TEMAT: ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 08 Sty 2019 09:18 #635641

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 68330
Reniu, bakłażany i ostre papryczki wysiewamy generalnie wcześniej niż inne warzywa - ze względu na długi okres wegetacyjny. Produkcja rozsady trwa kilkanaście tygodni, więc aby wysadzić silną rozsadę w grunt, należy zacząć wysiewy już niebawem.
O terminach wysiewów pozostałych warzyw można poczytać w wątkach tematycznych i w ten sposób umilić sobie czas oczekiwania na wiosnę.

U mnie ostre papryki siedzą od kilku dni w kiełkowniku, a dzisiaj na waciki położyłam część pomidorów przeznaczonych do testów oraz karłowe i dwarfy - z ciekawości i dla przyjemności :)

Za dwa tygodnie do tego towarzystwa dołączą bakłażany i reszta papryk, tych mniej ostrych.
Żyj tak, jakby jutra miało nie być....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Armasza, Edyta-ka, Marlenka, bietkae, UllaM, Sylwiaaa, Ada, Renia03

Zielone okna z estimeble.pl

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 08 Sty 2019 09:28 #635642

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13294
Termin na selery to dopiero w lutym. Edytka napisała, że wysiała je w ramach eksperymentu. Pory wschodzą normalnie, tyle, że rosną wolno, więc te na wczesny zbiór można wysiewać już w połowie stycznia. Z kiełkowaniem bakłażanów bywa różnie, bo wymagają wysokiej temperatury do wschodów. Rekordzista kiełkował u mnie ponad 3 tygodnie. Po za tym dużo zależy od warunków w jakich rozsada rośnie. Ja mam chłodno w domu, więc rozsada ciepłolubnych rośnie wolno i z doświadczenia wiem, że u mnie przełom stycznia i lutego to dla bakłażanów optymalny termin.
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Armasza, Edyta-ka, Zbyszko46, Marlenka, bietkae, UllaM, Ada, Renia03, Jaedda

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 08 Sty 2019 09:49 #635645

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Sprawdziłam ubiegłoroczne notatki - bakłażany wysiewałam 21 stycznia. Średni czas kiełkowania w temperaturze 28 stopni wyniósł 10 dni, a siewki i rozsady trzymałam na nie ogrzewanych parapetach ( temp. 17 stopni ) wyłożonych grubą warstwą styropianu.
W III dekadzie maja były gotowe do wysadzenia w grunt pod tymczasowym foliakiem.
Jeśli ktoś będzie uprawiał pomidorki w tunelu/szklarni, powoli może szykować się do wysiewów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Armasza, Edyta-ka, Marlenka, Betula, bietkae, UllaM, Ada, Renia03

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 08 Sty 2019 12:15 #635662

• Edyta-ka
  • Edyta-ka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1158
mandorla wrote:
Też się zapatrzyłam na azalię :oops: Siałam któregoś roku, nawet ładnie mi powschodziła, ale niestety siewki padły podczas mojej nieobecności. Edyto, stratyfikowałaś nasiona?

Nie stratyfikowałam, w sumie nie wiem czy powinno się to robić i też się nad tym zastanawiałam.
Ale ostatecznie stwierdziłam, że aż tak bardzo mi nie zależy i wysiałam normalnie,
co będzie to będzie :think:
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bietkae

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 08 Sty 2019 12:24 #635665

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13618
Ja czekam aż PaulaPola mi przyśle nasionka bakłażanów- zapomniała mi wysłać w zeszłym roku więc w tym może zdążę wysiać na czas. Pory i selery posieję 1 lutego.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bietkae

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 08 Sty 2019 13:57 #635677

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12855
Rano zabrałam się do doświetlania moich siewek pomidorowych. Znalazłam nową, nie używaną dotychczas żarówkę 1500 lm, o mocy 20 wat kolor światło białe i ustawiłam nad siewkami.
Po jakimś czasie poczułam w holu dziwny zapach taki jakby palący się plastik. Okazało się, że ,,zapach'' rozchodzi się właśnie od świecącej lampy. Wkręciłam inną żarówkę ale o barwie 2700 i nic nie czuć. Teraz nie mogę sobie przypomnieć gdzie ja kupiłam ten śmierdzący wynalazek :mad2:. Żarówkę wrzucę do pojemnika na zużytą elektronikę bo to pewnie jakaś trująca chińszczyzna.
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Edyta-ka, Marlenka, Betula, Ada

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 10 Sty 2019 20:21 #636069

• Jaedda
  • Jaedda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3311
Z sianiem muszę jeszcze poczekać bo nie mam możliwości doświetlenia upraw, ale że mnie nosi zrobiłam dziś taśmy z nasionami na działkę. Wyszły całkiem fajne pakieciki. :)

IMAG2527.jpg

Dziubanie tego było relaksujące. Skład: cienki papier toaletowy+ klej z mąki ziemniaczanej.
Rodzina bardzo liczy na rzodkiewkę. Może się uda.
Jeśli łobuzy nie będą chciały w tym wschodzić to mam jeszcze trochę nasion luzem na dosiewkę.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Bobej, Adasiowa, Kaja, Marlenka, carbon, Miragoral, lucysia, Betula, Renia, vegetella, Renia03

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 10 Sty 2019 20:39 #636081

• y_y
  • y_y's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1571
pomidory do folii sieję 8.03 a pod chmurke - 18.03. Zupełnie wystarczy, i tak są wybiegnięte.
No, chyba ze bedzie taka wiosna jak rok temu - od 10.04 caly czas blisko 20 stopni...

Pozdrawiam, Aneta
Ostatnio zmieniany: 10 Sty 2019 20:40 przez y_y.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marlenka, Miragoral, Betula, Renia03

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 10 Sty 2019 20:54 #636089

• Bobej
  • Bobej's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Pozdrawiam cieplutko. Błażej
  • Otrzymane dziękuję: 7770
A u mnie rośnie konkursowa rzodkieweczka. :whistle:

IMG_20190109_183553.jpg

Troszkę nie ma odpowiednich warunków ale musi sobie radzić. ;)
Pozdrawiam Błażej
Ostatnio zmieniany: 10 Sty 2019 20:55 przez Bobej.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Marlenka, Miragoral, Betula, Agusiak, Renia03, Jaedda, Szafirek

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 10 Sty 2019 21:20 #636095

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13294
Na konkurs gigantów?
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobej

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 10 Sty 2019 21:32 #636099

• Bobej
  • Bobej's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Pozdrawiam cieplutko. Błażej
  • Otrzymane dziękuję: 7770
Tak :drink1:

FB_IMG_1545400635195.jpg
Pozdrawiam Błażej
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Marlenka, Miragoral, Betula

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 10 Sty 2019 22:44 #636130

• Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 7967
A ja takie znaczniki zrobiłem na drzewa :hearts:
49671102_244690763091304_2275903088546021376_n.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marlenka, Miragoral, Betula, Jaedda, Szafirek

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 10 Sty 2019 23:04 #636139

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Adrian, jak założysz te opaski na drzewka, to poproszę Cię o zamieszczenie zdjęć - co prawda to nie warzywa, ale taki znacznik może być dobrą alternatywą dla plastikowego, który ma tendencję do pękania lub łamania się.
Pomyślałam, aby wykorzystać Twój pomysł do palików pomidorowych.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adrian89

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 11 Sty 2019 12:49 #636194

• lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Otrzymane dziękuję: 13280
Jaedda wrote:
Z sianiem muszę jeszcze poczekać bo nie mam możliwości doświetlenia upraw, ale że mnie nosi zrobiłam dziś taśmy z nasionami na działkę. Wyszły całkiem fajne pakieciki. :)
Mąka z wodą i to wszystko? Muszę zrobić, fajne są. Zamiast przepłacać to podziubię sama.
IMAG2527.jpg

Dziubanie tego było relaksujące. Skład: cienki papier toaletowy+ klej z mąki ziemniaczanej.
Rodzina bardzo liczy na rzodkiewkę. Może się uda.
Jeśli łobuzy nie będą chciały w tym wschodzić to mam jeszcze trochę nasion luzem na dosiewkę.

Mąka i woda, czy to wystarczy? Sama podziubię z chęcią.
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Ostatnio zmieniany: 11 Sty 2019 13:15 przez lucysia.

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 11 Sty 2019 13:57 #636205

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 62594
No to jestem. Na początek spróbuję pokazać co wysiałam 19.11.2018. To pomidory maskotki /doświetlane/

PomidoryJanina.jpg

A 03.12.21018 sałata Królowa Majowych

saatajanina.jpg

I jeszcze 30.12.2018 papryki Rokita i Hungarian Hot Wax

Papryka.jpg

Wysiałam tylko z powodu "depresji ogrodnika"

Trochę o sobie napisałam w wątku powitalnym
Pozdrawiam Janina
Załączniki:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 11 Sty 2019 14:12 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Adasiowa, Kaja, carbon, Miragoral, Betula, najemnik, Jaedda

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 11 Sty 2019 14:03 #636206

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 62594
Przepraszam za ból szyi. Poprawię się.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 11 Sty 2019 14:08 #636207

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 56792
Jaki tam ból szyi ?. Wygoda , bo można oglądać z pozycji leżącej :rotfl1:
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina

ROZSADA WARZYW - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz. 3 11 Sty 2019 14:27 #636210

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Kurde, a ja już poprawiłam - koniec leżenia :rotfl1:
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.826 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum