TEMAT: Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 13 Gru 2022 19:09 #818879

• PaulaPola
  • PaulaPola's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3709
Alu dzięki za podpowiedzi. Na kapustę pewnie będzie mi szkoda miejsca, do uprawy kalarepy się zniechęciłam bo mimo obfitego podlewania łykowata mi wychodziła. Dlatego kupuje bo obie ją z córką uwielbiamy chrupać. Wczesną wiosną pewnie wykorzystam ją na sałaty, rzodkiewki, może siedmiolatkę posieję. Może na połowie zostawie sałaty do zakwitnięcia, jako eksperyment. A docelowo pewnie papryki i może 2 koktajlowe tam upchne ,ta folia ma raczej podobne rozmiary do Twojej
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Jaedda, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 13 Gru 2022 20:18 #818884

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29670
OT Też lubimy kalarepę, a wnuczka nawet ostatnio pytała czy nie mam. Pod osłonami kalarepa szybciej rośnie i jest delikatniejsza. Wiosną trzeba wczesną odmianę, szybciej rośnie. Do tej pory do szklarni sadziłam Kordial F1, nasiona od przemek1136, ale Przemek nie zagląda na forum. A ta Twoja kalarepa, może trzeba szukać wśród innych odmian, jest ich wiele, któraś w końcu będzie u Ciebie szczęśliwa :garden1:
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): PaulaPola, Marlenka, jagodka27, Jaedda, ewakatarzyna

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 13 Gru 2022 21:14 #818887

• PaulaPola
  • PaulaPola's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3709
Zajrzalam do wątku o kalarepie. Sporo osób uprawiało Kordial. Bardzo ładnie się prezentuje i chyba dobrze rośnie. W styczniu poruszę temat w wątku o kalarepie, może będą chętni na wspolny zakup nasion bo paczki tylko duże, dla profesjonalistów. Co do pomidorów to dwarfy tam przetrzymam w doniczkach, później pojadą na działkę. A w foli posadzę 2 koktajliwki lub jakieś zdechlaki jak Złote Kupola czy Mazarini. Mój jasniepan strasznie pomidorowy jest, najlepiej by było gdyby od marca pomidory w gruncie owocowały :lol: Więc będę kombinować jak najszybciej uzyskać dojrzałe owoce. Bankowo na balkonie będą uprawiane Jolę.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, jagodka27, Jaedda, del, ewakatarzyna, Babcia Ala

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 13 Gru 2022 21:51 #818889

• Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6412
Babciu Alu. Kilka dni temu Przemek napisał, że na tym forum nasion rozprowadzał nie będzie. Niestety pożegnał się z nami.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, jagodka27, Jaedda, ewakatarzyna, Babcia Ala

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 13 Gru 2022 22:14 #818892

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13657
Przemek jest aktywny na "konkurencyjnym" forum.
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, PaulaPola, Marlenka, jagodka27, ewakatarzyna, Babcia Ala

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 15 Gru 2022 17:53 #818985

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Moje lekarstwo na zimową depresję ogrodnika wolniutko rośnie :)

20221215_174422.jpg

Jak widać Jole wypuściły już listki właściwe.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 15 Gru 2022 18:30 #818987

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9872
Janiko cudne maluszki. Cieszą oczy. Czy zamierzasz je rozpikować?
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, jagodka27, ewakatarzyna

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 15 Gru 2022 19:13 #818988

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
Oczywiście że zamierzam. Może w przyszłym tygodniu się uda. Chcę zostawić sobie tylko dwa krzaczki. Po jednym obdaruję Synowe, a ostatni dostanie moja sąsiadka Jola :happy:
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka, Marlenka, bietkae, jagodka27, Jaedda, ewakatarzyna, jack90, Lulu

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 15 Gru 2022 20:29 #818990

• jack90
  • jack90's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10245
JaNina wrote:
Moje lekarstwo na zimową depresję ogrodnika wolniutko rośnie :)

Moje też, już je przesadziłem do 200ml kubków :happy4:

20221215_202229.jpg

:bye:
Pozdrawiam,
Jacek

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 19 Gru 2022 20:55 #819237

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9872
Janinko czy ty kiełkowałaś nasionka na wacikach czy siałaś od razu do doniczki? Wyłożyłam po kilka nasion Vilmy i innego małego pomidorka - jak na razie cisza :bad-idea:
Ostatnio zmieniany: 19 Gru 2022 20:55 przez Marzenka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, jagodka27, del, ewakatarzyna

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 19 Gru 2022 23:02 #819245

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
Włożyłam od razu do ziemi, bo to trochę „zabawa” w uprawę. Na waciakach kiełkuję nasiona dopiero przed sezonem.
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, jagodka27, del, ewakatarzyna, jack90

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 25 Gru 2022 07:00 #819463

• jack90
  • jack90's Avatar
  • Platinum Boarder
Moje pocieszki pójdą dzisiaj do większych pojemników(0,5l), bo już korzonki się rozrosły.

collage-13.png

Jeszcze opiszę jakie miałem zdarzenie, bo to może się wszystkim przydać. Otóż, myślę sobie :think: - jeżeli ten Koperkowy taki twardziel, to też spróbuję go wysiać wcześniej. Wyłożyłem nasionka na płatek kosmetyczny, to do pojemniczka, zrosiłem i postawiłem na dekoderze. Czekam 7 dni, a nasionka ani drgną :( Załamany, włożyłem jedno nasionko do ziemi w doniczce, a resztę wyrzuciłem :sad2: Wielkie było moje zdziwienie jak po 3 dniach pokazało się z tego pozostawionego nasionka kolanko :supr3:
No to żeby jeszcze raz sprawdzić, na płatek nasypałem tym razem 20 nasionek i to położyłem nad grzejnikiem. Po 5 dniach znów cisza, więc zawinąłem płatek tak, że część nasion została przykrytych. Po 24h wszystkie nasionka które były przykryte w 100% wypuściło kiełki, a te na wierzchu nadal 0!
Pomidorka , który wypuścił liścieńki zostawiłem, bo nawet tych eksperymentalnych nie mam sumienia wyrwać i wyrzucić :happy4:

20221225_070922.jpg

Pozdrawiam,
Jacek
Ostatnio zmieniany: 25 Gru 2022 09:39 przez jack90.

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 25 Gru 2022 16:03 #819478

• Horti
  • Horti's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3756
Zauważyłam, że tak mają też bakłażany, kiedyś było o tym na Forum. Od dwóch lat namaczam bakłażany na 24 h, a potem idą mieszanki torfu odkażonego i perlitu. Może to równomierne nawilżenie i temperatura. Nie wiem. Ale działa. :)
Pozdrawiam,
Dorota
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marlenka, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, jack90

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 25 Gru 2022 17:01 #819481

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53243
Ja nasiona wyłożone do kiełkowania spryskuję przynajmniej raz dziennie z rozpylacza. Każde z nasion powinno być wilgotne na całej swojej powierzchni.
Ostatnio zmieniany: 25 Gru 2022 17:01 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marlenka, del, ewakatarzyna, Janta

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 25 Gru 2022 21:09 #819489

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29670
Mnie trzy odmiany hybrydowe, które uprawiam, nie kiełkują na wacikach: Harzfeuer F1, Cherrola F1 i Sungold F1.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, del, ewakatarzyna, Janta

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 07 Sty 2023 13:16 #820169

• jack90
  • jack90's Avatar
  • Platinum Boarder
Pocieszki dzisiaj cały dzień chłoną promienie słoneczne. Już korzonki wypełniają przestrzeń w 0,5L.
Niedługo pójdą do 1L wiadereczek ;)

20230107_125719.jpg

(Koperkowy z eksperymentu też pozostał i ma się dobrze) :laugh1:
Pozdrawiam,
Jacek
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Miragoral, lucysia, Jaedda, bastis, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Janta

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 08 Sty 2023 20:08 #820325

• anistan
  • anistan's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 77
Jakie macie przez siebie sprawdzone najwcześniejsze pomidorki ? Chciałabym coś wysiać z najwcześniejszych. Później na spokojnie w marcu wysieję sobie resztę ale paluszki już swędzą….
Ogrodnictwo to ćwiczenie optymizmu. Czasami jest triumfem nadziei nad doświadczeniem
Pozdrawiam Ania
Strefa 6a Mazury
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 08 Sty 2023 20:58 #820333

• BettyL
  • BettyL's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 219
U mnie najwcześniej zawsze była Anna Russian. W tamtym roku ich nie siałam i pierwszym dojrzałym była Beta.
Beata
Za tę wiadomość podziękował(a): anistan, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.745 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum