TEMAT: Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019 20 Sie 2019 10:02 #673103

  • podjadek
  • podjadek's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1269
  • Otrzymane dziękuję: 4734
Jadłeś Malinowy smaczek? Jeśli tak to jak na tym tle wygląda słodycz pomidorka Dana ?

Edit: Malinowy smaczek to jedyny pomidor u mnie jak do tej pory gdzie czuję wyraźną słodycz w porównaniu do innych pomidorów. Niestety taka moja smakowa przypadłość :rotfl1:
Piotr :)
Ostatnio zmieniany: 20 Sie 2019 10:28 przez podjadek.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Zielona


Zielone okna z estimeble.pl

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019 20 Sie 2019 10:17 #673104

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15384
  • Otrzymane dziękuję: 50884
Nie, nie jadłem.
Ostatnio zmieniany: 20 Sie 2019 10:18 przez pomodoro.
Temat został zablokowany.

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019 20 Sie 2019 13:04 #673115

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15384
  • Otrzymane dziękuję: 50884
Malinowy Gigant doskonały na przecier. Ładny kolorek i dużo suchej masy , co widać już po przetarciu. Jest gęściejszy niż wcześniej robiony z innych odmian.



IMG_1772.jpg
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): podjadek, rychu44, Adasiowa, Armasza, Marlenka, Miragoral, Betula, Termaj, anaka, Barborka

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019 20 Sie 2019 13:22 #673117

  • podjadek
  • podjadek's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1269
  • Otrzymane dziękuję: 4734
Ten Malinowy Gigant to nasiona kupione?
Co dodajesz do przecieru? W tym roku to ja ogarniam przerób pomidorów i uczę się :)
Piotr :)
Temat został zablokowany.

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019 20 Sie 2019 13:27 #673119

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15384
  • Otrzymane dziękuję: 50884
Nasiona otrzymałem 7 lat temu od znajomego ogrodnika.

Do przecieru dodaję tylko nieco soli przed rozgotowywaniem pomidorów. Zagęszczam po przetarciu aż do momentu, gdy zaczyna bulgotać.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, podjadek, rychu44, Adasiowa, Armasza, Termaj, anaka

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019 20 Sie 2019 14:12 #673125

  • Iwona M
  • Iwona M's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 609
  • Otrzymane dziękuję: 2337
Jak masz wyciskarkę do soków to polecam robić przecier pomidorowy za jej pomocą. Wytłoki wrzucam z powrotem do maszyny, aż w końcu zostaje tylko to co wewnątrz urządzenia, a sok jest gęsty. Do takiego soku dodaję trochę soli, czosnek i kawałek ostrej papryczki. Wszystko chwilę gotuję i przelewam do wyprażonych wcześniej w piekarniku butelek z zamknięciem twist-off. Można również przecier gotować do większego zagęszczenia. Moim drugim sposobem robienia przecieru jest dokładne zmiksowanie surowych pomidorów w Termomixie, lub innym urządzeniu, zagotowanie i na gorąco przetarcie w metalowym sicie-przecieraku. Następnie dołożenie przypraw, zmiksowanie, ponowne zagotowanie i przelanie do czyściutkich butelek. Tym drugim sposobem przecier w ogóle się nie rozwarstwia podczas przechowywania. Krótka obróbka termiczna powoduje mniejsze straty witamin, niż długie odparowywanie. W tych metodach pozostałości skórek i nasion pomidorowych to 1-2 łyżki stołowe z 2-3 kg pomidorów.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, podjadek, rychu44, Adasiowa, Armasza, Marlenka, patrycja, Betula, Renia

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019 20 Sie 2019 18:00 #673136

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20234
  • Otrzymane dziękuję: 64542
Sprintem przez pomidorowe grządki :)
Jakimś cudem udało mi się zebrać kolejną porcję dojrzałych pomidorów, ale i tak mnóstwo zielonych wisi jeszcze na krzakach i czeka na kolorki.



Szczerze mówiąc jechałam na działkę z duszą na ramieniu, ponieważ ostatnie dni były ciepłe ( 25-27 stopni ) i mokre, więc mogłam spodziewać się niespodziewanych gości w postaci grzybowych plam na liściach. Ale nie, obawy okazały się nieuzasadnione; jednak profilaktycznie usunęłam następne partie liści w celach wentylacyjnych - żal było zrywać zdrowe liście, ale porządek być musi ;-)







Dolne partie krzaków wyglądają bardziej łyso, ale przynajmniej dojrzewające pomidory mają więcej powietrza:

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019 20 Sie 2019 18:07 #673137

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20234
  • Otrzymane dziękuję: 64542
Teraz czas na krótką prezentację:

Moya Noir ( średnio 400 g ) - debiutantka w moim warzywniku - na jednym gronie zawiązała 4 takie owoce, wyższe piętra są znacznie uboższe :oops:





Malinowe Giganty ( średnio 400 g) - również po raz pierwszy na grządce:









Ostatni dwarf z odmiany Confetti ( 311 g )- bardzo ciekawe wybarwienie i układ kolorów:



I ostatki K37 ( 370 - 400 g ):



Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 20 Sie 2019 18:09 przez Adasiowa.
Temat został zablokowany.

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019 20 Sie 2019 18:08 #673138

  • Pizza
  • Pizza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 583
  • Otrzymane dziękuję: 2828
Z dzisiaj dwa wiadra :) Zrywane w deszczu.
Zwróćcie proszę uwagę na wiaderko z mniejszymi pomidorami - to w niemalże 100% Megagronek, zaledwie parę sztuk innych się tam zaplątało. Przypomnę, że mam jedynie 1 krzak i zrywam z niego dużymi partiami od lipca. Ciągle ma tylko więcej i więcej pomidorów!


a18.jpg



A do tego jest przepyszny, słodki i nie ma problemów z pękaniem. Ideał. Gdyby jeszcze takiego buszu nie robił...
Załączniki:
Ostatnio zmieniany: 20 Sie 2019 18:33 przez Adasiowa.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): rychu44, Adasiowa, Armasza, Marlenka, patrycja, Miragoral, Betula, Kajtkowa, Renia, y_y, Szarotka, Jaedda, JaNina, anaka

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019 20 Sie 2019 22:01 #673159

  • anaka
  • anaka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1443
  • Otrzymane dziękuję: 9248
Aniu Adasiowa ,czy Moya Noir jest dwarfem?Jest słodka?
Ona i Malinowy Gigant to takie rustykalne pomidory,babcine :supr3:
Naturalne ,niebanalne,własne.
Ostatnio zmieniany: 20 Sie 2019 22:07 przez anaka.
Temat został zablokowany.

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019 20 Sie 2019 22:12 #673160

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20234
  • Otrzymane dziękuję: 64542
Anuś, w tym roku mam trzy odmiany z serii Moya: "zwykłą", Moya Noir i Moya Verte. Wszystkie są wysokimi krzakami, mocnymi, z dużymi liśćmi i bardzo sporymi pomidorami.
Próbowałam jedynie zwykłą Moyę, natomiast M. Noir zerwana dzisiaj powinna chyba jeszcze poleżeć na regale, aby całkowicie zmiękła. Mam je pierwszy raz, więc niebawem przekonamy się, jak smakują. Jedno jest pewne: nie nadają się do długiego przechowywania - te, które pokazałam na zdjęciu, zerwane dziś, już są trochę miękkie.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 20 Sie 2019 22:25 przez Adasiowa.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, rychu44, Termaj, anaka, Barborka

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019 20 Sie 2019 22:21 #673162

  • anaka
  • anaka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1443
  • Otrzymane dziękuję: 9248
To tak jak Bawole Serce i Cuor di Bue.Szybko dojrzewają i jest super materiał na przecier,ale fajnie by było mieć takiego do dłuższego przechowania.
A Czekista i K37?
Naturalne ,niebanalne,własne.
Ostatnio zmieniany: 20 Sie 2019 22:25 przez anaka.
Temat został zablokowany.

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019 20 Sie 2019 22:28 #673165

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20234
  • Otrzymane dziękuję: 64542
Obiecuję zdać dokładną relację - owoc zaliczany jest do befsztyków, podobno bardzo mięsisty i słodki o niezwykle przyjemnym aromacie. Jak będzie - zobaczymy. W razie czego zbiorę nasionka :)

Czekista może spokojnie leżakować, chociaż u mnie nie ma szans - jest zjadany na pniu :oops:
K37 mam po raz pierwszy, więc na ostateczną odpowiedź sama muszę poczekać. W każdym razie pierwsze pomidorki zerwane jakieś 2 tygodnie temu jeszcze leżą i mają się dobrze.

Rekordzistami w długości przechowywania byli u mnie Portos i Bawaria - trzy miesiące bez szwanku dla wszystkich walorów.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 20 Sie 2019 22:33 przez Adasiowa.
Temat został zablokowany.

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019 21 Sie 2019 08:19 #673176

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15384
  • Otrzymane dziękuję: 50884
T-72 wreszcie zmięknął , pora pobrać nasiona.


IMG_1776.jpg
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rychu44, Adasiowa, Miragoral, Kajtkowa, Termaj, anaka, Barborka

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019 21 Sie 2019 08:56 #673181

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15384
  • Otrzymane dziękuję: 50884
A teraz kolej na następną hybrydę- Fafik. Chyba na długo pozostanie w uprawie u mnie.


IMG_1777.jpg
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, podjadek, rychu44, Adasiowa, Miragoral, Kajtkowa, pszczolka, Termaj, anaka, Barborka

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019 21 Sie 2019 09:22 #673184

  • Termaj
  • Termaj's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Termajteytt
  • Posty: 223
  • Otrzymane dziękuję: 1134
Pomidorek Fafik -bardzo mi się podoba wizualnie,ma wszystko co lubię w pomidorkach.A jak smakuje Mieciu?

Pozdrawiam Teresa
Termaj
Temat został zablokowany.

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019 21 Sie 2019 09:28 #673185

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20234
  • Otrzymane dziękuję: 64542
Tereniu - wobec tego specjalnie dla Ciebie :)

Fafik - malinowy, średniej wielkości, soczysty, o aksamitnym słodkim smaku i zapachu pomidorów z ogródka babci - u mnie używany jako "zamiennik" jabłka, czyli zjadany na śniadanie, obiad i kolację ....



I dojrzały T72 - tego natomiast polecam bardziej na przetwory - nadaje bardzo ładny kolor przecierom:



Dołączam też odrobinę słońca w deszczowy dzień - Confetti na przekroju

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 21 Sie 2019 09:45 przez Adasiowa.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, rychu44, Armasza, janinka-n, Miragoral, Kajtkowa, Sylwiaaa, Piotras, Termaj, anaka, Barborka

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019 21 Sie 2019 09:46 #673191

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15384
  • Otrzymane dziękuję: 50884
Dodam, że posiada gen twardości i w związku z tym nie trzeba się spieszyć z jego konsumpcją. Pomidor coś w stylu K-37. Poza tym, co równie ważne w uprawie, odporny na wszelkie schorzenia i wiąże nie bacząc na pogodę. Bez jakichś extra oprysków wapniem czy borem. Musi mieć mocny i zdrowy system korzeniowy, bo odporny też na choroby odglebowe.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): podjadek, rychu44, Adasiowa, Armasza, janinka-n, Miragoral, Kajtkowa, magnes, Termaj, anaka, Barborka


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.616 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum