pomodoro wrote:
Jesli chodzi zaś o zastąpienie Magicznej siły innymi nawozami jest to możliwe ale wymaga zakupienia trzech nawozów : saletry potasowej, fosforanu mono- lub dipotasowego i nawozu mikroelementowego Mikrokomplex.
Pomodoro wspomniał o możliwości zastąpienia Magicznej Siły mieszanką trzech nawozów. Ja akurat posiadam powyższe nawozy i postanowiłem przeliczyć pożywkę na bazie tych nawozów do nasączania perlitu. Może w przyszłości ją wykorzystam lub komuś się to przyda.
Pomodoro proszę o sprawdzenie czy przy obliczeniach nie zrobiłem błędu jeśli będziesz dysponował wolną chwilą.
Pożywka na bazie : saletry potasowej, Mikrokompleksu, fosforanu monopotasowego (diwodorofosforanu potasu KH2PO4), oraz saletry wapniowej.
Skład
koncentratu A
- 100 g saletry potasowej NK 13,5-45
- 36 g Mikrokompleksu 16 % MgO plus mikroelementy
- 22g fosforanu monopotasowego KH2PO4 PK 69,8 - 28,6 (PO4 - K)
Wsypać te ilości odważone do butelki i dopełnić do 1 l wodą demineralizowaną. 1 mililitr tego koncentratu zawiera :
- 13,5 mg azotu azotanowego
- 4,91 mg fosforu w czystym składniku
- 37,5 mg + 5 mg = 42,5 mg potasu w czystym składniku (KNO3 + KH2PO4)
- 6,05 mg magnezu w czystym składniku
Przy sporządzaniu pożywki do uprawy pomidorów dozujemy tego koncentratu 8 ml na litr wody demineralizowanej lub deszczówki.
Skład
koncentratu B
- 100 g saletra wapniowa NCa 15- 28
Odważoną ilość saletry wsypać do butelki i dopełnić wodą demineralizowaną do objętości 1 litra. 1 mililitr tego koncentratu zawiera :
- 15 mg azotu azotanowego
- 20 mg wapnia w czystym składniku
Przy sporządzaniu pożywki dozujemy tego koncentratu 8,5 ml do wcześniej przygotowanego jednego litra z koncentratu A.
Tak przygotowana pożywka zawiera w 1 litrze następujące ilości składników :
- azot 108 mg z
koncentratu A i 127 mg z
koncentratu B. Razem
235 mg
- fosfor
39,3 mg z koncentratu A
- potas
300 mg +40,7 mg = 340,7mg z koncentratu A (KNO3 + KH2PO4)
- wapń
170 mg z koncentratu B
- magnez
48,4 mg z koncentratu A
Nie wiem czy to się komuś przyda, lecz ja mając te składniki chyba ją wypróbuję.