TEMAT: Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 15 Cze 2020 09:11 #714681

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Zauważcie Warzywne Ludki, że mszyce przyciągają trzy inne gatunki owadów: mrówki, które hodują takie kolonie i opiekują się nimi, ponieważ odżywiają się spadzią ( odchodami ) wydzielaną przez mszyce. Pozostałymi są biedronki oraz złotooki, a zwłaszcza ich larwy, stanowiące naszego wielkiego sprzymierzeńca w walce z inwazją mszyc.
Z naszych obserwacji wynika, że tegoroczny sezon został zdominowany przez mszyce - nie ominęły one także moich działkowych roślin. W akcie desperacji zaopatrzyłam się w Mospilan, jednak kiedy zobaczyłam, ile larw biedronek uwija się wśród warzyw, zrezygnowałam z oprysku, ale w odwodzie trzymam HT, który dwa lata temu pomógł mi w pozbyciu się mszycy na bobie.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Betula, Piotras, JaNina, anaka, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 15 Cze 2020 09:15 #714685

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43744
Aniu u mnie pokazały się czerwone wydłużone owady z dwoma czarnymi kropkami.Nie udało mi się zrobić zdjęcia poniewać=ż podwiewa wiaterek i gałązki sie ruszają.Nie mogę złapać ostrości. :bravo: :bravo: :bye: :bye:
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, JaNina, anaka

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 15 Cze 2020 09:18 #714687

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
O mszycach pisać nie będę, bo normalnie ręce opadają :jeez: . Ja o oprysku na ZZ chcę wtrącić. W środę chyba wejdę z Revusem, bo od czwartku zapowiadają opady, a w śląskim, na mapie agrofagów, pojawił się już jeden czerwony punkt :ohmy:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Betula, anaka

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 15 Cze 2020 09:27 #714693

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Może przyda się komuś poniższy link - tak wyglądają poszczególne stadia rozwojowe biedronek:

pl.wikipedia.org/wiki/Plik:HarAxy_ontwikkeling.jpg

Józiu, nie jestem ekspertem od owadów, więc nie pomogę, ale jeśli uda Ci się zrobić zdjęcie, to może wspólnymi siłami zdiagnozujemy osobnika :)

Janeczko, w tej chwili mogę tylko pomarzyć o opadach; pomimo zapowiadanych w Wielkopolsce burz i deszczu, mieliśmy wielki upał, skwar i piekące słońce, a najbliższe prognozy nie wróżą zmian. Pomimo wszystko mam w pogotowiu Acrobat i Infinito. Mocznik także.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Betula, Piotras, JaNina, anaka

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 15 Cze 2020 09:31 #714694

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43744
Aniu to jest ten robalek.Kolor ma jak zwykła biedronka i dwie duż czarne kropy ułożone równo na obu skrzydłach.

005-107.jpg

006-73.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, badzia, Adasiowa, anaka

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 15 Cze 2020 09:37 #714697

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Moszczenica wierzbówka - :coffe: :drink1:

www.medianauka.pl/moszczenica-wierzbowka
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Betula, Piotras, JaNina

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 15 Cze 2020 09:48 #714698

• anaka
  • anaka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9263
Kochani,mam do Was takie pytanie.Z racji tego,że w tunelu na jednej stronie wsadzone pomidory nie dostały nic pod korzenie,a teraz mają po 3,4 grona nie dostaną już nalewki z obornika.Mam tam jeszcze parę sałat,ale to nie problem.Krzaki są ogromne Moya Noir,Sakiewka Komy i Bawole Serce.Podejrzewam,że żyły na tym ,co zostało w ziemi z poprzedniego roku,ale teraz mają pełno kwiatów i ogromne liście.Mam tylko nawóz z biedr.,czy zrobić nim oprysk,by uzupełnić składniki,a może dodać do niego PW? Na razie nie mają widocznych oznak braku składników.
Naturalne ,niebanalne,własne.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 15 Cze 2020 09:50 #714700

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 17541
Ja w sprawie ZZ.
Ponieważ sygnalizacje agrofagów nie działają, przynajmniej u mnie,
pilnie obserwuję fb grupy ecopomidorowców, ich metody i opryski, jak dla mnie są zaproszeniem dla Królowej.
Zauważam od kilku dni pewną prawidłowość. Od południa, od strony Bielska białej jest coraz więcej zgłoszeń.
Myślę, że czas na pierwszy, zapobiegawczy oprysk.
Ostatnio zmieniany: 15 Cze 2020 09:51 przez whitedame.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Betula, Corrado, anaka, czarna2066

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 15 Cze 2020 09:55 #714701

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Jeżeli ktoś nie chce stosować chemii to polecam b. skuteczny oprysk z biedronek. Po 3 dniach wszystkie liście były oczyszczone. :woohoo:

Zdjcie057.jpg
Zdjcie061.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, whitedame, Betula, anaka, czarna2066

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 15 Cze 2020 09:57 #714702

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
anaka wrote:
Kochani,mam do Was takie pytanie.Z racji tego,że w tunelu na jednej stronie wsadzone pomidory nie dostały nic pod korzenie,a teraz mają po 3,4 grona nie dostaną już nalewki z obornika.Mam tam jeszcze parę sałat,ale to nie problem.Krzaki są ogromne Moya Noir,Sakiewka Komy i Bawole Serce.Podejrzewam,że żyły na tym ,co zostało w ziemi z poprzedniego roku,ale teraz mają pełno kwiatów i ogromne liście.Mam tylko nawóz z biedr.,czy zrobić nim oprysk,by uzupełnić składniki,a może dodać do niego PW? Na razie nie mają widocznych oznak braku składników.

Anusiu, możesz wybrać opcję pośrednią: oprysk z PW i doglebowo nawóz z Biedronki. Masz może saletrę potasową ?
Za tę wiadomość podziękował(a): anaka

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 15 Cze 2020 09:59 #714704

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7721
whitedame wrote:
Ja w sprawie ZZ.
Ja na jednej grządce nam wczesne kartofle i pomidory czyli sygnalizacja PIORINu w pigułce. :)
Ostatnio zmieniany: 15 Cze 2020 09:59 przez KaLo.

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 15 Cze 2020 10:02 #714705

• anaka
  • anaka's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu nie mam,nie wiem czy kupię w ogrodniczym. :oops:
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 15 Cze 2020 10:13 #714706

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Jeśli nie uda Ci się kupić, to wyślę Ci stosowną ilość - na wszelki wypadek :) Kiedy pomidorki zaczną owocować, możesz dokarmić je taką saletrą w formie oprysku, albo samodzielnego, albo w połączeniu z PW.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, anaka

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 15 Cze 2020 10:28 #714708

• anaka
  • anaka's Avatar
  • Platinum Boarder
Bardzo Ci dziękuję,jak zawsze serce na dłoni :kiss3: Najpierw sprawdzę,czy jest w pobliżu,żeby nie zawracać głowy :hearts: A nawóz z biedr. tak jak do fertygacji 3ml/1l?W tunelu podlewam rzadziej niż w gruncie.

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 15 Cze 2020 10:47 #714710

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
whitedame wrote:
Ponieważ sygnalizacje agrofagów nie działają, przynajmniej u mnie,
pilnie obserwuję fb grupy ecopomidorowców, ich metody i opryski, jak dla mnie są zaproszeniem dla Królowej.

:happy3: Genialne w swej prostocie. Dzięki za info.

KaLo! Możesz mi podesłać każdą ilość biedronek. U mnie mszycy, tak jak u wszystkich masa, a biedronek niewiele. Za to poskrzypka się uaktywniła. Idę zbierać jej obrzydliwe larwy.
Pozdrawiam
Bea

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 15 Cze 2020 11:02 #714712

• Rafcio Śrubka
  • Rafcio Śrubka's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53
Dzień dobry! :)

Ostatnio zauwyażyłem na Arbuzo dziwne rozdwajanie się łodygi, co w zasadzie zignorowałem bo myślałem, że ten typ tak ma :garden1:
Dzisiaj na kolejnych dwóch odmianach zauważyłem takie dziwne rzeczy, czy mogę zlikwidować teraz tego "mega wilka" czy prowadzić na 2 pędy? w ogóle czy można... moje pomidorki miały bujne czupryny i ciężko było stwierdzić na czubkach które to wilk chociaż jak zdjęcie pokaże niżej to dziwna przypadłość.

20200613_114304a.jpg

W przypadku nr 1 czy mogę usunąć tego wilczysława :happy4: zaznaczonego na czerwono, do końca nie wiedziałem w sumie które to pęd główny bo tak jak zaznaczyłem na czarno się łodyga zrobiła podwójna :rotfl1:

20200615_104807a.jpg

W przypadku nr 2 czy mogę usunąć tego "mega wilka" zaznaczonego na czerwono, do końca nie wiedziałem w sumie które to pęd główny

P.S. z tego miejsca chciałbym jeszcze raz podziękować Pomodoro, dzięki niemu moje pomidorki zamiast pójść na straty ruszyły pięknie :)
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Emalia112, Betula, anaka, M a r i u s z

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 15 Cze 2020 15:54 #714744

• Corrado
  • Corrado's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3435
Z mszycami jest tak, jeśli są mrówki będą mszyce . Pokrótce, mszyca wydziela słodką spadź , mrówka jest zainteresowana danym produktem, biedronka poluje na mszyce i zjada je . Mrówki atakują biedronkę bo mają słodki nektar z mszyc . Aby wszystko pogodzić z wyjątkiem mszyc dajemy murówkom słodki preparat na bazie boraksu ( przepis podawałem ) oraz otwieramy biedronkom wolną drogę do mszyc. U mnie zaciekawiło mnie , że w żadnym tunelu , ani na porzeczkach nie ma mszyc dlatego bo w tych miejscach wytępiłem mrówki , a pułapki cały czas są nastawione . Takim sposobem pozbywamy się mrówek i mszyc.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jan4, rozalia, Piotras

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 16 Cze 2020 09:36 #714870

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13064
Oprysk w tunelu PW w stężeniu 40 ml/l + polopiryna pomidorów. Są zdrowe.
Za tę wiadomość podziękował(a): M a r i u s z

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.951 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum