TEMAT: Pogoda w naszych warzywnikach cz. VI

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 30 Maj 2019 07:21 #659985

• podjadek
  • podjadek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4765
Wstałem dzisiaj już drugi raz :rotfl1: . O godzinie trzeciej rosa na dachu samochodu była zamarznięta, po ciemku przykryłem pomidory, cukinie właściwie wszystko co nie lubi mrozu :)
Piotr :)
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, Kaja, rozalia, CHI, Miragoral, Betula, Mamma, najemnik, UllaM, Nimfa, aga, JaNina, hakul

Zielone okna z estimeble.pl

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 30 Maj 2019 07:32 #659986

• bela
  • bela's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2436
Rozalia zapowiadają już ocieplenie.U mnie teraz jest 15*C ale bez słoneczka,pochmurnie i lekki wiaterek powiewa ale jak nie popada to skoszę trawnik i ciąg dalszy plewienia.
Miłego ciepłego i słonecznego dnia :flower1:
pozdrawiam Bożena
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Kaja, rozalia, CHI, Miragoral, Betula, Mamma, Nimfa, aga

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 30 Maj 2019 07:37 #659987

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Dzień rozpoczął się nie ciekawie. Przy oknie 1*C, ale na samochodach i roślinach szron. Mam (miałam?) ok. 60 rozsad tykw.
Wyglądają tak.

IMG_20190530_063739529.jpg
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Krecik stary, bela, grzesiek59, Kaja, rozalia, CHI, Miragoral, Betula, UllaM, Nimfa, aga, JaNina, hakul

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 30 Maj 2019 07:51 #659988

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43745
Termometr na wysokości 2m wskazywał 10*C.Nocka była pogodna,ale bez przymrozku.Poranek z pięknym słońcem a tempratura skoczyła do 17,8*C i rośnie.W cieniu jest 11*.Drzewa stoją bez ruchu,brak jakichkolwiek oznak wiatru.Dziś będzie upał. :coffe: :bye: :bye: :bravo:
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, Kaja, rozalia, CHI, Miragoral, Nimfa, aga, JaNina, hakul

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 30 Maj 2019 07:59 #659990

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Mamma! Współczuję. Mam nadzieję, że ten przymrozek nie zniszczy tykw. 60 sztuk to masa pracy. Niestety co jakiś czas natura pokazuje nam kto tu rozdaje karty.
Właśnie spojrzałam na mapę radarową. Na podkarpaciu pada, a chmury przesuwają się na północny zachód więc w małopolsce i na śląsku też może popadać.
Pozdrawiam
Bea
Ostatnio zmieniany: 30 Maj 2019 08:37 przez Betula.
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, Kaja, rozalia, CHI, Miragoral, Mamma, Nimfa, JaNina, hakul

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 30 Maj 2019 08:04 #659992

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12063
U nas też przymrozki. Świeci ostre słońce, niebo czyste jak w Afryce i przypomina mi się opowieść tam mieszkającego Polaka, który na noc zakłada ciepłe skarpety, bo przymrozki, a w dzień ok. 40 stopni. Tak wyglądał ogród o 6.45
Trawnik
IMG_20190530_064748.jpg

Sałata
IMG_20190530_064732.jpg

Parująca na obrzeżach rzeka
IMG_20190530_070000.jpg
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, podjadek, grzesiek59, Kaja, rozalia, CHI, Betula, Mamma, MARRY, UllaM, Jasia, Jaedda, aga, JaNina, sznurki Ani

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 30 Maj 2019 08:18 #659993

• podjadek
  • podjadek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4765
Jak pisałem wcześniej przykryłem co się dało, mimo to na styku włóknina pomidor, przyparzyło niestety.
Nauczka na przyszłość robić konstrukcję. :mad2:
Piotr :)
Ostatnio zmieniany: 30 Maj 2019 08:18 przez podjadek.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, grzesiek59, Kaja, rozalia, CHI, Miragoral, Betula, Mamma, UllaM, Nimfa, aga, JaNina

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 30 Maj 2019 08:32 #659997

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Poznań od rana z bezchmurnym niebem i ostrym słońcem, a powietrze jest chłodne i rześkie. Nad ranem termometr wskazywał niecałe 4 stopnie i dopiero teraz mogłam wynieść na zewnątrz wszystkie pomidorki i papryki w donicach. Nie wiem, co zastanę na działce ( tam, na wsi, jest zawsze zimniej ), ale ponieważ na kaprysy pogody nie mamy wpływu, muszę liczyć się z jakimiś stratami. W odwodzie mam jeszcze kilkanaście rozsad, więc w razie "katastrofy" wypełnią puste miejsca.

Od jutra sytuacja ma się poprawić - życzę tego Wam wszystkim :hug:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, podjadek, Kaja, rozalia, CHI, Miragoral, Betula, Mamma, Nimfa, JaNina, hakul

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 30 Maj 2019 08:44 #659999

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43745
Wczoraj wieczorem zacząłem ostrą walkę z mszycami.Znalazłem dwa przepisy na bazie octu i sody oczyszczonej.Octowy był podawany na naszym forum przez jedną z koleżanek a mianowicie:1 łyżka octu i pół łyżeczki Ludwika na 1 l.wody.Drugi przepis jest tu: poradnikogrodniczy.pl/soda-oczyszczona-z...wanie-w-ogrodzie.php
Właśnie wróciłem z ogródka i okazało się ,że oba sposoby są dobre.Po occie mszyca nieżywa leży na liściach,natomiast po sodzie spadła w mniejszym stopniu a pozostała nie porusza się.Na części kopru widać na podłożu takie białe kreseczki,które opadły z ziela.Dziś wieczorem poprawka.
Moje roślinki rosną bez żadnego uszczerbku.Temperatura w słoneczku 25,1*C a w cieniu jest 16*.Powietrze jest wilgotne i niestety jeszcze nie ogrzane.Czuć lekki chłód szczególnie w cieniu.Miłego dnia.
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 30 Maj 2019 08:45 przez Krecik stary. Powód: poprwawki
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, bela, podjadek, grzesiek59, Kaja, rozalia, CHI, Betula, Mamma, UllaM, Jasia, Nimfa, aga, hakul, sznurki Ani

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 30 Maj 2019 09:02 #660003

• sznurki Ani
  • sznurki Ani's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3997
Musze wypróbować to z ludwika i octu bo też mam mszyce na różach. Z soda probowałam w tamtym roku to troche przypaliło listki. Być może dlatego że potem było słonecznie. Ale mszyca spadła. Nikogo nie mogę się doprosic żeby kupił oprysk albo chociaż popatrzył czy nie zostało z poprzedniego roku. A ja tam nie wiem gdzie trzymane środki bo nie kropie. Na porzeczce też pełno mszycy owocki dobre ale żeby mnie posluchać i okropić to nie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, CHI, Betula, Mamma, UllaM, Nimfa, aga, hakul

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 30 Maj 2019 09:05 #660005

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 21394
Mamma kup jajka podkładowe dla kur (sklep hodowlany, alegro). Rzuć kurom na środek i po jednym do gniazda. Mina kury jak tłucze dziobem w takie jajko i NIC, jest bezcenna.
Ja kupuję kurom mikroelementy (muszę sprawdzić, bo nie pamiętam jak to się nazywa) i (głownie kurczakom) "kołacz dla gołębi" do dziobania.

Teraz słońce i coraz cieplej. Przymrozków nie było.

Druga kawa i do pracy.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, Betula, Mamma, Nimfa, aga, hakul

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 30 Maj 2019 09:27 #660008

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Krecik stary wrote:
Wczoraj wieczorem zacząłem ostrą walkę z mszycami.Znalazłem dwa przepisy na bazie octu i sody oczyszczonej.

Prosto, tanio i ekologicznie, a co najważniejsze działa. Podoba mi się. Wypróbuję to z octem.
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, rozalia, Mamma, UllaM

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 30 Maj 2019 09:30 #660009

• Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 7964
Ja kupiłem jakiś bezpieczny środek na mszyce jak się rozpogodzi to spryskam. W nocy +8 teraz trochę pochmurno mam nadzieję że wyjdzie słońce :pinch:
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, CHI, Betula, Mamma

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 30 Maj 2019 09:31 #660010

• Pizza
  • Pizza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2828
Nocka nieciekawa i u mnie (4-6 stopni przez w sumie 5 godzin w nocy), choć na szczęście nie było przymrozku. Idę z mamą na spacer, to wpadnę na działkę i ocenię szkody. Mam nadzieję, że żaden z ciepłolubów nie ucierpiał...
Dziś ma być już cieplej, choć przyznam, że póki co i tak jest chłodnawo. Około 12 stopni, wieje zimny wiatr, choć słonko przyświeca. Poczułam się trochę jak podczas ocieplenia w lutym. :jeez:
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, Betula, Mamma, hakul

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 30 Maj 2019 09:44 #660011

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13064
U mnie o 2,00 było 5*C, a o 5,00 3*C. Teraz 11*C, słonecznie. Na działce byłem o 6 rano. Papryka w tunelu przetrwała. :)
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, Betula

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 30 Maj 2019 10:34 #660016

• gazela
  • gazela's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2628
Bardzo Wam współczuję przymrozku. U mnie temperatura 11,5 stopnia i ciągle pada :jeez: Na grządkach kałuże.... wciąż nie posadzone rozsady aksamitek i cyni. Trudno znależć chwilę bez deszczu na oprysk roślin na mszyce, podobnie jest z pomidorami - świeże PW czeka w pogotowiu, a pogoda nie pozwala na oprysk... :(
Pozdrawiam, Małgorzata
Ostatnio zmieniany: 30 Maj 2019 10:35 przez gazela.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, CHI, Betula, aga

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 30 Maj 2019 11:10 #660019

• aga
  • aga's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4750
U nas przymrozku nie było.Współczuję wszystkim,których roślinki ucierpiały. :hug: Może teraz już będzie z góreczki...Niebo zachmurzone,ale ciepło i bez deszczu. :wink2: Bakłażany potraktowane gradem próbują się odbudować.

20190530_105119.jpg

Ale jeszcze dużo przed nimi.
Mamma,gdybym ci ja miała...taki kurniczek i takie kurki - to każdej kurce dałabym jakieś fajne imię,a kurnik nazywałby się np Ranczo Filusia /gdyby np kogucik miał na imię Filuś.../. :happy4: A tak poważniej - cieszę się razem z Wami i wcale nie zazdroszczę. :kiss3:

20190528_144325.jpg

A taki upominek wymyśliła moja córa na zakończenie roku szkolnego dla fajnej nauczycielki - zielniczek w skrzyneczce.Ktoś powiedział,że dać komuś cięte kwiaty, to tak jakby mu ofiarować martwego chomika. :happy: A ziółka,to ziółka - szczególnie,że uczeń często to także niezłe "ziółko".

Z "ziółkowym" pozdrowieniem. :bye:
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, rozalia, CHI, Betula, Jaedda, hakul, sznurki Ani

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 30 Maj 2019 12:17 #660026

• tadeo68
  • tadeo68's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 998
Pogoda w Poznaniu coraz lepsza a ja zostałem dziś "pszczelarzem", właśnie schwytałem rój pszczół :dance: . Oby pozostały.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, CHI, Betula, bietkae, UllaM, Jaedda, aga, JaNina

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.709 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum