TEMAT: Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 07 Lut 2020 21:24 #691836

• Jagoda254
  • Jagoda254's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1027
Aga!
Trzymam kciuki za pierwsze uprawy. Pomidorki piękne, a w kwiatkach widzę różę chińską. Ona ukorzenia się długo i trudno. Może warto by przykryć trochę jakąś torebką foliową czy szklanką aby ograniczyć parowanie? Pozdrawiam.
Serdecznie pozdrawiam Jagoda
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marlenka, Betula, bietkae, Mamma, Szafirek, aga, anaka, Barborka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Zielone okna z estimeble.pl

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 08 Lut 2020 07:55 #691880

• Marlenka
  • Marlenka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 18685
U mnie z rozsad na razie mam zioła :)

IMG_20200206_112313.jpg

i sałatę, która już wychodzi z ziemi :)

IMG_20200208_074243.jpg

IMG_20200208_074250.jpg
Pozdrawiam Marzena

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 08 Lut 2020 15:33 #691953

• Corrado
  • Corrado's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3435
Papryka dostała nowe lokum.

WP_20200208_15_28_05_Pro.jpg

WP_20200208_15_28_36_Pro.jpg

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 08 Lut 2020 17:24 #691971

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13065
Nie za wcześnie te wysiewy. Jak paprykę ostrą i pomidory m.in. koktajlowe wysiewam dopiero w marcu. Uprawiam je w tunelu foliowym. :)
Za tę wiadomość podziękował(a): rychu44, lucysia, bietkae, Azbi, Szafirek, anaka, ewakatarzyna, Babcia Ala

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 09 Lut 2020 09:43 #692103

• Miragoral
  • Miragoral's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5437
Wysiew nasion na rozsadę rozpoczęłam 2 lutego. Marchewka, pietruszka, kapusta oraz seler, cebula i sałata. Te ostatnie ze starych nasion. Nasiona były przelane gorącą wodą i woda utlenioną. Marchewka (Pierwszy zbiór)zaczęła kiełkować już 3. dnia od wyłożenia na waciki, pietruszka (Alba) i seler (talar) po 5 dniach. W piątek poszły do ziemi skiełkowane nasiona pietruszki i selera oraz reszta marchwi. Dziś marchew i pietruszka zaczyna wschodzą, ale seler jeszcze potrzebuje trochę czasu.
Część nasion marchewki, pietruszki i marchwi zamroziłam.Zamrożone nasiona posiałam do ziemi 5. lutego. Na razie wschodzi tylko pietruszka. Marchewka ma kiełki, ale jeszcze się nie przebiły na powierzchnię, seler ani drgnie.
Kapusta puściła kiełki już na drugi dzień i w czwartek wyjechała na wieś. Cebula Globo podobnie jak w ub.r. nie skiełkowała. A z Sochaczewskiej i mieszanki skiełkowało tylko kilka nasionek. Szalotka skiełkowała w całości. Wysadziłam do ziemi wraz z marchewką, ale jeszcze nie przebiła się na powierzchnię.
Wczoraj wysiałam rzodkiewkę i szpinak. Po wschodzie pojadą na wieś, a później do tunelu po założeniu folii.

20200209_084430-2.jpg

20200209_084402.jpg
Pozdrawiam
Mirka

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 09 Lut 2020 11:01 #692120

• lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Otrzymane dziękuję: 13147
A takie sadzoneczki szpinaku to kiedy wysadzacie do gruntu? I czy przykrywa ie włókniną?
Ja zawsze siałam bezpośrednio, ale jakoś marnie mi ostatnio rosły.
I kiedy siejecie Malabar?
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Ostatnio zmieniany: 09 Lut 2020 11:03 przez lucysia.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, Mamma, Szczypiorek

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 09 Lut 2020 11:14 #692122

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Moje zeszłoroczne samosiejki, przeniesione z grządek do pojemników i przezimowały w szklarni podwórkowej, już zaczynają rosnąć.
Szpinak
IMG_20200208_100054950_HDR.jpg

Cykorie

IMG_20200208_100046107_HDR.jpg

IMG_20200208_100039328_HDR.jpg
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 09 Lut 2020 11:19 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): Danuta, apal100, ewa-s, rozalia, Marlenka, Betula, bietkae, Pestka, Azbi, gazela, bastis, Corrado, Nimfa, aga, Szczypiorek

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 09 Lut 2020 11:50 #692125

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
lucysia wrote:
A takie sadzoneczki szpinaku to kiedy wysadzacie do gruntu? I czy przykrywa ie włókniną?

Ja wysadzałam jak ziemia rozmarzła, czasem pod koniec marca, a czasem w kwietniu. Włókniną przykrywam na początku, chyba że zrobi się ciepło to zdejmuję, żeby nie zakwitł za wcześnie.
W tym roku szpinak posieje do multipalet gdzieś za tydzień, jak wrócę z ferii.
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Armasza, bietkae, Corrado, Szczypiorek

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 09 Lut 2020 15:20 #692167

• Corrado
  • Corrado's Avatar
  • Platinum Boarder
Moi żołnierze nabierają sił.

WP_20200209_15_16_10_Pro.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobej, ewa-s, rozalia, bietkae, Azbi, Lunka, Szczypiorek, zwykły chłop

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 09 Lut 2020 15:30 #692172

• Corrado
  • Corrado's Avatar
  • Platinum Boarder
Miragoral wrote:
Wysiew nasion na rozsadę rozpoczęłam 2 lutego. Marchewka, pietruszka, kapusta oraz seler, cebula i sałata. Te ostatnie ze starych nasion. Nasiona były przelane gorącą wodą i woda utlenioną. Marchewka (Pierwszy zbiór)zaczęła kiełkować już 3. dnia od wyłożenia na waciki, pietruszka (Alba) i seler (talar) po 5 dniach. W piątek poszły do ziemi skiełkowane nasiona pietruszki i selera oraz reszta marchwi. Dziś marchew i pietruszka zaczyna wschodzą, ale seler jeszcze potrzebuje trochę czasu.
Część nasion marchewki, pietruszki i marchwi zamroziłam.Zamrożone nasiona posiałam do ziemi 5. lutego. Na razie wschodzi tylko pietruszka. Marchewka ma kiełki, ale jeszcze się nie przebiły na powierzchnię, seler ani drgnie.
Kapusta puściła kiełki już na drugi dzień i w czwartek wyjechała na wieś. Cebula Globo podobnie jak w ub.r. nie skiełkowała. A z Sochaczewskiej i mieszanki skiełkowało tylko kilka nasionek. Szalotka skiełkowała w całości. Wysadziłam do ziemi wraz z marchewką, ale jeszcze nie przebiła się na powierzchnię.
Wczoraj wysiałam rzodkiewkę i szpinak. Po wschodzie pojadą na wieś, a później do tunelu po założeniu folii.

Innowacje technologiczne są bardzo mile widziane. Opisz jeśli możesz dokładnie te zabiegi z nosionami . Sparzanie mrożenie , bo jest to bardzo ciekawe.
Ostatnio zmieniany: 09 Lut 2020 22:53 przez Betula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobej, Lunka, ewakatarzyna

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 09 Lut 2020 16:50 #692187

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13065
Jan4 wrote:
Nie za wcześnie te wysiewy. Jak paprykę ostrą i pomidory m.in. koktajlowe wysiewam dopiero w marcu. Uprawiam je w tunelu foliowym. :)
Kalendarz siewu warzyw – sprawdzamy terminy wysiewu w ogrodzie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, ewakatarzyna, Szczypiorek

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 09 Lut 2020 17:04 #692192

• Corrado
  • Corrado's Avatar
  • Platinum Boarder
Rosady które mają dostateczną ilość światła , umiarkowaną temperaturę i nie są nachalnie nawożone ich wegetacja przebiega spokojnie i prawidłowo , a rośliny są krępe , zdrowe i pięknie wyglądają.

Papryka posądzona w pierwszej połowie grudnia. Zdjęcie zrobione z lampą błyskową.

WP_20200209_17_00_40_Pro.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Jan4, ewa-s, rozalia, Miragoral, Betula, bietkae, Lunka, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 09 Lut 2020 17:58 #692207

• Miragoral
  • Miragoral's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5437
W internecie znalazłam filmik o trzykrotnym moczeniu nasion marchwi w gorącej ok. 60 st.C wodzie, co miało umożliwić kiełkowanie marchwi po 3. dniach. W ubiegłym roku zastosowałam, ale dodatkowo mroziłam w zamrażarce przez kilka dni. Przez moje zapominalstwo trudno było stwierdzić czy ten zabieg pomógł w kiełkowaniu.
W tym roku też poddałam nasiona działaniu gorącej wody, ale temperatura była wyższa i tylko taką wodą przelałam.Podobnie postąpiłam z nasionami pietruszki i selera. Część nasion zamroziłam, a część wyłożyłam na waciki (pod przykryciem na dekoderze). Już po 2. dniach pojawiły się pierwsze kiełki marchwi, a pietruszki i selera po 5. dniach.
Natomiast drugą część nasion wysiałam po dwóch dniach mrożenia. Zdziwiłam się, że nasiona pietruszki wzeszły wcześniej (wysiane w środę, a w sobotę już było widać wychylające się z ziemi łebki. Marchewka ma kiełki ale jeszcze nie wychynęły na wierzch. A seler (wprawdzie stare nasiona) jeszcze czeka.
Jak widać na zdjęciu, marchewkę i pietruszkę wysiałam do foremek po jajkach, w których zrobiłam otwory, aby korzonki nie natrafiały na karton. W zeszłym roku ten sposób się sprawdził. Korzenie były proste i długie, ale z siewu do gruntu marchewki były bujniejsze. W tym roku wysiałam nasionka o miesiąc wcześniej, szybciej też wzeszły. Zamierzam posadzić rozsadę razem z pojemnikami w tunelu. Mam nadzieję, że będą miała wczesną marchewkę.
Pozdrawiam
Mirka
Ostatnio zmieniany: 09 Lut 2020 18:01 przez Miragoral.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewa-s, Marlenka, bietkae, Corrado, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 09 Lut 2020 23:01 #692245

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Słowo na niedzielę od moderatora :) Nie cytujemy w całości postów, na które odpowiadamy, a tylko ten fragment, do którego się odnosimy. Zwłaszcza nie należy bez potrzeby cytować zdjęć. To obciąża serwer i powoduje, że forum działa wolniej.
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, ewa-s, rozalia, bietkae, najemnik, Szafirek, JaNina, anaka, ewakatarzyna, zwykły chłop

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 10 Lut 2020 08:36 #692254

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Jest możliwość wstawiania miniaturek? One chyba mniej miejsca zajmują.
Można ograniczyć programowo ilość tekstu cytowanego np. do 160 znaków jak na twitterze i zablokować "cytowanie zdjęć"?
Ostatnio zmieniany: 10 Lut 2020 08:43 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 10 Lut 2020 09:03 #692257

• y_y
  • y_y's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1557
Powiem Wam, ze przez tę ciepłą pogodę mam wrażenie że co bym nie wsadziła wcześniej i tak urośnie.
Patrzę na to, że u mnie (lubelskie) nie było od początku roku dnia z pokrywą śnieżną (i pewnie już nie będzie) i mam wrażenie że jestem w innej strefie klimatycznej...
W szklarni mam przeważnie na plusie (najniżej było chyba -3).
Sałata tam jest taka (z jesiennego siewu):

20200201_125048_resized.jpg

Tak więc posiałam wczoraj bakłażany i ostre papryki :woohoo:

Pozdrawiam, Aneta

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 10 Lut 2020 10:20 #692263

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43745
Dziś wysiałem 12 odmian pomidora wszystkie K... Te będą rosły w namiocie z poliwęglanu.Planowane wysadzenie 10-15.04. w zależności od pogody.W razie gdyby co,jest grzejnik elektryczny.Pomidorki wysiane w torfie odkwaszonym.Wcześniej nasionka były moczone w rozrobionej wodzie utlenionej.Teraz zostały przeniesione do akwarium.

003-184.jpg

005-90.jpg
Pozdrawiam Józek!!

Rozsada warzyw - produkcja rozsady do gruntu i pod osłony cz.4 10 Lut 2020 10:34 #692265

• ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13153
Józiu jakie są proporcje tej mikstury z wodą utlenioną i jak długo moczysz nasiona ?
Pozdrawiam Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): Szczypiorek

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.842 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum