No i ja się podłącze do tematu, nie wiem czy swojego wpisu nie podzielę na kilka postów
chyba nie ma co wstawiać zdjęć są w odpowiednich wątkach a jest tego mega dożo
Sukcesem okazała się cała działka pomogła mi dużo mama bo inaczej to bym chyba trupem padła
idąc po kolei Cykoria - porażka -wygracowana przez mamę, chciałam ją bielić na zimę, za rok powtórzę siew
Portulaka - bardzo dobra do mieszanki w sałatce sama w smaku przypomina trawę, bardzo piękne listki mi porosły mięsiste takie jak powinny być
Skorzonera -jeszcze siedzi w ziemi ale po listkach widzę że będzie sukces, bardzo smaczna roślina, polecam wszystkim którzy lubią pietruszkę lub pasternak mi w smaku własnie to przypomina. Skorzonera bardzo dobrze zimuje w gruncie jak i w piwnicy
Fenkuł-porażka, nie zostanie. Wyszło kilka roślinek, a może tylko dwie nie poszły w kwiat ja odpadam nie zostaje
Burak Opolski i czerwona kula - wspaniale plonowały, zaczęły chorować ale PW doskonale sobie z nimi poradził. Na przyszły rok zostaje tylko Opolski i mniej
Patison Disco- no tu był plon i to porządny dwa tygodnie temu jeszcze wiadro zebrałam, obdzieliłam wszystkich miałam chyba 6 krzaczków ale plonowały jak głupie zwłaszcza we wrześniu było ich tyle że gałęzie się uginały-jak pójdą słoiki to też posieje za rok. Wspaniała chrupiąca odmiana o łagodnym smaku
Cukinia Soraya -w ubiegłym roku piękny plon w tym porażka, tu muszę się zastanowić ale raczej zostanie
Dynia Rouge d'etapes- nie jestem dyniowa, ale uczę się jej już drugi rok odkrywać jej smak. Bardzo ładny plon może bez kokosów ale jak na moje warunki myślę że sukces, ta chyba zostanie
Dynia Danka polka na ziarnka- ło tu dopiero jak zaczęłam ją zbierać to zobaczyłam ile jej mam oj ładnie porosła ale nie zostanie. Twarda po wyłuskaniu miałam całe ręce poharatane nożem. Ziarnka też myślałam że będą większe no jak się okazało małe, jeszcze ich nie jadłam więc nie powiem jak smakują
Dynia Rouge vif d'etampes -duża piękna, ładnie obrodziła ale chyba nie zostanie. Owoce bardzo duże nie do przejedzenia i nie do przerobienia ale nie powiem oko cieszy
Dynia piżmowa Muskate de Provence-fajna dynia nie za duży plon tak w sam raz raczej zostanie
Fasola zwykła tyczna żółta płaska i
zielona -super smak, ładny plon i ponad 30 cm strąki
Fasola karłowa zielona Urania-ładnie plonowała mi ta fasola odpowiada plon tez ładny, siana w II rzucie nie miała łyka, drugi rzut do ub. tygodnia jeszcze mama zrywała ponieważ zrobiło się ciepło i fasolka cały czas plonowała
Fasola Wawelska-j.w ładny plon, smakowo bardzo dobra u mamy już prawie zjedzona
Fasola Yin Yang- piękna fasola, plon taki sobie, smak fasolowy
Wszystkie fasole zostają na następny rok
Jarmuż kędzierzawy -Wielkie krzaczory porosły ale cóż chyba nie zostanie, bielinek tak mnie wkurza a jest jego cała masa i chyba zrezygnuje z upraw kapustnych. Przez te gnidy nikt nie je jarmużu i brokuła a takie ładne wszystko urosło
Brokuł Sebastian -j.w
Kalarepa wiedeńska i
czerwona-porażka, łykowate, twarde. Dostawałam kalarepkę od koleżanki moja do pięt jej nie dorastała. I tu są dwie możliwości albo uprawa z rozsady albo wcale. Pomyślimy
Kapusta Dimarska -haha nie pamiętam jej muszę mamy zapytać czy jadła jakąś ale chyba nie zeszła. Nie będzie jej za rok
Kapusta sława z Gołebiewa -na ilość wysadzonych krzaków to średnio ale do bigosu, i na surówki ok. Musiałam ją tez traktować HT, PW i po PW poszła jak głupia a HT ja trochę przypaliłam-zostanie tylko później wysadzę
Kapusta włoska Verus- miłe zaskoczenie, ładny plon duże główki. Ale mamie smak włoskiej nie odpowiada a ja sama tyle nie przejem. Może poszatkuję i w słoiki hm.. nie wiem czy ją sadzić za rok czy nie ale chyba posadzę bo nasionka mi jeszcze zostały
Marchew Amsterdamska i Flakesse Amsterdamska mniejsza ale bardziej soczysta, Flakesse za to rozmiarowo jak pastewna ale też pyszna, zostają obie
Ogórek Anulka i Kajtek- z obu tych odmian jestem zadowolona u nas bardzo lubi się korniszony ale muszę poszukać odmiany do kiszenia. Anulka zostaje.
Pietruszka korzeniowa Ołomuńcka i Kaśka, obie zostają bo nie wiem na chwile obecną jak się przechowają
Por Bartek- niby powinien zostać ale trochę krótką ma część białą ale zostanie
Rzodkiew letnia Minowase- porażka robale wtrąbiły zanim zaszła, odpada
Rzodkiewka Tetra Iłówiecka -ta odmiana odpada, j.w
rzodkiewka Tytania- odpada j.w
rzodkiewka Opolanka -odpada, j.w wszystkie rzodkiewki dopiero od sierpnia mam i je zjadam a teraz znowu robale, zmienię odmiany jak co roku a sama rzodkiewka
zostaje na uprawę jesienną
Brukiew Nadmorska - najbrzydsza roślina w moim ogrodzie jak zjemy przez zimę to może i posieje za rok bo jednak bardzo dobra w zupie krem
Rzepa jadalna De Nancy- zostaje, bardzo soczysta i smaczna
Czarna rzepa -zostaje j.w
sałaty mieszanka fitnes baby laf-mega, zostają jak wszystkie sałaty od masłowej, lodowej, kędzierzawej wszystkie zostają i jeszcze plantacje powiększę
słonecznik -zostaje pięknie porósł z 30 albo i więcej krzaków zjedliśmy 2 resztę ptaki i wcale im nie żałowaliśmy. Robale się rzuciły i nie było czego żałować
Mieszanki ziół, zostają, planuje dodatkowo powiększyć plantacje o ciekawe odmiany bazylii
Melony odkrycie mojego życia nigdy bym nie pomyślała że mi wyrosną i wyrosły i to jeszcze jakie, zostają. Odmiany były pomieszane bo z daowanych nasion i nikt nie wiedział co to za odmiany ale jakaś mieszanka
Cyklantea zostaje
Okra -zostaje ale nie zeszła chyba jednak musze ją wysadzić z rozsady i przy dyniach tak jak lubi
selernazwy nie mogę znaleźć ale rozsadę robiła koleżanka bo ja już nie miałam parapetów, rewelacji nie ma w porównaniu do tych sklepowych ale jak na moje warunki myślę że jest. Nigdy nie miałam selera wielkości przeciętnego jabłka
Papryki i pomidory w drugim poście