TEMAT: OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II

OGÓREK - wysiew, rozsWidada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 07 Lip 2018 10:03 #617082

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53243
Widzę, że muszę wyliczyć ile można dodać siarczanu magnezu do oprysku wespół z PW, by nie spowodować wytrącenia siarczanu wapnia/gipsu/.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Zbyszko46, rozalia, pouder

Zielone okna z estimeble.pl

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 07 Lip 2018 10:35 #617091

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43745
Mieciu nie będę pisał,że to sąsiad pyta ale takie wyliczenie na prawdę by się nam wszystkim przydało,choćby dla zmniejszenia ilości i zmienności oprysków.Z góry dziękuję za siebie,bo sąsiadce sam opryskuję 10 pomidorków tym samym co sobie.Ale myślę,że chętnie dołączy się do podziękowań. :rotfl1: :rotfl1: :drink1: :drink1:
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Zbyszko46, pouder

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 07 Lip 2018 10:39 #617092

• Maks-ogrodnik
  • Maks-ogrodnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 480
Mam magiczną siłę do ogórków. Zrobię oprysk zapobiegawczo, gdyby wystąpiły ponownie objawy nieodboru boru. Wapń dostarczam z PW. Po dzisiejszym przeglądzie krzaków, brak nowych usuniętych stożków wzrostu. Pewnie ostatnie niskie temperatury też miały na wpływ.

OGÓREK - wysiew, rozsWidada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 07 Lip 2018 11:03 #617099

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Rozpuszczalność siarczanu wapnia w wodzie wynosi 2,4 g/litr. Wzór chemiczny to CaSO4. Ciężar molowy wapnia Ca- to 40 g , reszty siarczanowej SO4- to 96 g . Łączny ciężar molowy- 136 g . Aby utworzyć 2,4 g siarczanu wapnia potrzeba więc wapnia w ilości 2,4 x 40 /136 = 0,7 g w litrze. Trzeba teraz obliczyć, w jakiej ilości propionianu wapnia znajduje się te 0,7 g wapnia ?.Ciężar molowy propionianu wapnia wynosi 186 g. W tej ilości znajduje się 40 g wapnia. Obliczymy teraz jakiej ilości propionianu wapnia odpowiada ta wyliczona wcześniej ilość wapnia 0,7 g wynikająca z rozpuszczalności siarczanu wapnia. Skoro w 186 g propionianu znajduje się 40 g wapnia, to 0,7 g wapnia znajduje się w: 0,7 x 186/40 = 3,25 g propionianu. Odpowiada to 20 ml naszego koncentratu PW.

Wniosek:
- chcąc stosować łączny oprysk PW z siarczanem magnezu nie wolno przekraczać stężenia 20 ml/litr naszego koncentratu propionianu wapnia
Ostatnio zmieniany: 07 Lip 2018 11:06 przez pomodoro.

OGÓREK - wysiew, rozsWidada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 07 Lip 2018 18:34 #617133

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Mietku, dziękuję bardzo w imieniu nas wszystkich - ten najnowszy przepis ( mistrzostwo świata :jeez: ) zamieszczę na I stronie tego wątku, aby każdy, kto zechce z niego skorzystać, wiedział, gdzie szukać. Ułatwi nam to także kierowanie pytających :)

Dzisiaj ogóreczki dostały oprysk kompleksowy i powiem Wam, że miałam wielkie szczęście, bo kiedy zabierałam się do oprysku, zaszło słońce.
Kwiatków przybywa z każdym dniem, od czwartku zawiązały się nowe owoce, a te, które już były, rosną błyskawicznie :)
I teraz tak : faktem jest, że początki tej uprawy trochę mnie przerosły ( oparzenie słoneczne, niedobory potasu, a jak się okazało, także braki wapnia :oops: ), więc najstarsze liście nie wyglądają zachęcająco.
Jednak w miarę wzrostu ogóreczków i stosowania zalecanych oprysków widzę, że roślinki wyglądają coraz lepiej, nowe liście są soczyście zielone, kwiaty cudownie żółte, że nie wspomnę o urodzie samych owoców.

Przeplatanie pędów okazało się całkiem przyjemne i nawet mnie się udaje, więc jeśli ktoś ma naprawdę niewiele miejsca na działce, to ten sposób prowadzenia ogóreczków szczerze polecam :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, kuhara, Krecik stary, Jan4, Zbyszko46

OGÓREK - wysiew, rozsWidada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 07 Lip 2018 20:28 #617161

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu

Zapomniałem jeszcze o jednej ważnej rzeczy związanej w tym temacie. Dopisz z łaski swojej tłustym drukiem

Przy dodawaniu do PW siarczanu magnezu istotna jest kolejność dozowania. Najpierw należy odmierzyć planowaną ilość wody , dodać do tego koncentrat PW, wymieszać i dopiero dozować siarczan magnezu .
Ostatnio zmieniany: 07 Lip 2018 20:28 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Krecik stary, podjadek, Jan4, Adasiowa, Zbyszko46, andziasz, pouder, emi247, Azbi, MarzenaRybka

OGÓREK - wysiew, rozsWidada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 07 Lip 2018 20:37 #617165

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Robi się Szefie!

Edit: zrobione ;-)
Ostatnio zmieniany: 07 Lip 2018 20:48 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): pouder

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 08 Lip 2018 16:21 #617286

• Almera
  • Almera's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 153
Moje ogóreczki dzisiaj

ogrki08-07-2018zdj1.jpg

ogrki08-07-2018zdj2.jpg

ogrek08-07-2018.jpg
Witam ! Krysia
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Jan4, Adasiowa, Emalia112, rozalia, andziasz, Betula, Kajtkowa

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 13 Lip 2018 13:34 #618001

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Czas zacząć przetwórstwo ogórków na zimę

IMG_0763.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Terri, kurjan, Jan4, Adasiowa, Zbyszko46, andziasz, Betula, Kajtkowa, jurek49, Azbi, Agusiak

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 14 Lip 2018 15:33 #618103

• kuhara
  • kuhara's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1491
Adrian9 wrote:
Co podgryza ogórki i robi takie dziury

Cześć Adrian, czym poprosiłeś nornice o zaprzestanie wyżerania korzeni ogórków?
Pozdrawiam, Krzysiek

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 14 Lip 2018 18:56 #618131

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Cóż, u mnie sezon ogórkowy dopiero się zaczyna, a ogóreczkowe pędy bardzo szybko pną się coraz wyżej po sznurkach, obficie kwitną i co najważniejsze - kolejne liście i zawiązywane owoce są zdrowe. Znalazłam sprawcę pojedynczych dziurek na najniższych liściach - był nim zmiennik.

Jakby to powiedzieć .... moje pierwsze, konkretne ogóreczki :dance:
Resztę mniejszych zostawiłam na pędach.

Suyo Long
Ostatnio zmieniany: 14 Lip 2018 19:17 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, kuhara, Terri, Bobej, Zbyszko46, pouder, Betula, Kajtkowa, jurek49, lucioperca

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 15 Lip 2018 08:55 #618183

• Kgolebiowski
  • Kgolebiowski's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 172
Czy oprysk PW z siarczanem magnezu robić z "kisielem" ? Siarczan 0,5% ? Czy taki sam oprysk można zastosować na pomidory?
Ostatnio zmieniany: 15 Lip 2018 09:43 przez Kgolebiowski.

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 15 Lip 2018 16:27 #618217

• Almera
  • Almera's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 153
Ogóreczki fertygowane wg zaleceń Pomodoro, ale jednak czegoś im brakuje. Wg tego co przeczytałam- azotu. Czym moge je dokarmić ?

ogrek15-07-2018.jpg
Witam ! Krysia
Ostatnio zmieniany: 15 Lip 2018 16:32 przez Almera.

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 15 Lip 2018 21:31 #618247

• Azbi
  • Azbi's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 480
Pierwszy zbiór ogórków tydzień temu, małosolne i mizeria już były teraz czas na kiszeniaki na zimę, dzisiaj 15 litrowych słoików zostało zrobione, mam nadzieję że to tylko początek, ogórki rosną jak szalone mimo chłodów i deszczu. W przerwach deszczu pszczółki uwijają się jak mogą, oby zdążyły zapylić kwiaty pyłkiem to ogórków trochę będzie. Mam problemy z mączlikiem w foliaku na pomidorach a w ogrodzie na ogórkach, ani trucizna, ani HT nie dają rady :(

15072018008.jpg

Hermes Skierniewicki i Krak, mimo niesprzyjających warunków pogodowych nie wyczuwam w ich smaku goryczy

15.07.2018014.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Betula, Kajtkowa, Renia, Agusiak, MarzenaRybka

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 15 Lip 2018 21:37 #618249

• edek86
  • edek86's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1431
Mamy połowę lipca a u mnie już przesyt ogórków.
Zrobione 30 słoi kiszonych, sałatki, mizerie itp.
Pozdrawiam, Michał
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Kajtkowa

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 16 Lip 2018 09:54 #618279

• Renia
  • Renia's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 815
15 lipca zebrałam pierwsze 2 kg ogórków :fly:

20180715_143712.jpg

poszły od razu na surowo i na jeden słoik małosolnych

zaczęło się zatem i u mnie :garden1:
Pozdrawiam, Renia :)
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Adasiowa, Kajtkowa, olegowa

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 16 Lip 2018 10:53 #618285

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Tak mnie cieszą zdjęcia Waszych ogóreczków - do tej pory nie zdawałam sobie sprawy, z jaką radością będę sprawdzać stan "zaogórkowania" moich krzaczków. Na razie schrupałam te dwa najmniejsze ( właściwie nie wiem, co kupowałam wcześniej w sklepach pod nazwą :"ogórek", po prostu kpina z klienta ), a z tego, co widziałam wczoraj na pędach, przyniosę niebawem następne :dance:
Rosną bardzo szybko, a całe pędy obwieszone są żółtymi, dużymi kwiatami z uwijającymi się pszczołami.
Na dwóch krzaczkach zaobserwowałam ciekawe zjawisko - otóż kwiatki żeńskie występują jedynie na wilkach, u pozostałych ośmiu sztuk płcie rozmieszczone są w miarę równo wzdłuż całego pędu głównego.

A czekając na ogóreczki z przeznaczeniem na słoiczek małosolnych, zakisiłam cukinie z pomidorkami i ostrą papryką - w końcu też dyniowate.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 16 Lip 2018 14:10 #618307

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Adasiowa wrote:
właściwie nie wiem, co kupowałam wcześniej w sklepach pod nazwą :"ogórek", po prostu kpina z klienta

Oj tak! Moje dzieci nieomylnie rozpoznają kiedy jedzą własne warzywa. Ostatnio zachwycały się fasolką szparagową. Nie dziwię im się, zanim moja zaczęła owocować kupiłam partię na ryneczku, smakowała jak tektura. A w przypadku ogórków i pomidorów ta różnica jest najbardziej wyczuwalna. W ubiegłym sezonie, dzieciaki spałaszowały pierwszą partię ogórków, które wyrosły w naszym ogrodzie, ale zachciało im się sushi i musiałam do niego ogórków dokupić. A że była to niedziela kupiłam je w markecie. Dzieci czujące niedosyt ogórków, po tej pierwszej własnej partii, rzuciły się na te kupne ... i wypluły z pytaniem "Co to jest?" :happy4:
Pozdrawiam
Bea

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.833 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum