TEMAT: Pogoda - a nasz warzywnik.

Pogoda - a nasz warzywnik. 09 Maj 2017 21:40 #540649

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43750
Z ostatnich informacji pogodowych wynika,że nie ma zagrożenia przymrozkami w lubuskim i zachodnio-pomorskim.Pozostałe województwa zostaną nawiedzone przez złe moce.U mnie jeszcze jest 8,3 na plusie. :devil1: :devil1: :drink1: :drink1:
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 09 Maj 2017 21:40 przez Krecik stary. Powód: uzupełnienie
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Daro65, rozalia, patrycja, Zarta, Agharta

Zielone okna z estimeble.pl

Pogoda - a nasz warzywnik. 09 Maj 2017 21:40 #540650

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53243
Adasiowa wrote:
natomiast w poważnej produkcji rozsad, w przyszłym sezonie będziemy wykorzystywać kubki z poziomym nacięciem ....

Pisałem wcześniej wyraźnie
pomodoro wrote:
Proszę się nie przerażać takim nawożeniem. W praktyce, jeśli eksperyment się powiedzie i będziemy chcieli w przyszłym sezonie uprawiać w ten sposób rozsady zastosujemy pewien trick. Otóż pojemniczki do uprawy muszą mieć otwory, ale nie w dnie, tylko w ścianie bocznej. Zabezpieczy to stałą obecność pewnej warstwy roztworu nawozu w każdym pojemniku i zapobiegnie niekontrolowanemu przesuszeniu podłoża.
.
Ostatnio zmieniany: 09 Maj 2017 21:40 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Zbyszko46, rozalia, rys20

Pogoda - a nasz warzywnik. 09 Maj 2017 21:47 #540653

• Daro65
  • Daro65's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 924
Krecik stary wrote:
Z ostatnich informacji pogodowych wynika,że nie ma zagrożenia przymrozkami w lubuskim i zachodnio-pomorskim.Pozostałe województwa zostaną nawiedzone przez złe moce.U mnie jeszcze jest 8,3 na plusie. :devil1: :devil1: :drink1: :drink1:

Kreciku - u Ciebie zwyczajnie Las Vegas :) I tak trzymaj. Ta noc to już chyba ostatni koszmar tej wiosny - niewiosny..

Pozdrawiam
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary

Pogoda - a nasz warzywnik. 09 Maj 2017 21:55 #540656

• anianiekurzak
  • anianiekurzak's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 849
Daro65 wrote:
Już zero ? Chyba północny wschód Aniu

Pozdrawiam

Daro południowy wschód :jeez: mieszkam ok. 20km. Od Sandomierza w kierunku na Kielce
I temperatura coraz niższa, boję się patrzeć na termometr już -1, ręce opadają...
Pozdrawiam serdecznie Ania.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary

Pogoda - a nasz warzywnik. 09 Maj 2017 21:56 #540657

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Józiu, zapomniałeś o Wielkopolsce ;-) Podobno u nas też bez przymrozków, ale bazylie i groszki siedzą w areszcie domowym.
Dzisiaj słuchałam audycji w TokFM - wypowiadał się starszy sadownik: dzisiejszą noc spędzi w swoim sadzie, paląc ogniska - wg niego zadymianie drzew ochroni kwiaty przed przemarznięciem. Miał zmęczony, drżący głos ....
Mało w tym kraju zmartwień :(?

Trzymajcie się kochani na wschodzie i południu , przesyłam Wam trochę ciepełka :flower1:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Daro65, Krecik stary, anianiekurzak, Zbyszko46, rozalia, iwcia55, patrycja, Zarta, Marianna

Pogoda - a nasz warzywnik. 09 Maj 2017 22:05 #540662

• Daro65
  • Daro65's Avatar
  • Platinum Boarder
anianiekurzak wrote:
Daro65 wrote:
Już zero ? Chyba północny wschód Aniu

Pozdrawiam

Daro południowy wschód :jeez: mieszkam ok. 20km. Od Sandomierza w kierunku na Kielce
I temperatura coraz niższa, boję się patrzeć na termometr już -1, ręce opadają...

W takim razie ok 30 km od mojej wioski pod Tarnobrzegiem. Damy radę, co można zrobiliśmy.

Pozdrowienia
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, anianiekurzak

Pogoda - a nasz warzywnik. 09 Maj 2017 22:14 #540668

• pouder
  • pouder's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2609
Pomorze, rano grad, później śnieg i po paru godzinach słońce i 6*, teraz 5 na plusie, szparagi przykryłam włókniną bo za 2 dni mają być pierwsze zbiory a one bardzo wrażliwe na przymrozek. Pomidory zaczynają kwitnąc na parapetach a prognozy lepiej nie mówić, masakra, choć może nie będzie minusów bo niebo bardzo zachmurzone.
pozdrawiam Karina

Pogoda - a nasz warzywnik. 09 Maj 2017 22:26 #540674

• zielonaplaneta
  • zielonaplaneta's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 163
Adasiowa wrote:
dzisiejszą noc spędzi w swoim sadzie, paląc ogniska - wg niego zadymianie drzew ochroni kwiaty przed przemarznięciem.

Jedno ognisko ,w zależności od wielkości chroni w promieniu kilkunastu metrów przy kilku stopniowym mrozie, można też zamgławić,deszczować .
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Pogoda - a nasz warzywnik. 10 Maj 2017 04:31 #540706

• anianiekurzak
  • anianiekurzak's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 849
-5 paskudnie....
Pozdrawiam serdecznie Ania.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, iwcia55

Pogoda - a nasz warzywnik. 10 Maj 2017 04:39 #540707

• Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 7964
U mnie tylko -1*C, auta białe od mrozu ale trawniki nie, jednak ziemia wolniej się wychładza niż blacha. Pierwszy raz od kiedy pamiętam na matury nie zakwitły kasztanowce.
Ostatnio zmieniany: 10 Maj 2017 04:40 przez Adrian89.
Za tę wiadomość podziękował(a): anianiekurzak, Adasiowa

Pogoda - a nasz warzywnik. 10 Maj 2017 05:22 #540708

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
U mnie -4,1C. Szron na samochodach i dachach, miejscami niewielki na trawie. Kolejnej nocy ma być +5C, ale długoterminowe prognozy nie są optymistyczne. Wprawdzie bez przymrozków, ale prawie do końca maja nocą około +5C. Dyniowate to chyba w czerwcu wysadzę.
Pozdrawiam
Bea
Ostatnio zmieniany: 10 Maj 2017 05:29 przez Betula.
Za tę wiadomość podziękował(a): anianiekurzak, Adasiowa

Pogoda - a nasz warzywnik. 10 Maj 2017 06:21 #540713

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Podkarpacie -2 . U mnie w tunelu mimo zniczy +4 st.
Za tę wiadomość podziękował(a): Daro65, anianiekurzak, Adasiowa, iwcia55, Zarta

Pogoda - a nasz warzywnik. 10 Maj 2017 06:46 #540714

• rozalia
  • rozalia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7800
Za oknem +5, pada deszcz, ale przynajmniej już wiatru mrożnego nie ma. Niech się dzieje co chce. W sobotę część ciepłolubnych idzie do gruntu.
Pozdrawiam.Rozalia
Za tę wiadomość podziękował(a): Daro65, Krecik stary, anianiekurzak, Adasiowa, iwcia55, Zarta

Pogoda - a nasz warzywnik. 10 Maj 2017 07:06 #540717

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 21397
Chyba mi się "śliznęło"...
Jest +1, na szybach samochodów szron, ale trawa sucha i kałuże nie zamarznięte czyli było "mało minus"...
Poprawka - jednak nie było minus, bo woda w poidłach nie zamarzła, a szyby w samochodach są brudne - pyli brzoza - i wyglądają tak, jakby przymarzły...

Wczoraj wróciłam z pracy przed 24 i nie wiedząc, co ratować wstawiłam kwitnące azalie i magnolie... A z rozpadu i rhododendrona.. :ouch:

W "psiarni" wegetują pomidorki i część bylin,których nie wystawiałam (na szczęście), ze szklarenki też nic z braku czasu nie wystawiałam i chyba dobrze wyszło...

Obi Wam się udało uniknąć strat....
Za tę wiadomość podziękował(a): Daro65, Krecik stary, Adasiowa, patrycja, Zarta, Agusiak

Pogoda - a nasz warzywnik. 10 Maj 2017 07:30 #540720

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Poznań 2 stopnie na plusie, a na obrzeżach przymrozki, słońce na zamglonym niebie, prawie bez wiatru.
Odnośnie ognisk w sadach - wg dzisiejszego raportu sadownikom udało się podnieść temperaturę - oscyluje wokół 0 stopni, przy gruncie -2, a o efektach przekonamy się za dwa tygodnie.
Kasztanowce zakwitły u nas na początku maja, więc chociaż tej tradycji ( maturalnej ) stało się zadość :)

Jeszcze chwilka cierpliwości kochani, w końcu ciepło musi nadejść - przyroda nie znosi próżni...
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): nika2c, Daro65, Krecik stary, anianiekurzak, rozalia, Zarta, Agusiak

Pogoda - a nasz warzywnik. 10 Maj 2017 07:46 #540723

• Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5500
o piątej rano u mnie -1 na parterze przy gruncie z pewnością -2. Widok przeraża rzepaki na polach z oklapniętym kwiatem :cry3: drzewka owocowe całe w szronie. Dziś po pracy pojadę na działkę ocenić straty:(
Pozdrawiam
Aga
Za tę wiadomość podziękował(a): nika2c, Daro65, Krecik stary, anianiekurzak, Adasiowa, rozalia, iwcia55, Zarta

Pogoda - a nasz warzywnik. 10 Maj 2017 07:51 #540724

• Daro65
  • Daro65's Avatar
  • Platinum Boarder
Nad ranem termometr pokazał -3,9 na 2 metrach. Do tej pory leży szron na trawie.

Pozdrawiam
Za tę wiadomość podziękował(a): nika2c, Krecik stary, Adasiowa, rozalia, iwcia55, Zarta, Agusiak

Pogoda - a nasz warzywnik. 10 Maj 2017 08:00 #540726

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43750
O 4,30 termometr na wys.1,5m wskazywał 3,3 na plusie.Teraz jest +7,6.Słoneczko jakieś jest,ale nie wiem dlaczego ciągle się chowa.Ani trawa,ani samochody nie były oszronione.Farelka pod folią wyłączona. :drink1: :drink1:
Darku taki mróz a nie przymrozek robi wrażenie.Przykro mi. :jeez: :jeez: :( :bye:
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Daro65, anianiekurzak, Adasiowa, rozalia, iwcia55, patrycja, Zarta, Agusiak

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.673 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum