TEMAT: Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 02 Maj 2016 08:55 #464015

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53243
Te komposty są za bogate, by na nich wprost cokolwiek uprawiać. Mogą być użyte tylko jako nawóz w ściśle odmierzonych ilościach. Muszę te dane przeanalizować, no i wziąć pod uwagę również analizę Twojej gleby, a to trochę potrwa. Myślę, że wieczorem Ci dam odpowiedź.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Trixi

Zielone okna z estimeble.pl

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 02 Maj 2016 13:09 #464051

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Nieco bardziej korzystny jest kompost nr 1. Trzeba go rozsypać w ilości 50 litrów na 10 m2. Po prostu pięć wiader 10 l. i przekopać na głębokość 15 cm. Ta ilość podniesie :
azot o 110 mg/l; fosfor jako P2O5 o 80 mg/l; potas jako K2O o 100 mg/l

Więcej dać nie można bo azotu będzie za dużo. W tym kompoście jest relatywnie dużo azotu prawdopodobnie wskutek dodawania nawozu azotowego dla przyspieszenia rozkładu.

Po zastosowaniu tego kompostu zmieni się nawożenie. Od połowy czerwca do połowy lipca podlewasz rośliny roztworem Azofoski 50 g na 10 l wody co 10 dni. Od połowy lipca do końca wegetacji podlewasz roztworem saletry potasowej o takim samym stężeniu.

Pod pomidory, ogórki i paprykę możesz dać rzędowo ten kompost w ilości 10 l na 5 mb rzędu niezależnie od ilości danej teraz o której mówiłem na wstępie. Przy rzędowym zastosowaniu tego kompostu nawożenie pogłówne uprościłoby się jeszcze bardziej. Można by było tylko ograniczyć się do oprysku roślin saletrą potasową i to w zależności od wyglądu roślin.
Za tę wiadomość podziękował(a): Trixi

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 02 Maj 2016 13:24 #464056

• Trixi
  • Trixi's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 208
Jestes wielki :kiss3: moglbys mi jeszcze powiedziec ile tego kompostu nr.1 a ile mojej ziemi z ogrodka dac do 65l kastry budowlanej - bo czesc pomidorow bedzie wlasnie tak rosla.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 02 Maj 2016 13:37 #464058

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Proste. Nawożenie w metodzie ogrodniczej liczone jest dla warstwy ornej o grubości 20 cm. Łatwo policzyć, że takiej warstwy jest na metrze kwadratowym 200 l. Skoro u Ciebie wypada tego kompostu 5 l na m2 czyli na 200 l gleby, to na 65 litrów potrzeba maksimum 2 l. Problem tylko w tym, by to dobrze wymieszać.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 02 Maj 2016 16:05 #464087

• Kgolebiowski
  • Kgolebiowski's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 172
pomodoro wrote:
Jeśli masz niedużo truskawek proponuję je podlać roztworem saletry potasowej. Też 5 dkg na 10 l. Jeśli masz dużo i podlanie sprawiałoby Ci problem to zrób oprysk tą saletrą w takim samym stężeniu. Możesz do tego roztworu nawozu dodać koncentratu PW w ilości 4 ml/l.
Czy po przesadzeniu truskawek należy również zrobić oprysk PW ?

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 02 Maj 2016 16:57 #464093

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Przy przesadzaniu truskawek wskazane jest moczenie rozsady w PW

Było tu mówione o tym.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kgolebiowski

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 02 Maj 2016 21:05 #464220

• Kgolebiowski
  • Kgolebiowski's Avatar
  • Platinum Boarder
Czytałem o tym właśnie parę postów wcześniej . Szkoda mi było rozbijać całą bryłę z korzeniami i posadziłem w całości z ziemią . Tak jak wczesniej mi doradzłeś oprysk PW tak i teraz myślałem ze i w tym przypadku mozna tak zrobic . Teraz chciałbym jakoś zabezpieczyć je przed chorobami.
Ostatnio zmieniany: 02 Maj 2016 21:10 przez Kgolebiowski.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 02 Maj 2016 21:19 #464234

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Mnie pare lat temu wykończyła plantacje truskawek Verticilium. Cały czas dlużej jak dwa lata nie mam truskawek. jedynym zavbezpieczeniem przed ta choroba to moczenie sadzonek w środku odkarzajacym. Jeżeli chcesz zabezpieczyć truskawki przed szara pleśnią, to pryskaj po zawiązaniu owoców PW. I to ze trzy razy do zbiorów. Po zbiorze i obcięciu liści myślę , że oprysk PW zabezpieczy przed plamistością, a po za tym stymuluje wzrost nowych liści. W ubiegłym roku stosowałam OW.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kgolebiowski, Trixi

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 02 Maj 2016 21:47 #464269

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Przed wysadzeniem do ziemi moczyłam nowe sadzonki truskawek w PW przez około 30 minut, a ubiegłoroczne opryskuję regularnie PW na zmianę z HT.
Obie odmiany rosną w ziemi ogrodowej wymieszanej z kompostem.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Kgolebiowski, rozalia, Slavo67

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 10 Maj 2016 15:49 #467147

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
W warunkach działki nie zawsze mamy możliwość odważania potrzebnych ilości nawozów. Wkleję więc małą ściągę jak odmierzyć żądaną ilość podstawowych nawozów posługując się ciężarem nasypowym. I tak :

- saletra potasowa aby uzyskać 50 gram należy odmierzyć 60 ml

- saletra amonowa aby uzyskać 50 gram należy odmierzyć 50 ml

- mocznik aby uzyskać 50 gram należy odmierzyć 70 ml

- siarczan magnezu 7-mio wodny
aby uzyskać 50 g należy odmierzyć 30 ml

Proszę Moderatorów o wklejenie tego praktycznego postu na początku wątku

Bardzo proszę :) - zadanie wykonane.
Ostatnio zmieniany: 10 Maj 2016 19:08 przez Adasiowa.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 11 Maj 2016 21:11 #467738

• Pelasia
  • Pelasia's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 49
pomodoro wrote:
Oczywiście, że tak. Pomidor potrzebuje w glebie co najmniej 90 mg/l azotu. Dlatego pisałem, że do nawożenia pomidorów potrzebna Ci saletra potasowa i florovit uniwersalny jako źródło mikroelementów. Najlepiej jeśli sporządzisz sobie roztwór 20 % saletry potasowej i wtedy na każdy litr oprysku dodasz tego roztworu 20 ml + 5 ml florovitu. To może być również alternatywny sposób nawożenia ogórków . Zamiast rozsypywać saletrę amonową , jak wspomniałem wcześniej, oprysk dolistny taki sam jak pomidorów co 7-10 dni.
Powyższe tyczy się również nawożenia papryki.
Witam Pomodoro :bye:
Dzisiaj posadziłam pomidory, teraz mam pytanie ,od kiedy mam zacząć robić opryski, które mi zaproponowałeś....
Asia

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 12 Maj 2016 02:48 #467848

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Od połowy czerwca.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 16 Maj 2016 18:28 #469915

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Edek86

Ta porcja azotu jaką dałeś z siarczanem amonu to zaledwie 40 mg/l. To jest dużo za mało w stosunku do potrzeb pomidora. Więcej do gleby dać nie można było z powodu b. wysokiej zawartości potasu. Ten wysoki potas w pewnym sensie determinuje sposób nawożenia. Nie można dać do gleby w zasadzie niczego., Saletrę potasową wraz z mikrokomplex'em musisz stosować dolistnie gdzieś od połowy czerwca. Do tego czasu dobrze by było kilka razy wykonać oprysk z mocznika, bo na starcie pomidorom może brakować azotu.
Przygotuj sobie 20 % roztwór mocznika i 20 % roztwór saletry potasowej. To jest bardzo wygodne w uzyciu. Mocznik do oprysku w stężeniu 1 % czyli musisz go rozcieńczyć 1: 20. Znaczy to, że na litr oprysku musisz dać 50 ml roztworu mocznika. Saletrę potasową stosujemy do oprysku w stężeniu 0,5 % znaczy to, że rozcieńczenie musi być 1 : 40. Na każdy litr cieczy do oprysku musisz dać 25 ml roztworu saletry potasowej. Dodatek Mikrokomlex'u wg zaleceń producenta.

Aktywność kationów w glebie jest nastepująca:

azot amonowy>potas >magnez> wapń> żelazo

Znaczy to, że każdy następny składnik jest blokowany przez nadmiar poprzedniego.

Przyszła mi na myśl jeszcze inna rzecz. Nie wiem na ile zakwasi Twoją glebę ten dodatek siarczanu amonu. Młoda rozsada może więc mieć, ze względu na b. wysokie pH, utrudnione pobieranie fosforu. Proponuję po wysadzeniu podlać rozsadę wodą zakwaszoną kwaskiem cytryowym. Najlepiej deszczówką. Na 10 l wody daj łyżeczkę od herbaty kwasku cytrynowego, odczekaj aż się rozpuści i dobrze wymieszaj. Przy pH 8 może mieć miejsce blokada fosforu co się może odbić słabym rozwojem systemu korzeniowego.
Ostatnio zmieniany: 16 Maj 2016 18:30 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): leszek0921, edek86, Zbyszko46

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 16 Maj 2016 19:26 #469945

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Ta ilość azotu wystarcza dla warzyw krótkoterminowych jak rzodkiewka czy sałata no i motylkowych.
Inne warzywa(ogórek, papryka, por itp.), które potrzebują więcej niż 40mg/l azotu też mogę pryskać?

No, to jest przecież oczywiste.

Każdy siarczan się nadaje. Bezwodnego się nie używa ani w ogrodnictwie ani w akwarystyce, bo jest higroskopijny. Różnią się tylko procentową zawartością magnezu.

Kwaskiem cytrynowym podlać tylko raz przy wysadzaniu.

Oprysk mocznikiem co 7 dni .
Ostatnio zmieniany: 16 Maj 2016 19:34 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): edek86

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 28 Maj 2016 22:43 #474962

• Pelasia
  • Pelasia's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 49
Przygotowałam sobie roztwór saletry potasowej ,w/g Twojej rady. Czekam do czerwca. Wszystko ładnie rośnie. Moja sąsiadko dzisiaj pochwaliła mój warzywniak ,że rosnie jak na drożdżach.
Jutro powklejam zdjęcia ....
Asia
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, rozalia, Marysia80

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 28 Maj 2016 22:53 #474971

• Kgolebiowski
  • Kgolebiowski's Avatar
  • Platinum Boarder
Otrzymałem wyniki analizy gleby , jest to otwarty grunt. Przedstawia się następująco
ph 8,23
NaCl 0,23
N-No3 <10
P 179
K 416
Ca 2692
Mg> 500 Oznaczona zawartość magnezu przyswajalnego 552 mg/l
chlorki <10
Proszę o zalecenia po różne warzywka.[/quote]
Zastosowałem sie do rady Pomodoro i rozsypałem siarczan amonu. Posadziłem paprykę i nie wygląda ona na zbyt zadowoloną. Czy powinienem ją zasilić jakimś nawozem ? Jej kolor jest mało zielony i jest jakaś rachityczna. Wysadziłam ją parę dni temu.
Ostatnio zmieniany: 28 Maj 2016 22:55 przez Kgolebiowski.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 28 Maj 2016 22:58 #474976

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Pokaż tą paprykę po wysadzeniu i przed wysadzeniem.

Zalecam spokój i cierpliwość. I daj sobie spokój z nawozami. Czy nie widzisz jakie masz wyniki analizy ?.
Ostatnio zmieniany: 28 Maj 2016 23:01 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kgolebiowski

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 31 Maj 2016 19:57 #476173

• edek86
  • edek86's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1431
pomodoro wrote:
Ta ilość azotu wystarcza dla warzyw krótkoterminowych jak rzodkiewka czy sałata no i motylkowych.
Inne warzywa(ogórek, papryka, por itp.), które potrzebują więcej niż 40mg/l azotu też mogę pryskać?

No, to jest przecież oczywiste.

Oprysk mocznikiem co 7 dni .

Zrobiłem dziś pierwszy oprysk ogórków, papryki i selera PW + Mocznik 1%. Mieciu powiedz mi czy uzupełnianie azotu mam prowadzić przez cały okres wegetacji?
Pozdrawiam, Michał

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.851 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum