TEMAT: CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część II

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część II 29 Wrz 2024 17:48 #865797

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13347
A w czym będziesz zaprawiał, w jakim stężeniu, czas zaprawiania.?
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka

Zielone okna z estimeble.pl

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część II 29 Wrz 2024 18:40 #865801

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 54387
Sorbinian potasu + polopiryna + DMSO.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, leszek0921, Jan4, del

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część II 30 Wrz 2024 13:43 #865835

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja planuję moczenie czosnku w DMSO (4ml/l) + polopiryna.
Ten który dokupiłem w tym roku w nadmanganianie potasu.
Jakie jest Twoje zdanie Pomodoro?? :thanks:
Ostatnio zmieniany: 30 Wrz 2024 13:53 przez Jan4.

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część II 30 Wrz 2024 16:31 #865837

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 54387
Pierwszy raz coś takiego robisz ?.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część II 01 Paź 2024 09:52 #865881

• Evien
  • Evien's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2784
Cześć,

Czy ktoś ma jakieś polecane źródło, gdzie można by zakupić "sadzeniaka" czosnku ?
Łukasz

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część II 01 Paź 2024 10:25 #865884

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
pomodoro wrote:
Pierwszy raz coś takiego robisz ?.
Tak zaprawiałem do tej pory. Chodziło mi czy nie "unowocześnić" zmienić stężenie... .

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część II 01 Paź 2024 11:54 #865890

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 45430
Dziś doszdł czosnek i jest w trakcie przebierania.Jest to czosnek majowy(nazwa umowna?).W główce znajduje się 10-12 ząbkow.Uprawiałem go już w w przeszłości.W ub.roku wypadł z przyczyn ode mnie niezależnych.Jest wcześniejszy główki średnie i duże.Wierzchnie łuski są barwy białem,poszczególne ząbki pokryte łuską jasno brązową.Ząbki są smaczne trwałe w główce,nie odpadają.Do chwili obecnej nie znalazłem negatywnych opisów tego czosnku. :bye: :bye: :bravo: :bravo: :) :)

001-1023.jpg

002-805.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 01 Paź 2024 12:01 przez Krecik stary.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka, Mikar, Jan4, bietkae, Evien, zwykły chłop, Babcia Ala, Mirek19, lusinda

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część II 02 Paź 2024 06:57 #865917

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
W jakich warunkach przetrzymujesz tak przygotowane ząbki do sadzenia i kiedy planujesz je sadzić. Jak i czym je zaprawiasz?

Jak długo można przetrzymywać podzielone ząbki czosnku ozimego przed sadzeniem?
Ostatnio zmieniany: 02 Paź 2024 07:00 przez Jan4.

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część II 02 Paź 2024 13:10 #865932

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Jeśli to do mnie to warunki przechowywania normalne w piwnicy przez okres ok.14-16 dni..Reszta odpowiedzi znajduje się kilka postów do tyłu. ;) ;)
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Jan4

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część II 03 Paź 2024 09:26 #865962

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
Jak długo można przetrzymywać podzielone ząbki czosnku ozimego przed sadzeniem do gruntu. Jakie macie doświadczenia w tej sprawie?

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część II 03 Paź 2024 12:45 #865969

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9971
Czosnek rozdzielam zaraz przed sadzeniem. Oczywiste jest, że czosnek lepiej przechowuje się w całych główkach. Pojedyncze ząbki jeżeli będą długo leżeć wyschną. Myślę, że przez kilka dni nic się nie stanie.
Pozdrawiam Ewa

Nowy rok, kolejne wyzwania, spełnianie najróżniejszych marzeń!!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Jan4, del

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część II 03 Paź 2024 19:49 #865987

• Bobej
  • Bobej's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Pozdrawiam cieplutko. Błażej
  • Otrzymane dziękuję: 7366
U mnie rozdzielone bardzo długo leżały. Np słoniowe wysadzałem w pojemniki wczesną wiosną na rozsade. :) Zdrowe prędzej puszczą korzonki niż wyschną ale też przechowywałem je w temperaturze bardziej chłodnej bo na zimnym strychu, w kartonie. Większe wysadzilem jesienią, a pozostałe miałem sprzedać ale zbrakło czasu i wysadziłem wiosną, więc teraz mam wiecej słonia niż planowałem. :D
Pozdrawiam Błażej
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Jan4, Babcia Ala, lusinda

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część II 03 Paź 2024 20:03 #865989

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Słoniowy czosnek przetrzymuję od zbioru do wysadzenia.Sprawdziłem nawet u siebie.W czosnku normalnym ważne jest aby na ząbku nie uszkodzić łuski go osłąniającej.W namiocie gdzie suszyłem po zbiorach znalazłem w pudełku z małymi słonikami(odrosty na główkach),6 ząbków czosnku zwykłłego w łuskach i dziś właśnie poszły do grzybków.Ani jeden ząbek nie był zasuszony i nie nosił śladów uskodzeń.Moja rada jest taka notesik,kartka papieru długopis-oówek i czosnekk.Główkę rozłupać i datę zapisać w notesiju-kartce.Wtedy na 100% wiem,ile mogę trzymać.Na drugi sezon zerkam do zapisków.Chyba że jestem leniwy i co sezon składam pytania o to samo.Każdy ma inne warunki przechowywania,inny czosnek,inne siszenie itp.Te warunki są różne nawet geograficznie.Na swoim mam zapisane i pewność ,że tak jest. :drink1: :drink1: :bravo: :bravo: :coffe: :coffe: :evil: :evil:
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 03 Paź 2024 20:05 przez Krecik stary.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, leszek0921, Bobej, bietkae, lusinda

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część II 03 Paź 2024 20:22 #865992

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 32210
Albo nie pisać i ćwiczyć szare komórki, wszak trening czyni mistrza :drink1:
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Bobej, bietkae, lusinda

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część II 04 Paź 2024 23:32 #866033

• papryczka
  • papryczka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1209
Jak komórki w odwrocie ,to co najwyżej można spowolnić proces.
Staszek
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, Babcia Ala

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część II 05 Paź 2024 18:09 #866060

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9971
Nie wiem, czy można umieszczać takie wpisy, jeśli nie, to proszę moderatora o usunięcie. :P

Poszukuję czosnku słoniowego, jeśli ktoś może mi odstąpić, proszę o kontakt na PW. Można kupić na all, jest wiele ofert, ale wolałabym od kogoś z Forum.
Pozdrawiam Ewa

Nowy rok, kolejne wyzwania, spełnianie najróżniejszych marzeń!!!

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część II 13 Paź 2024 19:15 #866380

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Dziś zaprawiłem czosnek z myślą o jutrzejszym sadzeniu.Jednak ta praca pod znakiem zapytania.Przez poprzednią noc napadało 7l/m2 .W dzień kilkakrotnie padało dość mocno .No i pizga jak halny w górach.Jak nie czosnek to do lasu. :rotfl1: :rotfl1: :bravo: :bravo: :bye: :bye: :) :) Kilka słów o zaprawie użyłem sorbinianu potasu 5 ml./1 l deszczówki 1 tabletka polopiryny i 5 ml /1 l wody DMSO .Takie połączenie zastosowałem po raz pierwszy .Aha ząbki czosnku moczyłem ok.30 minut.

006-154.jpg
tu się moczy w zaprawie
002-811.jpg
tu juz wystawiony do suszenia.
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 13 Paź 2024 19:52 przez Krecik stary.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, leszek0921, Bobej, Jan4, bietkae, jurek49, Babcia Ala, Grzebuła, lusinda

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część II 15 Paź 2024 19:49 #866425

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
  • nowy sezon - nowe możliwości
  • Otrzymane dziękuję: 5127
Dotarły do mnie czosnki i można myśleć o zaprawianiu i sadzeniu go w końcu na grządkach. Może uda się jutro wsadzić gdy czas pozwoli. Trochę może zaszalałem z wielkością ząbków :devil1: W tym roku harnaś zimowy urósł mi niewielki, ale sadzony był w najgorszej części warzywnika, co pewnie miało na to wpływ. Teraz planuje posadzić w trzech różnych miejscach dla porównania, bo mam jeszcze inny kawałek zagospodarowany pod warzywa, który liczy zaledwie około 8 m2, gdzie była wymieniona ziemia. Tam ogórki plus cebula super rosły w tym roku, więc idąc tokiem tego rozumowania może czosnek zimowy też będzie.
Nie mam obycia w odmianach czosnków i po przeczytaniu parunastu stron na forum rzuciły mi się w oczy odmiany Arkus, oczywiście Harnaś oraz Lubasza. Myślałem jeszcze o innych, ale może to w przyszłych latach. :bad-idea:

Jeszcze tylko zastanowić się, jakimi środkami zaprawić ząbki czosnku, mam DMSO o którym pisał powyżej Krecik, mógłbym też jego użyć, a sorbinian potasu plus polopiryna również jest w apteczce ogrodniczej zgromadzone. Dzięki Józku za podzielenie się swoimi poczynaniami.

IMG20241015193107.jpg

Edit. Znowu napisałem przydługi monolog :jeez:
Pozdrawiam Grześ
Ostatnio zmieniany: 15 Paź 2024 19:51 przez Grzebuła.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Babcia Ala, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 1.102 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum