TEMAT: Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 11 Sty 2023 06:55 #820568

• Tajga dzika
  • Tajga dzika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Zielarz z dziczy
  • Otrzymane dziękuję: 1980
Paula chroń przez tymi czarnymi mocami :happy4:

A kiedy nowe filmy będą? Fani czekają :coffe:
Już każdemu głód uprawy się udziela, jak co roku po nowym roku :happy3:
Pozdrawiam Sylwester
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, PaulaPola, bietkae, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, Lulu

Zielone okna z estimeble.pl

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 11 Sty 2023 16:30 #820598

• PaulaPola
  • PaulaPola's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3709
Sylwester miło mi, że ktoś tam jeszcze zagląda :) filmy na pewno będą wiosną jak będziemy warzywniak na działce robić;) później filmy z uprawy. Ale może coś ze wczesnych wysiewów też wrzucę ????
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Miragoral, del, ewakatarzyna, Tajga dzika

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 11 Sty 2023 16:44 #820601

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29668
OT, też miałam sesję youtubową B)
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): PaulaPola, bietkae, del, ewakatarzyna, Tajga dzika

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 11 Sty 2023 17:34 #820608

• Tajga dzika
  • Tajga dzika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Zielarz z dziczy
Dziś wysiałem odmianę Promyk, gagatek będzie wykorzystany do testów nawożenia na torfie niskim. Dwie inne odmiany do donic które już rosną też zostaną wykorzystane w tym celu :devil1:
Muszę się wyrobić główny Siew micro odmian do donic wyznaczyłem po 20 stycznia.
Pozdrawiam Sylwester
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, ewakatarzyna

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 11 Sty 2023 17:48 #820612

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53243
Ostatnio zmieniany: 11 Sty 2023 17:50 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, bietkae, ewakatarzyna

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 11 Sty 2023 17:56 #820615

• PaulaPola
  • PaulaPola's Avatar
  • Platinum Boarder
Sylwek wybrałeś już odmiany do donic?

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 11 Sty 2023 18:07 #820617

• zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6025
I po co ja tu zajrzałam, teraz mnie łapy swędzą żeby też coś wysiać, może coś mikro :think:
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, PaulaPola, bietkae, ewakatarzyna, Babcia Ala

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 11 Sty 2023 18:22 #820619

• PaulaPola
  • PaulaPola's Avatar
  • Platinum Boarder
Dawaj Iwonka! Nawet się nie zastanawiaj :garden1:
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, zielonajagoda, ewakatarzyna

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 11 Sty 2023 19:08 #820623

• Tajga dzika
  • Tajga dzika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Zielarz z dziczy
pomodoro wrote:
W lato robiłem już testy na odmianach wysokich sam torg niski i nawożenie mineralne, nigdy tak ładnych sadzonek nie miałem. Teraz sprobuje innej kombinacji nawożenia.

Paula rok temu miałem w donicach 20 odmian micro i 20 karlowych. W tym roku będą tylko micro 4 odmiany plus odmiany czarne i zielone wysokie prowadzone na dwa pędy i ogłowione za 2 lub 3 gronem, zobaczę jeszcze.
Pozdrawiam Sylwester
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 11 Sty 2023 21:45 #820645

• pawlisko
  • pawlisko's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 535
Witam wszystkich z Nowym Rokiem, jeszcze w listopadzie posiałem kilka nasionek pomidora mając nadzieję na zimowo-domowe zbiory, niestety wrosły małe cienkie sadzonki a następnie zupełnie zmarniały mimo że przesadziłem je do odzielnych pojemników - trudno :cry2: , coś zrobiłem nie tak jak powinienem, brak mi doświadczenia, ale już myślę żeby pod koniec lutego swoje pozbierane nasionka posiać i cieszyć się, mam nadzieję, pięknymi sadzonkami, będę chciał kupić ziemię do sadzonek i posiać nasionka tylko co zrobić żeby wyrosły, nie cienkie i małe sadzonki ale dorodne i duże, czy już we wstępnym okresie kiełkowania należy nasionka czymś zasilać czy trzeba odpowiednio przygotować ziemię pod nasiona? :thanks:
Pozdrawiam Paweł
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 11 Sty 2023 22:35 #820653

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9870
Iwonko nie powstrzymuj się - część z nas ma już jakieś pocieszki wysiane.
Paula jak u Ciebie? Kotuszki coś zostawiły czy wszystko poskracały?
Za tę wiadomość podziękował(a): PaulaPola, ewakatarzyna

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 11 Sty 2023 22:42 #820657

• PaulaPola
  • PaulaPola's Avatar
  • Platinum Boarder
Marzenko, nie ma nic. Wszystko odrazu unicestwione zostało. Tonia się postarała, bo Kazik to już z niszczenia roślin wyrósł. Dziś miałam siać mikro pomidory do doniczek na balkon i jakieś mniej znaczące dla mnie sałaty. Nie wyrobiłam się czasowo więc na jutro przełożyłam.A jak u Ciebie?
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, del

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 11 Sty 2023 22:50 #820658

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9870
No rosną sobie Vilmy i Azteki, w zamkniętym pokoju. Fertyguję wg zaleceń Mietka :thanks: Nie wiem kiedy puszczą właściwy liść - wtedy je rozpikuję pojedyńczo do doniczek. :whistle:
Ostatnio zmieniany: 12 Sty 2023 06:48 przez Marzenka.
Za tę wiadomość podziękował(a): del

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 11 Sty 2023 23:40 #820662

• Jaedda
  • Jaedda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3166
pawlisko wrote:
Witam wszystkich z Nowym Rokiem, jeszcze w listopadzie posiałem kilka nasionek pomidora mając nadzieję na zimowo-domowe zbiory, niestety wrosły małe cienkie sadzonki a następnie zupełnie zmarniały mimo że przesadziłem je do odzielnych pojemników - trudno :cry2: , coś zrobiłem nie tak jak powinienem, brak mi doświadczenia, ale już myślę żeby pod koniec lutego swoje pozbierane nasionka posiać i cieszyć się, mam nadzieję, pięknymi sadzonkami, będę chciał kupić ziemię do sadzonek i posiać nasionka tylko co zrobić żeby wyrosły, nie cienkie i małe sadzonki ale dorodne i duże, :thanks:

Pomidor potrzebuje dużo światła już na etapie siewki. Inaczej właśnie bardzo się wyciąga. Dobrze też żeby nie miały w domu za gorąco.

Część osób doświetla dodatkowo lampami, część czeka na dłuższy dzień.
Ostatnio zmieniany: 11 Sty 2023 23:42 przez Jaedda.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bietkae, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, pawlisko

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 15 Sty 2023 14:24 #820902

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Ja moje Jole wysiałam 1.12.22. Stoją na parapecie zachodnim. Niczym nie doświetlam. Przesadzałam w ubiegłym tygodniu, dlatego jeszcze takie umazane :oops: . Rosną wolno, ale nie wybiegają.

IMG_5936.jpg
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 22 Sty 2023 09:28 #821541

• Tajga dzika
  • Tajga dzika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Zielarz z dziczy
Sezon pomidorowy 2023 oficjalnie rozpoczęty. Zaczynam od micro odmian do donic, będą w kwietniu wysadzane, pierwszy raz tak wcześnie będę siał więc trochę to taki eksperyment będzie.
Z nowości będzie NN jola oraz Ilunskji.

IMG_20230122_083826.jpg
Pozdrawiam Sylwester
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, bela, bietkae, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, jack90, Bukowysad

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 23 Sty 2023 09:37 #821639

• Bukowysad
  • Bukowysad's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 440
Trafił w moje ręce pomidor Bajaja. Czy on nadaje się do tak wczesnego wysiewu? Jakiej ostatecznie doniczki potrzebuje? Macie doświadczenie z tą odmianą?
Zapraszam na mojego bloga: www.bukowysad.pl/
Mój sad, warzywnik, ogród - forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...29957-moj-bukowy-sad
Pozdrawiam Mirek

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 23 Sty 2023 10:17 #821642

• Tajga dzika
  • Tajga dzika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Zielarz z dziczy
Bajaja był u mnie w 2022 w 10l Donice i to myślę dla niego jest to w sam raz. Co do wczesnego siewu jego nie polecam jest to odmiana wiotło łodygowa i tego typu odmiany będą wybiegać bez doświetlania. Ja na wczesny Zbiór wybieram tylko sztywno łodygowe i bez doświetlania były rok temu a siane 1.02 jakoś zostały.
Pozdrawiam Sylwester
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, bietkae, ewakatarzyna, Bukowysad

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.916 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum