TEMAT: Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 27 Lut 2017 11:38 #525901

• Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 5477
Dzięki za odpowiedź.To sfrezuję na 20.Mieciu a Ty już wróciłeś ?
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 27 Lut 2017 16:11 #525927

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53243
Jeszcze nie wróciłem. Jestem do 8 marca.

A tak w ogóle ,to ja bym Ci proponował nie robić w tym roku analizy. Rozsiać 1,2 kg/10 m2 Azofoski po trawniku, sfrezować i przekopać lub zaorać. Zastosować rzędowo obornik ,a jeśli go nie masz zwiększyć dawkę Azofoski do 1,5 kg/10 m2. Niech ten trawnik przegnije dobrze i analizę zrobisz jesienią / na wszelki wypadek gdyby trzeba było wapnować/
Ostatnio zmieniany: 27 Lut 2017 16:16 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kasionek

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 27 Lut 2017 16:13 #525928

• Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 5477
Dziękuję bardzo. To odpoczywaj i ładuj akumulatorki.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 27 Lut 2017 16:16 #525929

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Edytowałem poprzedni post. Zerknij.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kasionek

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 27 Lut 2017 17:45 #525943

• Spirit
  • Spirit's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 14
Może zadam głupie pytanie, ale jak frezujecie trawę?

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 27 Lut 2017 18:53 #525965

• podjadek
  • podjadek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4765
Glebofrezarką :) znaczy glebogryzarką .
Piotr :)

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 27 Lut 2017 19:07 #525970

• Mikar
  • Mikar's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 119
pomodoro wrote:
Czosnek najlepiej podlać roztworem 0,5 % saletry amonowej dwa razy. Tuż po wzejściu i w maju lub kwietniu w zależności czy wiosna jest wczesna, czy późna.

Termin zastosowania saletry zależny jest od siewu/sadzenia. Część azotanowa azotu jest z tego nawozu łatwo wymywana dlatego nie wskazane jest zbyt wczesne stosowanie tego nawozu. Najpóźniej na tydzień przed siewem czy sadzeniem i koniecznie musi być wymieszana lub przykryta ziemią.
Witam.
A ile roztworu saletry na 1 m.b rzędu.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 27 Lut 2017 20:04 #525976

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
To można nawet matematycznie wyliczyć :) przyjmując odstęp między rzędami jako 20 cm. Wychodzi wtedy ok 8 l na 5 mb rzędu.
Ostatnio zmieniany: 27 Lut 2017 20:04 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Mikar, Krecik stary, grzesiek59, Jan4, halgla, pouder

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 05 Mar 2017 21:11 #527163

• Kgolebiowski
  • Kgolebiowski's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 172
Otrzymałem zalecenia nawozowe od Pomodoro na wiosną . Czy już mogę zastosować dawkę nawozów na grządkę? To samo pytanie dotyczy zaasilenia drzew i krzewów owocowych. Mieszkam w Polsce północno-wschodniej .
Ostatnio zmieniany: 05 Mar 2017 21:13 przez Kgolebiowski.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 06 Mar 2017 09:42 #527252

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
W zaleceniach masz do zastosowania wiosną 0,6 kg/10 m2 siarczanu amonu. Ponieważ azot amonowy jest dobrze przez glebę zatrzymywany mmożesz go wysiać ,jak tylko da się glebę uprawiać. Musisz ten nawóz przekopać z 15 cm warstwą gleby właśnie ze względu na małą wymywalność. Ta ilość nawozu odpowiada wzrost azotu w glebie o 60 mg/l. Jest to dawka wystarczająca dla warzyw krótkoterminowych jak sałata czy rzodkiewka, pod inne warzywa trzeba zastosować dodatkowe nawożenie azotem w sezonie w formie saletry amonowej doglebowo lub mocznika dolistnie.
Ponieważ u Ciebie jest wysoka zawartość potasu, to w połączeniu z dużą dawką azotu amonowego może skutkować utrudnieniem pobierania magnezu i trzeba mieć pod ręką siarczan magnezu do oprysku. Zresztą siarczan magnezu powinien mieć w swoim arsenale każdy uprawiający pomidory.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kgolebiowski, Jan4

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 06 Mar 2017 20:24 #527419

• Armasza
  • Armasza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3561
Na dziś umówiłam się z przemiłym Panem na pobranie próbek do analizy. Ponieważ okazało się, że będę musiała zostać w pracy, to od piątku powtarzałam mojemu Najdroższemu: "tylko analiza, bez zaleceń". Nie ukrywam, że miałam prosić o pomoc Pomodoro. Wróciłam właśnie do domu i co? Moja druga połowa załatwiła wszystko, łącznie z zaleceniami, bo "tak Ci będzie łatwiej" :devil1: .
Pozdrawiam cieplutko
Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, patrycja, Edyta D

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 07 Mar 2017 08:56 #527492

• Edyta D
  • Edyta D's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 767
:happy: ...chciał dobrze, a wyszło jak zwykle :tongue2:
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 07 Mar 2017 19:43 #527668

• patrycja
  • patrycja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2061
To ja się pochwalę, że szklarnię mam już przygotowaną, nawiezioną, położoną brązową agrotkaninę. Dziś nawiozłam też i przekopałam 3 grządki (mam takie małe, po 3,6 m2). Jak przekopywałam, to okazało się, że ziemia jeszcze mocno mokra... A mam takie pytanie przy okazji - na jesień nie wszędzie rozsypałam gips budowlany - ile mniej więcej czasu po rozsypaniu gipsu można zastosować nawóz z fosforem?
Mam taki, z fosforytem miękkim:
P2O5 18%
CaCO3 65%
MgO 5%

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 08 Mar 2017 20:40 #527939

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Czy Ty analizowałaś swoją glebę ?.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 08 Mar 2017 22:53 #527990

• patrycja
  • patrycja's Avatar
  • Platinum Boarder
To analiza z kwietnia 2016:

wyniki-2.jpg

Twoje zalecenia z zeszłego roku:
"Jak najszybciej rozsyp 0,4 kg/10 m2 siarczanu potasu, 0,5 kg/10 m2 superfosfat wzbogacony oraz 0,3 kg/10 m2 saletry amonowej i przekop na głębokość 15 cm. Po przekopaniu rozsyp ponownie 0,3 kg/10 m2 saletry amonowej i zagrab. W trakcie sezonu począwszy od połowy czerwca trzeba będzie albo regularnie co 7 dni opryskiwać rosliny preparatem PW albo podlewać co 10 dni roztworem saletry wapniowej w stężeniu 5 dkg na 10 l wody. Jesienią po zbiorach trzeba będzie rozsiać i przykopać na zimę gips budowlany w ilości 3 kg/10 m2. Jeśli masz obornik, to możesz pod pomidory, paprykę i ogórki dać obornik rzędowo niezależnie od podanego wyżej nawożenia mineralnego."

Zastosowałam na tych grządkach, które nie były jeszcze zajęte, pod pomidory, ogórki i papryki (wiem które to grządki jak by co). Nie podlewałam saletrą wapniową, pryskałam PW. Pod pomidory i ogórki dałam rzędowo obornik granulowany koński rozpuszczony w wodzie w ilości mniej więcej 1l suchego obornika na rząd o długości 1m. Ogórki rosły bardzo ładnie, pomidory niestety dopadł prawdopodobnie jakiś wirus, a potem zaraza i padły. U nas w regionie większość niepryskanych chemią padła.

Na jesień miałam rozsypać 3 kg/10 m2 gipsu - nie wszędzie miałam wysprzątane, więc nie wszędzie rozsypałam.

Dawki nawozów sobie poobliczam, tylko pytania mam właściwie 2, czy jeżeli rozsypię teraz gips, a np. w połowie kwietnia nawóz z fosforem, o którym pisałam w poprzednim poście, to czy:
a) nie spowoduje to uwsteczniania fosforu?
b) czy ten fosfor będzie w miarę dostępny dla roślin - czy połowa kwietnia to nie za późno na ten nawóz?

Mam glebę piaszczystą, chyba łatwo wymywają się z niej składniki. Kolejną analizę zamierzam zrobić na wiosnę przyszłego roku.
Ostatnio zmieniany: 08 Mar 2017 23:16 przez patrycja.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 09 Mar 2017 07:33 #528015

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Tak zwane uwstecznienie fosforu, to w istocie pewien typ reakcji chemicznej o charakterze jonowym .Niewątpliwie zastosowanie gipsu zwiększa w sposób szybki zawartość jonów wapnia w glebie z tego tytułu, że rozpuszczalność siarczanu wapnia w wodzie wynosi 2,4 g/l ; w porównaniu do węglanu wapnia/ kredy/ , którego rozpuszczalność wynosi zaledwie 14 mg/l jest 170 razy większa. Ryzyko uwstecznienia jest więc ogromne.

Proponuję zatem rezygnację z wiosennego zastosowania wapnia i rozsypanie posiadanego nawozu fosforowego licząc na dostarczenie do gleby P2O5 w ilości pozwalającej podnieść zawartość tego składnika w glebie o 90 mg/l. Podniesiesz zarazem zawartość wapnia, aż o 300 mg/l. Mnie wychodzi z obliczeń, że tego nawozu fosforowego należy dać 1 kg na każde 10 m2. Powinno to zagwarantować zawartość w glebie na poziomie średniego zapotrzebowania w wysokości 70 mg/l w czystym składniku lub inaczej 160 mg/l jako P2O5. Po rozsypaniu nawozu gleba musi być przekopana na 15 cm.

Proponuję też na przyszłość nie rozsypywać gipsu, a dozować go do kompostu, o ile takowy stosujesz.
Ostatnio zmieniany: 09 Mar 2017 07:37 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): patrycja

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 09 Mar 2017 07:42 #528017

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Jeśli nie stosujesz kompostu trzeba by pomyśleć o systematycznym przykopywaniu w każdym sezonie po ok 50 l/10 m2 jakiegoś najtańszego podłoża torfowego, najlepiej wiosną, by nie wymywany był niepotrzebnie azot.
Za tę wiadomość podziękował(a): patrycja

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 09 Mar 2017 10:20 #528050

• patrycja
  • patrycja's Avatar
  • Platinum Boarder
Kompost "się robi", pryzmę zakładałam późną jesienią 2015, jeszcze z niego nie korzystałam. W tym tygodniu go przerzucę i przesypię gipsem. I po torf podjadę. Serdecznie dziękuję Ci Mieciu za te cenne rady.

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.972 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum