TEMAT: Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 17 Cze 2020 08:22 #715099

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Fakt większość pomidorów masz w bąblach. Ewidentnie przenawożone. W donicach bardzo trudno nawozić obornikiem. Trzeba mieć duze doświadczenie i znać potrzeby poszczególnych odmian. Zrób tak jak Beata radzi.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, anaka

Zielone okna z estimeble.pl

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 17 Cze 2020 08:23 #715101

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Betula wrote:
Są już ekologiczne nawozy mineralne.
Były od zawsze. Właśnie nawozy mineralne nazywane przez wielu "sztucznymi" są najbardziej ekologiczne bo nie zawierają niewiadomo jakich dodatków, niejednokrotnie szkodliwych. Nadal nie mogę pojąć takiego toku rozumowania, że zgniłówka z pokrzywy czy innego chwasta, żywe goowno, rozkładajace się ryby albo skórki z bananów nasycone chemią a wszystko to z miliardami bakterii gnilnych i róznych toksyn są bardziej ekologiczne od czystej chemicznie substancji w postaci takiej, jaką wyłącznie pobierają korzenie roślin. Człowiek to skomplikowana istota. :think:
Za tę wiadomość podziękował(a): Iwona M, Betula, bietkae, green_bee, anaka, Zefirka

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 17 Cze 2020 10:53 #715134

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Nawozy mineralne nie oznaczone jako eko zawierają wypełniacze, które są szkodliwe dla mikroorganizmów glebowych. W uprawie pojemnikowej, to nie ma znaczenia, bo ta gleba i tak po sezonie z reguły trafia na wysypisko.
Pozdrawiam
Bea

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 17 Cze 2020 12:07 #715146

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
Jakieś konkrety? Bo z tego co ja wiem, zwykle stosuje się wypełniacze węglanowe czyli dolomity. Przeciw sklejaniu ziaren nawozów granulowanych stosowana jest krzemionka. Nawozy tzw. rozpuszczalne nie mogą mieć żadnych wypełniaczy. Niektóre nawozy prasowane łamane np. siarczan potasu granulowany zawierają jako lepiszcze rózne oleje ale są one biodegradowalne.
EKO to słowo klucz pozwalające ten sam nawóz sprzedać o wiele drożej. Czy jest jakaś fabryka, ktora ma dwie linie produkcyjne nawozów, zwykłe i EKO? Chętnie się o tym dowiem.
Podstawą wszelkiego nawożenia jest zasada: tak dużo jak potrzeba , tak mało jak to możliwe. Dotyczy to wszystkich typów nawozów.
Ostatnio zmieniany: 17 Cze 2020 12:10 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adrian89, pomodoro, bietkae, green_bee, anaka

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 17 Cze 2020 13:57 #715162

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
Konkretów niestety nie pamiętam. Czytałam swego czasu trochę o tym i takie informacje się powtarzały. Niestety nie mam czasu teraz tego szukać.
Pozdrawiam
Bea

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 18 Cze 2020 16:23 #715383

• gałązka
  • gałązka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3800
Corrado wrote:
Aby wszystko pogodzić z wyjątkiem mszyc dajemy murówkom słodki preparat na bazie boraksu ( przepis podawałem ) .
Boraks kupiony, ale nie umiem znaleźć przepisu a w necie przeróżne proporcje. Ktoś poda? Dziękuję :D

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 18 Cze 2020 16:34 #715386

• Dijx
  • Dijx's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1
Betula wrote:
Dijx wrote:
Wszystkie pomidory rosną w ziemi uniwersalnej target wymieszanej na oko z obornikiem bydlęcym (granulowanym). Prawdopodobnie dało mi się go więcej, niż zalecał producent

Moim zdaniem w tym fragmencie tkwi klucz do rozwiązania zagadki. Wszelkie ziemie uniwersalne zawierają nawozy mineralne, często całkiem dużo. Dodatkowo dodałeś obornik. Jak sam napisałeś za dużo. Prawdopodobnie zasoliłeś podłoże. Ja rozumiem, że chciałbyś uprawiać warzywa ekologicznie, ale w pojemnikach jest to trudne. Najbezpieczniejsza jest fertygacja, czyli dodawanie niewielkich dawek nawozu do każdego podlewania. Są już ekologiczne nawozy mineralne.
Teraz masz dwa wyjścia przez pewien czas często i mocno podlewać (nie nawozić) lub przesadzić do nowej ziemi bez obornika i po unormowaniu sytuacji zacząć fertygację.

Dzięki.
A dałoby się jakoś to powiązać z preferencjami konkretnej odmiany, t.j. beta-lux? Bo rosnący z nią san marzano wygląda o niebo lepiej (prawie normalnie), a rosnące w drugiej doniczce koralik i gruszka nie mają żadnych obiawów (choć oczywiście jest możliwość, że do drugiej doniczki nasypało mi się mniej obornika).
Podlewać do przelania dołem skrzynki?

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 18 Cze 2020 16:59 #715388

• anaka
  • anaka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9263
Betalux często cierpi na niedobór magnezu.Masz zdjęcie?
Naturalne ,niebanalne,własne.

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 18 Cze 2020 17:01 #715389

• Dijx
  • Dijx's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1
Na poprzedniej stronie jest opis sytuacyjny ze zdjęciami.
Za tę wiadomość podziękował(a): anaka

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 18 Cze 2020 17:16 #715390

• anaka
  • anaka's Avatar
  • Platinum Boarder
Dziewczyny mają rację,jest przenawożony.To pomidor samokończący,a pozostałe chyba koktajlowe? Może tutaj tkwi przyczyna różnych reakcji.Jak jest w donicy,to zmieniłabym mu ziemię dla świętego spokoju.Granulowany obornik jest mocniejszy niż świeży i chwilę potrwa zanim się przerobi,więc to może być dopiero początek kłopotów.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 18 Cze 2020 18:00 #715402

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
Tak jak pisze Anaka różne grupy pomidorów mają różne zapotrzebowanie na składniki pokarmowe. Natomiast chyba nie ma danych dotyczących konkretnych odmian. Przynajmniej ja się z takimi nie spotkałam.
Podlewać do doniczki, by wypłukać nadmiar jedzenia. Ale jeśli mimo to stan będzie się pogarszał to ja bym przesadziła do nowej ziemi.
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Jaedda

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 18 Cze 2020 23:21 #715484

• Corrado
  • Corrado's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3435
gałązka wrote:
Corrado wrote:
Aby wszystko pogodzić z wyjątkiem mszyc dajemy murówkom słodki preparat na bazie boraksu ( przepis podawałem ) .
Boraks kupiony, ale nie umiem znaleźć przepisu a w necie przeróżne proporcje. Ktoś poda? Dziękuję :D

72 ml wody
28 g cukru
4 g boraksu
Wlać troszkę do butelek , nie dużo bo się potopią i nie zaniosą młodym . Tak jak pokazałem w wątku paprykowym , trzeba trzymać pułapki nawet gdy nie ma już mrówek. Przepis można zrobić zwielokrotniony ja robię pięć razy więcej, uzupełniać na bieżąco.

Ostatnio zrobiłem pułapkę na ślimaka rudego . Plastikowa butelka po mleku , oraz mieszanina taka jak dla mrówek tylko więcej baraksu . Bardzo dużo się złapało gagatków przy moich dyniach , żaden już nie zdołał wyjść , tak lubią to słodkie .
Za tę wiadomość podziękował(a): Azbi, franki, galka68, renmanka, czarna2066

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 18 Cze 2020 23:35 #715485

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
Próbowałeś na turkuciach, bo u nas z nimi są problemy.

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 18 Cze 2020 23:38 #715487

• Corrado
  • Corrado's Avatar
  • Platinum Boarder
Na szczęście nie mam ich w swojej obsadzone .

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 18 Cze 2020 23:45 #715488

• Corrado
  • Corrado's Avatar
  • Platinum Boarder
Mrówki i ślimaki lubią słodkie , nie wiem co lubią turkucie , ale może to co lubią zaprawić boraksem . Warto wypróbować . Na ślimaki można użyć piwa z boraksem , ale wolę browarka sam wypić . :drink1:

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 19 Cze 2020 12:31 #715579

• anaka
  • anaka's Avatar
  • Platinum Boarder
W końcu przyszła zamówiona saletra potasowa.Ile gramów jej dać na 1 litr wody do oprysku pomidorów,które są w tunelu?Czy można do niej dodać PW,czy raczej osobno?
Czy tej saletry można jeszcze do czegoś użyć,np do ogórków?
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 19 Cze 2020 13:24 #715584

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43745
Aniu saletry potasowej daję 5g.na 1l wody.Oprysk robię razem z PW.Opryskuję pomidory,paprykę i ogórki.Dodam,że PW daję 40 ml.na 1l. :coffe: :coffe: :bravo: :bravo: :bye: :bye:
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 19 Cze 2020 13:25 przez Krecik stary. Powód: uzupełnienie
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Armasza, rozalia, kunegunda45, anaka

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 19 Cze 2020 21:52 #715673

• gałązka
  • gałązka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3800
Dzięki ci wielkie :D butelka po mleku, żeby było szersze
"wejście"? I stawiasz ją czy ma leżeć? Ślimaków ci u mnie dostatek. Idę szukać wątku paprykowego.

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.792 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum