TEMAT: Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 27 Gru 2023 11:14 #847739

• jack90
  • jack90's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10245
Wątlutkie, rachityczne, wręcz stoją w miejscu. Po słonecznym dniu mężnieją, liście się rozrastają dosłownie w oczach, ale to są "uroki" zimowej uprawy. Jednak sam ich widok, zapach, rekompensuje poświęcenie.
Ogólnie jestem spokojny, bo już nieraz Koperkowy pokazał jakim potrafi być pancernym pomidorem.
Pokażę go za miesiąc i oczywiście gdzieś koniec Kwietnia początek maja , na kanapce :yummi:
Pozdrawiam,
Jacek
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, Marlenka, bietkae, jagodka27, rybur58, ewakatarzyna, calineczka

Zielone okna z estimeble.pl

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 29 Gru 2023 11:47 #847835

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53242
pomodoro wrote:
Otwieram dzisiaj wczesnym rankiem pudełeczko z wyłożonymi do kiełkowania próbnego nasionami pomidora Black Zebra, a tu niespodzianka. Dwa nasiona z 10 wyłożonych puściły kiełki.
.

W sumie skiełkowało 5 sztuk z 10. Są już przełożone do perlitu.

Przy okazji nadmienię, że musiałem zmienić skład pożywki, ponieważ zawartość magnezu w wodzie z sieci jest za niska. Ta nowa pożywka przyda się też do nawożenia upraw w pojemnikach na bazie deszczówki.

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 29 Gru 2023 12:33 #847840

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9862
Mieciu a jaki masz teraz skład tej nowej whisky do tych pomidorków?
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, ewakatarzyna

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 29 Gru 2023 13:41 #847851

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
  • nowy sezon - nowe możliwości
  • Otrzymane dziękuję: 4631
Rok temu w moim regionie firma składająca raporty z badań dostarczającej wody do sieci oznaczała miejsce pobrania próbki i dane dot. ogólnej twardości wody,
bez informacji jednak na temat poszczególnych minerałów.
Od dłuższego czasu brakuje oznaczenia skąd pobrano próbkę w przedstawionych raportach i weź bądź teraz tutaj mądry i pisz wiersze :jeez: .

www.pwikpiaseczno.pl/assets/Jako%C5%9B%C...dy/badania202312.pdf
Pozdrawiam Grześ
Ostatnio zmieniany: 29 Gru 2023 13:42 przez Grzebuła.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, ewakatarzyna

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 29 Gru 2023 16:04 #847863

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Marzenka

Litr koncentratu zawiera 100 g pomarańczowego kristalonu + 80 g żółtego kristalonu + 20 g saletry amonowej. Ponieważ wapnia mam w wodzie ok 30 % pełnej dawki stosuję pożywkę 30 % tj 3 ml koncentratu na litr wody do podlewania.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, bietkae, jagodka27, rybur58, ewakatarzyna

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 29 Gru 2023 16:45 #847864

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Grzebuła wrote:
Rok temu w moim regionie firma składająca raporty z badań dostarczającej wody do sieci oznaczała miejsce pobrania próbki i dane dot. ogólnej twardości wody,
bez informacji jednak na temat poszczególnych minerałów.
Od dłuższego czasu brakuje oznaczenia skąd pobrano próbkę w przedstawionych raportach i weź bądź teraz tutaj mądry i pisz wiersze :jeez: .

Pod względem analiz firma dostarczająca wodę w moim powiecie jest wyjątkowo sumienna.

wodociagi.chrzanowskie.pl/wp-content/upl...2023/01/Rok-2022.pdf
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, bietkae, ewakatarzyna, Grzebuła

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 01 Sty 2024 22:12 #848121

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
1 grudnia wyłożyłam do kiełkowania 4 nasionka Jolek, kilka Azteków oraz Vilmę. Jako jedyne skiełkowały Jole - z nasion od Miecia. Reszta nasionek zrobiła się czarna... Niestety coś zrobiłam źle i skiełkowane na ręcznikach papierowych Jole poszły w zaświaty :oops:
Jednak pomidorki wolę kiełkować w perlicie, tak więc 27 grudnia namoczyłam w fioletowym wręcz roztworze nadmanganianie potasu 2 nasionka Joli i po kilka Azteca, Figla oraz Vilmy. Wysiałam i wzeszły wszystkie :dance:
Jutro pierwszy raz podleję pożywką zakwaszoną octem.

409738453_1055480169050113_3843389680508798108_n.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, pszczelarz5, Marlenka, bietkae, rybur58, del, ewakatarzyna, Bobka, calineczka

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 02 Sty 2024 17:48 #848157

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11817
Zarzekała się żaba błota, waciki poszły w ruch :rotfl1: . Jedne nasionka na sadzonkę zielną a drugie z przeznaczeniem na dwa pokolenia. To by było tyle na rozruch, następne w lutym jakieś doniczkowe niskie ale jeszcze nie podjęłam decyzji które odmiany :)
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Jagoda254, Armasza, Marlenka, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, calineczka

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 02 Sty 2024 18:07 #848159

• Jagoda254
  • Jagoda254's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1027
Napisz proszę Elu jakie odmiany siejesz tak wcześnie? i jak doświetlasz?
Serdecznie pozdrawiam Jagoda
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, ewakatarzyna

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 02 Sty 2024 18:48 #848173

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11817
Zapomniałam i nie wiem jak to się stało ale nie zebrałam nasion odmiany Domasznije Serdca Gosiorowskich a więc pomidor wysoki i ten mam nadzieję utrzymać do wiosny czyli zrobić z niego sadzonkę zielną, drugi to F1 i tak jak w latach poprzednich chciałabym uzyskać jesienią nasiona F3. Ponieważ to będą tylko dwie sadzonki, z czego jedna będzie cięta to doświetlę świetlówką dla roślin, fluora czy jakoś tak. Jak będzie trzeba to dodatkowo postawię lampę z żarówką 6000 k. a w dni słoneczne parapet. Dwa razy się udało w maju wysiać drugie pokolenie i owoce zdążyły dojrzeć.
Jak się nie uda wysieję w/w odmiany w marcu.
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Jagoda254, Kaja, Marlenka, Miragoral, del, ewakatarzyna, Babcia Ala

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 02 Sty 2024 20:28 #848187

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
Elu ważne, że zabawa będzie przednia :drink1: Z nasion wyłożonych 1 grudnia skiełkowały mi tylko Jole od Miecia, Azteki i Vilmy zgniły na ręczniku papierowym. Ponownie podjęłam wyzwanie 27 grudnia i tym razem namoczone nasionka w nadmanganianie potasu wysiałam w czysty perlit. Wzeszły po 4 dniach. Jednak już wczoraj dostały pierwszą porcję pożywki, zakwaszoną octem. Zdecydowanie pomidory będę siała prosto w perlit - to moje ulubione podłoże.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Jagoda254, Kaja, Miragoral, bietkae, del, ewakatarzyna

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 02 Sty 2024 21:38 #848197

• Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6412
Nie będę w stanie wymienić podłoża we wszystkich pojemnikach. W niektórych będzie musiało pozostać zeszłoroczne,ale jakoś uzdatnione. Obornikiem granulowanym i nawozem mineralnym, ale jak to zrobić "na oko".
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, bietkae, ewakatarzyna

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 02 Sty 2024 23:12 #848204

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
Na oko to może być ciężko, bo nie wiadomo co w tym podłożu zostało. Zapytaj może Mietka - w kwestii nawożenia jest bardzo kompetentny.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 06 Sty 2024 08:34 #848450

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Testuję zdolność kiełkowania nastepnych nasion retro : AMUR TIGER i MATA HARI

IMG_40411.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Jagoda254, Armasza, Marlenka, bietkae, koma, jagodka27, ewakatarzyna, zwykły chłop, jack90

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 06 Sty 2024 10:04 #848456

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8524
Widać że oznaczenie też kiełkuje chyba że okulary mnie kłamią :)
Ostatnio zmieniany: 06 Sty 2024 10:05 przez jagodka27.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, bietkae, koma, ewakatarzyna, Bobka, jack90

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 06 Sty 2024 10:16 #848457

• jack90
  • jack90's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10245
Koperkowe już w kuflach 0,5l. Pozostałe jeszcze w 200ml, ale też już niedługo. Idzie mróz, ale i dni słoneczne, więc powinny sporo podskoczyć.

20240106_094930.jpg

Ps.
Sorry nie miałem całej pięciozłotówki ( nie chciała wyskoczyć ze skarbonki). :happy3:
Pozdrawiam,
Jacek

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 06 Sty 2024 10:31 #848459

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32061
Na słoneczko też czekają moje maleństwa. Dzisiaj dostaną spora dawkę.
Karlowe:Vilma-z czterema listkami właściwymi,pomimo że malutka wygląda na krępa sadzonkę.Maskotka i Tumbling Tom są wybiegniete.

20240106_093012.jpg
Maria

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 06 Sty 2024 11:47 #848463

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8524
Te kufle i inne plastikowe pojemniki z dziurkami od spodu robicie? Czy pilnujecie przy podlewaniu żeby nie przelewać? Ja w swoich pojemnikach po śmietanie wycinam jeden otwór na dole ścianki.
Za tę wiadomość podziękował(a): Miragoral, ewakatarzyna, jack90

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.951 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum