TEMAT: Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 18 Gru 2023 22:41 #847439

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11817
To świetna informacja, jeszcze tylko dużo słonecznych dni koniecznie ( patrzyłam na Wrocław bo mam niedaleko ) :) Planuję w styczniu wysiać kilka doniczkowych pomidorków Jolę i coś jeszcze do tego oraz nową krzyżówkę F1 na dwa pokolenia w przyszłym sezonie - 1 sztuka bo to będzie wysoki pomidor.
Pozdrawiam Ela
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Armasza, Horti, Marlenka, jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 18 Gru 2023 22:52 #847440

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29656
Ja tam nie wierzę w długoterminowe prognozy, prognoza już nawet na 10 dni wyznacza tylko tendencję, a powyżej 10 dni, to jak wróżenie ze szklanej kuli, przynajmniej poważne portale pogodowe tak piszą. Jak wymienialiśmy dach w 2017 roku, to wcześniej miała być ładna pogoda, jak zrzucili dach najpierw na gospodarczym budynku, to niż z południa tak nam dolał, że w kurniku było wody po kostki, która napadała przez strop, a na mieszkalnym trwało to potem dłużej i też nam przeciekał strop w dwóch miejscach :jeez:
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 18 Gru 2023 22:53 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Armasza, Marlenka, bietkae, jagodka27, Nimfa, rybur58, ewakatarzyna, jack90, Grzebuła, Emilia

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 18 Gru 2023 23:10 #847442

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
Alu to prawda ale trzeba się czymś pocieszyć w te mroczne dni ( oprócz dzisiejszego ). A tak w ogóle to aby do końca grudnia to po minutce codziennie dłuższy dzień. A jak coś się wsieje do doniczki to tupanie przy niej też jest radocha - jeszcze nie wschodzi, o już wychodzą kolanka pomidorka. To fajne chwile :) Jak coś pójdzie źle to wysieje się następne i dalej to samo. Chyba już odpoczęłam po tegorocznym sezonie i mam ochotę zaczynać od nowa bo po prostu lubię pomidory. Już miałam chwilę słabości i wysiałam dwa kurduple ale się opamiętałam i wyrzuciłam ładne siewki :rotfl1:
Pozdrawiam Ela
Ostatnio zmieniany: 18 Gru 2023 23:11 przez bietkae. Powód: poprawiono stylistykę

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 19 Gru 2023 09:42 #847453

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Babcia Ala wrote:
Ja tam nie wierzę w długoterminowe prognozy, prognoza już nawet na 10 dni wyznacza tylko tendencję, a powyżej 10 dni, to jak wróżenie ze szklanej kuli, przynajmniej poważne portale pogodowe tak piszą.

To też kula, tylko nie szklana :rotfl1: . To kula ziemska. Aktualna deformacja wiru arktycznego potwierdzałaby tą prognozę delikatnej zimy. www.msn.com/pl-pl/pogoda/mapy-pogody/tem...=1&ocid=winp1taskbar
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Armasza, bietkae, jagodka27, Nimfa, rybur58, del, ewakatarzyna, calineczka

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 19 Gru 2023 17:19 #847476

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29656
Mam 2 zasady:
w pogodzie - jak nie poczuję, to nie uwierzę B)

w finansach - póki nie ma pieniędzy na koncie, to nie ma :lol:
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 20 Gru 2023 19:16 #847542

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Trzeba pomału przygotować się do nowego sezonu. Kontrola kiełkowania nasion wielu starych odmian.

IMG_40271.jpg

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 22 Gru 2023 00:34 #847584

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Ostatnia uprawa tego pomidora paprykowego, była 10 lat temu. Fajny pomidorek czy to do uprawy w gruncie, czy w pojemnikach.

a2-5.jpg

PS. Zastanawiam się czy nasion, które wykiełkują nie wysiać w perlit z przeznaczeniem na sadzonki wierzchołkowe. Logicznie rzecz biorąc, tak należałoby zrobić, bo nie wiadomo czy z nasion, które pozostały niewyłożone, jeszcze jakieś wykiełkują ?.
Ostatnio zmieniany: 22 Gru 2023 00:48 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Armasza, rozalia, Marlenka, bietkae, jagodka27, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, magdalkaj

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 22 Gru 2023 08:12 #847586

• Lukmen
  • Lukmen's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1530
W tym roku będę miał sporo cennych odmian których nasiona muszę odnowić i większość z nich to rocznik 2014.Ostatnie lata odnawiałem po kilka i nie ma tu sztywnej reguły ich zdolności do życia w/g moich obserwacji.Jakość nasion ma duże znaczenie.5-6 letnie potrafią sprawiać problemy a te w okolicach 8-9 potrafią pozytywnie zaskoczyć.Wszystko zależy ile docelowo będziesz Mieciu potrzebował sadzonek tej cennej odmiany i jaką ilością nasion dysponujesz.Jeżeli małą to na logikę z tych które puszczą kła robiłbym sadzonki wierzchołkowe.U siebie przewiduję problemy,więc już w tej chwili mam plan b i trzy metody pobudzenia ich do życia.Jak to wyjdzie okaże się w praniu.Tradycyjnie najpierw będzie to woda utleniona,która przeważnie spełniała swoją rolę.Unikatów sadzonek z których pobiorę później nasiona potrzebuję zwykle 2 max 3.Na więcej pozwolić sobie nie mogę ze względu na mnogość odmian,przeważnie testowych/nowych i chroniczny brak miejsca.
Pozdrawiam MK.
"Bogatym nie jest ten, kto posiada, lecz ten, kto daje." - Św. Jan Paweł II
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Armasza, Marlenka, bietkae, del, ewakatarzyna

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 22 Gru 2023 08:42 #847587

• mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10235
pomodoro wrote:

PS. Zastanawiam się czy nasion, które wykiełkują nie wysiać w perlit z przeznaczeniem na sadzonki wierzchołkowe. Logicznie rzecz biorąc, tak należałoby zrobić, bo nie wiadomo czy z nasion, które pozostały niewyłożone, jeszcze jakieś wykiełkują ?.

Jakby co mam bardzo dużo nasion paprykowego z 2016 roku i mogę się podzielić w razie problemów z kiełkowaniem. Zebrałam wtedy nasiona, ale raczej nie mam w planach go więcej powtarzać.
Pozdrawiam,
Kasia
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary, Armasza, Marlenka, bietkae, del, ewakatarzyna, Babcia Ala

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 23 Gru 2023 08:59 #847615

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Po 3 dobach skiełkowały nasiona pomidora paprykowego - 10-letnie. Wszystkie 10/10. Nasiona cały czas trzymane w lodówce. Do kiełkowania użyłem wody z filtra Brita. Przewodność wody ma duże znaczenie przy kiełkowaniu. Zbyt duża przewodność hamuje wchłanianie wody do wnętrza nasion.

IMG_40331.jpg

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 23 Gru 2023 09:17 #847616

• Tajga dzika
  • Tajga dzika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Zielarz z dziczy
  • Otrzymane dziękuję: 1980
Ma wiosnę miałem nasiona 2014 moczone w wyciągu ze Szczodraka też dały rady, jeszcze starszych nasion nie posiadam.
Jak Mietek pisał trzymanie nasion w prawidłowy sposób ma bardzo duże znaczenie też.
Pozdrawiam Sylwester
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Armasza, bietkae, jagodka27, del, ewakatarzyna, magdalkaj, Grzebuła, calineczka

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 23 Gru 2023 15:00 #847623

• calineczka
  • calineczka's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 225
O wyciągu ze szczodraka nie słyszałam, ale przyjrzę się mu uważniej. Dzisiaj w mocnym naparze z rumianku zamoczyłam nasiona kilku odmian (Aztek, Fat Frog, Bunny hop, Red Robin, Monetka) mini pomidorków. Planuję wyłożyć do kiełkowania. Chcę sprawdzić, jak będą smakować uprawiane na parapecie :supr3: :devil1: Odmiany mini wzięłam ze względu na kompaktowe rozmiary. Doświetlać zacznę, gdy pojawią się siewki.
Irena
Ostatnio zmieniany: 23 Gru 2023 17:42 przez calineczka.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, jagodka27, ewakatarzyna

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 23 Gru 2023 15:16 #847624

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
Przysiadłam chwilkę w ramach przerwy znalazłam takie domowo robione stymulatory flowers.desigusxpro.com/pl/uhod-za-raste...sta-dlya-semyan.html.
Koniec przerwy :)
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Kajtkowa, jagodka27, ewakatarzyna, Tajga dzika, calineczka

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 23 Gru 2023 16:41 #847625

• Kajtkowa
  • Kajtkowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2951
Aż mi serce podskoczyło z radości,że samo "kochanie" wystarczy :rotfl1:
Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, bietkae, jagodka27, ewakatarzyna

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 27 Gru 2023 06:57 #847734

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Otwieram dzisiaj wczesnym rankiem pudełeczko z wyłożonymi do kiełkowania próbnego nasionami pomidora Black Zebra, a tu niespodzianka. Dwa nasiona z 10 wyłożonych puściły kiełki. Nasiona są sporo ponad 10-cio letnie , coś koło 15. Te nasiona muszę przenieść do perlitu. Wystarczyło tylko 7 dni do skiełkowania !.

IMG_40351.jpg
Ostatnio zmieniany: 27 Gru 2023 07:10 przez pomodoro.

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 27 Gru 2023 08:59 #847735

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9862
Mieciu ja mam dobrą rękę do nasion, kiełkują mi w przeważającej większości, ale Ty to nawet jak posiejesz żwiru budowlanego, to Ci wykiełkuje :drink1: Bardzo się cieszę :hug: :hug: Dziś pewnie też coś będę testować, choć wschody pietruszki kędzierzawej odmiany nie były zachęcające w testach :blink:
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, jagodka27, ewakatarzyna, calineczka

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 27 Gru 2023 10:58 #847737

• jack90
  • jack90's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10245
Nareszcie słoneczny dzień, jeden z niewielu ostatnio. Szkoda, że bywają teraz tak sporadycznie :( .
Skutki takich nasłonecznień widać od razu po rozsadach. Dosłownie w oczach dostają wigoru :flower2:
20231227_101123.jpg

20231227_100947.jpg
Pozdrawiam,
Jacek
Ostatnio zmieniany: 27 Gru 2023 11:21 przez jack90.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka, jagodka27, ewakatarzyna, calineczka

Uprawa pomidorów w pojemnikach, donicach i skrzynkach część II 27 Gru 2023 11:03 #847738

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9862
Jacku to jak nie ma słońca to co? Sadzonki są zwiędnięte?
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.971 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum