tj saletra potasowa ma do oprysku maksymalne stężenie 0,5 % a zawiera ona w sobie 45 % potasu to w jednym litrze takiego oprysku jest 2,25 grama potasu. Teraz, skoro nasz roztwór nawozu ma w 1 ml 36 mg potasu, to aby osiągnąć ilość 2,25 grama trzeba do każdego litra oprysku dać maksimum 60 ml naszego roztworu/ 60 x 0,036 g = 2,16 g .

Myślę, że jasno to przedstawiłem i wiele osób może sobie takie obliczenia w razie potrzeby zrobić samemu.
Ostatnio zmieniany: 14 Cze 2016 19:37 przez pomodoro.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Terri, Pabblo_pl, grzesiek59, Emalia112, otojolka, Zbyszko46, mk1a, agama

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 14 Cze 2016 21:03 #480900

  • Pelasia
  • Pelasia's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 67
  • Otrzymane dziękuję: 49
Tak wygladaja moje plony po zaleconym nawożeniu>pierwsza dawka azotu w formie siaraczanu amonu na wiosnę, no i teraz druga dawka w formie oprysku saletrą potasową i florowitem,tylko kiedy?

DSC_0015.jpg
DSC_0041.jpg


DSC_0033.jpg
DSC_0035.jpg


DSC_0031.jpg
DSC_0029.jpg
DSC_0011.jpg

DSC_0017.jpg
DSC_0016.jpg
DSC_0015-2.jpg
Asia
Ostatnio zmieniany: 14 Cze 2016 21:09 przez Emalia112.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Emalia112, otojolka, Marysia80

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 14 Cze 2016 21:23 #480910

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15796
  • Otrzymane dziękuję: 53243
Pomidorki pod koniec czerwca, a ogórki, jak tylko rozpoczniesz zbiór.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Pelasia

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 19 Cze 2016 11:14 #482572

  • kuhara
  • kuhara's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 570
  • Otrzymane dziękuję: 1491
Dawno nie pisałem, to pozwólcie że uzupełnię od maja.
Na miesiąc przed wysadzeniem sadzonek: skosiłem żyto i przekopałem razem z nawozami wyliczonymi przez Mietka, jednocześnie dałem kurzeniec rzędowo.
Sadzonki mi się trochę powyciągały ale poszły do gruntu 21 maja "z kąta" i jest ok.

20160521_141256.jpg


20160521_172245.jpg


Po tygodniu w gruncie:

20160529_172816.jpg


20160529_172832.jpg


20160529_172825.jpg


Wszystkie ładnie się przyjęły, wszystkie wykazują objawy przeazotowania ale kwitną i wiążą ładnie, tylko te liściory mają potężne. Przeazotowanie może być z tego, że za płytko zakopałem kurzeniec. Od wysadzenia dwa razy pryskane jodyną. Nie ma żadnych plam, a w poprzednich sezonach zawsze mi się pokazywała śladowa alternalioza.
Dwie odmiany odstają trochę od reszty. Adonis jako jedyny miał niedobory magnezu i jakiś taki mizerny jest w porównaniu z innymi ale kwitnie i owocuje. No i (zapomniałem nazwy wieczorem dopiszę) ma bardzo pozwijane liście:

20160618_141334.jpg


Ogólnie jestem zadowolony. Na chwilę obecną pomidory wyglądają lepiej niż w czasach nawożenia na pałę.
Pozdrawiam, Krzysiek
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marysia80

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 19 Cze 2016 11:33 #482581

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15796
  • Otrzymane dziękuję: 53243
Przypomnij mi czym Ty uzupełniałeś azot ?.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Gaja

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 19 Cze 2016 11:45 #482589

  • kuhara
  • kuhara's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 570
  • Otrzymane dziękuję: 1491
pH w H2O: 7,51
zasolenie : 0,14
azot: 3
fosfor: 51
potas: 17
wapń: 1593
magnez: 200
chlor: 0

Azot

Wymagane minimum to 90 mg/l czystego składnika. Jak widać brakuje 87 mg/l czyli 17,4 g na m2. Zastosujesz mocznik, który zawiera w sobie 46 % azotu. Ilość nawozu na m2 wyniesie :
17,4 x 100/46 = 38 g

czyli na 10 m2 trzeba go 0,4 kg

Fosfor

Dolna graniczna zawartość w glebie to 60 mg/l. Jak widać brakuje go niewiele, bo tylko 9 mg/l w czystym składniku. W przeliczeniu na P2O5 jest to 21 mg/l czyli 4,2 g/m2. Superfosfat zawiera 40 % P2O5 więc ilość nawozu na m2 wyniesie :
4,2 x 100/40 = 11 g

czyli na 10 m2 potrzeba go 0,11 kg

Potas

Tu jest duży niedobór. Dolna zawartość graniczna wynosi 200 mg/l. Brakuje więc go 200 - 17 = 183 mg/l w czystym składniku. Po przeliczeniu na tlenek K2O jest to 220 mg/l czyli 44 g/m2. Zastosujesz siarczan potasu, który zawiera 50 % K2O, więc ilość nawozu na m2 wyniesie :

44 x 100/50 = 88 g

czyli na 10 m2 musisz dać 0,9 kg

Teraz jak to nawożenie technicznie wykonać ?. Musisz przeliczyć ilości poszczególnych nawozów w ten sposób, że powierzchnię uprawy w m2 podzielisz przez 10 i pomnożysz przez ilość nawozu przypadającą na 10 m2. Odważysz wyliczone ilości nawozów osobno. Ponieważ ilość superfosfatu jest mała przed wysiewem wymieszasz go z siarczanem potasu i rozsiejesz równomiernie tą mieszankę na powierzchnię uprawy. Następnie na to rozsiejesz odważoną ilość mocznika i przekopiesz glebę na głębokość ok 15 cm.. Jeśli to wykonasz możesz przystąpić do nawożenia planowanych rzędów obornikiem.
Pozdrawiam, Krzysiek
Ostatnio zmieniany: 19 Cze 2016 11:52 przez kuhara.
Temat został zablokowany.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 19 Cze 2016 12:10 #482593

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15796
  • Otrzymane dziękuję: 53243
Kurzeniec mógł być przykopany za płytko lub/i w zbyt dużej ilości. Ten margines w widełkach liczb granicznych, np , w wypadku potasu 240-300 mg/l to jest miejsce na potas z obornika . To oznacza na 1 m2 12 g K2O . Jeśli więc kurzeniec zawiera 1,8 % K2O

www.oschrbialystok.internetdsl.pl/pdf/nawozy_naturalne.pdf

oznacza to użycie tego nawozu w ilości 12 x 100/1,8 = ca 0,7 kg/m2

To nie jest dużo, więc przedobrzyć jest łatwo. lepiej dać ciut mniej niż za dużo. Obornik nie jest niebezpieczny w początkowej fazie wzrostu/ o ile był odpowiednio wcześnie przykopany/, ponieważ składniki uwalniają się z niego stopniowo w miarę jak ulega on mineralizacji. Poza tym w przypadku np. azotu dostepność tego składnika wynosi jedynie 30 %

Zrolowane starcze liście mogą w tym przypadku świadczyć o zbyt krótkim czasie między przykopaniem a sadzeniem. Korzenie wtedy są narażone na uszkodzenie wydzielającym się z obornika amoniakiem. A z kurzeńca wydziela się go stosunkowo dużo jako, że gros azotu jest w postaci węglanu amonu łatwo rozkładającym się właśnie na amoniak i kwas węglowy.
Ostatnio zmieniany: 19 Cze 2016 12:12 przez pomodoro.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Krecik stary, Zbyszko46, Marysia80


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.837 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum