TEMAT: Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019 09 Wrz 2019 10:27 #675217

• anaka
  • anaka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9263
W sobotę odłożyłam sobie 2 pomidorki NN na nasionka,bo kształt mi się spodobał.Czy one nie wyglądają jak urwisy?
DSC_0756.jpg

DSC_0757.jpg

Widzę już u Was porządki,ja też sprzątnę pomidory w gruncie,bo mają być zimne noce po 3,4 stopnie na plusie.Potem zajmę się tunelem.
Naturalne ,niebanalne,własne.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, rychu44, Adasiowa, Armasza, rozalia, Miragoral, Betula, Kajtkowa, Agusiak, Szarotka, Nimfa, Barborka

Zielone okna z estimeble.pl

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019 09 Wrz 2019 15:09 #675233

• anaka
  • anaka's Avatar
  • Platinum Boarder
Przeszłam się po burzy po pomidory i znalazłam dużo popękanych,nawet w tunelu takie niedojrzałe.Odłożyłam trochę do dojrzewania i na szakszukę .Chyba wilgoć i chłód powodują pękanie.Myślałam,że w tunelu dłużej powiszą,bo mimo wszystko jest cieplej.
DSC_0771-2.jpg

DSC_0776.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rychu44, Adasiowa, Edyta-ka, rozalia, Marlenka, Miragoral, Betula, Kajtkowa, Nimfa, Barborka

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019 09 Wrz 2019 15:14 #675234

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43744
Moje pomidorki w tunelu również pękają.Na razie bez pęknięć są K-36,K-37,K-129/4 i K-167.U mnie dziś też było deszczowo,a od 30 minut już nie pada.Jest ciepło,ale mokro i nie da rady nic robić. :coffe: :bye: :bye:
Pozdrawiam Józek!!

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019 13 Wrz 2019 11:15 #675527

• Barborka
  • Barborka's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 571
Na ukorzenionym wczesną wiosną z wilka krzaku hybrydy F-2 Portos, na piątym gronie zauważyłam pomidory odbiegające kształtem od pozostałych

portos4.jpg

Na niższym gronie jeden pomidor również troszkę ma inny kształt jest jeszcze zielony

portos2-2.jpg

Zerwane owoce

portos3.jpg

Cały krzak wygląda tak:

portos1-2-2.jpg

Gdy te pomidory dojrzeją zbierać z nich nasiona na AWN? Jak wówczas je opisać?
Załączniki:
Pozdrawiam

Basia
Ostatnio zmieniany: 13 Wrz 2019 11:28 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Misiula, Krecik stary, Adasiowa

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019 13 Wrz 2019 11:32 #675529

• Misiula
  • Misiula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • WROCŁAW
  • Otrzymane dziękuję: 2173
Basiu, owoce z wysokich gron - 4 i dalej tworzą się w odmiennych warunkach otoczenia niż grona wcześniejsze
np.:
- temperatura (problemy pojawiają się poniżej 15 i powyżej 30 stopni Celsjusza zarówno z ilością zawiązków jak i ich prawidłowym zapyleniem i formowaniem owoców)
- wilgotność (nadmiar - może w odpowiedniej fazie powodować pękanie, we wczesnej fazie zatrzymanie wzrostu zawiązków, niedobór w zależności od fazy może powodować niedorozwój komór nasiennych i związane z tym pojawienie się "żebrowania" na owocach gładkich)
- dostępność i pobieranie składników i ich transport w roślinie na "wysokie" grona)

To dlatego wygląd owoców może się różnić. Podobnie ilość owoców w gronie i ich kształt.
Zmiany mogą również być widoczne kiedy roślinę prowadzimy na kilka pędów.
To nie jest zasługa rozszczepienia cech na wysokich gronach tylko odmiennych warunków wzrostu i dojrzewania owoców :)

Nasiona oznaczamy normalnie jako kolejna eFka :)
Poszukuję krzyżówek Kozuli o nr: 19, 91, 94 i 233

Krzyżowanie pomidorów w teorii i praktyce

Mój BLOG: ProjektPomidor
Mój Instagram: ProjektPomidor
Ostatnio zmieniany: 13 Wrz 2019 11:35 przez Misiula.
Za tę wiadomość podziękował(a): anaka, Barborka

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019 13 Wrz 2019 11:33 #675530

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
O, bardzo się cieszę :)
Mamy zatem kolejne rozszczepienie Portosa - oprócz okrągłego, żółtego owocu F3 i stożkowego czerwonego F3, do kolekcji przybył żebrowany.
Basieńko, swoich "odmieńców" opisałam jako Portos F3 rozszczepienie + opis kształtu i koloru.

edit. pisałyśmy razem z Madzią ... okazało się, że przedwcześnie się ucieszyłam :(
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 13 Wrz 2019 11:35 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): anaka, Barborka

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019 13 Wrz 2019 11:49 #675531

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53242
A może Portos jest kultywarem ?. Nie bierzecie tego pod uwagę ?

Barborka

Jeśli ten pomidor ma jakiegoś wilka, to warto byłoby spróbować go ukorzenić.

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019 13 Wrz 2019 11:49 #675532

• Barborka
  • Barborka's Avatar
  • Senior Boarder
Dziękuję za odpowiedzi, na wszelki wypadek nasionka zbiore do osobnego woreczka,podpiszę zgodnie z wskazówkami i wysieje osobno w przyszłym roku. Chyba że będą chętni na nasionka chętnie wyśle.

Pomodoro co to jest kultywar? Wilki sa bardzo ladne ok 15 cm dlugosci,jak później z nim postępować?
Pozdrawiam

Basia
Ostatnio zmieniany: 13 Wrz 2019 11:56 przez Barborka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019 13 Wrz 2019 11:51 #675533

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Jako niepoprawna wielbicielka hybryd wszelakich, w tym fanka Portosa, już teraz uśmiecham się o kilka nasionek i z góry serdecznie dziękuję Basiu :hug:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Barborka

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019 13 Wrz 2019 12:48 #675539

• Misiula
  • Misiula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • WROCŁAW
Mietku, o kultywarze mowy być nie może. To określenie dotyczy całej rośliny a nie wyróżniającego się jednego grona :-)

PRZYKŁAD:
Kultywarem możemy nazwać np. odnalezienie pomidora o pstrych liściach wśród roślin odmiany ustalonej! Kultywar w wypadku podanego przeze mnie przykładu będzie miał identyczne owoce jak odmiana ustalona i będzie w kolejnych wysiewach tracił stopniowo pstre ulistnienie. Przykładem kultywara uprawianego przeze mnie w tym sezonie jest Faelan's First Snow (Cherokee Purple o pstrych liściach), ten akurat odnaleziony został jako naturalnie występujący wśród regularnych osobników...

ale są też inne powody - zwykle zabiegi uprawowe sprawiające, że kultywar powstaje... temat rzeka...

Proponuję spróbowac przetrzymać ukorzenionego wilka (być może trzeba będzie ukorzeniać wilki wilka, żeby nie dorastał do słusznych rozmiarów) i się przekonać w przyszłym sezonie czy owoce będą żebrowane.

Ostatnio zmieniany: 13 Wrz 2019 12:54 przez Misiula.

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019 13 Wrz 2019 14:18 #675542

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Misiula wrote:
Mietku, o kultywarze mowy być nie może.

Osobiście sprawdzę , co wyrośnie, kiedy sadzonki rozmnożę wegetatywnie.
Zachowanie walorów (np. pstrego ubarwienia liści, wąskokolumnowego pokroju krzewu, pełnych lub specyficznie ubarwionych kwiatów) u roślin potomnych wymaga z reguły zastosowania rozmnażania wegetatywnego i dlatego większość kultywarów jest klonami. Cechy wyróżniające kultywar zwykle są bowiem rzadko przekazywane potomstwu podczas rozmnażania generatywnego. Specyficzny sposób rozmnażania, umożliwiający przekazanie roślinom potomnym swoistych cech wyróżniających kultywar, jest jego cechą znamienną.

pl.wikipedia.org/wiki/Kultywar

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019 13 Wrz 2019 14:27 #675543

• Misiula
  • Misiula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • WROCŁAW
Tematyka jest szeroka, eksperyment wskazany :-) zalecam jedynie wstrzemięźliwość w nazwaniu zjawiska rozszczepieniem...

Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Kajtkowa

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019 13 Wrz 2019 15:00 #675546

• anaka
  • anaka's Avatar
  • Platinum Boarder
Zaczęłam małe porządki ,ale wszystko jeszcze żyje.Oberwałam pomidorki z Betaluxa,z 5 krzaków mam 2,5 kg zielonych.Bardzo ładnie owocował,karłowy,potrzebował podpory ze względu na wielość owoców.Zebrałam pomidorki,bo teraz wolniej dojrzewa,pewnie z powodu liści,które po brakach magnezu nie wyglądają dobrze.
DSC_0798.jpg

Na koktajlówkach jeszcze lato, Cuor di Bue też się nie poddaje.
DSC_0793.jpg

W namiocie po zrobieniu zdjęcia oberwałam hałdę liści,ale tam też jeszcze lato.
DSC_0796.jpg

Bawole Serce ma jeszcze wielkie serce pod samym sufitem.
DSC_0795.jpg

DSC_0794.jpg
Niech jeszcze powiszą,może uda się przeciągnąć sezon.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rychu44, Adasiowa, Kajtkowa, Jaedda, Barborka

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019 13 Wrz 2019 15:07 #675548

• Barborka
  • Barborka's Avatar
  • Senior Boarder
Misiula jak wyglądają pstre liście o których piszesz? Jak wroci komputer z naprawy wstawię zdjęcie tego krzaka, tworzyły mu się inne liście które później robiły się normalne. Zobowiązuje się rowniez do eksperymentu, jeśli uda mi się przetrzymać sadzonki do wiosny.
Pozdrawiam

Basia
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Kajtkowa

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019 13 Wrz 2019 15:42 #675552

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja definitywnie jutro likwiduję gruntowe pomidory, bo od środy będzie coraz zimniej.

pl.sat24.com/pl/forecastimages/europa/forecasttemp
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rychu44, Adasiowa, Armasza, Kajtkowa, Agusiak, pszczolka, Jaedda, Piotras, anaka, Barborka

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019 13 Wrz 2019 16:08 #675553

• anaka
  • anaka's Avatar
  • Platinum Boarder
Sprawdziłam ,u mnie od wtorku noce po 2,3 tylko na plusie. :jeez: Trudno ,jutro zbieram,ale nie wiem ,gdzie upchnę.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Kajtkowa, Barborka

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019 13 Wrz 2019 16:14 #675554

• pszczolka
  • pszczolka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 697
Ja też już w poniedziałek zlikwidowałam moją hodowlę :flower: . Rok pomimo suszy udany. Zebrałam jeszcze karton po bananach zielonych pomidorów. W sumie było ich ponad 200 kg.Jeszcze raz dziękuję wszystkim za cenne rady i nasionka :thanks:
Pozdrawiam Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rychu44, Adasiowa, Kajtkowa, anaka, Barborka

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - edycja III 2019 13 Wrz 2019 16:19 #675555

• Pizza
  • Pizza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2828
A ja nad morzem, więc nawet nie wiem, jak się mają pomidorki.
Ale wrócę przed największym ochłodzeniem. Środa-czwartek w nocy 5 stopni - zamykać foliak na noc, ma to sens?
Jest też bardzo duża wilgotność. Prawie codziennie ostatnio pada.
Za tę wiadomość podziękował(a): rychu44, Kajtkowa, anaka

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.571 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum