TEMAT: ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 09 Lut 2019 07:40 #641704

• mari18
  • mari18's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1
Jakie macie doświadczenie z uprawą pomidorów , ogórków i papryki w jeden szklarnii?? Da radę czy będą chorować krzeczki tych warzyw>?
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 09 Lut 2019 08:46 #641708

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43745
/

Karinko chętnie bym przyjął,ale K-36.K-37 mam.Jeśli masz K-36,to podaj adres gdzie mam wysłać kopertę.No i dziękuję.
Pozdrawiam Józek!!

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 09 Lut 2019 09:45 #641713

• aga
  • aga's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4750
Mari18 ,doświadczenia szklarniowe mam jednoroczne,więc niewielkie.Ale zrobiłam już kilka błędów.Posadziłam pomidory, papryki i jednego bakłażana,acha- i kilka bazylii.Więc teoretycznie powinno być ok.Do czasu ,aż pomidory uznały,że mają świetne miejsce.Zagłuszyły wszystko,więc szybko przesadzałam pozostałe warzywa.Papryki udało się uratować,ale dojrzały później niż inne ,bazylie też jakoś przeżyły,ale z bakłażana nic już nie było.W tym roku do szklarenki pójdą same pomidory i to w ilości o 1/3 mniejszej.Niech mają wygodnie... :wink2:

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 09 Lut 2019 10:25 #641720

• Campanula
  • Campanula's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 397
mari18 wrote:
Jakie macie doświadczenie z uprawą pomidorów , ogórków i papryki w jeden szklarnii?? Da radę czy będą chorować krzeczki tych warzyw>?

Moja babcia z powodzeniem od trzydziestu lat, co roku, uprawia w jednej szklarni pomidory i paprykę, ogórki też się zdarzały. Zawsze dorodne :) ale pewnie nie ma reguły. Może to jakaś magia, bo nigdy nie miała też przędziorków na świerkach 'Conica' :lol:

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 09 Lut 2019 14:44 #641772

• Kozak
  • Kozak's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 185
Mnie dzisiaj strasznie korci posiać kalarepę i sałatę. Byłem w tunelu i okazało się ,że jest tam całkiem ciepło. Jeszcze tak wcześnie nie siałem. Gorzej jak pogoda się zmieni, w sumie niby ciepło a śnieg topnieje bardzo wolno. :garden:
Pozdrawiam Mariusz.
Za tę wiadomość podziękował(a): patrycja

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 09 Lut 2019 15:02 #641773

• Iwona M
  • Iwona M's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2337
Sałata poradzi sobie bez problemu, tylko należy ją skiełkować w temperaturze pokojowej, malutkie siewki przenieść do szklarni. Moja sałata dębolistna, która wyrosła z samosiewu, jesienią przeniosłam ją do inspektu, przezimowała w dobrej kondycji:

IMG_20190209_130021.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Kozak, Adasiowa, Marlenka, Kajtkowa

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 09 Lut 2019 15:54 #641785

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Zawsze żałowałam, że nie mam tunelu czy szklarni, ale i tak trzeba sobie radzić - wysiew sałat planuję na 6-7 marca, jak w ubiegłym roku - być może pogoda będzie na tyle łaskawa, że malutkie rozsady będą mogły przebywać na zewnątrz w plastikowych "szklarenkach" po marketowych warzywach.

Chwilowo mogę cieszyć oczy rachitycznymi pomidorkami, paprykami, porami i selerem - zawsze to jakiś zwiastun wiosny...
Dla potrzeb zdjęcia paletę ułożyłam poziomo; na co dzień ustawiona jest pod kątem do szyby.BARDZO MAŁO SŁONECZNYCH DNI, masakra jakaś ....

Pomidorki
Przepikowane Portosy

Samotny dwarf Jade Beauty ( mój pierwszy pomidor o ziemniaczanych liściach )

Śliwkowe czekające na pikowanie

Papryki Black Pearl

Cayenne Red

Pory

Seler
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 09 Lut 2019 16:01 przez Adasiowa.

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 09 Lut 2019 18:17 #641825

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43745
Iwonko i zrobiłaś prawidłowo.Ja w sumie to swoje samosiejki spieprz...Po przesadzeniu do doniczek zabrałem do domu.Później okazało się,że w mieszkaniu sałatę obsiadła mszyca.Wyprowadziłem ją ponownie do namiotu i zaraz w nocy był mróz ok.-8-10*C.No i mszycza zmarzła razem z listkami niestety.Pozostało mi jeszcze ok.10-15 samosiejek i te przesadzę trochę później.Liczę,że jednak serduszka pozostały. :hammer: :bye: :bravo:
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marlenka, Miragoral

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 09 Lut 2019 18:30 #641830

• lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Otrzymane dziękuję: 13147
Moje rozsady przed wyjazdem
20190202_185551.jpg

A dziś jak wróciłam to mały lasek do przesadzenia. Widać że mąż dbał.
20190209_170108.jpg
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Ostatnio zmieniany: 09 Lut 2019 18:32 przez lucysia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, ewa-s, Adasiowa, Marlenka, Miragoral

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 09 Lut 2019 19:20 #641847

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Jeśli ktoś ma ochotę na uprawę bobu, to chciałabym przypomnieć, że można już myśleć o wstępnych przygotowaniach; w ubiegłym roku wysiałam bób Witkiem 10 lutego, a 16 lutego pojawiły się pierwsze wschody:

Bób Witkiem w pierwszej dobie po skiełkowaniu:

Jak na moje warunki lokalowe okazało się, że wysiałam go zbyt wcześnie; rozsada przetrzymywana w mieszkaniu wybiegła, po wysadzeniu w grunt na początku w kwietnia doszła do siebie, jednak do końca uprawy była wiotka.

Natomiast 24 lutego 2018r wysiałam groch cukrowy Iłłówiecki i łuskowy Sześciotygodniowy. Nasionka groszków namoczyłam na 10-11 godzin w roztworze wody utlenionej ( 50 ml H2O2 i dopełniłam do 0,5l przegotowaną wodą ).

Od lewej w pierścieniach siedzi: groszek Sześciotygodniowy ( nasiona większe, zielone ) i Iłłówiecki ( nasionka mniejsze, beżowe ).

Ukorzeniona rozsada groszku łuskowego Sześciotygodniowego pod koniec marca.

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 09 Lut 2019 22:16 #641878

• BettyL
  • BettyL's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 219
Mam pytanko: czy tylko u mnie nie widać zdjęć Ani Adasiowej od razu w poście? Muszę klikać na każde indywidualnie i otwierać w oddzielnej karcie żeby je zobaczyć. Zdjęcia w postach innych forumowiczów widzę.
Beata

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 09 Lut 2019 22:28 #641879

• Zygowa
  • Zygowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10248
Beatkou mnie zdjęcia Ani widać od razu
Ciepełka :)

Edyta

strefa 7a
Za tę wiadomość podziękował(a): BettyL

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 09 Lut 2019 22:31 #641881

• Zygowa
  • Zygowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10248
W tym roku pokuszę się o rozsady bobu (karmazyn i windsor) oraz ogórków. Do tej pory uprawiałam z siewu do gruntu. Będę miała większą pewność co do wschodów, a i szybsze plony będą :happy4:
Ciepełka :)

Edyta

strefa 7a
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 09 Lut 2019 22:37 #641882

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Edytko, Windsora Białego też polecam - co prawda siałam go wprost do gruntu ( zdjęcie z 12 maja ubiegłego roku ), ale i tak trochę strączków zebrałam. Miałam mnóstwo szczęścia, ponieważ i Witkiem, i Windsora ominęła plaga mszyc.

Windsor na grządce w maju ( a wysiew był 3 maja ).

A poniżej parę rozsad Witkiem:

Ostatnio zmieniany: 09 Lut 2019 22:40 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Miragoral, Ada, Maggie, Zygowa

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 09 Lut 2019 22:39 #641883

• Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
  • Otrzymane dziękuję: 7780
U mnie też będzie Karmazyn, zaplanowałam wysiew na przyszły weekend :)
Nic nie napełnia serca takim smutkiem, jak symetria. Symetria bowiem to nuda; nuda zaś to dno smutku. - V. Hugo

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Ada, Maggie, Zygowa

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 09 Lut 2019 22:39 #641884

• Pizza
  • Pizza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2828
U mnie nie było widać na telefonie w ogóle, ani miniaturek, ale na komputerze widzę normalnie w pełnej wielkości.
A ja się chciałam pochwalić, że... zaczęłam wysiewy. ;) Z tej radości po pierwszej mojej wizycie na działce, od kiedy stała się moja.

Póki co bardzo niewiele, dopiero 1/5 szklarenki mi zajęły, ale już się cieszę, bo coś wysiałam. Do nasączonego perlitu poszły:

Bakłażany:
Mramornyj
Dien i Noc
Zamorskij Polosatik
Black Beauty

Papryki:
Piri Piri
Penis Pepper
"Justynka"
Pepperoni Lidl
Nokturn

Wszystko po 2 nasionka w jednej komórce, ale to zabezpieczenie w razie niepowodzenia w kiełkowaniu - jeśli wyjdą oba, to będę wycinać słabszą, więc nastawiam się docelowo na jedną sztukę z odmiany. Chcę dużo popróbować.

Do osobnych pojemniczków poszły ziarenka dobrej nadziei.

Reszta pójdzie w połowie tygodnia i to już będzie mocne uderzenie :devil1: Bo i papryki mi dojdą z Akcji z FO, i będę wysiewała cebule, więc zacznie się dziać.

IMG_20190209_221027.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, badzia, ewa-s, Adasiowa, Marlenka, Betula, Renia, magnes, Maggie, aga, Zygowa

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 09 Lut 2019 22:48 #641885

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Wiktorio - jestem pod wrażeniem :bravo:
Będziemy pilnie śledzić Twoje poczynania i kibicować postępom w uprawie - Twój entuzjazm i pozytywne nastawienie z pewnością przydadzą się nam wszystkim.
Powodzenia !

p.s. mnie również czeka wysiew cebuli, ale dopiero za miesiąc.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Pizza

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 09 Lut 2019 22:52 #641886

• Pizza
  • Pizza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2828
Ja się nie znam na uprawie cebuli, to mój pierwszy raz, więc, że tak powiem, "słucham się starszych" ;) A usłyszałam, że połowa lutego to właściwy termin, by się "wyrobiły".
Jeśli okaże się, że za wcześnie, to... cóż, będę miała bardzo dużo cienkiego, młodziutkiego szczypioru po strzyżeniu. :rotfl1:
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.704 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum