TEMAT: Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 23 Cze 2020 18:47 #716558

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7721
klaudyska003 wrote:
A to jestem zaskoczona. Ponieważ raz w tyg podlewam pomidory gnojówką z pokrzyw, ostatnio nawet liście się zwinęły do dołu od nadmiaru, więc tydzień nie były podlewane. Po tygodniu już by mogły się tak prosić o nawożenie?
Temat pokrzywówki i jej wartości nawozowej był niejednokrotnie wałkowany i to w ciągu ostatnich dni w kilku wątkach. Widać, że nie czytasz forum i się nie interesujesz. Zacznij to robić z korzyścią dla siebie i pomidorów.
Ostatnio zmieniany: 23 Cze 2020 18:48 przez KaLo.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 23 Cze 2020 18:56 #716560

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
klaudyska003 wrote:
A to jestem zaskoczona. Ponieważ raz w tyg podlewam pomidory gnojówką z pokrzyw, ostatnio nawet liście się zwinęły do dołu od nadmiaru, więc tydzień nie były podlewane. Po tygodniu już by mogły się tak prosić o nawożenie?

Przenawożenie gnojówką to dla mnie oksymoron. Liście reagują zwijaniem nie tylko na przenawożenie, ale również na duże dobowe wahania temperatury, zmianę wilgotności.
Na liściach Twoich pomidorów widać niedobór magnezu. Zapewne spowodowany brakiem nawożenia, lub niemożnością pobrania przez korzenie z powodu niskich temperatur. Przyczyną może też być nadmiar innego pierwiastka. Jak przygotowałaś glebę przed wsadzeniem pomidorów?

KaLo! Mam prośbę. Mógłbyś podrzucić link, gdzie podawałeś wyniki badania gnojówki z pokrzyw. Wrzucę na pierwszą stronę tego wątku, żeby nie szukać jak kolejna osoba będzie przekonana o cudownych właściwościach tego specyfiku.
Pozdrawiam
Bea
Ostatnio zmieniany: 23 Cze 2020 18:58 przez Betula.
Za tę wiadomość podziękował(a): anaka

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 23 Cze 2020 18:57 #716561

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
klaudyska003 wrote:
Adrian89 a co polecasz do nawożenia? Jestem świeżym amatorem i nie bardzo jeszcze o wszystkim wiem

Napisz jak do tej pory nawoziłaś pomidory (oprócz tej pokrzywówki), jaką masz glebę. Trudno coś polecać nie wiedząc co jest w glebie, bo można bardziej zaszkodzić niż pomóc.
Pozdrawiam
Bea
Ostatnio zmieniany: 23 Cze 2020 18:59 przez Betula.

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 23 Cze 2020 19:14 #716563

• anaka
  • anaka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9263
anaka wrote:
A ja też mam zagwozdkę.Wszystkie 4 krzaki Faworyta tak wyglądają.To brak magnezu?Znalazłam taki przepis Pomodoro w wątku ogórkowym z 2019 r.Chcę dzisiaj opryskać saletrą potasową 5g/litr z PW 38 ml z dodatkiem 5g siarczanu magnezu.Czy ktoś tego próbował na pomidorach?
faworyt23.06.jpg

faworyt23.062.jpg

faworyt23.06-2.jpg
Zależało mi na tym ,żeby dzisiaj opryskać,bo w miarę sucho :oops:
Naturalne ,niebanalne,własne.

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 23 Cze 2020 19:59 #716573

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13064
Betula wrote:
...Plamy na Twoich pomidorach też mi wyglądają na klasyczne poparzenie.
PW w tym samym czasie pryskałem też paprykę, oberżynę i pomidory koktajlowe. Na liściach tych roślin nie ma takich zmian.

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 23 Cze 2020 20:09 #716576

• iwcia55
  • iwcia55's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 702
anaka, nie pryskałam to nie odpowiem, ale na Twoich zdjęciach to bardziej brak manganu niż magnezu
pozdrawiam, Iwona
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary, podjadek, Adasiowa, anaka

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 23 Cze 2020 20:14 #716577

• anaka
  • anaka's Avatar
  • Platinum Boarder
To nie wiem jak uzupełnić.Brak manganu miałam kiedyś przy papryce.Podlałam wtedy wodą z nawozem i po jakimś czasie nie było problemu.Ale te pomidory dostały nalewkę z obornika pod korzenie,więc chyba tylko oprysk. :think:

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 23 Cze 2020 20:18 #716579

• iwcia55
  • iwcia55's Avatar
  • Platinum Boarder
Mangan się dość trudno przemieszcza w łodydze tak więc tylko oprysk może pomóc.
pozdrawiam, Iwona

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 23 Cze 2020 21:17 #716595

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53243
Jan 4

To jest ewidentnie oparzenie chemiczne. Popełniasz taki w sumie prosty błąd. Opryskujesz preparatem o pH6. Woda po oprysku odparowuje, a pozostaje na liściach to, co w tej wodzie było rozpuszczone. Wskutek ubytku wody przez odparowanie wzrasta zakwaszenie. Jeśli odparuje 90 % wody, to stężenie wzrasta 10- krotnie . To pH po wyschnięciu oprysku zależy też i to silnie od użytego stężenia . Jeśli spadnie pH w okolice 3,5 to poparzenie jest murowane.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jan4, Adasiowa

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 23 Cze 2020 21:23 #716597

• anaka
  • anaka's Avatar
  • Platinum Boarder
Trochę pobuszowałąm w necie i na stronie inhort w opracowaniu o pomidorach pod osłonami napisali,że brak manganu może być podobny do braku miedzi,ale przy miedzi dodatkowo więdną liście.
Przyczyny braku manganu to zbyt wysoki odczyn gleby lub też zimno i wilgoć.Proponują oprysk siarczanem magnezu :idea2: lub chelatem manganu.Chelat manganu jest w nawozie z biedr. a siarczan też mam.
Za tę wiadomość podziękował(a): pouder

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 23 Cze 2020 21:27 #716600

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Blokada pobierania mikroelementów występuje również przy przekroczeniu zawartości w podłożu potasu, azotu amonowego wapnia i magnezu. Ponieważ nie jesteś w stanie ustalić przyczyny niedoboru manganu, tylko oprysk wchodzi w grę.
Za tę wiadomość podziękował(a): pouder, Betula, anaka

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 23 Cze 2020 21:36 #716603

• anaka
  • anaka's Avatar
  • Platinum Boarder
Wybrałbyś nawóz czy siarczan magnezu?Stężenie 5g na litr.

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 23 Cze 2020 21:43 #716610

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Oprysk albo jakimś mikronawozem, albo nawozem wieloskładnikowym z mikroelementami. Jeśli powodem niedoboru manganu jest za wysokie pH gleby lub blokada, to oprócz manganu będzie również niedobór boru, miedzi i innych mikroelementów za wyjątkiem molibdenu. Tak, że lepiej pryskać kompletem mikroskładników.
Ostatnio zmieniany: 23 Cze 2020 21:44 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): pouder, Betula, anaka

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 23 Cze 2020 21:47 #716612

• iwcia55
  • iwcia55's Avatar
  • Platinum Boarder
anaka wrote:
Proponują oprysk siarczanem magnezu :idea2:

Jakiś błąd w tekście chyba. Jak siarczan magnezu może uzupełnić niedobór manganu ? Siarczan manganu i owszem.
pozdrawiam, Iwona
Za tę wiadomość podziękował(a): pouder, anaka

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 23 Cze 2020 21:53 #716617

• anaka
  • anaka's Avatar
  • Platinum Boarder
Stężenie jak do fertygacji czy mniejsze?
A widziałeś mój wcześniejszy wpis? Ania Adasiowa poleciła saletrę potasową do pomidorów,które nie dostały obornika.Nie chciałam za bardzo moczyć pomidorów,więc zastanawiałam się nad Twoim wpisem z poprzedniego sezonu.Dotyczył ogórków i połączenia składników.
38 ml PW
5g siarczanu magnezu
5g saletry potasowej na 1 litr wody.

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 23 Cze 2020 22:31 #716632

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Betula wrote:
KaLo! Mam prośbę. Mógłbyś podrzucić link, gdzie podawałeś wyniki badania gnojówki z pokrzyw. Wrzucę na pierwszą stronę tego wątku, żeby nie szukać jak kolejna osoba będzie przekonana o cudownych właściwościach tego specyfiku.
To było kilka lat temu, nie wiem czy to jeszcze mam w komputerze. Wstawiałem to na forum ogrodniczym ale w jakim wątku to nie pamiętam . Spróbuję poszperać ale w swoje posty nie wejdę bo mam szlaban.
Ostatnio zmieniany: 23 Cze 2020 22:51 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 23 Cze 2020 22:38 #716634

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
anaka wrote:
Stężenie jak do fertygacji czy mniejsze?
A widziałeś mój wcześniejszy wpis? Ania Adasiowa poleciła saletrę potasową do pomidorów,które nie dostały obornika.Nie chciałam za bardzo moczyć pomidorów,więc zastanawiałam się nad Twoim wpisem z poprzedniego sezonu.Dotyczył ogórków i połączenia składników.
38 ml PW
5g siarczanu magnezu
5g saletry potasowej na 1 litr wody.

Nie kombinuj. Zwykły nawóz wieloskładnikowy z mikroelementami . Do oprysku stosuje się większe stężeni niż do fertygacji.

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. II 23 Cze 2020 22:56 #716638

• anaka
  • anaka's Avatar
  • Platinum Boarder
Nie mam zamiaru,Faworyt dostanie tylko nawóz w oprysku. :idea1:
Chodziło mi w tym wpisie o te pomidory,które nic nie dostały pod korzenie,bo obornik jeszcze się przerabiał.Raz podlałam je wodą z nawozem z biedr.Są zdrowe i zaczęły owocować.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.514 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum