TEMAT: Pogoda w naszych warzywnikach cz. VI

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 30 Maj 2019 13:30 #660030

• UllaM
  • UllaM's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1591
Słonecznie i ciepło, wczoraj zimno, jak życ :lev: , współczuję przymrozku, u nas nie było, ale że mnie lepszy numer, zapomniałam foliaka rano otworzyć :club2: :jeez: :mad2: :lev: co to będzie...
Ile waży matka? Po odliczeniu stalowych nerwów, żelaznych zasad i serca ze złota, tyle co modelka z cosmopolitan:-)
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, CHI, Betula, Pestka

Zielone okna z estimeble.pl

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 30 Maj 2019 14:21 #660036

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11832
W nocy u mnie było ok. 5 st., musiałam wstać i zamknąć okno. Teraz jest prawie 20 i cudne słońce. Wykosiłam trawnik bo od soboty praktycznie padało każdego dnia więc trawie w to graj. Za to dzięki częstemu koszeniu mój trawnik to perski dywan :happy4:, nawet dziury wypalone przez siusiającą sunię ładnie zarosły
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, Łatka, CHI, Betula, Pestka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 30 Maj 2019 16:14 #660053

• lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Otrzymane dziękuję: 13147
Kochani współczuję przymrozku.
U mnie na szczęście nie było. Zimno, ale słonecznie.
Dziś dzień dziecka w przedszkolu a przed chwilą skończyłam ciąć trawę bo zarosło przez deszcze.
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
Ostatnio zmieniany: 30 Maj 2019 16:17 przez lucysia.
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, CHI, Betula

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 30 Maj 2019 17:35 #660062

• Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 7964
Chłodno pochmurno i tak jakoś leci. Czy u Was na działkach też jest taki rozpizdziel i nikt w nic się nie angażuje i ma wszystko gdzieś?? U nas od roku przepuszcza zawór z wody na alejce, teraz już tak mocno że woda stała. 3 osoby średnia wieku 70l zaczęły kopać by dostać się do rur zamiast zwołać innych ludzi. Poszedłem pomóc wszakże kilkadziesiąt działek bez wody. Poproszono jedną z kobiet która działkę ma najniżej aby odkręciła wodę by ta zeszła z rur to ta z ryjem że nie będzie płacić za wodę której nie potrzebuje. Następnie stwierdziła że nie ma do czego jej naleć a na trawnik nie wyleje a obok miała beczkę. Poprzynosili jej więc inni swoje beczki i wiadra i jak je napełnili to ta że mają se je zabrać bo ona idzie do domu i pretensje żeby woda do soboty była przywrócona bo robi imprezę. Ludzie to są bezczelni. Kiedy dokopaliśmy się na ponad metr w głąb, i wybrano resztki wody, okazało się że zaworu nie szło odkręcić. Sąsiad przyniósł kątówkę ale po chwili tarcze szlag trafił, dobrze że miałem też swoją. Dwóch sąsiadów przyszło popatrzeć 2 kolejnych uciekło jak im wspomniałem że robota jest, wyszło że na ponad 30 działek do roboty były 4 w tym 2 z innej alei :jeez: tak niezgranych niereformowalnych ludzi jak u nas to chyba nigdzie nie ma. Nie wspominając o wyrzucaniu śmieci do kontenerów na biomasę czy o opłacaniu składek. Jeszcze jakby to byli biedni ale przeważnie Ci co mają najwięcej to największy z nimi problem. Co za dzień, mam dość, jeszcze się z jednym pokłóciłem zresztą nie tylko ja :club2: . Jutro umówiliśmy się aby jeden z gości kupił zawór i po południu po pracy go wstawimy :jeez:
Ostatnio zmieniany: 30 Maj 2019 17:37 przez Adrian89.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, CHI, Betula, Mamma, najemnik, UllaM, JaNina

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 30 Maj 2019 18:13 #660073

• sznurki Ani
  • sznurki Ani's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3997
Adrian ja nie mam ogródków dziakowych ale wszedzie są tacy ludzie. A ten co im więcej ma tym jest bardziej chciwy. Na twoja posesje by do połowy wlazł a Tobie nawet spojrzeć nie można w jego strone. Naszczescie zdarzają się i życzliwi i dobrzy sąsiedzi. Nie ma co się denerwować.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, CHI, Mamma, UllaM

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 30 Maj 2019 18:58 #660078

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9133
Rano było max. 5 stopni, ale wiem, że na Mazowszu były miejsca, gdzie było ledwie 2 stopnie C :dry:

DSCN0039.jpg

DSCN0044.jpg
łubin pięknie wystrzelił

DSCN0041.jpg

DSCN0049.jpg

DSCN0054.jpg
bratek samosiejka

DSCN0055.jpg
żurawka

Adrian- sąsiadów współczuję
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Za tę wiadomość podziękował(a): grzesiek59, Adasiowa, CHI, Betula, Pestka, Mamma, MARRY, UllaM, aga, JaNina, sznurki Ani

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 30 Maj 2019 19:43 #660091

• Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2359
Noc wcale nie była zimna, o 4 ok 10C. Dzień był słoneczny i ciepły, w cieniu było ok 13 + 25C. W zasadzie wszytko już rośnie, a dziś po raz pierwszy w tym roku, świeży i do tego swój:

20.5Bbisaata.jpg

Uporządkowałem budkę po Mazurkach, może teraz Bogatki się wprowadzą?
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Iwona M, bela, grzesiek59, Kaja, Łatka, CHI, Betula, Pestka, Mamma, UllaM, Sylwiaaa, JaNina, hakul, sznurki Ani

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 31 Maj 2019 07:17 #660155

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Z moich wczorajszych planów rozłożenia kompostu na kwietniku wyszły nici :( . Jak wyplewiłam połowę, to zaczął padać deszcz i tak sobie kropił z przerwami aż do wieczora :mad2: . Było też zimno. Teraz jest 10* i nieśmiało zza chmur przyświeca słoneczko. Wg prognoz, od dziś zaczyna się „lato” :dance:
Adrian, zawsze tak było, że jeden robi jak się patrzy, reszta patrzy jak się robi i jeszcze narzeka. Dobry sąsiad to skarb. Życzę Ci szybkiego zakończenia roboty i miłego dnia Wszystkim :flower2:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, grzesiek59, Adasiowa, rozalia, Biotit, CHI, Betula, UllaM, hakul

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 31 Maj 2019 07:43 #660158

• bela
  • bela's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2436
No i wczoraj jak zaczęło padać od godz.10 tak dopiero nad ranem przestało,zaczyna się przejaśniać choć słoneczka nie ma. Teraz jest 14*C może w końcu uda mi się dzisiaj skosić trawnik.
Idzie latooooo :dance: miłego dnia :drink1:
pozdrawiam Bożena
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, grzesiek59, Adasiowa, rozalia, Biotit, CHI, Betula, JaNina, hakul

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 31 Maj 2019 07:58 #660159

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43745
Nocka z temperaturą 10*C. taką wskazał termometr o godz.4 40.Ranek słoneczny,bezwietrzny z dużą wilgocią powietrza.Temperatura odczuwalna trochę mniejsza.Od rana słychać szalony i głośny śpiew ptaszków.Miłego dnia wszystkim i tym w słoneczku i tym z deszczem.Dziś w dzienniku porannym pokazywano piękne prawdziwki i czerwone kozaki-cudo. :coffe: :bye: :bravo: :drink1:
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, Adasiowa, rozalia, Biotit, CHI, Betula, JaNina, hakul

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 31 Maj 2019 08:14 #660162

• lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Otrzymane dziękuję: 13147
Cieplutko w porównaniu do wczoraj. 13 st i słoneczko.
Dziś trzeba przerysować w burakach bo chwaściska porosły.
A wczoraj była konsumpcja pierwszego groszku cukrowego. Cały jeden znaleziony :silly: ale już są następne, tylko muszą napęcznieć ziarenkami.
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
Ostatnio zmieniany: 31 Maj 2019 08:14 przez lucysia.
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, rozalia, CHI, Betula, JaNina, hakul

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 31 Maj 2019 08:14 #660163

• sznurki Ani
  • sznurki Ani's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3997
Witajcie
Wczorajszy wieczór deszczowy. A ja miło czas spedziłam na forum odgadywałam zagadke w dziale nasza Polska....
Ja zadałam kolejną zagadkę może ktoś ma pomysł co to jest
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/6...ej-fragment-czesc-ii zapraszam do zabawy.:-) A dziś pogoda póki co bezdeszczowo, niby bezchmurnie prognozowali na dziś ładnie. Oby tylko nie padało bo muszę z córką iść do lekarza. Wczoraj popryskałam róże i porzeczki na mszyce przepisem od was z ludwikiem i octem. Muszę zobaczyć czy coś pomogło chodź porzeczki bardzo maja pozwijane liście. Musze zaopserwować za rok na czym pojawiają się najpierw mszyce czy róże czy porzeczka. Pozdrawiam miłego dnia
Ostatnio zmieniany: 31 Maj 2019 08:22 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, Betula, UllaM

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 31 Maj 2019 08:22 #660164

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32085
Zapowiada się ładny dzień.W tej chwili 17 stopni,świeci słońce.
Ogórki w ogrodzie od trzech dni pod "namiocikiem",noce są dość chłodne.Buraczki ćwikłowe,które miały już ok.15 cm zaatakowała mszyca.Było jej tak dużo,że wszystkie wyrwałam/skorzystały kury/i posiałam nowe.

20190530_154642.jpg

Życzę dużo słońca,a tam gdzie susza opadów.

20190531_074236.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, Adasiowa, Łatka, CHI, lucysia, Betula, MARRY, UllaM, aga, JaNina, sznurki Ani

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 31 Maj 2019 08:29 #660166

• gazela
  • gazela's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2628
W nocy 8 stopni, ale teraz już prawie 12 i nie pada :dance: Wprawdzie jeszcze szaro i buro, ale chmury i mgła podnoszą się i jest szansa, że wyjrzy słońce. :woohoo: :bye:
Poranne orliki skąpane deszczem:
IMG_0335.jpg
Pozdrawiam, Małgorzata
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, Adasiowa, Łatka, CHI, Betula, UllaM, aga, JaNina, sznurki Ani

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 31 Maj 2019 10:13 #660175

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Po wczorajszym, bardzo przyjemnym, ciepłym i słonecznym dniu ( noc też spokojna, z temperaturą 10 stopni ) piątek w Poznaniu jest pochmurny, ale nadal ciepły - wieści pogodowe donoszą, że możemy spodziewać się burzy i opadów - zobaczymy, na ile te prognozy się sprawdzą. Deszcz byłby bardzo przydatny ( burza już niekoniecznie ) - wczorajszy pobyt na działce upłynął pod znakiem podlewania, ziemia i rośliny już domagały się wody.
Dołączam do walczących z mszycami - w tym roku to prawdziwa plaga, mszyce są wszędzie: na warzywach ( selery, cukinia, ogórki ), drzewach owocowych, kwiatach, a w mieście formy uskrzydlone opanowały moje donicowe papryki i pomidorki ( o dziwo, działkowe psiankowate są czyste ). Cóż, nie ma sentymentów i nadszedł czas na cięższą artylerię.

Początek weekendu - życzę wszystkim, aby był miły, radosny i bardzo sympatyczny :)

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 31 Maj 2019 10:14 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, Łatka, CHI, Betula, UllaM, aga, JaNina, hakul, sznurki Ani

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 31 Maj 2019 11:17 #660182

• UllaM
  • UllaM's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1591
W nocy rześko, ale na szczęście bez przymrozku :paper: , teraz już około 20*, niebo bezchmurne, żar.
Wczoraj na "ósemce" pod Białymstokiem tir najechał na tira, akurat częścią kabiny kierowcy... Źle to wyglądało. Nie rozumiem tylko, przecież wszyscy wiedzą że są tu utrudnienia i korek dłuższy lub krótszy, i tak będzie do końca roku co najmniej, to nie, trzeba pędzić... pędzić... Ehhh
Adrian, tacy ludzie wszędzie się trafiają, dobrze, że są też tacy, dla ktorych bezinteresowna pomoc nie stanowi problemu :drink1:
Dobrego dnia wszystkim
Ile waży matka? Po odliczeniu stalowych nerwów, żelaznych zasad i serca ze złota, tyle co modelka z cosmopolitan:-)
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, CHI, Betula, JaNina, hakul

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 31 Maj 2019 11:29 #660184

• Adriаn
  • Adriаn's Avatar
Wreszcie ładnie i ciepło ale wczoraj w lesie to miałem przygody na grzybach bo poszedłem o 19 na grzyby
Najpierw zobaczyłem rysia no to fajnie bo ryś ładny tylko szkoda że uciekł. Później idę dalej wychodzę na leśną drogę słyszę motor który jedzie w moją stronę odwracam się a okazuje się że to nie motor tylko dzik który na mnie pędzi i chrumka że słychać go jak motor to uciekam udało mi się go zgubić za górą już myślałem że po wszystkim a znalazłem się w samym środku stada dzików
wszędzie z każdej strony dziki, wszędzie słychać chrumkanie. Za to wiem że dziki nie wygineły przez to głupie nadmierne niepotrzebne zabijanie dzików a zabijając dziki i tak nie powstrzymują ASF
Ostatnio zmieniany: 31 Maj 2019 16:06 przez Adasiowa.

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 31 Maj 2019 11:56 #660186

• Sylwiaaa
  • Sylwiaaa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3089
Nadchodzi upalny tydzień :coffe:
Rośliny ozdobne i warzywa mają się dobrze, ale opryski na mszyce czy parch u mnie są obowiązkowe.
Po deszczach lżej hakać chwasty :P
20190530_093431.jpg

20190530_093615.jpg

20190525_201831.jpg
Ostatnio zmieniany: 31 Maj 2019 12:13 przez Sylwiaaa.
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, Kaja, CHI, Betula, Mamma, UllaM, aga, JaNina, hakul, sznurki Ani

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.677 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum