TEMAT: OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 06 Lip 2018 20:40 #616963

• Lilith
  • Lilith's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3173
Powiedzcie mi od czego ogórki mogą być gorzkie? Takie ładne maluchy i już od końcówek czuć gorycz. Ale pogoda w tym roku fatalna dla ogórków.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 06 Lip 2018 20:53 #616964

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13064
Ogórki opryskane PW (16ml/l) + polopiryna + saletra potasowa (5 g/l). Wykonałem 3 podlanie nawozem do pelargonii NPK 4-6-8 (2,5 ml/l) - mają spore przyrosty zwlaszcza pędów bocznych, które obrywam. :)
Ostatnio zmieniany: 06 Lip 2018 20:56 przez Jan4.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 06 Lip 2018 20:59 #616971

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53243
Lilith wrote:
Powiedzcie mi od czego ogórki mogą być gorzkie? Takie ładne maluchy i już od końcówek czuć gorycz. Ale pogoda w tym roku fatalna dla ogórków.

Taki " nędzny " artykuł e-warzywnictwo.pl/index.php/wymagania-kl...emperatura_4840.html

Dodam od siebie, że skłonność do gorzknienia, to cecha odmianowa. Najczęściej wykazują ją odmiany ustalone .
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Lilith, Jan4, Adasiowa, Zbyszko46

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 06 Lip 2018 21:07 #616976

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43745
:rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:
Pozdrawiam Józek!!

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 06 Lip 2018 21:09 #616978

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
andziasz wrote:
Do SZW na pomidorach doszło mi to paskudztwo nosz nie mam szczęście do ogórków zlitujcie się podpowiedzcie co to i czym leczyć

Nie dziwię się, że ogórki takie są, jeśli zostały posadzone/posiane na glebie, której analizę tu widziałem. Ogórki z Gruzji albo mają większe wymagania pokarmowe, albo nie odpowiada im klimat, albo jedno i drugie.

Dużych niedoborów pokarmowych w glebie nie da się odczarować jakimkolwiek nawożeniem "ekologicznym ". Ogórek jest wdzięcznym warzywem pod warunkiem, że dostanie to, czego wymaga.
Za tę wiadomość podziękował(a): Terri, Jan4, Adasiowa, andziasz

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 06 Lip 2018 21:13 #616982

• Terri
  • Terri's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 684
Masz rację Mieciu, ja jeszcze nigdy nie miałam takich ogórków, jak w tym roku... :supr3:
Kuba zrobił mi podwyższony zagon i dałam dużo kompostu...i jest efekt...:)
Czyli jak się da, to się otrzyma....:D :thanks:
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 06 Lip 2018 21:21 #616989

• Saute
  • Saute's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 384
Maks-ogrodnik wrote:
Frida
Mam podobne objawy na 4-6 stozkach wzrostu na krzakach na okolo 60 krzakow. Pryskam PW i IF z dodatkami. To nie moze byc od oprysków. Moze, ktos to zdiagnozuje.
(Przepraszam za angielska klawiature)
Ludzie , macie mączniaka prawdziwego . Stąd też nazwa, bo wyglada jakby ktoś stożki wzrostu i kwiaty posypał mąką. Nie ma to nic wspólnego
z niedoborami itp. B)
Andrzej
Ostatnio zmieniany: 06 Lip 2018 21:23 przez Saute.

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 06 Lip 2018 21:27 #616992

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Nie chcę mówić "hop", jako że różne kwestie mogą wyniknąć w trakcie tegorocznej uprawy, ale póki mogę pokazywać własne ogóreczki, to z radością to czynię ... to nie do wiary, ile muszą znieść zważywszy na moją "opiekę" ....

Kwiatki żeńskie Suyo Long

Chłopaki

I coraz większe potomstwo ( proszę, uwierzcie mi - urosły od wczoraj )

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary, Terri, Zbyszko46, Betula, Agusiak

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 06 Lip 2018 21:32 #616995

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
To nie jest biały nalot,a przypalone liście koloru jasnego.Identyczny przypadek miałem u siebie.Aktualnie nie mam tego problemu,a zastosowałem oprysk raz saletrą wapniową,raz saletrą potasową czasem z dodatkiem siarczanu magnezu co dziesięć dni.Teraz oprysk PW z potasem.
:drink1: :drink1:
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 06 Lip 2018 21:42 przez Krecik stary.

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 06 Lip 2018 21:56 #617003

• Terri
  • Terri's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 684
Krecik stary wrote:
To nie jest biały nalot,a przypalone liście koloru jasnego.Identyczny przypadek miałem u siebie.Aktualnie nie mam tego problemu,a zastosowałem oprysk raz saletrą wapniową,raz saletrą potasową czasem z dodatkiem siarczanu magnezu co dziesięć dni.Teraz oprysk PW z potasem.
:drink1: :drink1:
Józiu, a jakie dawki na 1 litr???
Proszę, podaj ...:) :thanks: :thanks: :thanks:
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 06 Lip 2018 21:59 #617005

• Lilith
  • Lilith's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3173
pomodoro wrote:
Taki " nędzny " artykuł e-warzywnictwo.pl/index.php/wymagania-kl...emperatura_4840.html

Dodam od siebie, że skłonność do gorzknienia, to cecha odmianowa. Najczęściej wykazują ją odmiany ustalone .

Zebrane to śremski i Krak (Krakus), a z pogodą by się zgadzało - w dzień słońce czyli temperatura nawet ok 40 stopni, a w nocy było ok 8 na wysokości parteru, czyli tam gdzie rosną ogórki pewnie koło 6 stopni. Akurat wtedy rosły. Dopiero od kilku dni noce są ponownie ciepłe...

Aniu - śliczne ogórki. Moje cierpią, mączniak rzekomy się pojawił (tylko na ogórkach - reszta dyniowatych czysta). Kupne sadzonki pomidorów wyglądają jak siedem nieszczęść. Te od Emilii są super za to. Ale nie mogę nawet zrobić analizy gleby, bo to ziemia zwożona z różnych części, nie tylko ode mnie i każde miejsce inne ;/ Pewnie za jakieś 15 lat będzie bardziej jednolita...

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 06 Lip 2018 22:01 #617008

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Haniu ja daję 50g.na 10 l.wody,czyli 5 g.na 1 l. :garden1: :garden1:
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Terri

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 07 Lip 2018 01:59 #617052

• Frida
  • Frida's Avatar
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Po przeanalizowaniu ich i przejrzeniu notatek dochodzę do wniosku, że gleba źle przygotowana: kompost i obornik granulowany bydlęcy, zero wapnia. Dodatkowo przedobrzyłam w czerwcu z gnojówkami roślinnymi. Robactwo też się przyplątało, więc pryskałam HT 3ml/l na zmianę z PW 10ml/l z dodatkiem saletry potasowej 5g/l i siarczanu magnezu 5g/l w odstępach 7-10 dni ostatnio IF, zawsze późnym wieczorem, więc wydaje mi się, że przypalić opryskami nie mogłam.
Tak Aniu, ogórki w gruncie, leśnym, piaszczystym...sześć lat temu nawieziona lepsza ziemia, ostatnio przekopana z obornikiem chyba 4 lata temu.
Zasychające stożki wzrostu mam praktycznie na wszystkich pędach.
Na pewno nie zaobserwowałam żadnego nalotu, ogórki ładnie kwitną, więc raczej mączniaka brak.
Załączam jeszcze fotkę jednego gorzej wyglądającego krzaczka. Rano jadę kupić saletrę wapniową. Mam ją dodać do PW czy samą saletrą potraktować?

ogrki4.jpg

Pozdrawiam, Aga
Ostatnio zmieniany: 07 Lip 2018 02:08 przez Frida.

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 07 Lip 2018 08:12 #617067

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Friduś, musisz zdecydować sama; albo saletra wapniowa, albo PW.
Jeśli mogę coś nieśmiało zasugerować, to chyba najlepiej byłoby stosować oprysk połączony PW + HT + saletra potasowa w stosunku: 15ml - 5ml- 5g na l cieczy.
Za tę wiadomość podziękował(a): Azbi, Frida

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 07 Lip 2018 08:15 #617068

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Zasychające stożki wzrostu, to niedobór wapnia lub/i boru.

Zazwyczaj niedoborowi wapnia towarzyszy też niedobór boru, bo oba te składniki przemieszczają się w roślinie podobnie
Ostatnio zmieniany: 07 Lip 2018 08:17 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Frida

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 07 Lip 2018 08:18 #617069

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Aga z PW daję potas i ewentualnie magnez.Saletry wapniowej nie mieszam z niczym.Obrazowo to wygląda tak:oprysk PW+saletra potasowa+(siarczan magnezu),za 7-10 dni oprysk saletrą wapniową.Za następne 7-10 dni powtórka PW z dodatkami i tak w kółko.Wszystko w stężeniu 0,5% czyli 50 g.na 10 l.wody. :bye: :drink1: :drink1:
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Zbyszko46, Frida

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 07 Lip 2018 08:41 #617070

• Frida
  • Frida's Avatar
Adasiowa wrote:
Friduś, musisz zdecydować sama; albo saletra wapniowa, albo PW.
Jeśli mogę coś nieśmiało zasugerować, to chyba najlepiej byłoby stosować oprysk połączony PW + HT + saletra potasowa w stosunku: 15ml - 5ml- 5g na l cieczy.

Tak właśnie stosowałam tylko PW 10ml ale chyba zbyt rzadko bo 1,17 i 27 czerwca i dodawałam jeszcze siarczan magnezu.

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 07 Lip 2018 09:06 #617074

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
PW w dawce 10ml/l zazwyczaj stosuję profilaktycznie, natomiast interwencyjnie, kiedy już pojawią się oznaki niedoborów, zwiększam ilość środka od 15-20 ml/l i opryskuję co tydzień.
Za tę wiadomość podziękował(a): Frida

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.504 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum