TEMAT: Dyniowe Hity : Opis odmian dyń uprawianych przez nas w 2018r

Dyniowe Hity : Opis odmian dyń uprawianych przez nas w 2018r 05 Lis 2018 21:53 #629384

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 8375
  • Otrzymane dziękuję: 10107
Zakładam nowy watek o odmianach uprawianych przez nas w minionym sezonie. Niektóre sa rewelacyjne , inne takie sobie, ale o wszystkich warto napisać. Podzielić sie uwagami co do ich wymagań, plenności i przydatności kulinarnej. Mam nadzieje ze pomożecie mi poprowadzić ten wątek ciekawie. bo niestety stare zdjęcia mi przepadły, a w tym roku uprawiałam stosunkowo mało odmian. Oczywiście opisujemy tutaj też cukinię i patisony.Więc zaczynamy.


Marina di Chioggia Cucurbita maxima
IMG_20180928_103612-2.jpg



Właściwie to uprawiam ją od trzech lat , ale dopiero w tym roku mogę właściwie ocenić walory tej cudownej dyni. W ubiegłych latach z powodu suszy marnie plonowała. Ten rok był optymalny dla roślin,a przy tym dostała żyzna ziemię i obdarował mnie czterema sporymi owocami.(6,5-9kg). No cóż przekonałam się, ze Marina di Chioggia lubi naprawdę dobrze zjeść i wypić. Rośnie potężna, miała trzy pędy długości ok 12 metrów każdy. jest dynią pozna, dopiero teraz zaczyna przybierać ten woskowy srebrno-zielony kolor.
IMG_20181009_112301.jpg


Przechowuje się podobno bardzo dobrze, no zobaczymy, jedną zostawię, do wiosny. W tej chwili jest to dla mnie podstawowa dynia do pieczenia w kawałkach. W tej formie jest najlepsza.A piecze się ja razem ze skórka która zamienia się po upieczeniu w woskowa błonkę,która spokojnie można zjeść. Zupa też jest z niej rewelacyjna. Przypomina jak to Niko trafnie określił dobrą grochówkę o smaku kasztanów. Na dżemy to raczej się nie nadaje, za ciężka zbyt masłowa. Ale w ubiegłym tygodniu robiłam frytki i są bardzo dobre.

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...-straganik?start=288

Pestki: Własnie teraz podgryzam. Świetne, duze, cienka łupina, wyjątkowo smaczne.
IMG_20181029_071031.jpg
Ostatnio zmieniany: 06 Lis 2018 17:15 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Malkar, Adasiowa, Armasza, maska2, CHI, carbon, Miragoral, Betula, Ada, Jaedda


Dyniowe Hity : Opis odmian dyń uprawianych przez nas w 2018r 06 Lis 2018 15:52 #629424

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 8375
  • Otrzymane dziękuję: 10107
Marina di Chioggia Cucurbita maxima cd.
Dzisiaj sprzątając teren po dyni okazało się ,że Marina miała jeszcze jeden pęd , a na niej dwie dynie, Z tym że te dynie zawiązane były później jak reszta i prawie nie maja brodawek, no i oczywiście są niedojrzałe.
IMG_20181106_113102.jpg

Plenność Mariny di Chiogga jest zaskakująco wysoka.Bo wielkość tych młodych dyń jest taka sama jak reszta.
Za tę wiadomość podziękował(a): Malkar, Armasza, maska2, carbon, Betula, Ada

Dyniowe Hity : Opis odmian dyń uprawianych przez nas w 2018r 07 Lis 2018 08:31 #629459

  • zdravko
  • zdravko's Avatar
  • Online
  • Gold Boarder
  • Posty: 251
  • Otrzymane dziękuję: 176
Niekoniecznie chodzi o dojrzałość (tak mi się wydaje),bo mam ich od cholery i prawie każda trochę inna,niektóre z guzami inne takie jak na Twoim zdjęciu ostatnim,są nawet takie bez tego czegoś od frontu-jak na tureckim turbanie.
Ja te swoje mam z wolnego zapylania,ale jeżeli nie krzyżują się dynie białonasienne ,z tymi brązowonasiennymi to raczej są czyste,a nawet jakby to to F1 i powinny być wszystkie takie same,ewentualnie ta dynia to jakiś mieszaniec już z paczki i to są F2 .
Za tę wiadomość podziękował(a): Miragoral

Dyniowe Hity : Opis odmian dyń uprawianych przez nas w 2018r 07 Lis 2018 10:40 #629463

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 8375
  • Otrzymane dziękuję: 10107
No tak, ale moje są z jednego krzaka i jako Marina di Chiogga z oryginalnych nasion więc, ta żadna F. Pierwsze trzy były guzowate wielkość prawie jednakowa, te na końcu pędów czyli zawiązane później gładkie jak na zdjęciu.

Dyniowe Hity : Opis odmian dyń uprawianych przez nas w 2018r 07 Lis 2018 11:56 #629467

  • zdravko
  • zdravko's Avatar
  • Online
  • Gold Boarder
  • Posty: 251
  • Otrzymane dziękuję: 176
No to pewnie te moje to jakaś mieszanka, pierwsze też miałem z oryginalnej paczki.

Dyniowe Hity : Opis odmian dyń uprawianych przez nas w 2018r 12 Lis 2018 08:07 #629752

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 8375
  • Otrzymane dziękuję: 10107
I następna dynia, która jest hitem już od bardzo dawna. Na straganach jesienią bardzo często spotykana i jedna z najbardziej znana, bo chyba najczęściej uprawiana w towarowych nasadzeniach.
Muscade de Provence ( Cucurbita moschata )

IMG_20181109_125421.jpg

Uprawiam ją piaty sezon i zawsze obiecuję sobie, że to ostatni raz, ponieważ jest dynia bardzo pozna i nigdy mi nie dojrzeje tak by nadawała się do przechowania, a co za tym idzie muszę ja w jesieni zużytkować. Nie jest to łatwe, bo trochę jest tych kilogramów do przerobu.
Dynia urodziwa, kształtna, ciemnozielona, potem płoworuda,o bardzo wyraźnym żebrowaniu. Komora nasienna, niezbyt duza, miąższ, gruby ciemnopomarańczowy. Jest bardzo wydajna.
IMG_20181109_132230.jpg


I smak. wyjątkowy, mocno aromatyczna, miąższ na tyle miękki ze mozna jeść ją na surowo, sprawdza się w surówkach, sokach, dżemach. A juz najlepsze wychodzą z niej ciasta typu mufinki czy placuszki.
Nie odpowiada mi w zupie, pieczona, czy jako placki typu ziemniaczane. Ma zbyt intensywny zapach i jest zbyt soczysta.Po prostu warto ja mieć jako uzupełnienie dyń Hokaido czy Buttercup.
W uprawie amatorskiej nie jest łatwa. Potrzebuje dobrej ziemi i ciepłego stanowiska. Najlepiej sadzić ja z rozsady bo ma długi okres wegetacji. Potrzebuje dobrego nawożenia i podlewania.Według mnie wydajność ma średnią
Ostatnio zmieniany: 12 Lis 2018 08:09 przez Emalia112.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, CHI, Miragoral, Betula, Ada, Jaedda

Dyniowe Hity : Opis odmian dyń uprawianych przez nas w 2018r 12 Lis 2018 16:47 #629777

  • Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 523
  • Otrzymane dziękuję: 887
Zgadzam się z Tobą Lucyna w 100%, Muscate de Provance jest b.aromatyczna. Silny smak kasztanowo orzechowy najbardziej wyczuwany jest w soku.

Mam kilka w 100% dojrzałych, z nich zrobię wino.
Bardzo ciekawy jestem smaku. Wino poprowadzę tak aby było p/wytrawne.


10.11Muscate.jpg
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr
Za tę wiadomość podziękował(a): Emalia112, CHI, Miragoral, Betula, Jaedda

Dyniowe Hity : Opis odmian dyń uprawianych przez nas w 2018r 13 Lis 2018 12:29 #629831

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 8375
  • Otrzymane dziękuję: 10107
Myślę, że ta dynia najbardziej na wino się nadaje.
Robiłam ją wczoraj w syropie. Muscate de Provance w syropie smakiem nie ustępuje brzoskwiniom czy gruszkom.Po pary godzinach zasypania cukrem pływała w soku.
IMG_20181113_112615.jpg
Ostatnio zmieniany: 13 Lis 2018 12:30 przez Emalia112.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Biotit, CHI, Miragoral, Betula, obeata, Ada

Dyniowe Hity : Opis odmian dyń uprawianych przez nas w 2018r 13 Lis 2018 17:30 #629854

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 13698
  • Otrzymane dziękuję: 24259
W tym roku nie uprawiałam samodzielnie żadnych dyniowatych z wyjątkiem cukinii, ale jeśli mogę, to podzielę się wrażeniami z 2016r, w którym zebrałam kilka dyń Australian Butter. Pierwszy raz spróbowałam jej w 2015r, zachwyciłam smakiem, zebrałam nasiona z kupionego na rynku okazu.

Australian Butter ( Cucurbita moschata )

Do dzisiaj pozostaje moim numerem 1 spośród wszystkich próbowanych odmian; jasnopomarańczowy miąższ jest raczej suchy, zwarty, o ciekawym, słodko-wytrawnym, orzechowym smaku, bardzo przyjemnym aromacie, grubej skórce, o wszechstronnym zastosowaniu kulinarnym. Australian Butter wykorzystuję zarówno do zup, jak i ciast, racuchów oraz placków, jednak najbardziej smakuje mi w postaci zupy. Z miąższu robię puree i mrożę.

Odmiana jest ekspansywna, wytwarza pędy o długości kilku metrów, silne i odporne. Jak każda dynia wymaga dużej ilości wody i dobrego nawożenia, pod dojrzewający, ciężki owoc warto podłożyć podkładkę, aby zabezpieczyć go przez gniciem. Na jednym z pędów dynia zawiązała 6 owoców, nie wszystkim udało się rozwinąć.

Australian Butter - zdjęcia pochodzą z września 2016r





A tak opisywałam tę odmianę na Dyniowym Straganiku w listopadzie 2015:

Australian Butter z „serii” buttercup
Wspaniała dyńka o miąższu do wszechstronnego zastosowania; niewielka, jak wszystkie buttercupy o walcowatym kształcie i charakterystycznym „lusterku” , twardej skórce i rewelacyjnym, suchym i zwartym miąższu, pachnącym melonem i „wytrawnym” smaku; niewielka komora nasienna sprawia, że podczas obróbki nie otrzymujemy dużej ilości odpadów; zupa z jej miąższu nie ma sobie równych ;-)
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Ostatnio zmieniany: 13 Lis 2018 17:40 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Emalia112, Armasza, CHI, Miragoral, Betula, najemnik, Ada, magnes

Moderatorzy: Adasiowa, Betula, Kasionek
Wygenerowano w 0.125 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum