Moje papryki ostre są z WZ ale są to papryki rosnące w donicach i miejscach odizolowanych.
Teoretycznie ( jak jakaś wędrująca pszczółka się nie wtrąciła ) nie mogły się zapylić obcym pyłkiem.
Parę słów o tym co wysyłam, aby ułatwić wybór:
Aji Pineapple –
Ostrość 20,000-30,000 SHU. Pochodzi z Peru. Rośliny koło 100 cm, rozłożyste i wiotkie. Owoce żółte ok. 8 cm. Roślina bardzo wydajna.
Biquiho Red i Yellow –
Ostrość 20,000-30.000 SHU. Pochodzi z Brazylii. Rośliny około 50-90 cm, kształt parasolowaty jak inne chinense. Owoce w kształcie smoczków do butelek, lub ptasich dziobków ( stąd brazylijska nazwa ) w kolorze czerwonym lub żółtym. Kwiaty białe. Idealne do konserwowania oraz do ostrych deserów owocowych.
Bishop`s Crown – (Korona Biskupia, Fryers Hat, Monks Hat, Christmas Bell)
Ostrość 5 000-30 000 SHU. Pochodzi z Barbadosu. Rośliny około 100 cm, szerokie, mocne. Owoce czerwone z 3-4 skrzydełkami, które bywają zupełnie łagodne, ostrość największa jest przy nasionach.
Carolina Reaper – Naga Jolokia x Habanero Red Savina
Obecnie druga najostrzejsza papryka na świecie po Dragon's Breath. Ostrość ok. 1.600 mln SHU (rekordy do 2.200 SHU).Krzak wysoki, ekspansywny, tworzy
parasol jak Habanero ale ma skłonność do wybijania w długie pędy jak Jolokia. Optymalna plenność dopiero w 2 roku uprawy.
Prhik Khi Nu – Tajska Chili, inne nazwy Thai hot, Thai Dragon,Boonie Pepper.
Ostrość 50.000 – 100.000 Rośliny wieloletnie, krzaki wysokie 90-120 cm, kwiaty zebrane w mniej lub bardziej skupionych pióropuszach. Owoce małe zwężające się
po kilka owoców w pęku, kolor owoców czerwony przebarwiający się z zielonego, kolor kwiatów biały.
Na tym zdjęciu w towarzystwie Caroliny Reaper
Trynidad Perfume -
Ostrość 0-500SHU. Rośliny około 80-100 cm, pochodzi z Karaibów, kształt krzaka parasolowaty tak jak chinense. Owoce podobne do habanerek, kolor żółto-pomarańczowy, zaraz po wybarwieniu zupełnie nieostre, posiadają tylko aromat karaibskich ostrości. Ostrość rośnie jeśli przetrzymamy je dłużej na krzaku ale i tak są to łagodne papryki.