TEMAT: UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 17 Maj 2020 09:39 #709621

• armani264
  • armani264's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 110
Paliki byly wczesniej a pomidory sa w jednej lini
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, ewakatarzyna, Szczypiorek

Zielone okna z estimeble.pl

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 17 Maj 2020 09:47 #709623

• magnes
  • magnes's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 904
Aga, czy ta instalacja z siatką jest tymczasowa, a potem planujesz uprawiać przy palikach, czy docelowo będą tak rosły?
Widziałam że w USA tak uprawiają (w tzw klatkach, czyli tomato cages) ale nie próbowałam nigdy i nie wiem czy to się sprawdza.
Tak czy inaczej fajny pomysł na zabezpieczenie, mam nadzieję że będzie skuteczny :)

Agnieszka

Hiszpania, Andaluzja, strefa 10a
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, ewakatarzyna, Szczypiorek

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 17 Maj 2020 10:26 #709631

• Biedronka
  • Biedronka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1115
Doniczki mają odcięte dna. Służą jedynie zatrzymaniu wody, żeby wsiąkała przy pomidorze a nie rozlewała się na boki pomimo wałów jakichkolwiek. Zbliżająca się susza, ziemia, jaką posiadam na działce oraz praca, bycie żoną i matką jednocześnie, zmusza mnie do działań ułatwiających pracę, której i tak mam w nadmiarze. Oczywiście można założyć nawadnianie kropelkowe, ale to może w następnym roku. Na razie mam co robić. Przerabiam kiosk po poprzedniej właścicielce, przeorganizowuję praktycznie całą działkę. Są rzeczy, przy których pomaga mi mąż - postawił nowy dach na kiosku, bo lała się woda, pomógł w zrobieniu foliaka, ale to jak twierdzi moja działka, czyli mój cyrk, moje małpy...
Z serdecznymi pozdrowieniami
Iwona
"Sa dwie drogi, aby przeżyć życie. Jedna, to żyć tak, jakby nic nie było cudem. Druga to żyć tak, jakby cudem było wszystko." Albert Einstein
Ostatnio zmieniany: 17 Maj 2020 10:40 przez Biedronka.

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 17 Maj 2020 11:01 #709635

• aga
  • aga's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4750
U mnie w ogrodzie prawie wszystko rośnie albo w pojemnikach, albo w skrzyniach.W ubiegłym sezonie miałam dużo kłopotów z dwarfami, bo nie prowadzi się ich na 2 pędy, tylko rosną jak chcą.Więc w niektórych donicach miałam po 5 -6 palików, a i tak kilka gałęzi złamało się pod ciężarem owoców.Stąd taki pomysł na dwarfy w tym roku (faktycznie od Amerykanów).Myślę, że również koktajlówki spróbuję w ten sposób.

20200517_102531.jpg

Siatkę kupiłam w Castoramie (za 20m rolkę ok. 200 zł).Ja wybrałam wysokość 120 cm, bo w zasadzie dwarfy wyższe nie rosną.Z 20 m wyszło 17 klatek.Mąż przycinał i łączył zaginając druty. Łatwa sprawa (jak się ma męża, bo sama miałabym z tym problem).

Do podłoża przymocowałam do wbitego palika za pomocą trytytek plastikowych.Ale w przyszłym tygodniu dołożę jeszcze po 2 haki z drutu na każdą klatkę, bo jak dwarfy się rozrosną wiatr mógłby je przewrócić.

20200517_102549.jpg

Do niższych roślin używam rurek instalacyjnych.Do wysokich się nie sprawdzają, bo jednak na większej długości są zbyt wiotkie.
Nie wiem jak sprawdzą się klatki, ale jak nie spróbuję, to się nie dowiem.Więc wnioski z takiej metody mogę podać pod koniec sezonu. Mojemu mężowi już się to spodobało.Doradzał mi nawet, żeby taką siatkę kupić na ogórki i fasolę - nie byłoby tyle sznurkowania. :bye:
I przepraszam za ogrodniczy bajzel - wciąż jestem na etapie wysadzania... :jeez:

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 17 Maj 2020 11:15 #709638

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53243
Uprawa kominowa :)
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, bietkae, magnes, aga, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 17 Maj 2020 17:38 #709690

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13064
Dziś podlałem pomidory przy użyciu systemu kropelkowego nawozem do pomidorów i papryki. Ma skład NPK (Mg)12-12-25(4). Pod każdy krzew poszło 1 litr wody z ... . :dance:

DSCN3850.jpg
DSCN3851.jpg

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 17 Maj 2020 18:14 #709702

• Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6415
IMG_20200517_135920.jpg

Wreszcie udało sie posadzić.Nie mogły już czekać.Jeszcze zostało posadzenie do trzech donic na balkonie.Jest tylko ten problem,że uparte gołębie upatrzyły sobie mój balkon na założenie gniazda.Obawiam się,że jak wystawię donice z pomidorami to się bardzo ucieszą.
Ostatnio zmieniany: 17 Maj 2020 18:14 przez Kaja.

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 17 Maj 2020 18:31 #709708

• Biedronka
  • Biedronka's Avatar
  • Gold Boarder
Aga, co to za pomarańczowe pojemniki? Gdzie można takie dostać? Bardzo podoba mi się ich kształt. Można postawić wzdłuż, rączki widzę są do przenoszenia też w razie czego. I mam pytanie, mas ktoś może jakieś zdjęcie z zeszłego roku z uprawy pomidora w takiej siatce? Po pierwsze zastanawiam się, czy nie jest zbyt wiotka oraz czy nie za dużo problemu przyspoży mojej córci, gdy będzie chciała skosztować prosto z krzaczka pomidorków...
Iwona
"Sa dwie drogi, aby przeżyć życie. Jedna, to żyć tak, jakby nic nie było cudem. Druga to żyć tak, jakby cudem było wszystko." Albert Einstein
Ostatnio zmieniany: 17 Maj 2020 18:58 przez Biedronka. Powód: Coś doczytałam ze zrozumieniem
Za tę wiadomość podziękował(a): badzia, rychu44, bietkae, anaka, Szczypiorek

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 17 Maj 2020 20:26 #709737

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Nie wiem czy ktoś z forumowiczów uprawiał pomidory w klatkach. Chyba nie. To metoda popularna w Stanach. Wujek google pokazuje sporo zdjęć z takiej uprawy: www.google.com/search?q=tomato+in+cage&c...imgrc=6Z0Q9Ao2setDtM
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): rychu44, pouder, bietkae, Piotras, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Biedronka

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 17 Maj 2020 20:28 #709738

• podjadek
  • podjadek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4765
Mimo chłodów na zewnątrz w foli zaczynają wiązać drugie grono.
DSC07317.jpg

K37 charakterystycznie poskręcane

DSC07319.jpg

DSC07318.jpg
Piotr :)
Ostatnio zmieniany: 17 Maj 2020 20:45 przez podjadek.

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 17 Maj 2020 20:58 #709753

• Biedronka
  • Biedronka's Avatar
  • Gold Boarder
Wiem, że można "wyguglować" niemalże każdy sposób, ale te z internetu mam wrażenie, że są solidniejsze. I nijak nie można zmierzyć wielkości owoców, bo odmiany nie są podane. Druga rzecz, że samo obrywanie owoców to jedno, a prace pielęgnacyjne to drugie. Kawałek siatki takiej mam, mogłabym zrobić, ale używam jej do mieczyków, żeby się nie wywracały, a do sklepu daleko... I tak sobie jeszcze myślę tylko jak skręcić a raczej zabezpieczyć na łączeniach drut, żeby się nie kaleczyć... I czy jeśli już się namęczę, bo to nie jest łatwe, to czy mi to nie runie pod ciężarem takiego chociażby Malinowego smaczka...
Iwona
Za tę wiadomość podziękował(a): rychu44, pouder, bietkae, ewakatarzyna, Szczypiorek

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 17 Maj 2020 21:52 #709761

• aga
  • aga's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4750
Biedronko, pomarańczowe pojemniki okazjonalnie zdobyliśmy od firmy, która zajmuje się recyklingiem plastiku.Wystarczyło wywiercić otwory w dnie, aby służyły za doniczki.Jeśli chodzi o przeniesienie takiego pojemnika wypełnionego ziemią przez jedną osobę (czyli mnie) - to jest to niemożliwe. :blink: Ale w dwie osoby jak najbardziej.
Siatka, którą ja kupiłam faktycznie łatwo się odgina pod naciskiem, ale pomidory raczej nie dadzą rady, natomiast dziecko tak.A jeśli chodzi o zabezpieczenie końcówek , to można to zrobić choćby za pomocą taśmy izolacyjnej.Myślę, że możesz spróbować zrobić jedną taką klatkę ( skoro już masz z czego) i zobaczysz czy to jest to, co Ci odpowiada...Ja też (tak sądzę) będę mądrzejsza za kilka miesięcy. :bye:
Za tę wiadomość podziękował(a): pouder, Marlenka, Betula, bietkae, Piotras, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, zwykły chłop, Biedronka

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 18 Maj 2020 13:22 #709836

• Galina
  • Galina's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 273
IMG_20200518_125039_01.jpg

1589801789117312232539378046819.jpg

Jako ciekawostke nie wiem czy w dobrym watku,strasznie mi szkoda ze nie posialam jednego gatunku,kupiony na al.jako Citryna.Pomidory na dzien 18 05 2020 lezaly w kartonie i maja sie dobrze.Zdjecie zamazane bo robilam z laptopa ,ale na gronie bylo do 15 szt.
Ostatnio zmieniany: 18 Maj 2020 13:39 przez Galina.

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 18 Maj 2020 17:21 #709865

• lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Otrzymane dziękuję: 13147
Wczoraj posadziłam pomidorki w skrzyniach. Dziś kropi.
Od jutra trzeba zacząć profilaktykę opryskową :)
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
Za tę wiadomość podziękował(a): Horti, rozalia, Betula, bietkae, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 18 Maj 2020 17:31 #709869

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13064
A czym będziesz opryskiwać pomidorki?
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Szczypiorek

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 18 Maj 2020 18:05 #709873

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32088
Betula wrote:
Nie wiem czy ktoś z forumowiczów uprawiał pomidory w klatkach. Chyba nie. To metoda popularna w Stanach. Wujek google pokazuje sporo zdjęć z takiej uprawy: www.google.com/search?q=tomato+in+cage&c...imgrc=6Z0Q9Ao2setDtM

Mieszkając w Stanach miałam możliwość uprawiać pomidory przez dwa sezony.Korzystałam z tak zwanych klatek-ja nazywałam je metalowymi stożkami.Przy silnych,wysokich odmianach potrzebne było palikowanie.
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Horti, rozalia, pouder, Betula, bietkae, magnes, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 18 Maj 2020 18:21 #709874

• lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Otrzymane dziękuję: 13147
Jan4 wrote:
A czym będziesz opryskiwać pomidorki?
Standardowo PW, IF. Na razie profilaktyka.
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
Za tę wiadomość podziękował(a): pouder, bietkae, magnes, ewakatarzyna, Szczypiorek

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 18 Maj 2020 18:38 #709878

• rozalia
  • rozalia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7800
Dzisiaj 2/3 tej rozsady pomidorów wysadziłam do gruntu. Jestem zrobiona po pachy.6
20200518_113919.jpg
Pozdrawiam.Rozalia

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.917 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum