Zanim Panie Moderatorki posprzątają te niemerytoryczne wpisy w wątku:
- jednym ze sposobów na chrupkie, twarde ogórki kiszone zimowe jest spora ilość wapnia w wodzie którą je zalewamy
- im więcej wapnia w wodzie tym woda twardsza. Tyle że na twardość wody wpływa prócz wapnia też magnez, mangan, etc
Aby zwiększyć ilość wapnia w zalewie można dodać do niej chlorek wapnia (E509).
Chlorek wapnia spożywczy można kupić jako:
- bezwodny
- dwuwodny 77%
- najbardziej miękka woda pitna z kranu w Polsce może mieć wg. normy 60 ppm (CaCO3 mg/l) czyli inaczej 3,5 °dH (stopni niemieckich)
- najtwardsza woda pitna z kranu w Polsce może mieć wg. normy 500 ppm (CaCO3 mg/l) czyli inaczej 30 °dH (stopni niemieckich)
- woda do kiszenia ogórków powinna mieć podobno powyżej 214 ppm czyli powyżej 12 °dH.
- podobno nie ma zbyt twardej wody do kiszenia ogórków
Zakładając skrajny przypadek że z kranu leci nam woda destylowana + to co powyżej, można dodać:
= dla osiągnięcia 214 ppm czyli 12 °dH
-
0,27 0,24 g/l chlorek wapnia spożywczy bezwodny
-
0,36 0,32 g/l chlorek wapnia spożywczy dwuwodny 77%
= dla osiągnięcia 500 ppm czyli 30 °dH (max. wg. normy)
-
0,67 0,56 g/l chlorek wapnia spożywczy bezwodny
-
0,89 0,74 g/l chlorek wapnia spożywczy dwuwodny 77%
Dodatek chlorku wapnia w ilościach jak wyżej wydaje się być bezpieczny i nie zmieniać smaku ogórków.
Powielana w sieci informacja o dodawaniu chlorku wapnia w ilości 7,5g/l pochodzi najprawdopodobniej z artykułu z 2004 roku:
www.ho.haslo.pl/article.php?id=1872&rok=2004&numer=09
gdzie chyba pomylono przecinki w 7,5g/litr jak i informację o wskazanej twardości wody że ma być poniżej (powinno być powyżej) 12 °dH.
Co do ewentualnej szkodliwości E509 (chlorku wapnia) można bez problemu wyszukać takie informacje w sieci.
KaLo,
Muszę spróbować według tego co piszesz, czasem człowiek się zafiksuje na zbyt długo na jednej wersji.
U mnie średnio na słoik 900ml wchodzi trochę mniej niż 500ml zalewy 25g/l.
Fakt, moje ogórki są mocno kwaśne a jeszcze podbijam to dodatkiem cukru - ale takie u mnie w domu lubimy.
Wychodzi mi trochę inaczej to przeliczenie: CaSO4/CaCl2•2H2O/CaCl2 jak 29/27/36 ale to już ewentualnie na PW, bo za chwilę ktoś napisze że doktorat tutaj robimy
EDIT 2021-07-09 22:25
niewielka korekta w podanych ilościach, zmienione wartości zachowane