TEMAT: Paprykowy straganik 2019

Paprykowy straganik 2019 04 Sty 2020 21:47 #686020

  • Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 3179
  • Otrzymane dziękuję: 5453
Marzenko wyślij. Dzwonek jest śliczny a tej drugiej odczytać nie mogę, ale jak nie jest zabójczo ostra to fajnie , wygląda na grubościenną.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka


Zielone okna z estimeble.pl

Paprykowy straganik 2019 04 Sty 2020 21:50 #686021

  • Ada
  • Ada's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 491
  • Otrzymane dziękuję: 1587
Edytko czy Twoja Explosive Ember rosła w gruncie? Miałam ją w doniczce i przy Twojej to był mikrusik.
Temat został zablokowany.

Paprykowy straganik 2019 04 Sty 2020 21:56 #686023

  • Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3251
  • Otrzymane dziękuję: 9656
1578174887027-701579565.jpg

To jest Jalapeno M.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kasionek, Ada

Paprykowy straganik 2019 04 Sty 2020 22:07 #686025

  • Edyta-ka
  • Edyta-ka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 414
  • Otrzymane dziękuję: 1156
Ada wrote:
Edytko czy Twoja Explosive Ember rosła w gruncie? Miałam ją w doniczce i przy Twojej to był mikrusik.

Jedną miałam w gruncie, drugą w doniczce.
Ta w doniczce też mała, ale też słabo je dokarmiałam, a w gruncie mam ziemię kompostową i różne dodatki, zrębki, obornik,
podlewałam gnojówkami, więc na bogato wszystko rosło :flower2:
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Ada

Paprykowy straganik 2019 05 Sty 2020 00:13 #686033

  • ecoo
  • ecoo's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 11
  • Otrzymane dziękuję: 18
Ja ze swej strony mogę polecić jako odmianę ozdobną Scarlet Lantern. Rośnie zdrowo i bezproblemowo. Owoce niezbyt duże, kremowo-fioletowe. W ostatnim etapie dojrzewania pomarańczowo-czerwone. Jedyny minus to nijaki smak ... Jednak jako ozdoba sprawdzi się doskonale.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Edyta-ka, Kasionek, janinka-n, Jasia, Ada

Paprykowy straganik 2019 06 Sty 2020 14:30 #686188

  • zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1457
  • Otrzymane dziękuję: 7813
JaNinko mam pytanie, na poprzedniej stronie dałaś zdjęcie papryki sivri, myślę sobie oto coś dla mnie plenna duża, smaczna, chciałem sprawdzić czy jest do gruntu czy folia a tu wujek google mówi że to papryka ostra, długa i cienka i że tak powiem, zgłupiałem :jeez:
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Temat został zablokowany.

Paprykowy straganik 2019 06 Sty 2020 14:35 #686191

  • zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1457
  • Otrzymane dziękuję: 7813
Kasionek wrote:
Edytko u nas w przepisach jest fajny sos paprykowy ( chyba KRECIKA ) , doskonały do chlebka z masełkiem.Ja planuję posiać pomarańczowe , kilka ostrych , takich dla normalnego śmiertelnika - potrzebne mi są do sosu i przecieru pomidorowego . I oczywiście papryki do suszenia .
JaNinko- bardzo dziękuję .

gdzie można znaleźć ten przepis, forum dopiero poznaję a opcja "szukaj" nie dała rady :paper:
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Temat został zablokowany.

Paprykowy straganik 2019 06 Sty 2020 14:55 #686195

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7846
  • Otrzymane dziękuję: 51992
Adamie, papryka Sivri jest papryką słodką. Nasionka pozyskałam parę sezonów temu z kupionej w tureckim sklepie papryki :) . Ja uprawiam wszystkie papryki w gruncie pod chmurką. Jest jeden prosty sposób na sprawdzenie, czy papryka jest słodka, czy ostra. Trzeba rozgryźć nasionko. Nasiona z ostrych są ostre. Jeżeli mamy mało nasionek, to można potrzymać nasionko w palcach i później skosztować swoje palce, też powinno piec :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Pestka, zwykły chłop

Paprykowy straganik 2019 06 Sty 2020 15:12 #686196

  • pszczelarz5
  • pszczelarz5's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 726
  • Otrzymane dziękuję: 1035
zwykły_chłop może spróbuj TU
Kocha się za nić, nie istnieje żaden powód do miłości
Pszczelastwo i budowle własne na działce
Poz.Krzys
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kasionek, zwykły chłop

Paprykowy straganik 2019 06 Sty 2020 15:31 #686197

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7846
  • Otrzymane dziękuję: 51992
Wydaje mi się, że Adamowi chodzi o ten przepis Krecika
3 kg słodkiej papryki
0,3 kg ostrej papryki

Mielimy w maszynce do mięsa, umieszczamy w dużym garnku. Dodajemy:

1 szkl. oleju
1 szkl. octu 10% ( dałam 400 ml octu jabłkowego 6% )
słoik przecieru pomidorowego ( dałam własny, 0,6l )
1 kopiasta łyżka soli
6 ziaren ziela angielskiego
3 listki laurowe

Całość gotujemy 10 minut i po tym czasie wrzucamy 0,5 kg cukru ( moja uwaga: można dać mniej, ponieważ w ostatecznym smaku sos jest dość słodki ) i czosnek ( napiszę tak: wg uznania )przeciśnięty przez praskę.
Gotujemy na niewielkim ogniu, mieszając, aby masa nie uległa przypaleniu, aż do zgęstnienia. Następnie zawartość garnka miksujemy, przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy około 10 minut.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, Ada, zwykły chłop

Paprykowy straganik 2019 06 Sty 2020 15:49 #686199

  • zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1457
  • Otrzymane dziękuję: 7813
pszczelarz5 super, jest kilka miesięcy więc na spokojnie zapoznam się z tematem sosów (zresztą na szybko już mnie zaciekawił)
JaNina tak rzeczywiście o takim (nie)zwykłym :fly: sosie myślałem
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 06 Sty 2020 15:50 przez zwykły chłop.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Renia03

Paprykowy straganik 2019 06 Sty 2020 16:23 #686201

  • Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 3179
  • Otrzymane dziękuję: 5453
Janinko tam jeszcze był cukier lub miód , nie pamiętam w tej chwili.Zwykły chłopie jest taki też fajny z bakłażanami , papryką i czosnkiem. Wszystko w naszych forumowych przepisach.
Do tych sosów najlepsze są pomarańczowe , żółte i czerwone słodkie papryki, z ostrych takie typu chili lub cayenne,ale nie bez przesady ostre.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, Marlenka, Ada, zwykły chłop

Paprykowy straganik 2019 06 Sty 2020 16:33 #686202

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7846
  • Otrzymane dziękuję: 51992
Ja jeszcze tego sosu nie robiłam. Mam go po prostu zapisany w notatniku. Nawet nie jestem pewna, kto jest autorem zapisanych zmian. Zrobiłam kiedyś kopiuj/wklej ;).
Ale cukier jest "Całość gotujemy 10 minut i po tym czasie wrzucamy 0,5 kg cukru" :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kasionek, Ada

Paprykowy straganik 2019 06 Sty 2020 18:27 #686219

  • y_y
  • y_y's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 253
  • Otrzymane dziękuję: 1557
Robiłam w tym roku sos sambal oelek z tego przepisu:

- 40 ostrych papryczek chilli (takich jak na zdjęciu, ważyły około 1 kg)
– 4 łyżeczki soli (to nie jest pomyłka – pasta ma mieć lekko słony posmak, na 10 papryczek powinno dodawać się 1 łyżeczkę soli)
– sok z 1 limonki
– 2 łyżki brązowego cukru
– 2 łyżki octu ryżowego
– 2 ząbki czosnku
– 3 łyżki oliwy

Przepis ze strony zlotaproporcja.pl
Uzylam jalapeño czerwonych i kilku słodkich.
Wyszedł przepyszny! I już cały zjedzony...
W tym roku sadzę dwa razy tyle jalapeño i jeszcze dodatkowo cayenne red. Czyli jakieś 40 krzaków :)

Pozdrawiam, Aneta
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): rychu44, Armasza, pszczelarz5, Kasionek, Marlenka, Pestka, Zielona, Ada, Zygowa, zwykły chłop

Paprykowy straganik 2019 06 Sty 2020 21:25 #686250

  • whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4656
  • Otrzymane dziękuję: 16979
Ja robię Sambal ze strony Olgi Smile, tylko zamiast octu daję sok z cytryny/limonki. Robię go w sezonie2-3 razy.
Ostatni sambal robię z zerwanych przed mrozem nawet nie zaczerwienionych ostrych papryk. Ma zupełnie inny smak ale dla mnie rewelacja.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): rychu44, Armasza, Marlenka, Ada, Zygowa, Szczypiorek

Paprykowy straganik 2019 06 Sty 2020 21:43 #686251

  • Zygowa
  • Zygowa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1693
  • Otrzymane dziękuję: 10203
Zapisuję nowy przepis na ten sezon. Dziękuję :tongue2:
Ciepełka :)

Edyta

strefa 7a
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Ada

Paprykowy straganik 2019 07 Sty 2020 20:09 #686333

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 20239
  • Otrzymane dziękuję: 64594
Kasiu, przygotowałam na Straganik trzy odmiany papryki: słodką NN Adrian, słodką Lesyę i ostrą Habanero Yucatan White ( bardzo niewiele, po 5 dilerek, przepraszam ).
Jutro będę na poczcie i wyślę priorytetem.

Wszystkim naszym Ludkom życzę przyjemnego buszowania w paprykowych skarbach i jak najlepszych plonów w tym sezonie,
pozdrawiam cieplutko....
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Armasza, pszczelarz5, Kasionek, Marlenka, Pestka, koma, Ada

Paprykowy straganik 2019 07 Sty 2020 20:48 #686341

  • Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 3179
  • Otrzymane dziękuję: 5453
Aniu baaardzo jestem wdzięczna. To aż tyle dodatkowo nasionek na nasz straganik. :hug: Kochani na pierwszej stronie zamieszczony jest formularz.Dorotka Horti pomagała w sprawach technicznych. Miłego buszowania w odmianach.
Ostatnio zmieniany: 07 Sty 2020 20:56 przez Kasionek.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Edyta-ka, Marlenka, Pestka, Ada


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.259 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum